Luistercijfers week 51: Sky Radio knalt door de 6 miljoen grens, 3FM verdubbelt luistertijd door Serious Request

De finale van de Top 4000 levert Talpa’s Radio 10 de eerste plek qua marktaandeel op. Qmusic doet alsnog goede zaken met de Escape Room, wat duidelijk een luistertijdverlenger blijkt te zijn. NPO Radio 2 blijkt zonder evenement kwetsbaar en zakt van de eerste naar de derde plek afgelopen week.

Sky Radio kreeg er afgelopen week een miljoen luisteraars bij en is met 6 miljoen luisteraars de absolute bereiksleider. De officiële kerstdagen zitten nog niet in deze meting dus dat is knap.

Bij NPO 3FM kan de champagne open want ze stijgen van 1,8% marktaandeel naar een gezonde 4,1%. Ze hebben er zo’n 200.000 luisteraars bijgekregen maar vooral de luisterduur is door een succesvolle editie van Het Glazen Huis bijna verdubbeld, van 65 naar 125 minuten in luistertijd.

34 Comments

 1. Bij 3FM is het geniet er van zolang het kan van toepassing. Dit valt niet te verbeteren de komende tijd waarin je wordt weggevaagd door de Top 2000 met name.

  • Nope, ze gaan het voorlopig met deze lichting doen, alleen wat geschuif tussen Frank en Martijn, that’s all it. Dus alles blijft hetzelfde voorlopig, met alle gevolgen van dien natuurlijk….

  • Verschrikkelijk he? Hoe meer je er met professionele oren en ogen naar gaat luisteren en kijken hoe meer dingen je opvallen die eigenlijk heel amateuristisch zijn. Maar goed, het gros van het publiek pikt het. Toch denk ik dat de Top 2000 wel over zijn hoogtepunt heen is, mede omdat er niet naar gekeken wordt wat er te verbeteren valt. Aan de lijst, aan het geluid (gaat gecomprimeerd via een dunne verbinding vanuit het cafe naar de uitzendstraat) en aan de uitvoering.

 2. Beetje jammer dat zenders die op de digitale snelweg zitten er niet tussen staan. If ia hun marktaandeel zo klein? Ik denk aan zender als Pinguinradio.

  • Nou ik was ook gewoon benieuwd naar het grootste radio evenement van het jaar. Daarnaast ook nieuwsgierig waarom radio 2 de nummer 1 blijft in de meeste peilingen. Dan zouden die dj’s toch iets moeten kunnen?

   Mijn conclusie: ochtendshow oké (niet uitgesproken, niet irritant), Bart Arends oké, daarna is het 1 grote aandachttrekkerij.

 3. Laten we eerlijk zijn over 3FM: geweldig uitgekozen goed doel, fantastische opbrengst, waarschijnlijk goede radio (heb niet geluisterd), maar de luistciifers vallen toch gewoon tegen? Heel weinig marktaandeel verdubbelen is niet zo bijzonder gezien de ingezette mediadruk, alle uitzendingen op tekevisie en free publicity kijkt? Eerder dit jaar had radio 5 met haar Evergreen lijst veel betere scores met veel minder publiciteit. Als 3 fm zelfs met zo’n event slechts 1 op de 20 luisterminuten naar zich toetrekt lijkt me dat een slechte score. Kavelswitch met r5?

 4. Ik kwam erachter dat Daniel Dekker ook een DJ van de top2000 is geweest.
  Ik las een feitje dat degene die op One way wind van de Cats gemiddeld 60 jaar is. The Cats was hofleverancier bij de Evergreen top 1000.
  Radio5 mag zich dan op de oudjes focussen, dat is commercieel een grote groep. Voor de oude rockers zou een commerciele radio5 mooi zijn. Ik denk aan radio Veronica.

  Weet iemand wat Gijs Staverman gaat doen na 1 januari? Toch geen R5?

  • Staverman zou lekker eens een jaartje sabbatical moeten nemen. Daarna verder kijken, bij JOE bijvoorbeeld. Kan me niet voorstellen dat hij er zelf nog wat van aan vindt, al jaren gebakken lucht verkopen met het enthousiasme van een klein kind dat net een kadootje heeft gekregen.

 5. Wat ik heb begrepen uit de rapporten van NMO is dat de kijkers van NPO1 Extra niet meegerekend zijn in de luistercijfers. Dit zal bij de Top 2000 ook gebeuren dus het getal zal ook daar misschien lager uitvallen. Achterlijke meetmethode op deze manier. Hoe je luistert zou niet uit moeten maken.

  • Ik snap wel een beetje wat je bedoelt RKC maar als dat zo is dan mag 538 ook de ochtendshow op SBS gaan uitzenden en die kijkers laten meetellen.

   Of Veronica mag Veronica Offside van TV uitzenden als talkshow en dat als luisteraars meetellen.

 6. Het is logisch dat het niet meegeteld wordt omdat het anders zowel voor radio als televisie meetelt in het onderzoek dus dubbel.

  • Vind ik dus ook logisch. Zie wat er afgelopen jaar met Grand Prix Radio gebeurde.

   Wat vind je trouwens van deze uitspraak uit Amerika: ‘Don’t turn great radio into crappy television’, past die bij de Top 2000 TV registratie? 😉

   • Helemaal eens met de uitspraak😂.

    Grand prix radio, the passion en vooral het songfestival hebben de cijfers negatief beïnvloed. Op zich zou ik er nog wat voor kunnen zeggen als het radio op televisie is, maar andersom hoort het sowieso niet in de luisterdata

 7. Leuke hint voor terugkomst Rob Stenders bij NPO 2 :

  – Vrijdagavondslot 22-00 komt vrij
  – Zoals we al wisten neemt Frank ‘tijdelijk’ het slot van Stefan over.

 8. Dus als ik naar Radio 1 “of Radio Gelderland luister met beeld erbij via NPO extra of TV Gelderland dan tel ik niet mee als luisteraar?

  Zou ik als radio zender meteen stoppen met kijkradio want daar gaat mn marktaandeel.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*