Patrick Kicken: Jorien Renkema van 3FM naar Qmusic, Niek van der Bruggen genoemd als opvolger

[BLOG] Het nieuws van de dag: deugmeiske Jorien Renkema stapt over naar Qmusic van DeugPG. Voor haar een goeie move, van 1,6% marktaandeel naar 10,6%, zo om en nabij. Het is overduidelijk landjepik met NPO 3FM, die op hun beurt een tijdje terug een paar sidekicks van Mattie en Marieke wegplukten bij Q, met de naam Tom en Joe. Het meest logische zou dan ook zijn om die gasten, die nu met z’n tweeën één uurtje radio mogen maken op 3FM, ’s ochtends tussen 09 en 10u, dan maar tot 12u te laten zitten. Maar de programmabudgetten bij 3FM klotsen tegen het plafond en ze denken het miniscule marktaandeel op te kunnen krikken met de komst van nóg een grote naam, preferabel weer uit de 538 stal. Nou die naam gaat nu rond..

Ik zou op deze plek natuurlijk eerst even iets moeten schrijven over Jorien Renkema van 3FM, wat voor multitalent ze is en dat deze overgang dik verdiend is. Dat ze deugt en geen onvertogen woord zegt op de radio is duidelijk, anders kom je er niet in bij Woke FM. Dus dat past wel. Het gat dat achterblijft op 3FM zal weer gevuld moeten worden door AVROTROS en wie hebben ze daarvoor op het oog…? Juist, de pas vertrokken Niek van der Bruggen van 538. Nadat eerder zenderbaas Menno de Boer 538 verruilde voor 3FM, samen met zijn kompaan Chris Hartgers uit diezelfde stal, plukten ze al Ivo van Breukelen, Barend van Deelen en Mart Meijer weg bij Talpa’s vlaggenschip. Het kwartet bij ‘538 light’ is natuurlijk compleet als daar Niek van der Bruggen aan toegevoegd kan worden, die net weg is bij de club. Overigens hoor ik dat deze overstap van Renkema niet geheel vrijwillig is geweest en in het kader past van ‘verbeteringen bij 3FM’. Het is natuurlijk ook niet echt een promotie, van de dagprogrammering bij 3FM naar de uitprobeeruurtjes in het weekend bij Qmusic.

Onder eerdere columns werd regelmatig de vraag gesteld wat nou de reden is van het vertrek van Niek bij 538. Naar wat ik hoor was hij absoluut niet tevreden met de plek in de programmering en hij had zich verheugd op het lunchblok tussen 12 en 14u, toen Coen Swijnenberg naar Joe vertrok. Helaas, het werd op een andere manier opgelost en Niek werd verdrietig. Deze tranen droogden maar niet op en hij werd ziek. Hij zou terug kunnen keren bij het bijna gezonken zendschip Veronica, waar hij eerder een blauwe maandag de ochtend én de middag deed. Maar het is tegenwoordig slimmer om voor een publieke club te kiezen als NPO 3FM, dan weet je tenminste zeker dat je te ontvangen bent overal én dat ook nog zo blijft na de zoveelste rechtszaak over de FM frequenties die aangespannen gaat worden, dit keer door Talpa Radio.

Eerdergenoemde Chris Hartgers, chef huppeldepup bij NPO 3FM, is dik met Niek dus dit lijkt me een een-tweetje. Niek past ook wel bij 3FM, alleen moeten Barend van Deelen en hij dan wel eventjes een broodje gaan eten en de strijdbijl begraven. Zij waren immers de hoofdrolspelers in ‘de bandengate’ bij het afscheid van Barend van 538, weet je nog? Filmpjes die stiekem gemaakt werden van middelengebruik en autobanden die daarna lekgeprikt werden, ging het verhaal. Ach als er ergens geld te verdienen valt en ze samen hun oude werkgever 538 een hak kunnen zetten wegens onderwaardering dan is dit gauw vergeten. En middelengebruik gebeurt bij ieder radiostation, als ik sommige jocks tekeer zie gaan op Instagram dan denk ik ‘dat komt niet door de Red Bull’. Succes iedereen, bij je nieuwe werkgever! Iets in mij zegt dat dit nog maar het begin is van de deejaycarroussel die weer in beweging is gekomen, er zullen nog wat transfers volgen op (zeer) korte termijn!

Patrick Kicken

47 Comments

 1. Hypocriet van meisje Renkema om zo in de aanval te gaan over 3FM en dat dit teveel ‘Randstad’ zou klinken. Nu gaat ze nota bene naar de randstad om haar programma te doen 2x per week. Ik moest lachen.

 2. Waarom wordt deugen tegenwoordig toch als scheldwoord gebruikt? Wie deugt is per definitie een goed mens. Wie niet deugt niet. Klaar!

  • Omdat deugen tegenwoordig inhoudt dat je niets of niemand meer (spreekwoordelijk) voor de kop mag stoten, dus ieder woordje op een weegschaal legt voordat je het uitspreekt op de radio.

   Dat zorgt voor een enorme vervlakking, bijna geen spanningsboog en doodsaaie radio, waarbij maar wat muziekfeitjes, concertdata en appjes opgelepeld worden.

   Nee je hoeft niet meteen shockradio te gaan maken, maar een beetje karakter tonen en stelling nemen is er gewoon amper bij bij dit soort type radiomakers.

   En ze krijgen vaak ook nog een voorrangspositie, want ze zijn vrouw. En die moeten toch echt in onze dagprogrammering hoor! Blij dat ze bij 538 niet aan die onzin meedoen. Talent is talent, eigenzinnigheid en ervaring zou juist de voorkeurselectie moeten zijn.

   • Dank je wel voor deze uitleg. Volgens mij is het nog simpeler. We verdelen de wereld nu eenmaal graag in zij die deugen (die lijken het meest op ons) en zij die niet deugen (daar moeten we uit de buurt blijven).

    • Ik hang nu even de amateurpsycholoog uit, maar dat mag wel na 400+ interviews met auteurs, coaches en psychologen: het heeft ook veel met ijdelheid te maken. Kijk mij eens goed doen en zijn.

     Terwijl niemand alleen die deugkant heeft, iedereen doet, denkt of zegt wel eens iets wat niet door de beugel kan. Het braafste jongetje of meisje van de klas willen zijn maakt je nep, zeker in de media.

 3. Wanneer komen er eens nieuwe “passagiers” op die Carousel ?

  Het getuigt eigenlijk van grote armoede als dezelfde mensen steeds maar weer rouleren tussen dezelfde stations.
  En allemaal omdat men denkt dat “hunnie” meer luisteraars trekken.

  Welk station durft het eindelijk eens aan (jonge) onbekende talenten met passie en creativiteit in te zetten en (min of meer) de vrije hand te geven?

  Lijkt mij ook beter voor het “geluid” en de afwisseling.

  • Het probleem Harrie is dat die voorzichtige Vlaamse tendens die we al terugzien bij de kranten die ze in hun bezit hebben duidelijk ook terug te horen is bij de commerciële radiozenders die in Belgisch bezit zijn. En dat zijn er inmiddels meer dan in Nederlandse handen. Slechte ontwikkeling, het stoere en gedurfde geluid zal alleen nog maar uit de Talpa hoek kunnen komen. Als De Mol slim is vertaalt ie het succes van Vandaag Inside naar een van zijn radiozenders, 538 voorop

 4. Jezus Kicken, je columns worden onleesbaar door dat toevoegen van het eeuwige “deug” aan alles.

  Kap gewoon met dat gezeik, soms zeg je wat zinnigs maar ik heb gewoon geen zin om overal die zure reactionaire zeurtermen van je te lezen. Zeikerd.

   • Jij. Want je bent een overslaande plaat als over vrouwen gaat. De frustratie druipt er vanaf, elke keer als je een nieuwe column uitspuugt vanuit je rukbunker.

     • Hé Patrick, je schrijft “DE radio in Nederland naar de verdoemenis wordt geholpen”

      Bedoel je de hele radio of alleen de “plaatje op , plaatje af ” zenders?
      Zal we wel want dat zegt iets over je “narrow minded” denken.

    • Joh, lekker laten gaan. Kickie maakt vooral zichzelf belachelijk met zijn stukjes. In Hilversum wordt hij door niemand meer serieus genomen. Gewoon om lachen.

     • Hehe, heb je me eindelijk door Peter? Ik schrijf deze stukkies ook voor 50% om een beetje lol te brengen in een verder versufte bedrijfstak. De andere 50% voor mijn eigen plezier. Keep on reading!

 5. Zuur stukje weer van PK. Zelf vroeger ook bij PO gewerkt en nu afkraken. Welke DJ en of zender vind jij eigenlijk wel leuk? 3FM hele week geluisterd/gekeken met SR. Luister nu ook weer af en toe 3FM. Verdienen meer luisteraars, misschien beetje sleutelen aan format. De DJ’s zijn best ok. Barend, Wijnand en Sophie hadden mooie chemie.

 6. Als ik een commercieel radiostation had dan zou ik het wel weten: Emmely de Wilt. Doordeweeks iedere dag met een lunchshow.

  • Oh dat vind ik nou nét iemand die perfect past bij de publieke omroep. Lekker muziekfeitjes vertellen en van de muziek houden die je draait. Bij een commercieel station gaat je dat gauw opbreken hoor

   • Want elke DJ kan maar 1 ding, is niet te coachen om hun persoonlijkheid bij een andere zender en muziekkeus aan te laten sluiten en is totaal niet flexibel daarin als er ook andere omstandigheden zijn of ze zelf wat anders willen?

 7. Het banden incident zou ik even laten rusten Pat. Er zijn een paar mensen die de mails nog hebben van jouw favoriete “bron” en opdrachtgever van deze column.

 8. Het schijnt dat Veronica ergens eind deze maand een nieuwe dj van buitenaf gaat aankondigen voor de ochtend zal dat niet Niek
  Kunnen zijn ?

 9. Patrick ondanks dat vond ik het echt vet om naar je te luisteren bij de TROS Havermoutshow.

  Jij maakte immers van 3FM een echte stoere gele kuiken i.p.v. deugpiepkuiken.

  Maar ja das dan ook dik 25 jaar geleden.

 10. Leuke stap voor Jorien. Als Niek op 3FM zou komen is dat best leuk, al is Sophie in de ochtend ook heel fijn. Heel wat DJ’s vinden zo een nieuwe werkgever of een nieuw tijdstip.

 11. De ochtendshow van 3FM houdt het nog lang vol? Ik had verwacht met de ontevreden Rob en het succes van Wijnand met Barend dat er wel wat in beweging komt…

  • We kunnen natuurlijk op onze vingers uittellen dat als die twee sidekicks van Q het voorelkaar krijgen een leuker programma te maken dan Rob & Wijnand dat zij de ochtendshow gaan doen op 3FM. Logischer zou zijn om Rob en Barend om te wisselen, die chemie is er duidelijk met Speelman en Van Deelen wel en tussen Rob en Wijnand minder

   • Helemaal eens, al ben ik persoonlijk geen fan om überhaupt Rob te hebben op drive time (veel te hoog carnaval gehalte). Liever voor een vrijdag avond / zaterdag middag show

 12. Is het niet veel simpeler allemaal? Mevrouw Renkema raakt ’n uur zendtijd kwijt maar blijft alsnog 4 uur per dag heen en weer rijden om haar kunstje te doen (geheel vrijwillig neem ik aan).
  Als er dan een concurrent met wat kleingeld staat te rammelen én je krijgt toch stiekem wat opvoedkundige buikpijn…

  Just my two cents

 13. Wat is er toch aan de hand in DJ-land? Weer een DJ die is weggestuurd door de zender waarvoor ze – in dit geval – al zo’n 10 jaar werkte. Naar wat ik hoorde stond de leiding de attitude en karakter van Jorien Renkema niet meer aan. Het wordt mooi verbloemd voor Jorien omdat Q op zoek was naar een vrouw door het wegvallen van Kimberly in het weekend aldaar.

  Hoe lang krijgt Menno de Boer overigens nog de tijd bij 3FM? Hij zit er al bijna 2 jaar en er is nog geen enkel teken van herstel te zien bij 3FM.

  Vooraf had je dit al zien aankomen want Menno kan simpelweg geen radiostation leiden. Dat is hem in het verleden bij SLAMFM niet gelukt, 538 is door hem de afgrond ingeduwd en nu mag hij weer ”met al zijn ervaring” aanklojen van belastingcenten bij 3FM. Jurre lees je mee? Zet eens iemand anders op die post en laat 3FM eens groeien!

  P.s. dat laten groeien van 3fm gaat overigens niet lukken met Niek -ik ben lekker druk- Van Der Brugge.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*