Patrick Kicken: Timur en Mark op 3FM, gaat het werken?

[BLOG] Ik probeer het echt hoor, een positief stukje te tikken over ’s lands grootste subsidieslurper 3FM. Maar het lukt me maar niet. Met als gevolg dat sommigen denken dat het me om het 3FM bashen gaat. Maar ze maken het me ook niet makkelijk daar. Nu weer de beslissing om Timur Perlin en Mark van der Molen samen de middagshow te laten doen. Wie verzint zoiets?

Kun je je de tijd nog herinneren dat je rond reed in een lesauto? Met een instructeur naast je die ook een gas, koppel en rempedaal had? Zo voelt het als je twee jocks samen één programma laat doen. De een zal zich altijd afgeremd voelen door de ander. Hoeveel je ook overlegd of hoe graag je elkaar ook mag, er moet echt sprake zijn van een goede dynamiek tussen host en co-host. Daar is het wat mij betreft ook misgegaan tussen Patricia van Liemt en Barry Paf. Beide jock. Beide gewend het tempo van de show te bepalen. Waar de een linksaf wil, gaat de ander rechtsaf. Met frustratie tot gevolg.

Ik heb in het verleden ook wel eens een showtje gepresenteerd samen met Mark van der Molen. Die toen was toegevoegd aan het team van Somertijd. Hij schikte zich in de rol van sidekick en dus ging het prima. Maar deze beste man heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij een show goed in zijn eentje kan doen. Overigens kreeg hij toen hij de show Somertijd zelf mocht vervangen wel meteen wat nare trekjes die je eigenlijk pas verwacht van jocks die al 30 jaar in het vak zitten: zodra hij zijn laatste aankondiging gedaan had stormde hij de studio uit, of z’n opvolger nou al binnen was of niet. Lekker collegiaal en een vorm van arrogantie en geen teamplayer zijn die hij zich hopelijk in de tussentijd heeft afgeleerd.

Maar hoe zit het dan met Bart en De Zwart, Curry en Van Inkel en later Stenders en Van Inkel? Dat waren toch ook twee jocks die samen een show deden? Ja, met de kanttekening dat het maar 1 keer in de week was en ze beiden 1,5u van de 3u stonden te schuiven. Waarbij dus logischerwijs eerst Jeroen en daarna Adam of Rob in de lead was. Benieuwd hoe dat dadelijk met Timur en Mark gaat. Je zou eigenlijk verwachten dat diegene met de meeste ervaring (Timur) de kar gaat trekken en Mark een stapje opzij doet. Net als in een goed voetbalelftal hoor je samen te scoren en doet het er niet toe wie de voorzet geeft en wie hem er uiteindelijk intrapt.

Wat me wel verbaast is dat de ziek thuiszittende Limburger Rámon Verkoeijen zélf gevraagd schijnt te hebben aan Timur of ie even wilde bijspringen. Wacht eens even, gaat Mark daar niet over? Gaan de sidekicks nu zelf hun vervanging regelen? Lijkt me een onverstandige zaak en ook een redelijke blijk van onvermogen richting Van der Molen, alsof ie het niet in zijn eentje kan. Nota bene een show van 2 uurtjes. Of zou er meer aan de hand zijn bij het kwakkelende 3FM en zijn ze bij BNN/Vara niet zo blij met een soloshow van Mark? Als het overigens de keuze is van Mark van der Molen zelf omdat hij het niet in zijn eentje trekt dan zakt hij bij mij al bij voorbaat door het ijs, da’s natuurlijk de reinste onzin.

Van der Molen is een hele goede verhalenverteller, hopelijk kan Perlin net zo goed luisteren als lullen. Sowieso een talent wat we moeten koesteren, een radiomaker die niet alleen maar reageert op wat hij hoort maar écht luistert naar wat de jock of een beller te vertellen heeft, daar ruimte voor geeft en praat om het verhaal sterker te maken, met een oprechte vraag of andere reactie. Niet maar praten om het praten omdat hij of zij anders thuis na afloop te horen krijgt ‘goh, wat was jij weinig aan het woord vandaag?’

Het typeert wel hoe het vaak gaat bij (publieke) radio. Vriendjes worden naar voren geschoven, niet op de eerste plaats vanwege talent of het unieke vermogen een jock te ondersteunen en scherper of beter te maken, nee, we gooien wat mensen bijelkaar in een hok en de luisteraar moet verder maar afwachten of het gaat klikken on-air of dat ze om de microfoon gaan zitten vechten. En die gekke Timur gaat dus binnenkort 7 dagen per week radio zitten maken, want hij blijft ook nog van 09 tot 12 te horen in het weekend op NPO Radio 2. Dadelijk kunnen we ook hem net als Swijnenberg en Verkoeijen een fruitmand sturen of een ballon met ‘get well soon!’. Het is maar goed dat 3FM een stevig marktaandeel heeft en zich een eventuele nieuwe mismatch in de middag na Frank van der Lende op dat tijdstip makkelijk kan veroorloven. Oh wacht, das war einmal..

Het blijft toch wonderbaarlijk hoe 3FM keer op keer risico’s blijft nemen in muziek, programmering en akties. In plaats van eens wat minder hap snap beleid, strakkere jocks en een duidelijke profilering moet nu de 43 jarige Timur Perlin de boel weer komen helpen. Ik hoorde ook dat ze zich bij 3FM niet zo druk maken om de luistercijfers, want de sfeer is goed op de vloer. En wij maar meebetalen aan die scoutingclub daar. Voor wie zitten ze dan toch radio te maken? Voor zichzelf, de buurvrouw om de hoek of de platenmaatschappijen? Familie en vrienden? Wie het weet mag het zeggen.

Patrick Kicken

9 Comments

 1. Hoe meer mensen in de studio hoe meer er gepraat wordt over het algemeen, en op 3fm kan dat best wat minder vind ik.
  Maak er een pure popzender van met alleen relevante over de muziek en geen showbizz, flauwekul en ‘geef door wat je aan t doen bent’ en het wordt misschien nog ooit iets.
  Kink met een vleugje Arrow.

  • Absoluut waar, het credo is daar nog steeds wij doen wat we leuk vinden, of er nou naar geluisterd wordt of niet. Een beetje vergelijkbaar met een winkel waar ze maar spullen blijven verkopen waar niemand naar vraagt of een restaurant met een menukaart met gerechten waar niet veel mensen zin in hebben, maar ze op de kaart staan omdat de kok het zo leuk vindt om ze te maken..

 2. @Eddo Radio en Televisie gaan nooit weg. Er komen nieuwe manieren van kijken en luisteren bij. Het ene blijft en het ander verdwijnt weer. E kern van radio en televisie zal echter blijven. In de auto, thuis en op het werk radio. TV blijven we het liefst kijken op dat grote scherm in de kamer. Ook over 100 jaar.

  • Radio voor in de auto of op het werk, kan ik mij nog voorstellen. Maar thuis zet je toch gewoon Spotify op. Op Spotify klinkt het geluid ook veel beter en je hebt geen last meer van zo’n lachzakpersoon met zo’n opgezet DJ-toontje waarvan je weet dat hij helemaal zichzelf niet is. Dat hou je toch ook niet vol om naar te luisteren?

   Nee,dan toch veel liever Spotify. Heerlijk je eigen muziek opzetten,zonder dat je weer opgedrongen wordt met een plaat van REM-Losing My Religion die je al drie miljoen keer hebt gehoord of U2. Nee hoor, ik zeg radio is heel hard op zijn retour. Er komt een tijd dan hoor je alleen nog maar een Testtoon op de radio met nog een paar vage piraten op de achtergrond.🤣

 3. Timur en Ramon is de juiste combinatie en zij hadden toen Coen & Sander naar 538 vertrokken de middagshow moeten krijgen. Mark en Ramon hebben niet de juiste chemie voor een goed radio duo.

  • Hmm interessante visie. Denk je dat mede daardoor Rámon nu ziek thuiszit? Eigenlijk heeft Van Der Molen ook helemaal geen co-host nodig, zeker niet bij een twee uur durende show aan het einde van de middag

   • @Eddo Ik luister ook gewoon thuis radio. (via de tv) En ik luister soms Spotify in de auto. Het is gewoon waar met waar ik zin in hem. Als ik zin heb in mijn eigen favo muziek en geen zin heb in geklets dan zet ik Spotify op en als ik zin heb in muziek, een beetje lachen, gesprekken, nieuws etc. dan luister ik radio. Dat kan ook verschillend zijn, meestal Radio 2. Soms Radio M of Radio 10. Ook BNR luister ik wekelijks. En dan heb je natuurlijk ook nog de podcasts.

    @Patrick Nee ik denk niet dat Ramon daarom thuis zit. Mark en Ramon kunnen het best goed met elkaar vinden en ook best goed met elkaar lachen. Het probleem is dat ze eigenlijk allebei de grappigste willen zijn en elkaar bijna geen ruimte laten. Het wordt een eigen feestje op Radio zonder dat de luisteraar er echt bij betrokken word. Bij Timur en Ramon was de taakverdeling duidelijk. Timur de presentator en Ramon de sidekick in een beetje de lijn van Jan Paparazzi. Mark van der Molen is meer een beetje een shockjock die beter tot zijn recht komt aan de randen van de nacht.

    Bij 3FM geen het mis toen een aantal dj’s opstapten. Er zijn geen grote namen voor teruggekomen en Domien en Frank werden op prominente plekken gezet omdat ze aan de beurt waren maar niet omdat de beste waren voor op zo’n tijdstip bij een grote zender. Domein moest ook ineens een event als Serious Request gaan dragen. Dat werkt natuurlijk helemaal niet. Men wist nauwelijks wie hij was.

    Even terug naar Timur en Ramon, Zij hadden de middag of de ochtendshow moeten krijgen bij 3FM. Voor het andere tijdstip hadden ze een grote naam binnen moeten halen. Als ze verder niet aan de muziekbeleid hadden gaan zitten klooien dan was het niet zo bergafwaarts gegaan met 3FM.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*