Patrick Kicken: Adam Curry heeft God gevonden, Mark Labrand is reikimaster en Frank Dane blundert met Mark Rutte

[BLOG] Aangezien er niet echt één onderwerp is om over te schrijven deze week dan maar even wat klein bier aangaande onze fijne radiomakers. Want het was me een spiritueel weekje. Ik hoorde een aantal dingen waarvan ik dacht ‘hey, dat is nog eens interessant’ dus schreef ik ze hier op. Wat een stomme zin he? En dan ook nog in de verleden tijd. Ja kan er ook niet veel meer van maken deze keer. Maar ik beloof je: onder de foto wordt het beter.

Adam Curry, wie kent hem niet. Ooit de helft van het iconische duo Curry en van Inkel, een hele jongen bij Countdown, MTV én Podfather (hij vond het podcasten uit). Reikhalzend kijk je dan toch als medepodcaster uit naar zijn ontmoeting met die andere podcastkoning, Joe Rogan. Hij was er al eerder te gast, o.a. in de zomer van 2021 om lekker over corona te kakelen, maar een week of zes geleden was hij er weer. Hij vertelt onder andere dat hij God gevonden heeft en daar heel blij mee is. En wie zijn wij om dat te veroordelen? In zijn tijd bij Arrow Classic Rock in de ochtend geloofde hij nog in aliens dus ik vind dit een hele stap voorwaarts. Na 1 uur en 47 minuten komt het hoge woord eruit, Adam gelooft in God en leest de bijbel. Jezus Christus!


En Adam is niet de enige die het licht gezien heeft. 538 dj Mark Labrand haalde afgelopen week zijn ‘Reiki 2 meesterschap’, waardoor hij met handoplegging mensen kan genezen. Handig in een bedrijf als Talpa radio waar sommigen toch wekelijks ziek worden van de slechte luistercijfers.

Wat is dat toch met radiodiscjockeys en hun spirituele zoektocht. Michael Pilarczyk met z’n meditaties op YouTube, Giel Beelen met z’n Kukuru, vuurcirkels en shambala, Dennis Ruyer (doet aan yoga), Mark Labrand aan de reiki en ook ik ben niet vies van een stukje spiritualiteit/nondualiteit. Ik heb er al eens over nagedacht en het is eigenlijk niet gek dat je in zo’n egogedreven wereldje als de radio, waar je je gevoelige kant maar amper kunt laten zien, op zoek gaat naar iets dat op een dieper niveau vervulling geeft.

En dan hadden we nog Minister-President Mark Rutte die i.v.m. de verkiezingen zijn snuit en stem overal liet zien en horen. Dus ook in de middagshow van Frank Dane & zo bij Radio 538. Het is Talpa’s toptechnicus Mario na 10 jaar nog steeds niet gelukt de telefoonvork bij het hitstation een upgrade te geven zodat bellers verstaanbaar zijn en producers komen nog steeds niet op het idee om iemand via whatsapp audiobellen (veel betere kwaliteit) in de uitzending te halen. Dus het fragment is één grote bak middelmatig geluid, wat ook weer past bij het stukje radio zelf. Mark Rutte die live in de uitzending bij 538 zegt dat hij moet ophangen ‘want Qmusic belt’. Heerlijk.


En owja, Koen Hansen was bang voor een burn-out dus is hij gestopt met de ochtendshow bij 100pNL. Ik geef hem groot gelijk met die idiote beperking in spreektijd. Hij mag 10-13u gaan vullen met nog minder babbels en iemand die weg moest bij RTL Boulevard ‘vanwege ongewenst gedrag’ mag nu de ochtend daar doen, zonder enige noemenswaardige radioervaring. Zo kennen we ze weer bij RadioCorp! Lekker voor de goedkoopste oplossing gaan en zodra iemand ook maar iets van kunde begint te krijgen: hup, ander tijdstip! Daarover gesproken, waarom hoor ik Dimitris Kops al maanden niet meer op hun andere radiozender, Slam? Te goed geworden zeker. Of per ongeluk een broodje teveel gepakt in de kantine? Dat schijnt je bij dat station al op een reprimande komen te staan. Wat een armoe toch!

Patrick Kicken

Dit plaatje van C&S ging viral deze week, slim om van een radiomoment een fotostrip te maken! Ook slim: op subtiele wijze de 538 branding linksbovenin, zodat het niet teveel op reclame lijkt.

Ook Veronica’s ochtendshow gaat weer eens viral, dit keer met een spreuk uit de oudheid, but who cares? Humor is humor.


En dit is de column van vorige week in audiovorm, inclusief een groot deel van de commentaren:

20 Comments

 1. Je vergeet programmeur Dave Winer te vermelden, zonder wiens werk er helemaal geen podcast mogelijk zou zijn.
  Dave Winer is considered to be the father of blogging and the RSS feed AKA Really Simple Syndication. He’s been connecting the dots and closing parentheses in Silicon Valley since the beginning of the tech industry. He pioneered the development of weblogs, syndication (RSS), podcasting, outlining, and web content management software; former contributing editor at Wired Magazine, research fellow at Harvard Law School and NYU, entrepreneur, started two Silicon Valley tech companies. Winer has been given “credit for the invention of the podcasting model.” Many of the things we do on the internet have Dave’s fingerprints on it.

 2. Weer een nietszeggend verhaaltje Patrick. Nou ja, in ieder geval schrijf je nu wel over dingen die je zelf gehoord hebt. In tegenstelling tot je vorige verhaaltje over BNR, waar je je mening verkondigde, waarbij duidelijk leesbaar was dat je nooit naar die zender luistert.

  Ik luister al de hele week naar BNR en vraag me af wanneer ze nu eindelijk eens de beurskoersen gaan voorlezen:-)

  • Ja zo zie je maar weer dat perceptie alles is bij radio. Zo denken velen dat Sky Radio nog steeds de hele dag Celine Dion draait. Zonde dat BNR het niet heeft weten te veranderen qua mindset; eeuwig op 0,6%

   • Maar die 0,6 procent luistert wel écht. In tegenstelling tot veel muziekzenders die wel “aan” staan, maar waar de luisteraar nauwelijks hoort wat er gezegd wordt.

   • Het is wel grappig van onze Minister-president. Het is alsof je als vooraanstaande functionaris de Albert Heijn bezoekt en tegen het personeel zegt “Sorry, maar ik ga even boodschappen doen bij de Jumbo”. Het past wel het kwakkelende imago van 538.

    Verder is de (lineaire-) radio in NL allang failliet, alleen NPO Radio 2 weet nog wat van de “populaire radio” te maken.

    Qua inhoudelijke radio vind ik dat NPO Radio 1 en BNR het voldoende uitvoeren.

 3. Aan Patrick,
  Hoe je te bereiken P.K.?Jmail werkte ditmaal niet, wilde wat N-D++ tips toesturen,maar…
  Zit geenszins op soc.-med.

 4. >> Aangezien er niet echt één onderwerp is om over te schrijven deze week dan maar even wat klein bier aangaande onze fijne radiomakers.

  dit wel heel erg klein bier. nog kleiner dan 3fm. weg ermee! 🙂

 5. Het zou weleens verfrissend zijn als redacties niet Pavloviaans de champagne opentrekken als ze Rutte (of andere partijbons) kunnen krijgen in verkiezingstijd, maar het aanbod weigeren en hem uitnodigen voor later in het jaar.

 6. Ik heb om die gast (geen idee hoe ie heet) bik Veronica met z’n zogenaamd grappige one Liners ook nooit maar één keer kunnen glimlachen.
  Wat een trieste eruitgeperste tweedehands nep humor.

1 Trackback / Pingback

 1. Luistercijfers week 11: Qmusic wint flink ten koste van Radio 538 en 10 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*