Uit de nacht, maar niet uit het hart

Kevin, Carsten en Milou

Voor velen is een nachtprogramma maken een opstapje naar de dagprogrammering en voor sommigen leidt het niet (meteen) tot een carriere tijdens daglicht. Ook dit jaar verdwijnen er weer wat beloftevolle makers uit nacht, om zich te richten op podcasts, youtube of een ander tijdslot. Nachtradiodier Astrid de Jong (Nachtzuster, NPO Radio 1) maakt speciaal voor De Nachfwacht Award 2022 een rondje langs haar soortgenoten.

Kevin van Arnhem maakte 17 december zijn laatste ‘Parels van de Nacht’ op 3FM. Een programma waarin hij vooral een podium gaf aan nieuw Nederlands muziektalent. Vier jaar lang lag hij na 3 uur in bed in Alphen aan de Rijn, en stond dan om 11 uur weer op. “Dan begon ik aan de dag. Gewoon alles een beetje opschuiven. Dit tijdstip kan ik prima hebben. Ik heb 10 maanden van 4 tot 6 gedaan, toen ging ik helemaal kapot.”

Kevin maakte al radio bij Radio Decibel, toen hij besloot een demo te sturen naar elke zender die hij kon bedenken. “Ik heb 2 shows gemaakt bij Slam! Maar toen kwam 3FM, en daar lag echt mijn muzikale hart.” Bij 3FM kreeg Kevin eerst een nacht per week, en daarna steeds meer zendtijd. “Ik heb elk programma behalve de ochtend- en de middagshow wel een keer gepresenteerd”. Ruim 4 jaar geleden kreeg hij de vroege nachturen. Een hele mooie tijd voor Kevin. “Het allerleukste is dat je op de rand van nacht en dag leeft. Het voelt nog niet echt als nacht maar als late night. En ik had in alles vrij spel, kon het inrichten zoals ik wilde. Dat betekent bij mij dus veel Nederlands talent. Iedere band die aan het begin van zijn carriere stond was welkom, daar wilde ik support aan geven”. Na 4 jaar nachtradio vond Kevin het welletjes. Hij maakte per 1 januari plaats voor Yoeri Leeflang. Maar hij blijft zich inzetten voor muzikaal talent, nu op youtube en via podcasts. “Ik heb nu 20.000 views per week. Ik wil ambassadeur blijven voor nieuw bands, Maar als radio zich weer aandient zou dat wel heel mooi zijn, en ik denk dat dat er ook wel snel weer van zal komen.”

In juni dook Carsten van Dijk op op de vrijdagnacht van Veronica, met Carstens Cafe van 12 tot 2. Tot die tijd was hij producer, onder andere bij Giel Beelen. “Giel ging weg ‘s ochtends, en die zei ‘ga toch iets voor jezelf doen’. Die heeft me de goede kant op gestuurd”. Het duurde nog even, maar bij de nieuwe zenderbaas Rob Stenders gaf hij aan dat hij een nieuwe uitdaging zocht: een programma met live-muziek. “Rob zei: ‘Als jij het allemaal op kan tuigen, doe maar’, dus ik kreeg de vrijdag op zaterdagnacht.” Na een dik half jaar vertrekt Carsten alweer uit de nacht. “Het begon net te lopen, de bandjes waren enthousiast en dienden zich gewoon zelf aan. Maar ik ging een beetje ten onder aan mijn eigen succes, want ik ga nu naar de vrijdagavond, met Soundz Live, een soort revival van Countdown Cafe.” Naast zijn eigen programma schuift Carsten iedere dag aan bij de middagshow van Marisa Heutink. De nacht was dus een kort avontuur, maar smaakt wel naar meer. “Ik vind het wel heel jammer dat ik alweer uit die nacht ga, want de sfeer van de nacht is wel het leukste wat er is. Je hebt gelijk een vast clubje mensen, en ook uit onverwachte hoek hebben mensen toch wel elke keer de radio aanzetten. Ik denk niet dat ik nooit meer een nachtprogramma ga maken, want ik heb er wel heel erg lol in gekregen. Overdag is toch werk, maar ‘s nacht is spelen. Daar kon ik echt alles in kwijt, dus ik zat al de hele week platen uit te zoeken en gekke ideetjes te bedenken.

Milou Brand was redacteur bij Dr Kelder en Co van de Avrotros, toen ze in de kantine werd ontdekt door radiomaker Mischa Blok. Mischa maakte toen in de nacht het programma Miss Podcast en Vink, maar toen ze vertrok naar de dagprogrammering (ze verving Dionne Stax en Stax en Toine werd toen Blok en Toine in de middag van NPO Radio 1) dacht ze aan Milou als opvolgster. Milou: “Ik maakte al een podcast en Mischa dacht dat ik de techniek ook wel kon. Zodoende werd ik vorig jaar februari gebeld of ik 4 nachten in de week programma’s wilde maken (de donderdag bleef Mischa zelf Miss Podcast).” Milou was na 3 jaar redactie net op zoek naar een nieuwe uitdaging “Ik weet vooral nog dat ik ontzettend blij was, dit werd me zo in mijn schoot geworpen. Mijn verkering was net uit en het voelde alsof de wereld me toelachte” Vol enthousiasme stortte ze zich op de nachtprogramma’s. “Ik ging altijd vroeg naar de studio om te voorkomen dat ik thuis in slaap viel, en als je dan zit te wachten in een leeg gebouw tot het 1 uur is, is het wel zwaar. Maar zodra de gast was of ik begon, was het leuk.”

Na een klein jaar houdt het nacht avontuur van Milou alweer op. Blok en Toine verdween uit de programmering, en Mischa keert terug met een nieuw programma in de nacht. “Ik had dat wel ingecalculeerd, dat Mischa terug kon komen. Ik wist wel meteen zeker dat ik niet terug wilde naar Dr Kelder en Co, ik wil nu dingen blijven doen met wat ik het afgelopen jaar geleerd heb. Ik heb mijn eigen bedrijf en word nu gevraagd om podcasts te presenteren. Ik sluit niet uit dat ik weer radio ga maken, maar ik hoef niet perse met mijn gezicht of stem op tv of radio, dat vind ik zo’n leeg doel. Het moet wel een leuk programma zijn, dan sluit ik niet uit dat ik weer radio ga maken.

Het rare leefpatroon gaat ze niet missen, al had het wel zijn voordelen. “Ik woon in Amsterdam aan een druk kruispunt en de ramen zijn heel dun, dus ik word elke dag om half 8 wakker. Ik heb oordopjes en een oogmasker gekocht, maar dat hielp niet. Maar ik had wel ineens het veel meer uren op een dag, ik heb ook opeens dingen buiten gedaan. Skeeleren, of in de zon liggen in het park. Ik was dit jaar de bruinste thuis.”

Dit artikel is onderdeel van De Nachtwacht Award 2022-verkiezing. Stemmen kan op deze pagina. 

Lees ook:


1 Trackback / Pingback

  1. Nieuw in de nacht - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*