Oudgedienden in de Nacht

Nachtradio wordt vaak gezien als een springplank naar de dagprogrammering, liefst ‘drivetime’ en natuurlijk naar de beroemdheid en royale salarissen die dat met zich meebrengt. Maar in de nacht doe je luisteraars nog echt een plezier met je aanwezigheid, je verhalen en je muziek. Sommige oudgedienden omhelzen die uren, en maken met liefde en plezier radio in het holst van de nacht. Nachtradiodier Astrid de Jong (Nachtzuster, MAX, NPO Radio 1) maakt speciaal voor De Nachfwacht Award 2022 een nachtwandeling langs haar soortgenoten.

Sinds 1980 is hij al op de radio; Rick van Velthuysen. Begonnen bij “Vrije Radio Bollenstreek” Daarna maakte hij furore op 3FM (toen nog Radio 3) tot hij begin jaren 90 overstapte naar het gloednieuwe Radio 538. In april 2005 begon hij daar het legendarische nachtprogramma MiddenInDeNachtRick… In 2008 stapte ‘van V’ over naar Veronica, in 2017 werd het Traffic Radio, en in 2018 keerde hij terug naar de NPO, waar hij voor PowNed het programma RickvanV doet 2 gaat maken… in de nacht. Begin dit jaar krijgt hij er een uurtje bij en is hij te horen van 0 tot 3 uur op alle werkdagen. Met die tijden heeft Rick geen enkele moeite:

“Het is heel simpel, je moet gewoon ademhalen, werken en doen, en je niet laten meevoeren door gevoelens en gedachtes hoe zwaar het is. D|e mensen die in mijn woonplaats om 5 uur opstaan en om kwart voor 6 in een busje zitten, die hebben het zwaar. Wij hebben het mooiste vak van de wereld. Ik maak me daar niet zo erg druk om.”

Hoewel Rick ervaren is in het maken van strakke hitradio (“bij de Top2000 zeiden mensen dit jaar opeens: goh, dat je dat ook kunt”) maakt hij in de nacht meer persoonlijke radio “‘S Nachts luisteren individuen, dus je kunt ze persoonlijk en directer aanspreken. Iemand het gevoel geven dat je naast ze zit en ze er doorheen sleept. Niet alleen maar hits over ze uitstorten”.

Rick zou ook graag overdag radio willen maken “Dat kan ik ook. Maar ik ga niet lopen bedelen. En radio maken ‘s nachts doe ik niet voor mijn carrière, maar voor de luisteraars. En als ik niet naar de dag ga is dat jammer, maar ik kan die nacht ook prima volhouden. Gedeeltelijk zend ik uit vanuit hier, in Spanje. Ik had vandaag een blauwe hemel, 20 graden, dat voelt toch goed. Hier kom ik ook op adem. Op deze manier kan ik het ook nog jaren blijven doen. Het is ook gewoon te leuk”.

Pieter van der Wielen begon na een studie geschiedenis achter de schermen bij Teleac. Als radiopresentator maakte hij jarenlang Hoe?Zo! Voor NPO Radio 5, en daarna presenteerde hij zowel radio- als televisieprogramma’s, waaronder Met het Oog op Morgen en Op1. Inmiddels is hij al 8 jaar de presentator van het VPRO-programma Nooit meer Slapen (op vrijdag gepresenteerd door Lotje IJzermans), van 0 tot 1 op elke werkdagnacht. Hiervoor heeft hij een Zilveren Reissmicrofoon op zijn schoorsteenmantel staan. Zijn ritme is na al die jaren aangepast aan late werkuren.

“Ik heb op een gegeven moment al vrij snel discipline upgrade heb moeten ondergaan. 

In het begin kwam ik thuis, nam ik nog even lekker glas wijn want ik had tenslotte hard gewerkt. En dan even kijken naar Air Crash Investigation. Voor je het wist hoorde ik de krantenjongen om 5 uur ‘s ochtends. En op nog kwadere dagen hoorde ik de buurman de kinderen naar school brengen. Maar nu kom ik thuis, poets mijn tanden, en doe of ik slaap.” Ook zijn ochtendritueel heeft Pieter aangepast: “Het is altijd tellen hoeveel uur slaap ik heb gehad. Dus toch proberen door te slapen. Niet nu koffie zetten. Om 11 uur mag je je bed uit en niet eerder.”

De late uurtjes bevallen Pieter wel in radioland “ Ik zou een ochtendprogramma erger vinden, dat lijkt me veel zwaarder. In de middag lijkt me ook wel fijn hoor, dan kun je ‘s avonds gezellig samen eten, en dan daarna film kijken en samen in slaap vallen. Maar als je het echt hebt over radio maken, dan vind ik alles wat langs de randen zit het mooist. Mensen luisteren intenser, het heeft een leuke gekke energie. Ik zie wel die magie nog van het tijdstip waarop je radio maakt.”

In 1979 begon Eddy Keur onder het pseudoniem Sebastiaan Peters bij zeezender Radio Caroline. Daarna presenteerde hij op tv en radio voor zowel de publieke omroep als bij RTL, TV10, Fox en Q The Beat, Noordzee FM en Radio 10 Gold. En voor de KRO maakte hij al jarenlang nachtradio (Niemandsland).

In 2014 maakte Eddy Keur weer furore in de nacht met De Show Zonder Naam op 538. Toen volgde een show bij OUTtv en radio bij de regionale omroep NH Radio, tot hij vorig jaar ruim een half jaar de middagshow op NPO Radio 2 overnam van de zieke Ruud de Wild. Bij terugkeer van Ruud bleef Eddy bij Radio 2, en daar maakt hij sinds oktober tussen 0 en 2 uur Eddy’s Nachtwacht voor Powned. Met de nacht heeft Eddy inmiddels een haat-liefde verhouding. “Ik houd van de zon, dus in de winter vind ik die nacht wel erg donker.”. Voor zijn nachtprogramma koos Eddy een thema dat bijzonder goed bij hem past, en ook erg past bij het tijdstip. “Het is gebaseerd op het iconische programma van Tom Mulder, over liefde, seks en relaties. Elke nacht krijg je tips over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld wat ‘aanrijkingen’ zijn. Dat je aan de andere kant van de kamer staat bij een feestje en je partner een knipoog geeft. Of over wat je moet doen als de 1 een triootje wil en de ander niet”. Een programma dat precies in Eddy’s straatje past, maar 2 uur radio per week vindt hij wel erg weinig: “Ik heb een contract voor 2 jaar, maar ik zou dit, als er iets anders komt overdag, er wel graag bij willen blijven doen”. Tijdens daglicht een programma maken is wel een grote wens van Eddy: “Ik ben weer binnen bij de NPO en Powned heeft recht op meer zendtijd. En als er iemand ziek is, kan ik ook vervangen”.

Dit artikel is onderdeel van De Nachtwacht Award 2022-verkiezing. Stemmen kan op deze pagina. 

Lees ook:2 Comments

  1. Zo jammer dat eddy in de nacht zit. Het was heerlijk om naar hem te luisteren bij afwezigheid van de Wild. En ja, Eddy had het (te) vaak over seks en zijn geaardheid, en ja, hij maakte vaak de flauwste grappen, maar… wat een energie kwam er uit die radio. Snel, lekker gebekt, verstand van muziek én een goede techniek en timing. Als je zijn NPO-2 filmpjes op YT ziet en dan let op zijn overgangen tussen de muziek, jingles en items zoals weer en verkeer, dan kon en kan ik daar erg van genieten. Eddy was de DJ en de sidekicks waren in dienst van hem. Gelukkig voor de Wild dat hij weer terug is, maar het energie niveau van het programma is (weer) gedaald, de snelheid is er uit, en iedereen aanwezig in de studio is weer vrij aan het kletsen.
    Eddy keur zou prima op de NPO-2 vrijdag van 16:00-20:00 uur kunnen. Lekker met energie je weekend beginnen. Maar goed, dat zal niet zo snel gebeuren helaas.

  2. @Pim Helemaal mee eens!! Dom van om hem niet meer uren te geven want hij is in korte tijd heel geliefd geraakt bij de meeste luisteraars.

    De oplossing is heel simpel. Hij is ondergebracht bij PowNed en die zijn sinds kort (gedwongen) samen gegaan met AVROTROS. Bij de volgende wijziging van de programmering kan hij vrijdagnacht die uren van PowNed blijven doen. En op vr,za en zo van 16.00 tot 18.00u in zendtijd van AVROTROS de zelfde uren van Ruud doen. Ruud blijft natuurlijk van ma t/m do gewoon te horen. Ze kunnen elkaar vervangen bij afwezigheid.

    De programmering moet sowieso op de schop want die is op he moment niet best.

1 Trackback / Pingback

  1. Nieuw in de nacht - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*