Patrick Kicken: Gerard Ekdom blijft bij Radio 10

[BLOG] Het was de vraag die iedereen bezig hield aan de kerstdis: blijft deejay Gerard Ekdom ook in 2021 de ochtendshow doen bij Talpa’s Radio 10? Of gaat hij toch naar Qmusic, op de plek van Domien? Hele discussies werden er gehouden, tussen de gangen door. Maar we kunnen met een gerust hart verder gourmetten: Gerard blijft. Hij heeft zoals we dat in Hillywood chique noemen ‘bijgetekend’. Voor hoelang? Twee jaar. Waarom? Ga ik je uitleggen.

Ik zie hem nog doodzenuwachtig binnenkomen midden in de nacht bij 3FM. Onze Gerard. Hij mocht twee uurtjes ‘s nachts doen, vanaf 04u ‘s ochtends, het tijdstip waarop nu de 43 jarige Giel zijn zaad in een handdoek zit te schieten, op NPO Radio 2. Ik zat ervoor van 01 tot 04u met de nog altijd voor mij legendarische (horizontale!) nachtshow Kicken voor je Kiezen. Wat een leuke tijd was dat. 3 uur lang carte blanche, alle vrijheid, ook muzikaal. Jezelf als twintiger compleet kunnen uitleven én uitvinden. Ekdom vroeg me om een jingle voor hem in te spreken die hij tot op de dag van vandaag, bijna 25 jaar later, nog steeds gebruikt: De Gerard Ekdom Barbecue Plaat. Nooit een cent voor gezien.

Gerard’s driejarige contract uit 2018 loopt in het voorjaar af. Maar het heerschap schijnt eind vorig jaar al bijgetekend te hebben bij onze vrienden op de Bergweg. Alleen, zoals dat bij Talpa Radio gebruikelijk is, wordt daar heel erg geheimzinnig over gedaan. Iedereen in het pand weet het al, maar de pers moet nog even wachten totdat Ome John het persbericht heeft goedgekeurd of herschreven. Diezelfde De Mol schijnt zo tevreden te zijn over Gerard’s TV escapades in december bij SBS6, tijdens de Top 4000 quiz, dat hij ook radio mag blijven doen, bij 10 én wat meer op TV. Is dat boffen!

Misschien dat Ekdom dan nu eens budget krijgt om zijn jinglemachine te vullen met nieuwe kreten? En geluidjes. Hij maakt een fout die veel discjockeys maken: als ik maar altijd alles herhaal dan blijft het vanzelf hangen bij de luisteraars en worden ze fan van me. Fout. Als je jezelf blijft herhalen word je saai, voorspelbaar en irritant. Dat zijn dan ook de geluiden die je her en der over Ekdom’s ochtendshow leest, iedere keer maar weer hetzelfde liedje. Effectje. Muziekje. Dezelfde woordgrap. Dezelfde kreet. (die lucht!)

Toch vind ik dat we Uncle John daar ook de schuld van mogen geven. Als je je op inhoud en detailniveau bemoeit met radioshows worden jocks bang. Bang om nieuwe dingen te proberen. Bang om helemaal zichzelf te zijn. Ze denken vanzelf ‘laat ik maar doen wat ik altijd deed, dan krijg ik tenminste geen gezeik’. Neem nou die ochtendshow een deur verder, bij 538. Een klinkklare kopie van Evers Staat Op, maar dan zo bijelkaar geraapt met zoveel doorelkaar heen pratende en lachende mensen dat er geen touw meer aan vast te knopen is voor de gemiddelde luisteraar die de show niet op halve snelheid thuis nog eens op zijn of haar gemak kan terugluisteren. Mooie zin he, lees hem nog maar eens!

Terug naar Ekdom: die gaat dus niet terug naar 2 of naar Qmusic. Twee jaar langer in de houtgreep bij Talpa’s 10. En zal dus voorlopig voornamelijk oldies moeten blijven draaien. Wat dan wel weer zijn kracht is, enthousiast doen over muziek waarvan luisteraars met meer salaris dan 1500 euro in de maand alleen enthousiast worden als ze dronken op een feestje met een ladder in hun panty boven op de bar giechelend staan mee te lallen. Toch moet ik het hem nageven: hij is een stabiele factor daar in de ochtend bij 10. Is er altijd, doet niet moeilijk, geen relletjes, af en toe een cheesy PR stunt (Leukste hondje van Nederland, Nationale Stoepkrijtdag, Winter Barbecue). Leeft voor de radio. Rent al jaren achter de wortel van TV aan, die hem dan dit jaar waarschijnlijk wat vaker toegeworpen gaat worden. Gefeliciteerd Gerard. Je zit gebakken. Ik ruik hem al, die gebaklucht! Hahaha! *start naamjingle* + Pet Shop Boys & alarm. Daarna Henk Westbroek imiteren. Living Doll playbacken voor de webcam. En handtekeningen uitdelen.

Ik hoop toch maar dat Gerard er op de eerste plaats voor de luisteraar zit en niet ter eer en glorie van zichzelf. Dat vermoeden ga je wel een beetje krijgen als je zo nodig met je kop op TV moet; alsof het belang van een Bekende Nederlander zijn, zodat het hele gezin Ekdom nóg moeilijker over straat kan, zwaarder weegt dan het leukst mogelijke radioprogramma maken. ‘Hij is alleen maar met zichzelf bezig’, hoor je wel eens als kritiek van een afgehaakte 10 luisteraar. We gaan het meemaken of en wat het doet met de luistercijfers de komende 24 maanden.

Patrick Kicken

Lees ook:
Gerard Ekdom ook naar Qmusic?
Ekdom wint Gouden RadioRing
Erik de Zwart: Gerard Ekdom had ochtendshow 538 moeten presenteren
Patrick Kicken: Mijn naam is Gerard Ekdom

26 Comments

 1. Prachtig weer. Patrick roept maanden dat Gérard weg gaat. Nu blijkt hij al maanden geleden bijgetekend te hebben. Het zoveelste bewijs dat de roddels van Patrick nergens op gebaseerd zijn.

  • Doe niet zo flauw man.
   Kicken durft tenminste.
   Ook al heeft hij niet altijd gelijk … zijn columns zijn altijd de moeite waard.

   • Wat is er flauw aan?
    Patrick schrijft lekker vanaf de zijkant dingen. Brengt dingen die achteraf niet kloppen
    Patrick schrijft een paar keer dat Gerard naar Q (vanuit betrouwbare bron) gaat en het gaat niet gebeuren.
    Dan mogen mensen daar wat vinden. En stelt gelijk zijn andere columns in een ander daglicht

    Als een Albert Verlinde meerdere iets zegt over een ster en het klopt niet lacht ook heel Nederland

 2. @: Patrick: weer een perfecte column! Ten eerst heb je groot gelijk over de 538 ochtendshow met Frank Dane. Alsof het niet uitgebalanceerd is. Het lijkt bij Frank Dane net of er een persoon te veel is. Het komt te druk over. Dat viel mij bij de eerste uitzending(woensdag 02 januari 2019)nadat Edwin Evers gestopt was gelijk op.

  Hij had beter alleen Jelte van der Goot, Jelmer Gussinklo als sidekicks kunnen aanhouden en Hannelore Zwitserlood als sidekick en nieuwslezer in een! Nu zijn al deze 3 personen sidekicks en Roelof Hemmen nieuwslezer en sidekick. Een persoon minder had voor de drukte en snelheid beter geweest. Als Frank Dane toch Edwin Evers wil kopiëren had hij beter een persoon minder kunnen nemen.

  Gerard Ekdom heeft nog een groter luisterpotentieel dan nu. Maar zoals ik al eerder stelde zitten 4 radiostation onder de paraplu van Talpa radio en dan mag het ene station niet teveel in het vaarwater van de ander zitten. En 538 moet absoluut bovenaan blijven. Ekdom in de morgen heeft nog potentie qua luistercijfers. De radioshow van Wilfred Genee(radio Veronica Inside)vind ik toch beter bij de middag passen. Ik weet dat Wilfred Genee het niet uitmaakt, ochtend of de middag maar dat sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn graag naar de ochtend wilde.

  Maar dan moet Talpa Radio een keuze maken voor welke doelgroep welk radiostation is? Nu beconcurreren 3 ochtendshows elkaar en omdat zij alle drie onder een paraplu vallen komen zij alle 3 niet echt van de grond. Maar het is aan Talpa radio om een keuze te maken.

 3. Verstandige keuze van Gerard Ekdom om bij Radio 10 te blijven. Het radiostation gaat al een hele tijd goed in de luistercijfers. Bovendien draait Gerard Ekdom op Radio 10 veel muziek die de luisteraar leuk vindt. Radioluisteraars zullen dat waarderen en Gerard Ekdom zal mede daardoor populair blijven. Anders, als een dj weer teruggaat naar de Nederlandse Publieke Omroep, vind ik dat een teken van zwakte. Een publieke zender (zoals NPO Radio 2) is een te veilige haven. Dus. Complimenten voor Gerard Ekdom, die zijn hoofd niet laat hangen. En het commerciële avontuur toekomst geeft. Zo’n mooie plek tussen 06:00 en 10:00 uur op een succesvol commercieel radiostation, verruil je niet voor hobbyradio ergens midden in de nacht op NPO Radio 2.

  • Sorry Patrick. Beetje onzin. Mits je de Wild aankaart. Voor de rest vind ik het grote klasse wat betreft de jocks op radio 2.

 4. Gerard Ekdom op de plaats van Domien Verschuuren ? @Patrick, ik snap werkelijk niet waar dat vandaan komt? Hij is één van de populairste Qjocks en groeit meer in de Top 40 dan Ekdom Anyway . Gerard moet gewoon tegenover Stenders tussen 2 en 4 zijn eigen Bonanza doen op 10, de titel hebben we al, Dr. Pop.

 5. ja Patrick heb je t weer mis. hoe kom je daar nu bij.!! eerst zeg je ekdom gaat weg stenders weg. maar t klopt helemaal niet. GROETJES FRANK.

 6. Ja Kicken. Ditmaal heb je helemaal gelijk. Dit in schril contrast met je eerdere post tav radio Veronica anno nu.
  Ekdom heeft een klasse stem. Wat ik jammer vind is dat eeuwige schouderklopjes naar zichzelf zoals : ik ben de human shazam. Of dr POP. Op zich is dat laatste wel geinig maar ook wel doorzichtig. Doch erg populair bij een groot publiek. En ik gun het hem ook wel. Meestal luister ik hem vanaf 0900 tot 10:00 uur. Na Jan Willem Roodbeen op 2 die ik daadwerkelijk een sympathieke gast vind . ( in ieder geval op de radio )

 7. Mag ik even een zijpaadje nemen? Patrick zegt: ‘….luisteraars met meer salaris dan 1500 euro in de maand’. Dit triggert bij mij een andere vraag die ik al een tijdje heb. Ik vervang deze zin (luisteraars >1,5 K p/m) even door ‘hoogopgeleide inwoners van Nederland’ en ik chargeer nu een beetje: Deze groep zal waarschijnlijk zelden naar SBS6 kijken, dit is ook niet de doelgroep van die zender dus prima. Genoeg te vinden op de NPO kanalen voor de betreffende groep. Vervolgens gooi ik nagenoeg alle ochtend en middagshows van de Nederlandse radio op 1 hoop, en moet ik concluderen dat op de radio voor deze groep alleen ‘SBS-6’ te vinden is. Kan me niet voorstellen dat iemand in de auto op weg naar zijn werk zit te wachten op gekeuvel tussen 2 sidekicks over het winkelwagentje van de Albert Heyn (toevallig een keer gehoord, maar er zijn tig andere voorbeelden). Of aan shownieuws over bekende Nederlanders die niemand kent. Nergens een programma met bijv 40% muziek, 20% nieuws en economie, 10% duiding nieuws, 30% cabaret (voor het salaris van van die ochtend/middag jocks kun je vast Youp, Guido, P.Heerschop enz ook een paar x week laten opdraven).

 8. Op Twitter kwam ik ergens net een reactie-tweet van Patrick Kicken tegen en even op zijn tijdlijn gekeken. Hij is de enige die kennelijk zo vol van zichzelf is dat boven al zijn zijn tweets zijn naam in kapitalen staat, dus PATRICK KICKEN. En verder niets bijzonders wat hij te melden heeft, ja, zijn malle voorspellingen zijn overgenomen door kwaliteitsmedia als Story, De Mediakrant en dus Spreekbuis. Ik voorspel: PATRICK KICKEN wordt nog eens heel beroemd, nog niet dit jaar in 20-21, maar eens en dan in MADURODAM!

  (En zal Ruud Poeze al weer een beetje bij zijn gekomen van mijn laatste reacties van gisteravond van mij op hem? LOL!)

 9. Ik moet het je nageven : je taktiek is wel een succesformule.

  Je roept gewoon in je columns heel veel “nieuwtjes” / scoops.
  En als je dat maar vaak genoeg doet en (zoals met Rob Stenders , Gerard Ekdom etc) dan zal er ooit wel iets van uitkomen.

  Daarbij is er altijd jouw sausje van zelfbevlekking.
  Je meldt een paar keer hoe geweldig en succesvol je bent geweest / zou zijn geweest.
  Daarbij serveer je ook standaard dat alle radio medewerkers zijn begonnen toen jij op eenzame hoogte stond en is eigenlijk iedereen dankzij jou succesvol geworden.

  Nu jouw voorspelling (je wist het 1.000% zeker) mbt Gerard Ekdom toch níét waar blijkt te zijn , voorspel ik nu dat je volgende huzarenstukje over vertrek van Rob Stenders gaat.
  Maar voordat je dat weer gaat melden zal je vast weer jezelf eerst in the spotlight zetten.

  Je hebt het er maar druk mee.

 10. @ Patrick Kicken;

  Je zegt: “…enthousiast doen over muziek waarvan luisteraars met meer salaris dan 1500 euro in de maand alleen enthousiast worden als ze dronken op een feestje met een ladder in hun panty boven op de bar giechelend staan mee te lallen.”

  Wat heb jij tegen mensen met minder dan pakweg 1500 euro per maand?

  Wat heb je tevens tegen die muziek? Je hebt zelf jarenlang diezelfde plaatjes gedraaid bij Radio Veronica voordat je overspannen thuis kwam te zitten.

  • Ho ho, wij draaiden bij Veronica stoere mannen muziek. Toen we ook die cheesy classics tussendoor gingen draaien ging het flink mis.. en niet alleen met mij 😉

   Waarom ik dat zo expliciet noem van die 1500 euro grens is omdat ik weet dat adverteerders veel meer betalen om de hoger opgeleide luisteraar te bereiken dan de lager opgeleide. Ik zou de omzet/winstcijfers van 10 wel eens naast die van bijv. Sky willen zien en leggen.

 11. Patrick is enorm vol van zichzelf, zoveel is duidelijk. Vond hem zelf een ver-schrik-ke-lijke DJ op Veronica. De zender ging altijd om als hij on air was. Wat betreft Ekdom heeft ie wel gelijk, wat een pedant mannetje is dat dan. Die herhaling is wat mij het meeste irriteert, hij vindt zichzelf heel erg grappig en herhaalt z’n woordgrapjes, kreten enz soms wel meerdere keren in hetzelfde praatje. Heb ook het idee dat Evelien de Bruijn er regelmatig met kromme tenen naast zit en ze zichzelf een neplach heeft moeten aanmeten om mee te kunnen lachen om Gerards z’n slechte grappen

 12. Helemaal gelijk wat een spiegelrukker is die Gerard Ekdom. Hardop gelachen om dat stukje” DIE LUCHT! Henk Westbroek imitatie, living Doll playbacken etc. GOEDEMIDDAG! BYE BYE MAN.
  En dan over zn zogenaamd goede uiterlijk.. voor een radioman misschien, het is gewoon n broer van Domien Verschuren en Kees van Kooten’s vieze man is de vader

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*