Joke Joanne Ellenkamp overleden

Joke Joanne Ellenkamp was van 2006 tot en met 2013 bestuursvoorzitter van RADAR. Met haar tomeloze inzet en doortastendheid heeft ze RADAR door een turbulente periode geleid waarin de organisatie een buitengewone groei doormaakte. Op 3 januari 2022 is Joke overleden. Wij herinneren haar als een betrokken en deskundige voorzitter met veel hart voor de zaak van gelijke behandeling.

Joke Ellenkamp was een Rotterdamse met een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Naast haar functie als directeur bij Stichting Pameijer, zette ze zich op tal van andere terreinen in: of dat nu was als homoambassadeur, voor het Fonds Bijzondere Noden of Volkskracht. Ook in de lokale politiek was ze een bekend gezicht: van 1994 tot 2000 was ze raadslid voor de PvdA in Rotterdam. Als erkenning voor haar bijdrage aan de stad, ontving ze in oktober 2016 de Wolfert van Borselenpenning. “Voor haar tomeloze inzet voor onze stad”, twitterde toenmalig wethouder Hugo de Jonge. De inscriptie vermeldt: met passie voor verbinding. Eerder, in 2013, ontving ze al de Paul Nijgh-penning, die jaarlijks wordt uitgereikt aan Rotterdammers die een bijzondere prestatie hebben geleverd in hun werk of als vrijwilliger.

Groei

Als bestuursvoorzitter bij RADAR had Joke Ellenkamp een belangrijke rol in de groei van het toen nog Rotterdamse antidiscriminatiebureau. Mede door de invoering van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen vonden een groot aantal overnames en fusies van antidiscriminatiebureaus plaats. Joke Ellenkamp gaf leiding aan de bestuurlijke onderhandelingen, verzorgde presentaties tijdens regioconferenties en voerde vele externe gesprekken. Ook bij het samengaan met het in zwaar weer verkerende kenniscentrum discriminatie, Art.1, leidde ze de bestuurlijke onderhandelingen en zorgde ze ervoor dat de besturen van beide organisaties samensmolten tot een harmonieuze eenheid. In haar bestuursperiode werd het werkgebied uitgebreid van Rotterdam naar zo’n zeventig gemeenten in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Daarnaast werd een omvangrijke portefeuille opgebouwd met nationale en EU-projecten.

Nieuwe lagen

In 2008 werd  bij Joke kanker vastgesteld. Ze genas en ging weer aan het werk, maar in de zomer van 2015 kwam de ziekte terug. Dit keer bleek het ongeneeslijk. Ze stopte met werken en verhuisde met haar partner Carolien Nijhuis naar een oude boerderij in het dorp Ratum, in de Achterhoek. In een interview in Trouw vertelt ze hoe het dorpsleven haar verdieping brengt en ze ‘nieuwe lagen in zichzelf ontdekt’. Ze neemt een andere voornaam aan om de nieuwe start te markeren: Joke wordt Joanne. Over haar ongeneeslijke ziekte zegt ze: “Natuurlijk blijf ik stiekem hopen op een wonder, maar ik aanvaard het lot zoals het zich aandient.”

Dagblad Trouw publiceerde een mooi interview met Joke Joanne Ellenkamp: Hoe Joanne onvermoede lagen in zichzelf ontdekte door haar ziekte.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*