Patrick Kicken: Stenders vanaf 2024 terug bij de NPO op Radio 2

[BLOG] Moest ik er in de vorige column nog een beetje omheen draaien terwijl ik het eigenlijk wel al bijna zeker wist, nu bereikt het nieuws me van een drietal kanten zodat ik het wel met zekerheid aan je kan melden: bonusheld Rob Stenders keert terug op de plek waar hij thuishoort: NPO Radio 2. Hij zou vast getekend hebben bij de omroep BNNVARA waar hij na het uitdienen van zijn huidige Veronica contract terugkeert. Het personeel van Radio Veronica zou vandaag te horen hebben gekregen dat ze ‘op zoek zijn naar een vervangende baas’ maar ook die naam is al uitgelekt en in kannen en kruiken: Robbert-Jan van de Velde, ooit adjudant bij 3FM onder Sharid Alles. Stenders is de gedoodverfde kandidaat om Stefan Stasse op te volgen ’s avonds of Gijs Staverman in de middag als die naar Joe vertrekt.

Het is ‘a hell of a ride’ geweest voor onze Rob, de afgelopen 2,5 jaar Radio Veronica leiden. De toko onder je kont vandaan verkocht zien worden en mee getransporteerd worden als een soort slaaf op een slavenschip. Daarvoor is die Stenders natuurlijk veel te autonoom en het was wachten totdat de bom zou barsten. Hij heeft nog z’n best gedaan het station te voorzien van diverse grote namen als Gerard Ekdom, Dennis Ruyer en Coen en Sander maar die kozen het andere Vlaamse hazenpad of bleven lekker bij Ome John. Gerucht gaat dat Ekdom alleen naar Veronica wilde komen als Stenders er ook zou blijven maar dat is nu wel duidelijk: hij vertrekt terug naar de publieken. En dat is maar goed ook. Dat wat Rob van Radio Veronica maakte zou precies NPO Radio 2 of 3FM moeten zijn, ware het niet dat de NPO natuurlijk liever op safe speelt om zo marktleider te blijven met minstens één station. Maar we gaan wel bezuinigen hoor! Ja door wat nachtjes non-stop te maken, maar ondertussen wel gewoon weer een A naam binnenharken.

Dan de nieuwe chef bij Radio Veronica, Robbert-Jan van de Velde. Heb de beste man een keer thuis over de vloer gehad toen hij met de 3FM bus een hele grote stapel 3FM boeken kwam ophalen die anders vernietigd waren. Ja ik doe wel eens wat aardigs voor de medemens, het is niet alleen maar haat wat de klok slaat! Is een vriendje van ex-3FM en thans Veronica jocks Sander Hoogendoorn en Frank ‘gouden tand’ van der Lende, die de ochtend mag doen tot het einde van het jaar. Gezellig clubje. Wil niet meteen te negatief zijn maar ik voorzie een 3FM scenario met deze mannen bijelkaar, ze doen namelijk maar wat. Maar goed, misschien weten ze ons aangenaam te verrassen met top luistercijfers waarmee die 22 miljoen die betaald is door Mediahuis voor het zenderpakket binnen no time zijn terugverdiend.

Eigenlijk kunnen we wel stellen dat die andere, nieuwe zender met Vlaamse eigenaar JOE het zo’n beetje kado krijgt om binnen no time een top vijf station te worden. Bij Radio Veronica is het een zooitje en met dit soort mannen zonder duidelijke visie of ervaring met een station weer commercieel interessant maken ga je het natuurlijk niet redden. Ook al heb je Carlo de Boer, Herbert Visser en Tom de Belg nog als extra kapiteins op het schip. Je had een krachtpatser als oud Veronica baas en nu Sky Radio chef Uunco Cerfontaine, cum laude afgestudeerd in radio, al dan niet in combinatie met oud NPO Radio 2 zendercoördinator en music master Jan-Willem van Engelen moeten binnenvliegen, met een ton aan ervaring en kennis. Nee lekker een corporate deugende millennial slash JA knikker die netjes om 09u inklokt, zijn boterham met mes en vork eet en zelden voor 17u het pand verlaat, zijn ze dol op in die boerderij in Naarden. Dit gáát toch weer een geld kosten zo. En dan bereikt me ook nog het gerucht dat het bij Radio 10 hommeles is en als ze daar niet oppassen ze binnenkort hun hele drive time kwijt zijn, ’s ochtends en ’s middags. Daarover een volgende keer meer. Eerst maar weer eens van deze slapstick bijkomen, meine gute wat staat de radio toch in brand in Nederland.

Patrick Kicken (werkzaam als dj van 2004 tot 2016 bij Radio Veronica op alle denkbare shifts, waaronder ochtend- en middagshows. Van 1995 tot 2004 als dj en muzieksamensteller bij 3FM)

De moeite meer dan waard om te lezen, het voorgerecht op deze column waarin ik even beschouw hoe dat nou eigenlijk is gegaan bij Radio Veronica toen Saskia & Serge nog de baas waren:

99 Comments

 1. Dan kan hij niet meer op de radio tot die tijd, zou totaal ongeloofwaardig klinken. Toe bekend werd dat hij van 2 naar Veronica ging is ie ook een aantal maanden niet te horen geweest. Ik vind hem een fantastische dj en luister graag, vooral solo, maar voor de rest is hij letterlijk en figuurlijk niet te volgen.

 2. Als dit zo is dat Stenders bij Veronica vertrekt dan zal dat ook wel consequenties hebben voor Vintage Veronica. Zal ook wel ontmanteld worden dan.

 3. Toch grappig Kickie, Stenders is duidelijk Deen vriendje van je. Als hij dat niet was, had je hem helemaal afgebrand, net zoals je bij 3FM doet.

 4. Stel dat hij de uren van Gijs Staverman over zal nemen.
  Dan maandag t/m donderdag van 14-16 uur.
  Op vrijdag Wout en Frank een uurtje korter (16-19 uur) en dan Stenders en van Inkel (19-22 uur) op de vrijdagavond

   • Ik weet niet of je het weet maar Giel is creative directeur van een nieuw station radio 4 all verlopige werktitel dus denk niet dat Giel te beluisteren is op het tegenwoordige politieke correcte npo

 5. Nog even en Kicken wordt herinnerd als roddeltante in plaats van jock die ooit de kruimels van Evers mocht oprapen. Weet trouwens niet wat erger is.

   • Ik weet nog wel wat dingen over jou Patrick. Tot in de hogere regionen is jou functioneren besproken. En ik heb de verslagen daarvan ook nog.

    ‘Wie wat bewaart heeft wat”

    • Wat gaaf Juul. En zo worden mensen toch weer herinnerd aan het feit dat je vroeger bij de TROS werkte. Want uiteindelijk draait het om jou.

     En je werkte ook op het Veronica-schip. Dat heb je al te lang niet meer benadrukt, dus ik doe ik dat graag voor jou.

     • Juul is an sich een geschikte peer. Hij heeft alleen een plank voor zijn kop als het gaat om het ontmaskeren van de echte sneaky bastards waar hij mee samenwerkte, Jurre Bosman en Daniël Dekker genaamd. Een beetje het Stockholm syndroom, hij wil maar niet geloven dat dit mannen met vele gezichten zijn die een hoop mensen benadeeld hebben in hun carrière, louter ten faveure van zichzelf.

    • Wat een kinderachtige reactie van een volwassen man.
     Het is trouwens “jouw functioneren”
     Is al langer bekent dat die gezellige Tros Hilversum/Radio 3 onderling haat en nijd was.
     Eigen commerciële belangen gingen altijd voor.
     Zegt genoeg denk ik.

 6. Ik las dit en toen werd ik helemaal niet blij. Waarom zou Stenders op hangende pootjes weer terug moeten komen bij Radio 2?! Het bolwerk van deugend/woke Nederland met allerlei profileringen waar Stenders niets van moet weten, en dat is sinds zijn vertrek alleen nog maar erger geworden. Die wil gewoon ‘liedjes’ draaien, niets meer dan dat.

 7. Rob Stenders stopt als zendermanager van Radio Veronica. Dat bevestigt een woordvoerster van Audiohuis (onderdeel van Mediahuis) aan Adformatie. Stenders heeft ‘om gezondheidsredenen’ zijn functie neergelegd.

  • yep : Rob Stenders stopt als zendermanager van Radio Veronica. Dat bevestigt een woordvoerster van Audiohuis (onderdeel van Mediahuis) aan Adformatie. Stenders heeft ‘om gezondheidsredenen’ zijn functie neergelegd.

   ‘Het klopt dat Rob Stenders zijn functie als zendermanager van Radio Veronica heeft neergelegd, om gezondheidsredenen. Wij gaan op zoek naar een nieuwe zendermanager.’

   Caroline Brouwer blijft tot die tijd het zendermanagement waarnemen, zegt de woordvoerster. Stenders blijft wel radio maken. ‘Hij kijkt ernaar uit om snel weer op de radio te horen te zijn en wij ook.’

 8. Wat mij betreft is het stuk over Joe de spijker op zijn kop:

  – Talpa laat hun goede jocks weglopen. Als een lammetje naar de slachtbank.
  – Veronica is druk bezig met De Grote Leider Rob Stenders en navelstaren en laten de ene kans (Dennis Ruyer) na de andere (Coen en Sander, Stenders binnenhouden als jock) voorbijgaan.

  Joe krijgt het heel makkelijk straks met grote namen in hun programmering. Het komt ze gewoon aanwaaien.

  • Ik gun het de andere Belgen wel. Een beetje met geld lopen smijten en blijven opbieden. Naar wat ik hoor is de radioveiling zo uit de hand gelopen omdat Mediahuis maar bleef bieden op de 100.7, wat uiteindelijk niet gelukt is. Hoogmoed in combinatie met arrogantie wordt altijd afgestraft.

 9. Maar de uren van Stefan Stasse zijn van KRO NCRV, waarom zou de Vara die krijgen, dus ik zet nog steeds in op Emmely de Wilt als opvolger van Stasse als hij weg zou gaan.

  Dan kan Rob de uren na Van Inkel doen op Zaterdag en zondag

  • Je weet toch dat Peter de Vries en Stenders dikke maatjes zijn. Arjan Penders, baas BNNVARA hoort ook bij die club. Laat ze toch lekker, wat maakt het allemaal uit wie waar zit, als Robbie maar gewoon weer Robbie mag zijn ben ik al dik tevreden. Dik ben ik toch al.

 10. AI even om een samenvatting gevraagd:

  De afgelopen tweeënhalf jaar in de carrière van Rob Stenders bij Radio Veronica zijn bijzonder turbulent geweest. Hij begon zijn rol bij Veronica met veel enthousiasme, een heldere visie en de ambitie om de zender om te vormen tot een ‘muzikale vrijplaats’. Echter, met de overname van de radiozender door Mediahuis en de daaropvolgende veranderingen lijkt de visie van Stenders niet tot volle bloei te zijn gekomen.

  ### Hoofdpunten:

  1. **Personele Wisselingen**: Er zijn veel veranderingen geweest in de DJ-line-up en het leiderschap van de zender, wat wijst op instabiliteit. De terugkeer van Rick van Velthuysen, gevolgd door zijn snelle vertrek, is een symptoom van deze onrust.

  2. **Frequentiewijzigingen en Overname**: De herverdeling van FM-frequenties en nieuwe regels voor radio-aanbieders hebben bijgedragen aan de verkoop van Radio Veronica door Talpa aan Mediahuis. Dit zal waarschijnlijk verdere invloed hebben op de strategie en het beleid van de zender.

  3. **Luistercijfers**: De luistercijfers van Radio Veronica hebben een dieptepunt bereikt. Een lage luisterdichtheid kan de commerciële levensvatbaarheid van een radiozender bedreigen, waardoor herstructurering of koerswijzigingen noodzakelijk kunnen zijn.

  4. **Rob Stenders’ Vertrek**: De reden voor Stenders’ terugkeer naar NPO Radio 2 kan verschillende oorzaken hebben, maar het lijkt erop dat zijn visie voor Radio Veronica niet kon worden gerealiseerd onder het nieuwe eigendom en de daaropvolgende beperkingen. Zijn vertrek is symptomatisch voor de problemen waarmee de zender wordt geconfronteerd.

  5. **Toekomstperspectief**: Met de komst van een nieuwe zendermanager, Robbert-Jan van de Velde, staat Radio Veronica op een kruispunt. Patrick Kicken’s sceptische kijk op het leiderschap van Van de Velde suggereert dat er zorgen zijn over de toekomstige richting van de zender.

  6. **Concurrentie**: De opkomst van andere zenders zoals JOE, dat volgens het blog van Patrick Kicken de markt snel zou kunnen betreden, kan de positie van Radio Veronica verder verzwakken.

  7. **Stenders’ Gezondheidsredenen**: Het laatste bericht dat Stenders wegens gezondheidsredenen vertrekt, is een extra complicatie. Hoewel Caroline Brouwer de rol tijdelijk overneemt, is het onduidelijk welke impact dit zal hebben op de algehele stabiliteit en toekomst van de zender.

  In het licht van deze punten lijkt het erop dat Radio Veronica te maken heeft met tal van uitdagingen die zowel het leiderschap als de strategische richting van de zender beïnvloeden. Er zal een sterke, consistente visie en strategie nodig zijn om de zender uit deze turbulentie te leiden.

 11. Waarom zou Stenders weer terug keren op Radio 2 of 3FM? Er moest destijds een vrouw in zijn plaats komen, omdat (de net als DJ vertrokken) Roosmarijn Reijmer breed in de media had uitgemeten dat er te weinig vrouwen als DJ werken bij de NPO. En toen ging Stenders toegezegde nieuwe contract plots niet door.
  En zouden de directeurtjes bij Mediahuis zich echt niet in Stenders carrière verdiept hebben, dan had je toch kunnen nagaan dat dit zou gebeuren? Nu hebben ze niks behalve het merk Veronica en contracten met DJ’s die je misschien helemaal niet meer wil hebben.

  • Jeetje, dat was Veronica’s laatste hoop. Wat een bende maakt Mediahuis ervan. Mattie & Marieke laten lopen, Ekdom laten lopen, Stenders kennelijk verjagen.

   En wat blijft over? Die piraat met die gouden tand.

   Ja, oké. Jordi Mulderij is ook een talent.

 12. First he burns down the house, then goes out with a burn out.

  De man kent geen enkele loyaliteit, is een kapitein die als eerste het zinkende schip verlaat, zijn trouwe volgers op de brug achterlatend. Carolien verdient een medaille. Alleen al omdat ze Patrick Kicken van Veronica heeft weggehouden. Dat zal de rancunekoning haar dan ook tot zijn laatste ademtocht blijven kwalijk nemen.

  En Stenders neemt zijn lucifers mee naar NPO Radio 2. Per slot van rekening weet hij uit ervaring hoe je die tent in brand steekt.

 13. Zolang 3FM zich als “jongerenzender” in plaats van “popzender” profileert (met daarbij horende luistercijfers), zie ik een goede toekomst voor Rob Stenders bij Radio 2 weggelegd, Bart.

 14. Heee, moderator… Waarom plaats je dit niet?

  First he burns down the house, then goes out with a burn out.

  De man kent geen enkele loyaliteit, is een kapitein die als eerste het zinkende schip verlaat, zijn trouwe volgers op de brug achterlatend. Carolien verdient een medaille. Alleen al omdat ze Patrick Kicken van Veronica heeft weggehouden. Dat zal de rancunekoning haar dan ook tot zijn laatste ademtocht blijven kwalijk nemen.

  En Stenders neemt zijn lucifers mee naar NPO Radio 2. Per slot van rekening weet hij uit ervaring hoe je die tent in brand steekt.

 15. Een tijdje terug had Rob het er nog over dat hij graag een nieuw gebouw voor Radio Veronica wilde laten bouwen ofzo. Weet je zeker dat hij volledig stopt – en permanent
  – bij de zender?

  Zo ja dan is het wel een grote flater van Mediahuis, dan deed Talpa het allemaal zo slecht nog niet hè … Zie zonder Stenders eigenlijk geen toekomst in grote namen.

  Wellicht dan maar helemaal op verjonging focussen met jongere dj’s.

  Ochtendshow Barend van Deelen
  Middagshow Tom & Bram

 16. Next Step Tom Klerx: Erik de zwart benaderen. Er is niemand meer over, de vijver is leeg dus “mister top 40” weet hoe veronica moet klinken. Ze zijn het alleen nog niet eens over het geld, maar het contact is al geweest. Zal weer aandelendeal worden. 😊

 17. Jullie zitten duidelijk in de knoop met de Nederlandse media. Het verloop van de opstart van Joe is identiek een kopietje uit het Vlaamse radiolandschap. Ons Kicken (lees: kieken) denkt ook het warme water uitgevonden te hebben. Hoe Joe verder zal ontwikkelen? De belangrijkste dj’s halen ze gewoon bij Q weg en halen nieuw talent uit hun eigen visvijver. Ze zullen inderdaad enkele grote vissen aantrekken bij de concurrent, maar die zullen maar een kort leven op Joe geschoren zijn. Joe in Vlaanderen heeft als doelgroep alle veertigers – die de opstart van Q meegemaakt hebben. Wij Vlamingen zijn honkvast en dat maakt van DPG Media een sterk mediamerk. Mediahuis in Vlaanderen is een losgeslagen schip zonder kapitein. Kijk naar Nostalgie, NRJ, Het Nieuwsblad … Veronica is een doodgeboren kind en zal niet lang de ether overleven.
  Fijne middag!

 18. Zal lientje zelf niet in de gaten hebben dat ze overbodig is als soort van baas bij Radio veronica en als sidekick bij Robbie?

 19. Hé Kickie!

  Je had vanmiddag een verhaaltje over vriendjespolitiek bij DJs en baasjes.
  Waar is dat gebleven?
  Had je het fout? Hadden Coen en Sander toch een concurrentiebeding?

  • Nee ik vond het zelf ook niet helemaal hout snijden en de persoon waar het over ging al helemaal niet. Heb je wel eens in alle haastigheid. Ik heb hier ook nog een huishouden te runnen en moet echte journalisten te woord staan 😉

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. Rob Stenders niet langer de baas bij Radio Veronica - Spreekbuis.nl
 2. Luistercijfers week 38: Mediahuis verliest, DPG en Talpa winnen - Spreekbuis.nl
 3. Robbert-Jan van de Velde nieuwe station director Radio Veronica en Sublime   - Spreekbuis.nl
 4. Stoelendans in medialand – Vluchtstrook in het Universum

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*