Nieuw in de nacht

Op deze lijst staan ook nieuwe gezichten die in aanmerking komen voor een Nachtwachtaward. Misschien hebben zij zich met een paar uitzendingen al onmisbaar gemaakt? Speciaal voor De Nachtwacht Award 2022 spreekt Nachtradiodier Astrid de Jong (Nachtzuster, Omroep MAX) een paar nieuwkomers in de nacht…

Sinds 10 januari hoor je Niels van der Veen (26) van 5 tot 6 uur ‘s ochtends op Veronica. Niels begon in Friesland, bij Radio Markant (nu Omroep Su’dwest). ”Via Tilburg Kermis FM kwam ik bij GLOW FM terecht, en daar heb ik  jarenlang op alle tijdstippen gepresenteerd” Via de talentenopleiding van 538 belandde Niels als producer bij Veronica, en daarna bij de ochtendshow van 100%NL. “Toen heb ik een keer een demo gemaakt. Voor als iedereen ziek, zwak of misselijk was, dan kon ik misschien een keer een gat opvullen”. Die demo bleek zo goed dat Niels een eigen tijdslot kreeg, op zondagmiddag, naast het produceren van de ochtend. “En een half jaar geleden werd dat de zaterdag en de zondag” Met de komst van de nieuwe ochtendshow met Tim Klijn op Veronica, kreeg Niels niet alleen daar een rol, hij doet ook het uur voor dat programma op eigen titel. “Voor mij is dit te gek. Lekker zelf op de radio zitten, en ook nog bezig zijn met het reilen en zeilen van een ochtendshow, met een heel lekker team . Ik vind het hele leuke uren. En je hebt wat aan je weekend. Je kunt jezelf op zaterdag volgieten en zondag uitslapen.” 

Het dag- en nacht ritme van Niels moet nog even op zijn plek vallen. “Je kunt wel plannen om vroeg te gaan slapen, of nog uurtje te slapen in de middag. Maar het is uiteindelijk toch go with the flow.”

Ilhame Ajouaou [iel-hem ‘niet asjewil maar ‘asjewou’] is een vrij nieuwe stem op 3FM. Je hoort Ilhame twee nachten per week: van zaterdag op zondag en van zondag op maandag van 2 tot 4 uur. Nog niet zo lang geleden was ze nog 2e jaars rechten. “Ik wilde iets creatievers, iets leukers gaan doen. Tijdens een wandeling met een vriendin dacht ik ineens aan radio maken”. Zo gedacht, zo gedaan. “Ik luisterde een demo van Marieke Elzinga online en heb toen mijn eigen verhaal gemaakt. Gewoon met een miezerig microfoontje op mijn telefoon.”

Ilhame’s demo viel in de smaak bij het opleidingstraject van de NPO, de Campus. “Ik kreeg bericht dat ik mocht langskomen voor een workshop, en toen is het balletje gaan rollen. In februari vorig jaar ben ik begonnen op KX. Van geen kennis over radio wist ik ineens hoe dingen werkte en ging ik stapje voor stapje mezelf beter maken, met goede begeleiding. Ik begon verliefd te worden, vond radio maken helemaal leuk.” Na 4 maanden KX schoof Ilhame al door naar de nacht op 3FM. “Eerst een keer invallen, toen 1 nacht per week voor BNNVARA, en toen een tweede nacht erbij. En nu zijn we 7 maanden verder. Ik kom net om het hoekje kijken maar ik vind het magisch, en zo leuk. En nu is het mijn hele leven”.

Met de nachtelijke uren heeft Ilhame geen probleem. “De nacht is natuurlijk, het is cliche, magisch. Het is ook een goed startpunt, je kunt zoveel uitproberen. En de luisteraars die luisteren, luisteren ook echt”. Na de uitzending duikt ze niet meteen haar bed in. “het is een tic van me, maar na de uitzending ga ik eerst de uitzending terugluisteren. Om half 5 ben ik thuis, dan poets ik mijn tanden en dan ga ik slapen.”

Ooit wil ze ook wel radio maken in de dagprogrammering “Maar het duurt nog wel even voor ik verder ga, ik vind het wel prima in de nacht. Voor de komende 2 a 3 jaar is het helemaal goed zo!”

Jan Willem Wesselink is een nieuw geluid in de nacht van NPO Radio 1. Hij is te horen in de nacht van dinsdag op woensdag van 2 tot 5 uur. Jan Willem studeerde politicologie en internationale betrekkingen, maar voelde zich ook wel aangetrokken tot de journalistiek. “Toen ben ik met een vriend youtube filmpjes gaan maken. We zijn politici gaan mailen, en Henk Krol zei ja, want die zei vaak ja. Daarna volgden de rest: Alexander Pechtold, Thierry Baudet, en toen hadden we dus een interviewkanaal. Met dank aan Henk Krol”. Daarnaast luisterde Jan Willem veel radio, dus hij trok de stoute schoenen aan en meldde zich bij de lokale omroep van Leiden, Sleutelstad. “Daar mocht ik programma maken met een vriend, en dat doe ik nog steeds.”

Inmiddels had Jan Willem zijn bachelor binnen, en had hij geen zin om in coronatijd nog een jaar achter zijn laptop te zitten, en zag hij een stage bij de EO voor NPO Radio 1 voorbij komen. “Ik heb me toen ingeschreven maar geen vak gevolgd, zodat ik stage kon lopen bij allerlei programma’s. En na die stage kon ik meteen blijven. Er werden wel eens grapjes gemaakt dat ik ook presenteerde bij de lokale omroep. En zo werd ik in de zomer gebeld of ik een paar keer wilde invallen bij Dit Is De Zaterdag en Dit Is De Zondag (van 6 tot 7 op NPO Radio 1).“ Bij de nieuwe programmering kreeg Jan Willem de vraag of hij voor vast De Nacht Van zou willen presenteren voor de EO. “Voor ik daarover ging nadenken heb ik eerst ja gezegd. Dus dat was geregeld.” Het waren juist de nachtelijke uren die hem leuk lijken: “Overdag regel je vooral korte itempjes maar hier heb je meer vrijheid, kun je lange gesprekken voeren die je nergens anders kunt voeren.”. Van andere radiomakers kreeg hij de tip even vooraf te slapen: “Ik slaap dus van 20 tot 23 uur, dan ben ik om half 1 in de studio. Ik heb geen auto, dus ik neem de laatste trein heen en de eerste trein terug. En dan slaap ik weer tot 11 uur, en dat werkt wel” 

Ook nieuw in de nacht van NPO Radio 1 is Ciana Mayam. Haar hoor je van donderdag op vrijdag bij De Nacht Van, voor Omroep Zwart. “Ik heb altijd wel een fascinatie gehad voor het medium radio. Ik heb 10 jaar geleden tijdens de opleiding Media, Informatie en Communicatie stage gelopen bij Dolfijn FM op Curacao.” Ciana ging verder in de schrijvende journalistiek, maar toen ze terecht kwam op de afdeling social media van FunX begon radio weer te trekken. “Zeker bij NPO Radio 1, en vooral in de nacht, daar kun je gesprekken voeren met mensen die je normaal gesproken niet zo snel ontmoet. Ik ben ontzettend nieuwsgierig, wil weten hoe dingen komen, meegenomen worden.” Ciana had al een voet tussen de deur in Hilversum (ze is te zien in het consumentenprogramma Kassa en actief voor de online talkshow Spot On van de KRO-NCRV), toen ze afstapte op Gianni Grot, 1 van de oprichters van Omroep Zwart. “Ik vertelde wat ik wilde en hoe ik in het leven sta, en dat had heel veel raakvlakken met Zwart, omdat het allemaal neerkomt op verbinding.” Via een radiomarathon bij de omroep kreeg ze een plekje op de radio aangeboden. “Dat was best wel schrikken. Ik ben een ochtendmens. Ik vind het prima als ik om 5 uur in de ochtend moet opstaan, maar dit is andere koek.” Maar het tijdstip hield Ciana niet tegen. “Ik was helemaal laaiend enthousiast. Ik wist wel dat het bikkelen zou zijn, omdat ik andere samenwerkingen heb overdag. Maar er is zoveel mysterie in de nacht. Je hebt het gevoel dat niemand luistert en je merkt dat je vrijer bent om gewoon te zijn wie je bent en dat geeft zulke mooie gesprekken.”

Dus slapen doet Ciana wel een andere keer. “Slapen is van 2021, ik ben van de powernaps. Maar serieus, het is soms een kwestie van doorhalen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. En voor de zekerheid heb ik vast geïnvesteerd in goede concealers.”

Dit artikel is onderdeel van De Nachtwacht Award 2022-verkiezing. Stemmen kan op deze pagina. 

lees ook:


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*