Patrick Kicken: Laten we toch stoppen met die RadioRing

[BLOG] Ik had me voorgenomen om niks te schrijven over de Gouden RadioRing verkiezing. Sinds de reglementen zijn aangepast, in het voordeel van de publieke omroep en haar vriendjes, kon ik niet anders dan mijn schouders ophalen bij deze wassen neus. Maar van alle kanten kreeg ik mails en appjes met ‘vind jij het nou niet oneerlijk dat’ en ‘wat vind jij er nou van dat er niemand van de jonge talenten van de commerciële radio is genomineerd, door al die gekke nieuwe regeltjes’. Ik heb geen zin om alle veranderingen in het reglement hier voor je op te sommen, maar één ding is duidelijk: het is nu helemáál ‘Wij van WC eend adviseren WC eend’.

Wat ben jij een slechte verliezer zeg Kicken.. zeker omdat je zelf nooit die prijs hebt gewonnen dat je er zo op afgeeft? Nee hoor, ik vind het best een geinig initiatief dat Arjan Snijders ooit een radiovariant bedacht en lanceerde van de Televizierring. Maar is het inmiddels zo’n incestueuze bedoening geworden dat je er eigenlijk alleen maar om kan lachen. Laten we de uitgereikte prijzen er eens bijpakken.

Publieke omroep AvroTros organiseert een radioprijzenfestival. Waarbij ze allereerst de ‘Oeuvre Award’ uitreiken aan vertrekkend radiobaas bij dezelfde AvroTros, Daniël Dekker. Die ook nog eens sinds jaar en dag lid was van de radiojury. Een bloemetje was blijkbaar niet genoeg, dit vertrek moest opgeleukt worden met de prijs. Prima, zet hem lekker op je schoorsteenmantel en wees er maar trots op. Ik heb aan de beste man zo’n beetje m’n hele landelijke radiocarriere te danken, dus gegund issie zeker. Maar de manier waarop, tja. Dat hij mij ontdekt heeft 25 jaar geleden daar heeft hij natuurlijk wel een prijs voor verdiend 😉

Dan hebben we de Gouden RadioRing voor beste radioprogramma en die gaat natuurlijk óók naar een programma van de publieke omroep. Dit keer valt de voormalig presentator van het veren-in-de-reet festival in de prijzen, jarenlang ook werkzaam voor de organisator AVROTROS, Jan-Willem van Jan-Willem Start Op. Prima, het is de ochtendshow van de best beluisterde zender en als je maar iedere dag roept stem op mij stem op mij dan krijg je hem.

De zilveren radioster vrouw gaat terecht naar de vrouw die ook wel de ‘nieuwe Edwin Evers van de ochtend’ genoemd wordt, Marieke Elsinga. Dat kon ook niet anders, anders was het helemaal een lachertje geweest. Máár dan moet haar sidekick en technicus, Mattie Valk óók een prijs winnen hoor! En zo geschiedde, hij kreeg de zilveren radioster man. Hun radiostation dat 538 aan het vermorzelen is, Qmusic mocht de prijs voor beste radiozender in ontvangst nemen. Een of ander meisje van 3FM die van het UWV radio moest gaan maken kreeg ook een award voor beste nieuw meisje dat van het UWV radio moest gaan maken.

Verder is er natuurlijk een prijs voor Kink, want Michiel Veenstra zit in de jury. Dus krijgt hij voor zijn programma KinkStart ook een prijsje (nominatie), hoera. Zijn boezemvriend en tevens jurylid Domien Verschuuren heeft er mooi voor gezorgd dat zijn podcast ook een prijs krijgt. Maar dat is naast de prijs voor Q natuurlijk terecht, gezien de rankings. Laten we voor de grap eens de rest van de vakjury (!) erbij pakken. Allemaal middenmoters met niet al te veel talent die tot dusver weinig tot niks op radiogebied gepresteerd hebben. Zich door veel vriendjespolitiek, gekonkel en geslijm op hun huidige positie hebben weten te manoeuvreren. Dus ja, dan krijg je ook een mooi gepolijst nominatielijstje en prijzen die uitgedeeld worden aan mensen die zich braaf gedragen hebben en vooral niet opvallen of uitblinken in originaliteit, want dan zou je eigen voorzichtigheid en middelmatigheid wel heel erg opvallen.

Ik begin even met de twee vrouwen die hun eigen radiozender nog verder de vernieling in aan het helpen zijn: Sharid Alles van 3FM en Coco Hermans van 538. Ad interim baas van Veronica en ex-sidekick van Evers: Niels van Baarlen. Domien Verschuuren dus (Qmusic), allemansvriend met bijzonder weinig talent Patrick Lodiers (NPO Radio 1), corporate survivor Corné Klijn (AvroTros), rebel Michiel Veenstra, iemand van NPO Radio 4 en nog iemand van BNR nieuwsradio die ik niet ken. De juryvoorzitter is natuurlijk ook van AvroTros, hun ‘podcastcoördinator’ Wibo Dijksma. Benieuwd overigens hoeveel boeken over radio en seminars deze club bijelkaar opgeteld heeft verslonden, ik denk dat ze op een hand te tellen zijn.

In de jury om Marconi te eren hadden natuurlijk mensen moeten zitten die op radiogebied het verschil hebben gemaakt en dus ook wel degelijk talent herkennen: Edwin Evers. Uunco Cerfontaine. Dave Minneboo. Rob Stenders. Erik de Zwart. Jeroen van Inkel. Wessel van Diepen. Rob van Someren. Of oprichter van het eerste succesvolle commerciële radiostation in Nederland, Sky Radio, Ton Lathouwers. Voor mijn part Sjors Fröhlich. Maar niet dit politiek correcte clubje dat vooral bezig is met de eigen carriere en dit prijzenfestijn misbruikt om zijn of haar eigen positie veilig te stellen en nog enigszins wat sjeu te geven. En ja ik weet dat er ook ‘gestemd wordt door het publiek’. Maar dat is natuurlijk een wassen neus. Diegene die eventjes het hardst roept heeft hem.

Stop toch met die prijs man, niemand gelooft er meer in op deze manier. Laat mij dan maar weer de zure lul zijn die hardop zegt wat de radiomensen denken. Een lachertje is het geworden, die RadioRing. Arjan Snijders, trek jij dan postuum de stekker eruit, dit is een soort Frankenstein geworden die de in zichzelf gekeerde radiowereld nog verder vervreemd van het publiek. En elkaar maar op de schouder slaan! Waarna het muffe stof je om de oren vliegt. Als je deze blog trouwens hard vindt dan had je de comments tijdens de liveshow van het RadioRing Gala op YouTube eens moeten lezen; ik lijk er een lieverdje bij. Het (radio)publiek van dit relatiegeschenkenfestival lijkt ook klaar met deze schijnvertoning.

Overigens snap ik heus wel dat Le Grande Jury er niet persoonlijk voor kan zorgen dat een bepaald programma de ring of ster wint, maar het gaat er juist om dat het zó ondoorzichtig is gemaakt met een oerwoud aan ‘dit programma of hij of zij kan niet winnen want’ regeltjes dat het steeds meer op het Songfestival begint te lijken, waarbij buurlanden elkaar 12 punten geven ongeacht het liedje. Hoe het dan wel moet? Nou kijk naar wat ik er bijvoorbeeld vorig jaar over schreef. Iets met een populariteitsbarometer van het hele jaar, a la de luistercijfers. Dat is dus niet 3 weken lang roepen ‘stem op ons!’ of uberhaupt een vakjury. Laat het lekker democratisch aan voor wie we het doen: de luisteraar. En laat dit organiseren door een onafhankelijke partij. Dat is dus geen (publieke) omroep die er zelf belang bij heeft wie of wat er wint. Al is het maar om iedere schijn van partijdigheid of vriendjespolitiek uit te sluiten.

Patrick Kicken

53 Comments

 1. Tegen het einde keken er 5000 mensen, gemiddeld zo’n 3000, gelukkig niet zo populair dus.
  Ik heb me gisteren afgevraagd of dit nou echt het beste is wat we hebben?!
  Als je inhoudelijk beoordeelt kan er toch geen babbelpodcast winnen, maar een degelijke documentaire.
  BNR haalt radio 1 op alle fronten in, behalve luistercijfers, maar wordt daar nooit voor gewaardeerd. Het gaat alleen maar om populariteit.
  En ik heb ook m’n vraagtekens bij Daniël Dekker, wat heeft hij nou bijgedragen aan de ontwikkeling van de radio, helemaal niks.

 2. Eerlijk is anders.
  Neemt niet weg dat ik groot fan ben van Jan-Willem en Jeroen.
  Er hadden 1000 DJ’s van de commerciële omroep genomineerd kunnen zijn, dan had ik in dit geval nòg op dezelfde gestemd!
  Volgend jaar wellicht een eerlijkere aanpak?

 3. Daniel Dekker heeft een groot aantal jaren lekker lopen verdienen. Dekker zelf is maar een zeer middelmatige praatpaal die nooit boven de middenmoot uitkwam. werken bij de radio is prima maar die hoort niet achter een microfoon. Gewoon een kwestie van talent of niet.

   • Pieter Decker, ik heb uit niets laten blijken dat ik vind dat die ring eerder mij zou moeten toekomen. En het is maar net of je het succes van Dekker zelf wil. Dus of iemand mij nou wel of niet meer kent. Het interesseert mij geen drol. Het doet er niet toe.

   • Pieter Decker: jij denkt kennelijk dat de kundigheid van een presentator afhangt van het aantal mensen dat de presentator kent. Je legt Daarmee je eigen bekrompen geest bloot. Kijk eens naar de docu met Frank Zappa over de muziekindustrie. Feit blijft dat Dekker een zeer middelmatige presentator is. Een aardige kerel dat wel, maar daar zijn er zoveel van.

    • Dag Dave,

     Mij bekrompen noemen na wat kritiek op jou aan de hand van 1 reactie vind ik ook niet heel ruimdenkend.

     Wat mij opvalt: je hebt het nogal hoog in de bol van jezelf en je grijpt de columns van Kicken constant aan om jezelf op de borst te kloppen en anderen onderuit te halen. Dat doe je ook in video-interviews en op andere platforms: constant mensen (soms zelfs op agressieve wijze) onderuit halen. En als je nou zelf Edwin Evers was: prima. Of je onderbouwt het zoals Kicken (inclusief gezonde zelfspot), maar dat doe je ook niet. Het zijn telkens een paar regels die kort de oor de bocht zijn en waar je anderen in veroordeelt.

     Daarmee kom je op mij gefrustreerd over, alsof je recht hebt op van alles, maar telkens over het hoofd gezien wordt door anderen. Het feit is: als je zo’n fenomeen zou zijn als je jezelf neerzet, had je een langere en succesvollere carrière gehad. En had je het niet nodig gevonden om anderen steeds onderuit te halen.

     Pieter

     • Pieter, ik noem jou niet bekrompen, je hebt een bekrompen geest, die leg je zelf bloot en daarnaast een kinderlijke manier van reageren. That’s all.

     • Ik vind jouw reactie anders heel volwassen en sterk onderbouwd. En zeker niet bekrompen. Wat ik ook mooi vind, is dat je niet alleen uitdeelt, maar ook goed kunt incasseren. Blijf doorgaan met jezelf zo neerzetten overal, het is zeer vermakelijk.

 4. The day after

  Kicken begint een groot gevaar te worden voor de waarheid en zijn eigen werkelijkheid.

  1. Op welk punt(en) zijn de reglementen van de RadioRing ten voordele van de Publieke Omroep aangepast? En waarom winnen Mattie en Marieke dan ieder een Radio-Ster?

  2. Er is geen jury bij de RadioRing, er is een longlist, er wordt gestemd, daar komen nominaties uit voort (als het eerlijk is gedaan) en dan wordt er voor de finale gestemd.

  3. De Marconi Awards (met een jury) hebben niets met de RadioRing te maken.

  4. KINK heeft geen prijs, ook geen prijsje gewonnen, maar kreeg wel via stemmen twee (drie met de Marconi awards meegerekend) nominaties. Ik geloof er geen barst van dat die nominatie-stemronde eerlijk is gegaan. Ik had om de naam van de notaris en de processen-verbaal gevraagd van de nomonatie-stemronde aan de organisatie en bij de directie van AVRO/TROS, tevergeefs. Lees mijn stukje op deze vrolijke VRIJMIBO:

  http://www.dejongenskamer.nl/varia99.htm#vrijmibo12

  Ten hemel schreiend allemaal. Maar ik lach er hartelijk om. Hahaha!

  Goedemiddag.

  • Eens luuk. Dar verhaal over die jury vond ik ook al zo vreemd. Hou je bij de feiten Kicken en jammer dat Spreekbuis dit klakkeloos overneemt.

 5. Toe het radio programma morgenstond van RADIONL de radioring won iets van 10 jaar geleden werd RADIONL direct uitgesloten van deelname en werden de regels snel aangepast want ja als RADIONL haar luisteraars jaar er op weer ging oproepen te stemmen dan heb je in week tijd 800.000 stemmen en wint RADIONL een volgende keer weer en dat kan natuurlijk niet.

  Zelfde is Grootnieuws radio overkomen toen ze de radioring hadden gewonnen paar jaar gelden en zijn de regels snel aangepast en is nu uitgesloten van deelname.

  Zielig clubje mensen bij elkaar en vooral niet transparant zijn.
  Helaas besteed de media er veel aandacht aan en vallen vele zenders buiten de boot en snapt het publiek er niets van.

  Opdoeken die bende daar en geef het geld de media school.

 6. Als ik het goed begrijp is die RadioRing dus net zo voorspelbaar als de verhaaltjes van Patrick. Want iedereen die dit af en toe leest, wist dat hij dit ging schrijven.

  En die radioboekjes, hoe oud zijn die? Was er toen al internet? Is er niets veranderd?

 7. Beetje kleinerend is het wel. Het uwv meisje van 3fm heet Sophie Hijlkema.
  Toen jij zo oud was als dat meisje nu zat jij ook met trillende stem op de Weertersteenweg Patrick.

 8. “ Een of ander meisje van 3FM die van het UWV radio moest gaan maken kreeg ook een award voor beste nieuw meisje dat van het UWV radio moest gaan maken.”

  Kicken, wat ben jij een zielig, zwak en seksistisch oud mannetje geworden eigenlijk. Prima dat je even tegen de heilige huisjes aanschopt, maar uit jouw columns vloeit zoveel afgunst naar alles wat na jou gekomen is dat het accuzuur mijn telefoon uitdruipt.

  Het is knap hoe weinig je verdiept in waar je je gal over heen spugt, en er mee verdient. Je filosofie zal soms wel kloppen maar de inhoudelijke informatie die je hebt over het onderwerp is vaak gewoon incorrect, slecht uitgekozen. Journalistieke standaarden zullen wel niet tellen voor columns maar had dit soort poep gewoon op het Radioforum gelaten, daar waar ze vinden dat alleen Bart van Leeuwen, Peter van Bruggen en de terugkeer van The Magic Friends 3FM nog zou kunnen redden.

  Daarnaast: als je vind dat de jongeren zenders hun doelgroep niet bereiken, en de jongeren zelf eens aan het woord zouden moeten laten, dan is het advies bij deze om zelf gewoon je bek te houden. Je bent 46 en hebt jarenlang een whatsapp verzendlijstje gehad met boomerhumor en gestolen plaatjes zonder bronvermelding. Op het gebied van jongeren heb je gewoon geen enkel recht van spreken.

 9. @Andreas Hier weet u alweer wat de rest van Nederland vindt van het radio ringgala. Buiten dat u zeker gelijk heeft dat het een Hilversumsfeestje is denk ik dat het merendeel van Nederland niet eens van het bestaan van de radio ring af weet.

  De tv en radio ringen moeten eigenlijk weg bij AVROTROS en meer een algemene prijs worden.

 10. Als ik ergens een hekel aan heb, dan zou ik er geen livestream mét chat van gaan kijken.

  Zéker niet als ik zelf “positief denken” hoog in het vaandel heb staan.

 11. Als mijnheer Kicken het allemaal. Zo goed weet, waarom hoor ik hem niet meer overdag op de radio bij wie dan ook? Klinkt voor mij als het niet gunnen. J.W timmert jaren aan de weg, moest weg van de middagprogammering en na om zwerven op radio 2 een zeer goed ochtend progamma. Ovrr De heer Dekker heeft hij een punt maar achter de schermen doet hij meer dan menigeen denkt

 12. Pieter Decker, als een wijf sleep je er van alles bij dat er niet toe doet. het ging over de prestaties van dekker. Die zijn van een middelmatige kwaliteit. Dekker is een aardige kerel maar met aardige kerels win je geen oorlog, hooguit een radioring.

  • Elke reactie een belediging, stijlvol.

   Onderbouw die middelmatige kwaliteit eens, Dave. Want “dit wijf” ziet alleen een hoop geroep, maar weinig visie. Of Dekker een aardige man is, weet ik niet. Maar je zit geen 30 jaar op de radio als je middelmatig bent. Ben benieuwd…

 13. Pieter, nog steeds suggestief. “Maar je zit geen 30 jaar op de radio als je middelmatig bent” ofwel; je komt niet op nummer 1 in de top40 met een kutplaat. Ben jij met mij eens dat dat ongeveer hetzelfde is?
  Je kunt zeker 30 jaar op de radio zitten met middelmatige prestaties door slim te spelen. Maar zakelijk slim zijn maakt je geen betere presentator.

 14. Nee, als je kwalitatief slechte bent, kun je een gelukje hebben en kortstondig succes hebben. Zoals een nummer 1-hit. 30 jaar lang is geen toeval, langdurig succes is nooit toeval.

  Nogmaals: wat is er middelmatig aan Dekker? Heb je ook een onderbouwing? Ik begin te denken van niet namelijk.
  Mensen afzeiken zonder onderbouwing is precies het rotte onkruid dat de radio-industrie naar de klote helpt. En heel kinderachtig.

 15. Ben ik verplicht mijn mening te onderbouwen tegenover iemand die ik niet ken? En is mijn mening wanneer ik dat achterwege laat niets waard?
  Om bij de radio te komen en te blijven ben je A: Een bovengemiddelde presentator of B: zakelijk slim.

  • Ik doe ook een stelling zonder onderbouwing: Dave Donkervoort is niet bovengemiddeld goed als radiopresentator en zakelijk ook niet slim genoeg. Daarom zit hij al ruim 15 jaar niet meer op landelijke radiostations.

 16. Je hebt Dekker nu 4 of 5 keer middelmatig genoemd, terwijl de feiten voor zich spreken: hij heeft 30 jaar lang goedbeluisterde programma’s gemaakt.
  Als je dat roept, dan ben je een kerel en dan onderbouw je dat. Als je iets niet kunt onderbouwen, geef dat dan toe. Of ben je een beetje bang?

  • Hahaha! Je kunt je eigen mening niet eens uitleggen zonder je in allerlei moeilijke bochten te wringen. Je lult maar wat uit je nek. 😂

 17. Pieter, het lijkt er op dat jij moeite hebt met het accepteren van iemands mening zodra die mening niet strookt met die van jou.

 18. Pieter, Radio is the theatre of the mind. Die stelregel hanteer ik. Radio is het theater van de fantasie. De dj/presentator creéért een wereld in de fantasie van de luisteraar. Langs die meetlat leg ik de kwaliteit van een dj. Het staat mij vrij die meetlat te hanteren. Rob van Someren, Ruud de Wild en de door jou zo belangrijk gevonden Edwin Evers, die ik niet voor niets als laatste noem, scoren langs die meetlat een cijfer. Daniel niet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*