Luistercijfers week 20: Opleving JOE van korte duur, Coen en Sander slaan nog niet aan

In de tweede week van de nieuwe ochtendshow van Coen en Sander op JOE verliest het station flink aan marktaandeel, 0,7%, ondanks een gigantische postercampagne door heel Nederland voor de boys. Medewerkers van het station zullen wel zeggen ‘dat dit allemaal is ingecalculeerd’ en dat ‘Coen en Sander rustig beginnen, low key’. Iets wat een fout is die al vaker gemaakt is in ochtendshowland, als je gaat adverteren moet je zorgen dat je product staat en mensen aangenaam worden verrast, niet denken ‘meer van hetzelfde’.

Gelukkig blijft de hitmachine van DPG, Qmusic, wel overeind, stijgt zelfs 1,4% in marktaandeel en is bereiksleider in week 20. Dit lijkt o.a. ten koste te gaan van Radio 538, die ondanks een aardige groei in luisteraantal 5 minuten gezakt is in luistertijd en dus ook 0,6% in marktaandeel. Gelukkig zijn de vakanties weer even achter de rug waardoor het luistergedrag weer enigszins normaal wordt.

Sky Radio deed weer goede zaken vorige week, door zowel in luistertijd, marktaandeel en bereik te stijgen. Ze komen ook weer boven de 4 miljoen luisteraars uit. Talpa’s vlaggenschip Radio 10 zakt in luistertijd maar stijgt in bereik dus blijft op hetzelfde marktaandeel, al dan niet gevoed door de commotie rondom Rob van Someren.

36 Comments

 1. Was te verwachten. Grote gok om die 2 de ochtendshow te laten doen, de luisteraar zit gewoon niet op gezwets te wachten in de ochtend. Dit gaat nog wel een flinke domper blijven in the long run.

  • Iedereen heeft er een hard hoofd in dat die twee echt het maximale eruit gaan halen voor JOE. Ze zijn het gewoon al bijna 20 jaar veel te goed gewend. Beetje ouwehoeren in de middag en toch scoren omdat je bij een winnend station zit.

   Je ziet het ook aan de uitingen op de social media bij JOE. Een raam dat per ongeluk dichtwaait tijdens het nieuwslezen wordt gepresenteerd als highlight.

   Coen en Sander die de trap oplopen. Kai die voor het raam naar het onweer staat te kijken en zegt ‘zo hey, we gaan eraan’. Kortom: non content wat de gemiddelde vlogger nog 100x leuker doet. Denken echt dat ze nog of al sterren zijn, de boys bij JOE. Zonder met iets exclusiefs of echt leuks te komen.

  • De jonge doelgroep zit ook niet meer bij Coen & Sander. Het probleem bij deze 2 is dat ze te lang het zelfde zijn blijven doen in die middag waardoor de mensen die voorheen graag naar ze luisterden het zat werden. Er was zeker een Coen & Sander publiek toen ze bij 3FM zaten maar, die doelgroep zit nu niet meer op dat soort (met overigens steeds weer die zelfde onderdelen in het programma) radio te wachten. Een nieuwe doelgroep is er nooit gekomen.

   Dom om het duo weer te herenigen. Echt een miskoop. Ze zet Sander naast elke willekeurige dj en er valt wel wat te lachen maar, als duo zijn ze echt wel over de houdbaarheidsdatum heen. Al rond de overstap van 3FM naar 538. En Joe past gewoon niet bij ze.

   Zou het dan helemaal niet meer kunnen? Jawel, als je de hele club dj 3FM van 10/12 geleden bij elkaar kan krijgen op je zender met de zelfde muziekstijlen, look en feel van de zender, events etc, alles dus. Dan gaan al die mensen weer naar dat station luisteren. Dat gaat helaas niet gebeuren. Jurre Bosman heeft toen die hele zender naar de klote geholpen.

   • Niet mee eens. De hele club van 3fm 10/12, oh wat zou ik ze gaan missen. Dat bleek geen moment. Ik heb het even geprobeerd met Gerard op 10, was klaar mey Giel, schakel op een andere zender als ik Ruud, Van Inkel, Wouter&Frank of Coen&Sander hoor.
    Tegenwoordig hoor ik Michiel (“welke Michiel? Veenstra Veenstra!”) op Kink, die ik zeker wel prima vind voor een half uurtje in de auto maar hetzelfde klinkt als toen op 3. Deze lichting doordeweeks, met top-glazenhuizen, Michiel&Gerard en daarna Rob&Fred op vrijdagavond, Timur en Rámon op zaterdag, etc, fantastische tijden voor mij als luisteraar van 3fm, maar dat is geweest. Conclusie is misschien wel dat ik zelf net zo goed over de datum aan het raken ben 😉

    • Je bent niet eens en gaat vervolgens uit de doeken doen dat het er wel mee eens bent?
     Die tijd is inderdaad geweest, het was een voorbeeld. Het gaat niet want iedereen zit ergens anders en qua geld krijg je het niet voor elkaar.

     • Edit: Niet eens met je laatste alinea.

      En nu ben ik het wel met je eens dat je het met geld niet voor elkaar krijgt.

 2. Als ik die Lantinga was ging ik wat anders doen of rentenieren. Zo niet leuk die man, en dan die stem….

  • Och ik vind hem wel gevat, maar dit is inderdaad een formule die al lang uitgewerkt is. Daarom hamer ik ook zo op: verzin nou eens wat leuke content en hit items, je redt het niet op alleen je bekende naam.

   • Dat gaat in de combinatie Coen & Sander niet gebeuren. Die hebben als duo eigenlijk alles er al uitgehaald wat er in zat. Al jaren gaat het op de automatische piloot en dat is helemaal niet zo gek. Dat zou iedereen gebeuren. Bij sommige werkt dat en bij anderen niet. Dat komt in dit geval doordat het jongeren publiek wat Coen & Sander leuk vond ouder is geworden en ze niet meer op show als dit zitten te wachten. Laat staan de muziek die op Joe gedraaid word. Een nieuw jongeren publiek is er nooit gekomen. Het gaat dus niet meer werken als duo.

    Zet Sander in de middag als sidekick naast een (nieuwe) dj op een grote zender (niet Joe) en het gaat zeker werken. En tja wat moet Coen dan he

 3. Dat slappe gelul op al die zenders door zelfoverschattende plaatsjesdraaiers die verder niets kunnen was juist de reden om naar joe te luisteren. Toen er langzaam een paar dj’s kwamen die wat vertellen over de nummers was voor mij het begin vh einde. Als chauffeur soms joe, maar door deze twee never nooit meer. Joy radio, of de nonstop zenders via dab is het voor mij nu.

  • Helemaal met je eens. Ik luisterde joe vanwege de muziek. Ik denk dat er maar twee mensen zijn die die Sander en Coen leuk vinden en dat zijn Sander en Coen zelf. Wat een geouwehoer.

   • Nou hier snij je iets moois aan Hans: het wordt al snel geouwehoer als het jou niet boeit waar ze het over hebben. Alsof je naast een oom zit op een verjaardag die het alleen maar over vissen of aan zijn motor sleutelen wil hebben.

    Op het moment dat ze een beetje nadenken van tevoren over wat jou wél boeit, bijvoorbeeld iets grappigs waar langer dan 10 seconden over is nagedacht, dan vind je als luisteraar niet gauw dat er te veel gepraat wordt etc.

    Neem nou die actie ‘zie je ons in een bushokje hangen, maak een foto en stuur hem in’ > al zo vaak gedaan en getuigt alleen maar van ijdelheid aan hun kant.

  • Ook jou wijs ik op Radio M Utrecht. Elke werkdag van 14:00 tot 15:00 studio sixties. Om maar een programma te noemen.

 4. PAtrick, heb jij het idee dat Radio2 last heeft van alle verschuivingen met DJs die weggaan. Want ondanks dat er in korte tijd drie DJS zijn weggegaan, is er geen nieuwe, grote naam niemand bijgekomen.

 5. Ik had het al een beetje verwacht, na 1 half uur te hebben geluisterd ben ik afgehaakt en op zoek gegaan naar betere alternatieven, het is meer geouwehoer dan muziek draaien, helaas in het tijdstip 18.00 een beetje hetzelfde. Maak van Joe een muziek zender met heel belangrijk: een uitgebreide muziek samenstelling, nu kun je de playlist bijna dromen. Meer spannende muziek, de hits die bijna vergeten zijn. Een mooi voorbeeld is Pure Classix online, die hebben een fantastische playlist.

 6. Oei, oei, oei….wat een fout is er gemaakt door Joe om deze Sesamstraattypetjes binnen te halen bij dit station voor oudere luisteraars. Wat een onkunde. Ik zit weer bij Radio 10.

 7. JOE heeft een programma als Somertijd nodig, dat ligt momenteel voor het oprapen. Maar ja, dan kunnen Reuvekamp en Snoeijer tegengas krijgen… dat is natuurlijk niet de bedoeling. Lijkt mij ook een stuk goedkoper dan die twee in de ochtend.

  • Roland Snoeijer is vanwege Rob van Someren vertrokken bij Radio 10. Hij zal wel gek zijn om deze man binnen te halen. Rob denkt de baas te zijn en drukt altijd zijn stempel. Vreselijke man.

   • Rob mag ook best een stempel drukken want ondanks dat hij een hoop kost haalt hij ook een hoop geld binnen voor de zender waar hij zit. Daar mag best wat zeggenschap tegenover staan.

 8. Ik luisterde Elke dag nadat JOE, lekker non-stop muziek. Nu heeft Joe dure DJ in ge kocht en gelijk is de gezellige muziek weg. Jammer dat Joe binnen 2 jaar zijn ondergang in gaat.

  • Ik luisterde graag naar C&S tijdens de 3FM /begin 538 periode, maar het doet me niks in de ochtend. Vind het echt middag drivetime keet-humor. Wat ook niet helpt is dat er gewoon geen FM dekking is in de 5e stad van Nederland.

 9. Ik heb gelukkig internetradio in de auto. Ben geswicht naar de non-stop zenders van Joe in België: Joe Top 2000 en Joe 70s&80s. Lekkere muziek!

 10. Logisch als je te beroerd bent alles live te doen omdat het te vroeg is. Voicetracken is pure minachting van je luisteraar en deze niet centraal stellen, is het niet Patrick?

  • Neuh, beter goed gevoicetrackt dan slap live gelul. Alleen de ochtend leent zich daar lastig voor, ivm de actualiteit.

   Ik wil je trouwens het strak voicetracken wel komen leren daar bij NPO Radio 5 Henk.

   Of hebben jullie niet eens een VoxPro, laat staan een voicetrackstudio voor die krasse knarren? 😉

   • weet ik dat ook weer 🙂 Strictly speaking, voice-tracking refers to the process of a disc jockey prerecording their on-air “patter.” It is then combined with songs, commercials, and other elements in order to produce a product sounding like a live air shift. Voice-tracking has become common on many music radio stations, particularly during evening, overnight, weekend, and holiday time periods. Most radio station owners consider it an economical alternative to employing live disc jockeys around the clock.[2]

 11. Leuk duo alleen kan ik die altijd terug keerdende ouwe muziek niet hebben. Altijd dezelfde ouwe nummers ook nog. Drama.

 12. Ik heb C&S ook een paar keer geprobeerd afgelopen weken (aangezien ik ze bij vlagen nog best grappig vond/vind). De combi van deze twee mannen met de totaal niet daar bij passende muziek (imho veel te belegen, grijs gedraaid en traag) is de mismatch van de eeuw. Het lijkt wel of ze er zelf ook van in slaap sukkelen. Wat je ook van het duo vindt, ze passen bij een veel actievere muziek mix en niet bij de Joe playlist.

  • Ja tussen al die hippe hits viel het niet zo op dat ze zelf eigenlijk ook wel heel conservatief zijn. Begrijp dat ook de hoofdredacteur/producer van de 538 ochtendshow met Wietze en Klaas er nu zit, nou dan weet je ook weer waar het conservatisme door gevoed wordt.

 13. Joe wordt het Buckler bier van radioland.

  En daar heb je in dit geval geen Youp van t’ Hek voor nodig.

 14. Poen en Sander was ik gelukkig al een tijdje zat.
  En Patrick, hoe vind je dat Evers het doet? Persoonlijk vind ik het wat saai worden en die sidekick van hem helemaal niks.

 15. Grijsgedraaide meuk op Joe en 10, evers wat een keer leuk is om aan te zetten, dj,s die zichzelf veel te leuk vinden dat het niet om aan te horen is. Vroeger was radio iig wel beter.
  De keuze is wellicht te groot nu.
  Vind persoonlijk Stefan leur van Radionl echt een radio kunstenaar zeg maar ed keur 3.0 die maakt spraakmakende Radio waar je echt naar luistert.

 16. Mooi programma en goede muziek. Ook een stuk minder gepraat dan bij andere ochtendshow. Coen en Sander vind ik prima in de ochtend.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: NPO Radio 2 is zichzelf vakkundig om zeep aan het helpen en dat is maar goed ook - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*