Patrick Kicken: Eddy Keur was eigenlijk eerste keuze om Rob van Someren op te volgen bij Radio 10

[BLOG] Niemand snapt het. Niemand begrijpt het. Hoe kunnen ze nou Somertijd bij Radio 10 naar het weekend verbannen. Een vernedering volgens velen. Maar dan als opvolger Gijs Staverman aantrekken wordt óók met vraagtekens overladen, niet op de laatste plaats hier op Spreekbuis. Een totaal andere radiomaker die vooral plaatjes aan elkaar praat en niet bekend staat om gevatheid of als leuke verhalenverteller. We missen een stukje van de puzzel, Talpa’s radiobobo Dave Minnebooboo moet dat toch ook inzien? Dat klopt. Daarom heeft hij ook eerst met iemand anders gesproken voor de opvolging van Van Someren, namelijk: Eddy Keur, thans NPO Radio 2 ster. Ik vermoedde het al maar krijg het nu ook bevestigd uit diverse richtingen.

Het bleek moeilijk te geloven toen ik het hier een maand geleden voor het eerst opschreef: Staverman gaat naar Radio 10 om Van Someren op te volgen. Maar dit scenario speelde dus al langer: insiders bij 10 melden mij dat er eerst gesproken is met die andere ex-Radio 10 deejay met humor die, sinds hij Ruud de Wild verving tijdens zijn ziekte, zichzelf weer helemaal op de kaart heeft gezet: Eddy Keur. Hij is met Evers en Van Someren nog zo’n beetje de enige met een fanbase, heeft de humor aan zijn kont hangen en kan ook nog eens een leuk telefoongesprek met een luisteraar voeren: kom daar nog maar eens om anno 2024. Zeg maar zo’n beetje alles wat Staverman niet kan, kan Keur wel dus het is logisch dat ze eerst met hem gesproken hebben voor een overstap naar de middag van 10.

Waarom Keur het uiteindelijk niet gedaan heeft daar variëren de verhalen over: de een zegt dat het kwam omdat Eddy geen vijf maar vier dagen de show wilde doen, de ander zegt dat hij de show maar twee uur wilde doen in plaats van drie. Ik denk dat het inderdaad met werkdruk te maken heeft: Eddy werd dit jaar 65, maar ik vind het ook nog logisch om een andere reden: hij zit nu bij de marktleider. Het grootste bereik, het grootste publiek. Je gaat op je 65e toch niet bij een station zitten dat maar in 65% procent van Nederland te ontvangen is? Sinds de frequentieswitch is JOE beter te ontvangen dan 10 en dat zie je ook terug in de luistercijfers. NPO Radio 2 is tot in Denemarken te ontvangen op FM zo’n beetje.

Hoe is het voor Staverman om te weten dat hij tweede keus is? Het zal hem aan zijn spreekwoordelijke achterste roesten. Hij gaat weer snel TV doen voor Talpa, naar verluidt Battle of the Bands dat nu nog door Gerard Ekdom wordt gepresenteerd. Hij verdiende bij NPO Radio 2 amper een ton per jaar naar ik hoor en dat zal nu wel het dubbele zijn, inclusief zijn TV werk. Stond al jaren op de nominatie bij 2 om vervangen te worden, dus hij mag Keur wel een grote bos bloemen sturen om hem te bedanken. Voor de luisteraar is het jammer: met Eddy Keur was het wél weer lachen geworden in de middag bij 10, het was een mooie mokerslag richting NPO Radio 2 geweest, meer dan nu. Over een week hoor je weinig R2 luisteraars zeggen ‘waar is Staverman eigenlijk?’ terwijl dat met het weghalen van Keur wel anders was geweest. Het zij zo, wie weet dat ze aan Staverman nog een leuke sidekick kunnen koppelen die gevat uit de hoek kan komen. Cobus Bosscha, op vrijdag herenigd met Edwin Evers op 538, hij is toch nog vrij van maandag tot en met donderdag?

Patrick Kicken

75 Comments

  • Veel luisteraars gaan de ‘overstap’ naar Radio Veronica maken. Misschien dat van Someren daar ook heen kan/gaat, zou leuk zijn. Radio10 is einde verhaal…!

   • Veronica heeft moppentoppers Wout en Frank al binnengehengeld. Iwan (baasje bij JOE) en Rob hebben met elkaar gesproken, al een hele tijd terug. Ik blijf zeggen dat zijn contacten met Radiocorp (Carlo de Boer) het beste zijn, hij heeft hun ook tien jaar terug ingelijfd voor Radio 10 toen dat nog bij Radiocorp hoorde.

    • Radio 10 is nooit volwassen geweest en zal nooit volwassen worden. Echt een zender voor mensen Die minder verstand van muziek hebben

 1. ik zat er nog aan te denken waarom hebben ze keurbaas niet geprobeerd.Toen dacht ik gelijk die zit wel goed op Bij radio2/Npo denk dat die goed salaris krijgt vaste vanger van ruud ( ik vind eddy keur leuker dan ruud dat is mij mening) en ik dacht op die leeftijd zal je denk ik ook niet zo heel snel weg gaan bij de NPO

  • Welk werkdruk pk? 3 uurtjes achter een mengpaneel zitten en wat beetje voorbereiding 😉 Zit 4×9 op kantoor.

   • Dan krijg jij een standbeeld, okay? ‘Werkdruk’ is niet uitsluitend in gemaakte uren uit te drukken, maar wat je in de uren moet presteren. Kom er maar eens om…De schoenen vullen van een dergelijke voorganger is écht geen makkie. Zeker niet als de wekelijkse luistercijfers de waan van de dag bepalen en een bemoeizuchtige mediasjah, die over z’n houdbaarheidsdatum heen is, steeds weer aan touwtjes trekt, baasjes verandert in statusgeile Teslaknuffelende jaknikkers, ze gewoon passeert wanneer het ‘HEM’ uitkomt en vervolgens voor de gevolgen weer datzelfde jaknikclubje veranwoordelijk maakt. Leuk van buiten rot van binnen, dat is bij de Talpa zenders wellicht toch van toepassing en…waarom zou je daar, als je het prima voor elkaar hebt…voor kiezen.

    • Ja dat kun je alleen maar begrijpen als je het gedaan hebt. Iets doen waar (voor je gevoel) het hele pand meteen naar mee aan het luisteren is plus nog eens een paar honderdduizend luisteraars. Mag eigenlijk niks misgaan, commercials moeten op tijd, nieuws op tijd etc. etc. En dan ook nog eens klinken alsof je het allemaal zo uit je mouw schudt. Iedere dag weer topsport.

     • Eigenlijk net zo’n verantwoordelijke baan al bijvoorbeeld een verpleegkundige dus.
      Mag niks misgaan.
      Alles moet op tijd.
      Klinken alsof je het uit je mouw schut.
      Iedere dag weer topsport (meer dan paar uurtjes per dag).
      Beloning voor radiopersonen zijn echt over de top. Denken dat ze soms god zijn, nemen zich zoo serieus alsof het leven er van afhangt.

 2. De beloning staat in geen verhouding tot de prestatie. Daarom zeggen wij van de keuringsdienst van disjokkies: Flikker Toch Een Eind Op.

  • Je marktwaarde bepaalt wat je waard bent. Als jij 10 miljoen per jaar binnenharkt voor je bedrijf, mag je er zelf best 1 hebben hebben.

 3. Keur en Van Someren hebben een overeenkomst: óf je vindt ze fantastisch, óf je vindt ze helemaal niets. Zit weinig tussen.

  Ik kan me goed voorstellen dat Radio 10 zich vooral op de muziek wil gaan richten. De directie van 10 leest ook de vele reacties van luisteraars die het jammer vinden dat er op Joe nu veel meer gepraat wordt.

  Zo bekeken kan ik me de keuze voor Gijs wel voorstellen. Keur zou toch een soort 1-op-1 vervanging van Van Soneren zijn. Kan me voorstellen dat 10 dat niet wil.

  Degenen die hier reageren zijn radio-freaks. Dat is 98 procent van de luisteraars niet.

  • Wat er gewoon niet aan te begrijpen is is dat dit scenario al eerder gebeurd is en het toen Radio Veronica de nekslag gegeven heeft. Destijds werd Van Someren bij Veronica door Niels Hoogland vervangen door Jeroen van Inkel. Dat bleek een cultuurshock voor de luisteraar. Tel daarbij op de onbegrijpelijke muziek die we in opdracht van een TMG pipo moesten gaan draaien tussen de pop/rock door (Animals van Martin Garrix, Royals van Lorde) want we moesten en zouden meer vrouwen bereiken. Nou bedankt, alles wat we in die tien jaren daarvoor hadden opgebouwd vervloog als sneeuw voor de zon.

   Ik mocht het onder De Zwart, die Inkel naar de ochtend verhuisde, alsnog gaan oplossen vanaf 16u maar toen was het al te laat. Van Someren heeft gewoon een groot aantal ambassadeurs gemaakt onder de luisteraars die destijds meeverhuisden naar Radio 10 dat later het grootste deel van het publiek van Veronica heeft overgenomen. Kans is groot dat ze nu weer wegvluchten naar Joe of Veronica, want 10 wil ook ineens meer de doelgroep ‘AB1’ gaan bereiken. Wees toch eens blij met het publiek dát je hebt, altijd die vernieuwingsdrang, bah.

   • Volgens mij heb jij een bloedhekel aan Gijs Staverman met al je kritiek op hem. Kijk eens naar jezelf zou ik zeggen, iemand afzeiken is zo makkelijk!

    • Ik zou niet weten waarom ik een hekel aan Gijs Staverman zou moeten hebben, heb de beste man nog nooit ontmoet. Ja hij presenteerde een deejaywedstrijd in 1993 waar ik aan meedeed maar dat is dan ook de enige keer zo’n beetje dat ik hem heb gezien.

     Ik beoordeel Gijs Staverman op zijn radiokwaliteiten, dat staat los van de persoon. Als iemand een paar hondderdduizend euro verdient per jaar met wat hij op de radio doet dan mag daar best kritisch naar gekeken worden. Al was het maar voor de luisteraar. Hij is geen geschikte opvolger voor Rob van Someren, tenzij ze bij 10 willen dat de boel lekker kleurloos wordt zonder impact.

 4. Pringles pisser er is weer een relatie met je uitgemaakt. Hank Onrust heeft je gedumpt. Nu kan je ook al geen documentaires meer van hem kijken.
  Ga zielig onder een dekentje liggen janken en klagen bij jan en alle man hoe zielig dat je bent. En ga daarna vooral dwepen met de eer dat alleen jij rotopmerkingen mag uitdelen na een overlijden en niet Marieke

 5. Eddie Keur is echt leuk.
  Ik begrijp niet dat radio 2 hem niet meer uren geeft bijvoorbeeld die van kwalletje de Wild. Wat een sukkel is dat.

 6. Ik denk dat zowel Veronica als Joe hiervan gaan profiteren deze verandering doen radio 10 niet goed in iedergeval

 7. Leuk feit: eind 1988 werd Rob, die toen naar de TROS ging, OOK al vervangen door de Keurbaas. Ik was collega deejay/nieuwslezer en was er dagelijks getuige van hoe leuk en simpel Keur dar aanpakte. Maar hij is ook intelligent. Dus blijft ie bij Radio2.

  • … waarbij de Keurbaas destijds ook nieuwslezer De Bisschop regelmatig op ’t verkeerde been zette met zijn technische grappen en grollen…;-)

 8. Ik vind de humor van eddy keur helemaal niet tof. En zijn jingles al helemaal niet. Ik zet npo 2 altijd af wanneer eddy de presentatie doet.

 9. Wat overigens ook prima in deze tijdsgeest past is dat Gijs natuurlijk 180 graden meer woke is dan Somertijd.

  Zo ook Jeroen van Inkel destijds op Veronica , dienals opvolger van Somertijd werd gepresenteerd met als reden-/ doelstelling “een meer breed karakter te geven aan Radio Veronica”. Wat toen natuurlijk ook al complete flauwekul was .

  • Lijkt me sterk dat het een politieke keuze is, Talpa is niet bepaald woke getuige hun programma’s op TV. RTL daarentegen….

  • Woke? Somertijd scoort onder het zendergemiddelde en dus moet het plaats maken voor iets anders. Maar of dat Gijs moet zijn betwijfel ik ten zeerste.

   • Nu als van Someren met zij moppentrommel begint op 10, zet ik radio meteen op een andere zender, ik snap toch niet dat ze het zo lang uit gehouden hebben die moppentapper. Kijk en Gijs mag ik graag horen.

  • Blijft verder niets van over.
   Alles mag op maandag,
   alles mag op dinsdag
   etc. tot en met vrijdag.
   Dodelijk saai en getuigt niet van ook maar een greintje enthousiasme en de wil om er iets van te maken.
   Talpa is ziek!

 10. De afgunst druipt er weer vanaf Kicken. Liever een “radiomaker die vooral plaatjes aan elkaar praat en niet bekend staat om gevatheid of als leuke verhalenverteller” dan een pratende lachband. Wat heeft de publieke omroep je toch geflikt dat je er zo’n hekel aan hebt….

  • Dit heeft dit keer niks met de NPO te maken maar met de deejaycarrousel in het algemeen. Iemand als Staverman hangt al dertig jaar het blije ei uit op de radio, daar mag best eens een nieuw talent voor in de plaats komen.

   Heb jij overigens ooit aan de lippen van Gijs gehangen als hij iets vertelt op de radio? Lijkt me sterk. En bij telefoongesprekken gaan de tenen meestal gekromd in de vloer. Dat zegt niets over de mens Staverman, wel over zijn kwaliteiten als radiomaker. Zie dat toch eens los van elkaar.

   • Hij zit anders al jaren bij de grotere zenders op prime-time zijn kunstje te doen. Maar jij blijft steeds iets roepen over zijn kwaliteiten als radiomaker. Dan zullen al die radio-bazen die hem steeds binnenhalen het wel mis hebben…..

    • Die halen hem voor zijn bekende naam en omdat het verder geen lastpak is. Maar hij stond niet voor niets al jaren op de nominatie om vervangen te worden door een vrouw. Hij heeft gewoon weer geluk gehad.

   • Geldt hetzelfde niet voor bijvoorbeeld ‘woordgrappenmaker’ Ekdom?
    Of voor ‘jo jo jo hahaha haha’ van Someren? Las ik ergens dat deze laatste €27.000,00 per maand krijgt voor lachzakkenradio?

    Ik begrijp niet zo goed waarom je Gijs zo aan het bashen bent de afgelopen tijd?!?
    Heeft hij soms je karretje door de poep gereden? 🤣

    Er is zoveel van hetzelfde op de landelijke radio. Maar waarom nou juist deze ene zo blijven aanvallen?

    • Aanvallen, aanvallen.. Iets met hoge bomen en dito salaris. Al jaren heb ik met een vriend die ook in de radiowereld werkzaam is contact als Staverman weer te horen was en zaten we ons te verbazen. Gewoon absoluut geen fan, ze lieten hem ook dingen doen op NPO Radio 2 die hij niet kan. Laat hem toch lekker happy de peppy een hitparade presenteren.

     Het grote nadeel is dat jonge radiomakers ook nog eens denken dat daar de lat ligt en dus ook niet verder ontwikkelen. Overigens gaat het hier regelmatig over de oude garde die er met de pet naar gooit. Heb je Ruud de Wild nog wel eens aan staan de laatste tijd?

     • Ruud de Wild is ook ruim over zijn houdbaarheidsdatum heen.
      Heb ‘m nooit wat gevonden (smaken verschillen nou eenmaal) totdat ie bij radio2 begon, toen vond ik ‘m in het begin wel aardig.
      Tegenwoordig heb ik meer het idee dat ie gewoon zijn tijd zit vol te maken en eigenlijk niet kan wachten om met pensioen te gaan en een beetje lekker met verf te gaan spelen.
      Hij doet me steeds denken aan dat lied van Spaan en Vermegen (Pisa/verona) “weg die man, weg die man. kan die man niet weg?”.

      De Keurbaas doet er inderdaad wijs aan lekker te blijven zitten waar ie zit.

 11. Mediahuis krijgt Somertijd in de schoot geworpen. Nog nooit zo makkelijk geweest om een A-titel binnen te hengelen.

  • Ja en nee. Ik weet niet of ze hem ditzelfde bedrag gaan betalen én of zijn team het wel ziet om mee te verkassen. Las net bij Chantal Quak op haar Instagram bijvoorbeeld dat ze niet mee verhuist naar het weekend. Het geheel dreigt uit elkaar te vallen.

   • Waarom zouden ze het niet willen betalen. Je kan daarmee je concurrentie een flinke klap geven. Geld was toch probleem daar?

     • Ben eigenlijk wel benieuwd hoe er binnen de Mediahuis zenders gekeken wordt naar het verschil in investeringen in Veronica en de rest tot dusver.

  • We zullen binnen 2 maanden wel horen waar ze naartoe gaan…je moet het ijzer smeden als het heet is…😎

 12. Eindelijk af van die onderbroeken lol en dat eindeloze zwakke geouwehoer. Kan ik ook in de middag radio 10 luisteren.

 13. Hé Pat,

  ik lees dat je schrijft:
  “Een totaal andere radiomaker die vooral plaatjes aan elkaar praat en niet bekend staat om gevatheid of als leuke verhalenverteller.”

  Laat ik nou denken dat je gewoon plaatjes moet draaien ipv verhalen vertellen.

 14. Tsja, een uitgesproken geweldige verhalenverteller tegenover een ijdele snaak van radio twee… Dat was radio 10 toedeloe…

 15. Jarenlang lekker onderweg naar huis moppen luisteren en potje onzin!! Houd iedereen die ik ken (bouwvakkers) wel van… Van someren
  Verhuizen jongen!!!
  Meer bazen als kerken zeggen ze in Brabant!

 16. Volgens mij is Van Someren zijn 27k per maand meer dan waard. Radio 10 zal genoeg aan hem verdienen, of heb ik het mis Patrick? Hier speelt echt wel rancune mee, niet vanuit radio 10 maar vanuit talpa en john de mol. Somertijd naar Joe dan is radio 10 weg.

 17. Het blijkt maar weer met de Keurbaas dat de beste radio makers van zee komen, ( Eddie die soms weken lang op de Mi Amigo totaal afgezonderd zat radio te maken ).
  Denk als wij dit soort talent weer willen hebben wij maar weer een middengolf boot op zee moeten leggen, en daar radio makers echt gaan opleiden!

  • Daar zeg je wel wat. Niemand durft het meer aan om in zijn eentje radio te maken. Moet altijd een ja knikkende producer bij en dan denken we dat het goede radio is als we met z’n tweeën in de studio mee aan het zwaaien zijn met ABBA. Wat een sfeertje jongens.

   • Soms zie ik op TV538 ook de promo’s van hun radioshows voorbij komen. Veelal wordt er dan op beeld hard gelachen ofwel ze zijn aan het meezwaaien met een of ander liedje. Ik geloof ook best dat zij het dan naar de zin hebben. Voor mij als kijker/luisteraar voelt het echter gemaakt, de sfeer komt op de radio niet over.

    Partij voor de Vrijdag of Eddy Keur brachten en brengen de sfeer wel over. Die maken echter ook geen radio alleen.

   • Hmm. In dat uren durende interview van jou Patrick met Jurgen van den Berg heb ik laatst genoemde sappige Inside roddels horen vertellen over Keur en nachtradio.
    Klopt toch?

    Tip voor als je niet kan slapen trouwens. Dat interview.

  • Eddie Keur heeft nooit op de M.i. Amigo radio gemaakt. Hij heeft een paar weken programma’s op tape gezet vanuit een landstudio voor Radio Caroline onder de naam Bas Peters. (1979/1980 19-tigsshow).

 18. Mijn idee is dat Talpa op zoek is naar de vrouwelijke luisteraar die commercieel veel interessanter is. Staverman ligt bij vrouwen beter dan Van Someren. Dat is toch iemand voor de oudere man met een bierbuik en te lui om boodschappen te doen. Dus voor adverteerders geen optie.

  • Zou kunnen. Maar waarom dan eerst met Eddy Keur gesproken hebben? Het is toch vooral ‘kijk eens, we hebben iemand bij NPO Radio 2 uit de dagprogrammering gehaald’. Niet kijkende naar zijn capaciteiten, stijl en waardering bij het beoogde luisterpubliek. Op 14-16u scoort trouwens iedereen, daar kun je nog een AI robot neerzetten en er wordt lang geluisterd.

   • Als Minneboo/De Mol Keur zo goed vond, waarom hebben ze hem dan eigenlijk bij 538 laten vertrekken? Is het echt alleen R2 verzwakken met de succesvolle DJ van dienst en denken ze er verder niet zo over na? Da’s best cynisch en daarom klinkt elke zender inmiddels hetzelfde.

    • Nou dat waren andere tijden natuurlijk, toen zat Keur in de nacht bij 538 als een soort van gimmick. Wat ik met je eens ben is dat het allemaal wel heel korte termijn gedacht is allemaal: oh valt iemand op bij een grote andere zender, dan proberen we hem weg te halen daar.

     Het lijkt wel alsof 538 bijvoorbeeld investeert in nieuw talent maar ze écht een kans geven door te laten breken, mwoah. Maar goed, dat zou je ook aan het nieuwe talent zelf kunnen wijten, die het zelf vertikken om hun nek uit te steken en alles op alles te zetten om zichzelf en dus hun positie te verbeteren.

     Dat iedere zender hetzelfde klinkt komt mede daardoor. Het begint bij de jocks: als die hun vak niet zó serieus nemen om iedere uitzending een klein beetje beter te worden maar vooral druk zijn met hun socials en ‘die ene lekkere nieuwe plaat’ wat verwacht je dan, dat succes zo maar komt aanwaaien?

     Het radiovak wordt niet echt serieus genomen in Nederland. Indruk maken op collega’s met filmpjes van overgangen op Instagram, daar blijft het vaak bij. Nadenken over hoe je subtiel meer een mens dan alleen een stem wordt op de radio? Ach, het is hier geen Amerika.

     Dan hebben we natuurlijk de radiocoaches die ook maar zo ver kunnen gaan als ze zelf ooit zijn gekomen. Je zal het toch echt zelf moeten oppikken. Tip voor wie wél in zichzelf wil investeren: lees, luister en kijk alles van dé radioconsultant van dit moment: Tracy Johnson.

     Begin met zijn boek Morning Radio Revisited: A Guide To Developing On-Air Superstars. Ook voor middag- avond- en weekendjocks.

 19. Blij dat die Keur op Radio2 blijft want zoveel humor als van Someren heeft , heeft Keur bij lange na niet, ja platte

 20. Eddy Keur, dat is toch zo’n DJ waarbij je je afvraagt, net als de kabinetten Rutte, wellicht waren we zonder beter af geweest?

1 Trackback / Pingback

 1. Luistercijfers week 20: Opleving JOE van korte duur, Coen en Sander slaan nog niet aan - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*