Patrick Kicken: Radio Veronica krijgt een hoge boete van het Agentschap Telecom, licentie in gevaar

[BLOG] Schrijf ik afgelopen zaterdag nog een stuk over de regels voor sommige FM pakketten en dat deze bij de nieuwe veiling er hoogstwaarschijnlijk vanaf gaan, nu lijkt het erop dat Talpa’s Radio Veronica diep in de buidel moet gaan tasten omdat ze die regels overtreden hebben. Er was al bekend dat ze gecontroleerd waren omdat er veel te veel gesproken werd, nu bereikt mij het bericht dat ze minimaal een boete van 50.000 euro of meer moeten betalen aan het AT en dat de licentie zelfs in gevaar is.

Het was te verwachten van het Radio Veronica onder Rob Stenders. In de jaren dat ik voor Veronica werkte (van 2004 tot 2016) werd er intern streng gelet op of de spreektijd en andere regels die bij het FM pakket horen waarop wordt uitgezonden niet werden overtreden. Deze regels gelden vanaf 07 uur ’s ochtends tot 19u ’s avonds. Er kon bijvoorbeeld meer gesproken worden in de ochtend- en middagshow omdat er de rest van de dag veel meer muziek gedraaid werd. Het uurtje 12-13u was op een gegeven moment zelfs helemaal non-stop, om het spraakgemiddelde overdag omlaag te brengen.

Rob is een radioliefhebber. Die dacht dat loopt wel los met die regels. Dus creëerde hij een programmering met zo’n beetje om de twee uur een andere jock. En dan ook nog eens jocks als Martijn Muijs overdag, die helemaal niet van het snel radio maken zijn maar overal de tijd voor nemen. Zelf is Stenders natuurlijk ook breedsprakig, zeker met zo’n sidekick als Caroline er naast. En dan tellen we de middagshow er nog niet bij op. Het is zover ik weet de eerste keer dat het AT een boete uitdeelt omdat de regels van de clausulering systematisch overtreden zijn.

Het wrange aan dit verhaal is dat al een half jaartje geleden uitlekte dat de grote mannen bij KINK nauwlettend in de gaten houden wat ze bij Veronica zitten te doen. Ene Jan Hoogesteijn heeft al jaren bonje met Rob en zal ongetwijfeld de loupe op de programmering van Stenders gelegd hebben. Boze tongen beweren zelfs dat hij de grote aanjager is van wat nu dus lijkt te gaan uitdraaien op een fikse boete voor Stenders zijn zender. En hoe moet het nu verder? Ik neem aan dat Rob hand in eigen boezem steekt en de programmering ontdoet van minimaal een zo niet twee discjockeys, zodat hij de licentie van een van de vier Talpa radiozenders niet nog verder in gevaar brengt.

Patrick Kicken

27 Comments

  • 50.000 Euro lijkt mij klein bier voor Talpa. Het verlies van de licentie is andere koek. Op zich is de veelheid aan gesproken woord best goed opgelost. Praten over intro’s, een nieuwsblokje om omheen te praten. Maar teveel is wel teveel, ook al maakt dat wel de sfeer van het station.

 1. Ik heb het Radio Veronica en Robbie Stenders al eerder geadviseerd: Neem een vlucht naar voren en kies voor de aanval. Vecht nu de boete aan en pleit voor de vrijheid van zenden en radiomaken. De clausule voor de beperkingen van muziekkeuze zijn al ridicuul en achterhaald – maar de hazen lopen nog en mag je ondertussen de spelregels veranderen? ja, dat mag en moet – maar dat je als radiostation niet zelf mag bepalen hoeveel je om de plaetjes heen kletst is ronduit krankzinnig. Want dan zouden ze welles te veel op een nieuwszender gaan lijken. Maar een popstation onderscheidt zich vooral door de kwaliteit van het slap geouwehoer van hun diskjockeys en interactie met luisteraars. Aan de minister: Bepaal jij dat?

  Artikel 11 uit het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie

  De vrijheid van meningsuiting en van informatie

  Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.

  Zo. Ministers Robbert Dijkgraaf, Frank Weerwind (wie?), Micky Adriaansens en staatssecretaresse Gunay Uslu: Eet je hart op. En Rob: gril ze en ten oorlog!

 2. Geinige toestanden blijven het toch op de radio. Zijn er ook nog kavels te koop waar je dan de spreekjes van de dj op uit kunt zenden? Dat moet toch mogelijk zijn met een soort van DUO-DAB tegenwoordig?

 3. Even out of the box gedacht, maar zit Sky niet op een ongeclausuleerd kavel? Zo ja, waarom ruilt Talpa de frequenties niet om? Sky is immers al non-stop.

 4. ik vind vara-onica een verschrikkelijke zender dus van mij mogen ze na de veiling verdwijnen maar niet vanwege clausules. kappen met die onzin, laat die commerciele zenders het aub zelf beslissen, ook vara-onica

 5. Die kavelregels hangen als een strop om de nek van sommige radiostations. Door de aanpassingen van Rob Stenders kan Radio Veronica eindelijk weer een radiostation met toegevoegde waarde worden in plaats van een station met enkel nummertjes, zoals November Rain, Hotel California en Under the Bridge. Die strikte kavelclausules zijn gewoonweg verouderd door de komst van Spotify en digitale non-stop stations met 80’s muziek. Het zou zonde zijn als Radio Veronica 50.000 euro boete zou krijgen. Dat zou beter aan de salarissen van dj’s betaald kunnen worden.

 6. Ik vraag me af of er ergens in het buitenland ook van die belachelijke regels gelden. Hoe verzin je het, zoveel nieuwe muziek, zo veel spreektijd….. Wat maakt het uit wat ze doen, als de luisteraar het niet bevalt haakt ie vanzelf af.

  • Dat hebben ze 20 jaar geleden bedacht Klaas, om de ‘pluriformiteit’ voor luisteraars te waarborgen, men was bang dat het eenheidsworst zou worden en daar is ook wat voor te zeggen als ze op allle zenders zichzelf-graag-horende deejays neer zouden zetten. Wat is wijsheid?

   • Dat lijken wijze woorden Jan en wat noem je wijsheid van een NPO/Overheid die enerzijds pluriformiteit wil waarborgen door /zelf/ stations voor doelgroepen op te tuigen als Radio 1 voor nieuws en Radio 4 voor klassieke muziek, maar anderzijds de jazz met Radio 6 de nek om heeft gedraaid en 3FM heeft afgetuigd wegens voor hunnie te weinig belangstelling bij hippe jongeren.

    En de commerciële partijen dan? Als KINK genoeg geld heeft, kunnen ze ook een kavel kopen en maken ze best kans, ik denk meer kans als al doe clausule-onzin is afgeschaft. En de rest? Als er teveel hitzenders zijn dan selecteert zich dat uit en bij een vrije invulling zullen popstations die allemaal worst willen verkopen juist toch andere worst aan de man gaan brengen dan de ander. Een braadworst is nog geen leverworst. Maar bovendien, ik vind dat popstations zich vooral moeten onderscheiden door de dj’s, juist die muziek kan ik overal zelf wel horen, zeker als t allemaal golden oldies zijn.

    Wat is wijsheid? 3FM ombouwen en niet meer voorop lopen in de alternatieve muziek? Ik heb een neef van 27, weet heel veel van muziek van nu, goeie stem en goeie kop, met een grote dosis Haagse bluf en met radio-ambitie. En hij is ook nog is in z’n vrije tijd roady bij Goldband. En wie zit er op 3FM op de vrijdagmiddag? Niet Sjors Doornbos, maar Eddy Keur.

    Wat is wijsheid? Dat is dom, Jan, oliedom.

  • Helemaal geen betutteling, de voorwaarden zijn gemaakt in overleg met de radiosector.
   Zo is er ook een kavel gemaakt voor KINK, maar die deden in 2003 niet mee met de veiling.
   Het gouwe ouwe kavel waar nu Veronica op zit was bedoeld voor Radio 10, maar die bood net 1 oldie te weinig en ging het naar Sky groep. Niemand had toen moeite met de clausulering. Maar dat kwam toen alle zenders opeens toch hitzendertjes 20-49 moesten worden, dus alleen maar hetzelfde.
   En van alles hetzelfde dus 9 x hitradio moet tegen worden gehouden.
   Dat de NPO ook te veel met hitradio bezig is doet daar niets aan af, want de NPO moet op dat punt ook eens worden aangepakt.

   Overigens is hitradio gewoon passe, maak radio met goede muziek uit heden en verleden, dus dat het weer om de muziek draait.

 7. Het kavel is perfect voor een zender voor ons soort mensen, zij die met Veronica als zeezender zijn opgegroeid. Dus muziek uit de jaren 60, 70 en 80, uitloop naar 50 en 90. Toen ging het nog om de MUZIEK, en niet om allerlei flauwekul zoals overmatig geouwehoer van dj’s met side kicks of gesprekjes met alles en iedereen (zoals de luisteraar).
  Kan ook tegen lage kosten en je zal nog staan te kijken hoeveel jongeren, dus ook 20-49 groep, er luistert.
  Uit te voeren door mensen op leeftijd en radio-ervaring behorend tot de doelgroep, zij die in ieder geval naar die drijvende dingen heeft geluisterd en een fatsoenlijke muzieksmaak heeft. Echte radioplaatjes AUB. Natuurlijk met wat aanpassingen aan deze tijd, maar de kern moet duidelijk zijn.
  (Hoor als voorbeeld Paradijs 1467AM Utrecht of streaming.jinxradio.nl:80/ParadijsStereo )

  • ‘Ons soort mensen’ Ruud, wie bedoel je daarmee? Die anderhalve paardenkop die al veertig jaar en langer in het verleden zijn blijven hangen? En die zouden nu ineens wel radio gaan luisteren als ze de hele dag de Kinks en de Cats horen? Met als plaatjes-aan-elkaar-praters Jan van Veen, Jan Rietman en Jan Harding? En daar zouden dan ook m’n kinderen warm voor gaan lopen? In wat voor wereld leef je Ruud? O ja, Radio Paradijs. Jouw paradijs is de hel voor De Jeugd Van Tegenwoordig.

   Morgen weer een dag. Sint-Maarten, haal wat lekker suikersnoep in huis, wie weet bellen er nog kinderen aan. Maar wel eerst een liedje laten zingen …

   11 november is de dag
   dat mijn lichtje branden mag

 8. Nee Juul, de veilingopbrengst gaat naar de minister van financiën en jij betaald aan die van EZ en K. Agentschap Telecom).

  Overigens is jouw bijdrage peanuts, tientjes werk, tov van wat ik betaal voor een enkele AM laagvermogen frequentie (100W PEP)
  meer dan 400 E per jaar.

 9. Jee, wat wat veel reacties en commentaren hier nog.
  @ruud, afspraken zijn afspraken idd en je hebt gelijk. Maar waar gaat het nog over? Radio is in Nederland leuk geworden door het gewoon te doen en een beetje de rand op te zoeken. Als Kink dat ook blijft doen komt het goed..en gegunt.
  Love

 10. Weet je, er wordt gewoon teveel gekletst op de radio. Ook teveel reclame. Als ik van mijn huis om 5 voor heel in de auto stap, hoor ik 12 minuten geen muziek. De hele reis geen muziek. Daarom ben ik weer afgehaakt en zet ik de lokale omroep op of een CD.
  Waarom denk je dat de jeugd niet meer radio luistert? Die schijnen zich ergens 7 seconden lang op te kunnen concentreren, dan zappen ze weer door. Na 3 minuten ben je dan de hele FM-band door en dat doen ze dus maar 1 keer.

 11. Ben al tijdje geleden afgehaakt bij Veronica terwijl die ruim jaar geleden bij wijze van spreken hele dag aan stond. Na de wijziging van maand terug is het helemaal niet meer om aan te horen met heel veel inspiratieloze DJ’s en ook paar waar de nekharen van overeind gaan staan. “We love music” zou ook vervangen mogen worden door we love slap ouwehoeren.
  Bas van Teijlingen is 1 van de weinige die er nog duidelijk tijd in steekt om echt iets neer te zetten.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: De vete tussen Rob Stenders zijn Radio Veronica en Michiel Veenstra's KINK komt tot een hoogtepunt - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*