Obi, Danny en Andres lopen warm voor de radioprijzen van de toekomst

De nachten op de landelijke radio zijn een zegen en een vloek voor de makers. Rare tijden, weinig eer, en meestal niet het hoogste salaris. Maar wel: goede spullen, een hoop vrijheid en dankbare luisteraars. En natuurlijk de kans op doorgroeimogelijkheden. Sommige zenders zenden alleen nog muziek uit, want de adverteerders blijven uit en het is toch wel een hoop gedoe om een jonge hond of een bevlogen maker steeds meer weer in het holst van de nacht aan het werk te zetten. Maar er zijn nog pareltjes tussen 2 en 6, en die pareltjes zet Spreekbuis even in het voetlicht met De Nachtwacht Award. Nachtradiodier Astrid de Jong (Nachtzuster, MAX, NPO Radio 1) maakt een nachtwandeling langs haar soortgenoten.

Een tijd lang zetten de radiomanagers in op ‘persoonlijkheden’. Een radiomaker moest vooral opvallen, ‘een smoel hebben’, en reuring veroorzaken. Maar iedere zender heeft jonge honden nodig die doorgroeien tot gelikte radiomakers die lekker kunnen doorstarten en kort en krachtig kunnen aan- en afkondigen.. Nu er zo weinig talenten proefdraaien in de nachten, is het de vraag waar straks de volgende Dennis Ruyer, Bart Arens, Domien Verschuuren en Coen Swijnenberg vlieguren maken.

Alleen de Publieke Omroep heeft nog echt talentenuren, waar jongens en meisjes met een radiohart routine opdoen, en de techniek in hun vingers en oren laten slijten. 1 van die nieuwe namen is Obi Raaijmaakers (21). Sinds 2020 maakt hij voor NTR tussen 2 en 4 (nu 3 nachten per week) nachtradio op 3FM.

Obi werd binnengevlogen via Radio Schiedam (nu Schie FM) en KX Radio, door een demo te sturen naar het opleidingstraject van de NPO. Met zijn nachturen op 3FM is hij blij: “In de nacht radio maken is het allermooiste wat er is. De mensen die luisteren luisteren ook echt goed, en je krijgt alle kans om te maken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. In mijn geval muziekradio maken, niet personalityradio met veel gepraat en 7 platen per uur, maar de muziek goed neerzetten”.

Radio is Obi’s passie en hij zet dan ook alles op alles nu hij een voet tussen de deur heeft. Hij volgt workshops, krijgt coachings, en luistert zijn eigen uitzendingen terug. “Oh en ik bereid me ook daadwerkelijk voor”. Met de onregelmatige tijden heeft hij geen enkele moeite. “S Nachts werken is niet zo erg omdat ik weet dat je ergens moet beginnen, en als het leidt tot een mooiere plek vind ik het helemaal prima. En ik ben toch wel een nachtmens.” Na de uitzending kruipt hij weer tussen de lakens. “Ik slaap na, ik ga rond half 5 naar bed, en ik probeer altijd tot 1 uur te slapen. Als je iets doet wat je leuk vindt is dat niet zo erg. Maar over een jaar of twee hoop ik toch wel ook overdag uren te kunnen draaien.”

Bij de commercielen zijn opvallend weinig talenten aan het warmlopen in de nacht. Joost Swinkels van Q music gaat nog een uurtje door na 12 uur, en op Veronica vind je in het weekend oud-gediende Jannes Drop en nieuw talenten Bram Molenaar en Lisanne Brockhorst met 1 show per week. Maar op werkdagen is alleen 538 al vanaf 4 uur live ‘bezet’. Danny Blom (28) vult daar sinds de coronacrisis de vroege ochtend van 4 tot 6. Op zijn 13e begon hij bij de lokale omroep in Zuidwolde (‘ ze vonden me te jong in Hoogeveen’), Via SimoneFm en de inmiddels ter ziele gegane opleidingszender XM belandde hij op zijn droomzender.

“Ik was onderweg naar een show op XM. Ik reed al op de A1 (Danny woont in het Drentse Pesse) toen Menno de Boer belde met de vraag “Wat doe je vannacht?” Ik zei: Slapen, tenzij je een beter idee hebt? En toen zei hij “Dan zit je vannacht met je eerste uitzending op 538”. Niet lang daarna kwamen de vroege ochtenduren van 4 tot 6 vrij, en “Sindsdien heb ik mijn ritme naar de klote gemaakt”, lacht Danny. Hij heeft het naar zijn zin in de nacht. Uiteindelijk wil Danny wel graag overdag programma’s maken, liefst in de voetsporen van zijn voorbeeld Wessel van Diepen. “Ik wil graag strakke hitradio maken. Hitjes pompen. Nu doe ik dat ook wel. Er is vaak veel gelul of non-stop muziek, dus ik ga ertussen zitten, dat  vinden mensen fijn.”

Iedere dag om 2 uur opstaan is voor de dj niet zo’n probleem: “In het begin ging ik om 8 uur naar bed. Dat werkt niet, dus nu is het 10 uur, en dan hoop ik dat ik om 11 uur slaap.” om 6 uur ‘s ochtends naar Pesse rijden vindt hij wel lekker: “Ik luister het eerste half uurtje Frank Dane (inmiddels vervangen door Wietze en Klaas) en verder podcasts. Of ik luister op allerlei verschillende zenders verschillende spreeks’. Af en toe is Danny ook al overdag op zijn zender te horen. En daarnaast doet hij lekker niks. “Vroeger maakte ik Facebookposts voor bedrijven, maar nu vind ik creatief zijn voor de radio wel genoeg. Al hoop ik wel dat ik weer snel kan draaien in feesttenten’.

Op 3FM hoor je iedere ochtend tussen 4 en 6 Andres Odijk. Die eigenlijk europarlementariër wilde worden, maar bijna per ongeluk terecht kwam bij SleutelstadFM in Leiden. “Dat stelde niet zoveel voor. Ik wist niets. Ik deed maar wat. En toen ik een jaar of 17 was, was het ook helemaal niet cool om iets met radio te willen doen. Ik schaamde me er een beetje voor. Ik zat niet op voetbal, maar ik wilde Coen & Sander luisteren met een zak winegums”.

Andres ging rechten studeren (8 weken) en toen journalistiek. Maar de radio lokte. “Ik werd aangenomen bij de KRO-NCRV Radioschool, maar ik was te druk, chaotisch, altijd aan het rellen. Daar paste ik dus niet echt. Maar daarna wilde ik toch radio maken dus probeerde ik het bij KX (de opleidingszender van de NPO). Ik had geen verwachtingen, maar wilde gewoon radio maken ergens waar ik niet spotify hoefde in te starten met de spatiebalk. Een daar vonden ze het juist leuk dat ik zo druk en chaotisch was.”

De creativiteit van Andres viel op bij de NPO en hij kreeg (via de KRO-NCRV) een plekje in de nacht op 3FM. “Het was nog wel zwemmen, zoeken. Maar wat ik heel cool vond was dat ik ineens appjes kreeg. Mensen luisterden naar mijn verhalen! Zelfs haatappjes vond ik leuk. De eerste heb ik geprint en opgehangen: ‘Dikke plofkop zoek een andere hobby. Erik’”

Het duurde niet lang of Andres kreeg de uren van 4 tot 6 op 3FM. “Je hoopt als je een nachtprogramma krijgt dat je vaker mag. En ik wilde graag van 4 tot 6. Het past me heel goed, ik heb een leuk sociaal leven, ga uit eten, heb veel Tindrddates. En de mensen die luisteren zijn fantastisch”.

Met net een nieuw contract op zak wil Andres nog zeker een jaar in de nacht blijven. “Het voelt pas alsof ik nu begrijp hoe het moet, maar over een jaar wil ik wel graag uitzicht hebben op iets anders. Weer een nieuw doel voor mezelf. Ik zou dit niet 10 jaar kunnen denk ik. Het is een mooi tijdstip, maar er luisteren niet zo heel veel mensen. En ik zou wel graag willen uitslapen. Ik ben om de hoek gaan wonen om zo lang mogelijk te slapen.

En een keer naar mijn werk gaan en dan wel collega’s tegenkomen in het pand lijkt me ook leuk. Zijn droom? “4-6 maar dan overdag. En Europarlementarier worden”.

Dit artikel is onderdeel van De Nachtwacht Award 2022-verkiezing. Stemmen kan op deze pagina.


1 Trackback / Pingback

  1. Nieuw in de nacht - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*