UPDATE 26 januari 2022

Stefan Stasse heeft in zijn NPO Radio 2- programma ‘De Staat van Stasse bekendgemaakt dat Özcan Akyol met zijn nachtprogramma ‘Onze man uit Deventer’ (BNNVARA) winnaar is van De Nachtwacht Award 2022.

Voor Akyol is dit de tweede maal dat hij de radioprijs voor het beste nachtprogramma van Nederland wint.  Iedere zaterdag presenteert hij het 1-op-1-interviewprogramma ‘Onze Man in Deventer’, live vanuit zijn woonkamer in het centrum vanuit zijn geliefde woonplaats. Terwijl zijn kinderen al lekker liggen te slapen en zijn vriendin nog wat rommelt in de keuken, kruipt de gast bij ‘Eus’ op de bank. In de historische binnenstad van Deventer gaat de bekende schrijver en columnist zijn interesse in de gast botvieren met een reeks vragen en overpeinzingen.
Met zijn radioprogramma wist hij andere genomineerde programma’s, waaronder Eddy’s Nachtwacht en Danny Blom achter zich te laten. 


Voor de vierde maal wordt de Nachtwacht Award georganiseerd. De organisatie is deze editie is de organisatie in handen van Nachtwacht Award 2021-winnares Astrid de Jong. 

De Nachtwacht Award is een radioprijs voor presentatoren en dj’s die voor de nachtbrakers, nachtwakers en nachtwerkers de mooiste radio maken. De Award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 en 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Rob van Someren en Ron Brandsteder. In de stemperiode van deze verkiezingen zullen diverse ‘nachtmakers’ geïnterviewd worden over hun werk. 

Voorgaande winnaars waren de nachtprogramma’s ‘Onze Man in Deventer’ (2019), Martijn Kolkman (2020) en Nachtzuster (2021). 

>>> LET OP: ER KAN NIET MEER WORDEN GESTEMD<<<<

De vrijheid van de nacht
Deze editie heeft als thema ‘De vrijheid van de nacht’  Overdag kan niet zoveel meer terwijl je ‘snachts als dj veel vrijer bent. 

Astrid de Jong: ‘Juist die vrijheid is goed voor de creativiteit van de maker en ook goed voor de ontwikkeling van nieuwe talenten. Veel bekende dj’s, waaronder Giel Beelen, Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en de nieuwe ochtend-dj van Veronica Tim Klijn begonnen hun landelijke carrière in de nacht en hebben zich daardoor kunnen ontwikkelen tot onderscheidende radiomakers.’ 

Criteria
• Nachtprogramma’s dienen uit te zenden tussen 0:00 en 6:00 uur
• Programma’s moeten tussen 1 januari 2021 en 4 januari 2022 op landelijke FM-radio zijn uitgezonden.
• Astrid de Jong (Nachtzuster) won vorig jaar de Nachtwacht Award en is mede-organisator van deze editie. Dit programma is daarom niet verkiesbaar.
• Voor vragen of opmerkingen kun je via contact opnemen
via: www.spreekbuis.nl/contact/

De Nachtwacht Award 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door CodeKitchen, Astrid de Jong en Tens Media.