Patrick Kicken: Het Hilversumse gerucht, Sky Radio wordt het kind van de rekening

[BLOG] Was je in slaap gevallen Kicken? Of met vakantie? Nou ik maak vooral even pas op de plaats tot de echte bommetjes af gaan in het Nederlandse radiolandschap. Want dat 2023 een bloedbad wordt in radioland dat is iedereen nu wel duidelijk. De nieuwe luistercijfermeetmethode, de frequentieverdeling, de wel of geen fusie van Talpa met RTL: alles en iedereen is onzeker. Zeker is wel dat John de Mol nog ‘maar’ drie FM pakketten mag kopen, wat er nog altijd één te veel is zoals ik vorig jaar al schreef. Maar welk station gaan ze dan laten vallen van de vier?

Het meest logische dat je als commercieel radiobedrijf kan doen is natuurlijk je minst scorende station van FM halen. Want dat kost alleen maar geld. In Talpa’s geval is dat Radio Veronica. Nu nog op een geclausuleerd kavel, zometeen moet er ook de volle mep betaald worden om dat station op FM te houden. De komst van Stenders naar Nederland’s ooit sterkste mediamerk heeft niet de grote luistercijfersprong omhoog opgeleverd. Of moeten we zeggen nog niet, want uit de schaduwmeting met de nieuwe meetmethode blijkt het luistercijfer van Veronica ineens hoger.

Een station dat eigenlijk al de hele tijd onder vuur ligt, sinds het voor een habbekrats door de TMG aan De Mol’s Talpa gedoneerd is, is Sky Radio. Eerst werd bijna de hele livestudio wegbezuinigd (want dat kan toch ook gewoon vanaf een PC in een kast?), marketingbudgetten lagen steeds onder vuur en het eeuwenoude commentaar dat het station niet teveel hits mag programmeren, want daar heeft het (ooit) vlaggenschip van Talpa, Radio 538, last van. Allemaal nonsens redenen bedacht door radiofreaks. Die nog denken dat ieder ‘plaatje’ met de hand ingestart moet worden, liefst door een discjockey die er halverwege doorheen gaat praten. Want dát is pas echte radio, ja! Tel daarbij op nog de bemoeienis van De Mol zelf met de playlist tot de reclamepingel aan toe.

Het grote probleem van Talpa’s radioafdeling is natuurlijk dat er een hoop mensen rondlopen die doen alsof ze verstand hebben van radio, maar hun mening voornamelijk baseren op wat ze in de wandelgangen horen en thuis aan de eettafel. Laten we het eens omdraaien: misschien heeft Radio 538 het wel zo moeilijk omdat een aantal discjockeys maar wat lopen te zwetsen on-air. De muziekmix al jarenlang onvoorspelbaar is en alle kanten op gaat. Is het dan gek dat luisteraars eieren voor hun geld kiezen en voor een station gaan waar ze niet op al dat onnodige geklets getrakteerd worden en wél voorzien worden in hun behoefte met een steady format? Dan kan je de radio know-how van en bij Sky wel de schuld geven van jouw minderende marktaandeel, maar is dat niet de wereld op zijn kop? Bovendien kan iedereen met een béétje radioverstand je vertellen welk station je verder helpt door Sky Radio niet tot haar volle potentieel te laten groeien en die zender zit niet op de Bergweg in Hilversum, die zender zit in Amsterdam en heet Qmusic.

Het hardnekkige gerucht gaat dat Sky Radio verbannen gaat worden naar DAB+. En dus geen FM pakket meer krijgt bij de nieuwe verdeling. Want iedereen luistert toch naar Spotify? Waarom zou je dan een non-stop station in de lucht houden? Nou, omdat het hartstikke goed scoort met een fractie van het budget wat Radio 538 kost. Overigens blijkt uit de schaduwmeting ook dat Talpa’s andere station Radio 10 last heeft van de nieuwe meetmethode. Blijken zonder de regionale non-stop steunzenders flink wat minder mensen naar te luisteren.

Terug naar Sky: het zou juist een logische volgende stap zijn dit station wat haar luisteraars niet al jaren teleurstelt te voorzien van een goede live ochtendshow, meer marketingbudget en een nóg beter FM pakket. Waarom toch zo steevast wedden op een paard (538) dat duidelijk nog steeds de wedstrijd aan het verliezen is? De ochtend van 538 slaat niet aan en Frank Dane klinkt ’s middags ook alsof hij er helemaal geen zin meer in heeft. En dat moet dan persé op FM blijven? Toch verbaast het me niks als dit de tactiek gaat worden van De Mol bij de nieuwe frequentieverdeling, het past mooi in het rijtje van andere belachelijke beslissingen. Talpa kan beter omgedoopt worden in Dino, het gaat totaal niet met z’n tijd mee en blijft gokken op oude, versleten manieren van radiomaken. Durf toch eens te vernieuwen! En dan heb ik het niet over een extra camera in de studio maar over wat er te horen is.

Patrick Kicken

68 Comments

 1. Hoop dat deze veiling goed uitpakt voor Veronica.

  Ik zou het geweldig vinden als Veronica een vrije kavel krijgt. Waarom geen Rock 40 introduceren? De Top 40 de beste Veronica-stijl muziek van DIT moment. Dus geen Ronnie Flex of Susan en Freek maar bijvoorbeeld wel DI-RECT, Paramore, Red Hot Chili Peppers en The Weeknd.

  Hopelijk kan Veronica weer een mooi station worden, de spirit is er naar mijn idee wel sinds Stenders.

  • Eens, Veronica is het merk dat ze binnen Talpa juist zouden moeten uitbouwen tot iets heel groots i.p.v. al die losse onsamenhangende merkjes die ze nu hebben als SBS6 (die afkorting slaat helemaal nergens op na al die overnames en heeft niets te maken met het moederbedrijf SBS), NET5, SKY, 538. Veronica moet opnieuw worden opgebouwd. Het een typisch Nederlands merk van alle tijden met een lange roerige geschiedenis dat het verdient om weer op de kaart te worden gezet. Zowel op radio, tv, online, blad en in het land. Misschien zelf nog buiten onze grenzen in een verdere toekomst.

   • Veranderingen van tv-zendernamen bij Talpa, daar kun je beter even mee wachten tot na de fusie.
    SBS 6 (zit overal op 6) kan dan RTL 6 worden.
    Voor NET 5 (zit nergens op 5) kan men dan RTL 9 kiezen.
    SBS 9 zit nergens op 9 en kan elke naam krijgen.
    Alleen Veronica heeft niet makkelijk een nieuwe naam, zit vaak op 8, maar ja er is al een RTL 8. Veronica kan wat mij betreft Veronica blijven. Misschien moet RTL 8 maar RTL 10 worden?
    Wie weet worden er ook wel tv-zenders gestopt of verkocht?

    Veranderingen van radio-zendernamen bij Talpa, daar kun je beter even mee wachten tot na de herverdeling van de landelijke FM. Eerst de schade bekijken. Hoeveel FM pakketten krijgt Talpa. Misschien krijgen ze er maar 2? Misschien maar 1?
    Pas daarna kan men gaan opruimen.
    Speculeren is nu zinloos.

  • Of dat een “Rock40” moet worden weet ik niet, maar een meer “AC”-georiënteerde chart zou zéker geen gek idee zijn. Op dit moment heb je wat dat betreft alleen de Verrukkelijke 15, maar die wordt bij de NPO vrij klein gehouden, terwijl de laatste jaren zàt materiaal uit komt voor een lijst, maar de Top40 niet haalt. (Nona, Jessie Ware, Lizzo, YGSF, War On Drugs en al die andere Stenders/Ekdom liedjes…) Anderzijds: welke data hanteer je voor zo’n nieuwe lijst?

   Mja, gezien Veronica’s kavelclausule momenteel is het maar beter ook dat die hitlijst er nog niet is. 😉

   On topic: puur bedrijfsmatig – en da’s uiteindelijk toch het uitgangspunt van een commercieel mediabedrijf – is het inderdaad logischer om Sky te handhaven en er zelfs in te investeren. Vanuit radioliefde kijk ik er dus van op dat men Veronica ten koste van Sky lijkt te willen houden.

   • Kanttekening bij een eventueel vrij kavel van Veronica. Stenders zal dan zeker vooral meer nieuwe muziek willen draaien die hij goed vindt (War on drugs, Young Gun Silver Fox ), meer ouwehoeren en mogelijk ook meer van de platgetreden paden af, maar vast niet te veel omdat zijn luisteraars daar niet op zitten te wachten. Zo begrijp ik maar niet dat zoveel mensen niet wegdraaien als voor de honderdste keer in een paar maanden Highway to hell van ACDC wordt gedraaid en dat jaar in jaar uit …

    L’enfer, c’est les autres.
    Jean-Paul Sartre

    cl: Radio 1 – Met het oog op morgen – U2 / Jaweh

   • De Verrukkelijke 15 staat niet op zichzelf als ‘alternatief alternatief’ voor de Top 40 van De Zwart en Domien. Naast de Outlaw 41 van KINK verdient ook de Verlanglijst met Yoeri Leeflang een kans.
    En geloof me, als iemand sceptisch was over het nieuwe 3FM, ben ik het.

 2. Ik zou zelf 538 van de FM afhalen. De jongste doelgroep, die weet echt wel hoe je online moet luisteren als ze willen. Tom & Bram binnenhalen bij Talpa want Bram wil een middagshow en Frank Dane slaat niet echt aan. Bram Krikke kan eventueel ook programma’s op Veronica doen.

 3. Niets is zeker: talpa kan net zo goed alle zenders kwijtraken of er 3 kunnen behouden. BNR zou ook ten onder kunnen gaan door nieuwe actualiteitsstations van Mediahuis of DPG met veel diepere zakken dan de FD Mediagroep. Geen wonder dat BNR zo inzet op podcasts. Er dan zouden er ook nog andere internationale partijen aan de FM-deur staan, zoals Global.

  Kortom: ‘Niks is zeker en zelfs dat niet’

 4. De Bergweg,…………….daar studeerde ik in de jaren 60 “RADIO electronica”……………..
  Ik hoop dat “Sjonny” Stenders de kans geeft om de zaak uit te bouwen.
  Tip, In de laten avond of de nachturen onze oude Veronica programma’s. Er zijn duizenden uren.

  • Daar moet dan wel iemand met een kritisch oor doorheen Juul. Het nieuwste is 49 oud dit jaar. Ik ken jullie erfenis als geen ander en waardeer het als verzamelaar van historische radio. Maar het aantal mensen dat in 2023 de radio aan laat staan voor Schoon Schip met Chiel Montagne, de Jukebox met Stan Haag of Muziek Terwijl U Werkt met Hans Mondt is te verwaarlozen. Radiomatig jaag je er mensen mee weg. Ik ben het eens met Stenders dat ‘alles’ moet kunnen op 1 zender en dat mag van Het Dorp via Rammstein naar Froukje naar Earth Wind & Fire gaan. En daarna The Byrds. Afwisseling in één programma.
   Maar waar Veronica in 1973 mee weg kwam, op 1 frequentie zowel een heel uur Vader Abraham met zijn Elf Provincien-promotie als de progressieve Parels Voor de Zwijnen, dat kan niet meer. Dat neemt niet weg dat stations in de avonduren verdieping dienen te zoeken. Dat kan een Poster-achtige documentaire zijn of live-optredens in de studio of live-opnamen uit het clubcircuit.
   Het Veronica-zeezenderarchief heeft anno 2023 vooral museale waarde. Enkel de uurtjes van Lex Harding blijven een halve eeuw later nog min of meer overeind.

 5. Veronica verdiend hier zeker het voordeel van de twijfel om op FM te blijven zeker omdat hier de laatste jaren flink aan gebouwd is en nog lang niet af is, onder Stenders. Een nonstop zender als Sky is volkomen kansloos of je moet er weer die gold soft pop AC zender van maken als in de begin jaren toen het nog op de kabel zat dus echt een niche, anders is het echt overbodig om nog draaiende in de huidige tijd met Spotify en andere streaming audio diensten.

  • sky maak je zonder al te veel kosten en nog luisteren er 2x zoveel mensen naar dan naar dat hobby-zendertje van stenders

   ik zou vara-onica eerder kansloos noemen

 6. Wie zegt dat ze überhaupt drie zenders gaan behouden? Misschien wil RTL als grootste aandeelhouder dat wel helemaal niet? Ik moet het nog zien hoor.

  • Precies, samengaan met RTL zou zomaar kunnen betekenen dat ze van de mededingsautoriteiten een zender moeten afstoten?! Dan is het probleem vanzelf ‘opgelost.’

 7. John die uit nostalgie Veronica in de lucht houdt ten koste van het beter renderende Sky? Yeah right…

  De merknaam Skyradio brengt nu meer op dan het verliesgevende Veronica. En het is nog maar de vraag of het hem uberhaupt lukt straks drie kavels te winnen. Dus voor de veilige optie gaan en Sky verkopen is commercieel helemaal niet zo’n gek idee.

 8. “Overigens blijkt uit de schaduwmeting ook dat Talpa’s andere station Radio 10 last heeft van de nieuwe meetmethode. Blijken zonder de regionale non-stop steunzenders flink wat minder mensen naar te luisteren.”

  Dit was mij ook al eens opgevallen, niet zo zeer uit harde cijfers maar wel geconstateerd dat de “editie Brabant” op de voormalige 8FM frequenties zeer vaak te horen zijn in o.a winkels en bedrijven. Het luistert enorm lekker weg. Zou haast zeggen, dit format zou Sky helemaal niet misstaan (als men er toch niet al te veel hits op wil) en mij niet verbazen dat het zelfs daarmee de weg omhoog vindt. Maar ja dan zal er vast iemand roepen dat ze daarmee kannibalisme op hun gepresenteerde Radio10 versie pleegt.

 9. Laten we hopen dat het waar is ! saai radio voeg ook niks meer toe. Veronica luistert erg lekker weg sinds de komst van stenders leuke ochtend show (iets waar 538 nog wat van kan leren ) lekkere muziek mix Niet meer 10 duizend keer red hot chili pepppers enzo of rem

 10. Is dit Juul Geleick (de oud Veronica- en TROS- medewerker en ex-collega van Kicken) of iemand met een nickname (Gelijk) doe daar verdacht veel op lijkt?

 11. Hey Google speel radio 21. Zo klinkt het in ons huis. En bij de al onze buren. En ook vrienden. Het begon bij 1 persoon. Wat een leuke zender welke is dit? Duitse zender dat wel. Radio 21 daar draaien ze rock oud en nieuw. En ze durven ook een live concert van oa Metallica/Rammstein/ mötorhead. Enzovoort uit te zenden af en toe. We luisteren al jaren naar deze zender. Laatst was ik op bezoek bij iemand die een Nederlandse zender op had. Ik had al een poosje geen Nederlandse radio meer gehoord. Het is vreselijk wat ik hoorde. Wat ben ik blij dat op mij werk ook geen Nederlandse zender op staat. Ik hoop dat er in de toekomst toch nog weer wat moois in NL op de fm gaat komen. Ik denk dat de fm bij ons niet meer terug keert. In huis en auto. Het is net als tv 1000 zenders 2 leuke programma’s.

 12. Misschien is het grote probleem wel dat mensen die alles van radio (menen te) weten, dat alleen in blogs vermelden en zelf op geen enkele manier invloed hebben op wat er werkelijk gebeurt in radioland.

  • Nou insiders vertellen me dat er toch minimaal twee a drie vergaderingen per jaar belegd worden/werden om intern met klem te ontkrachten of bespreken wat ik hier optik, dus wees gerust: het laat hoedanook zijn sporen na Joris. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat mensen veel voorzichtiger zijn met vriendjes aannemen op belangrijke posities, omdat ze weten dat het zo getipt wordt en besproken wordt hier. Het heeft allemaal zijn functie, daar kom je nog wel achter mocht je ooit zelf iets gaan voorstellen in radioland.

 13. Voor iedereen die Patrick Kicken loopt af te kraken; ik vind dat deze column wel hout snijdt! Vandaag(zaterdag 14 januari 2023)luister ik 13.19 naar Radio 538 waar op dat moment ABBA met it’s a rich man’s world wordt gedraaid. Daarna weer een redelijk nieuw nummer. Eens met Kicken op welke doelgroep heden ten dage radio 538 zich aan het richten is? Deze muzieksamenstelling lijkt nergens op. Wie heeft dat bedacht? Eerst een Abba nummer uit de jaren zeventig en daarna een nummer uit de 00 jaren.

  Niets ten nadele van Dennis Ruyer. Prima dj die een radioprogramma altijd leuk kan aankleden. Aangename stem om naar te luisteren. Maar dat zegt het allemaal. Ook een dj die de vijftig inmiddels gepasseerd is en die kennelijk(dat dacht Rob Stenders ook)in een een midlife crisis is beland en perse zelf weer naar Radio 538 wilde. Ik vond hem bij goud van oud op radio Veronica(was elke werkdag 09.00-12.00)als een soort opvolger van Bart van Leeuwen die in de jaren negentig op radio 538 goud van oud presenteerde prima passen. Maar daar dacht hij kennelijk zelf anders over.

  De generatie zoals mijzelf die met Dennys Ruyer op radio 538 zijn opgegroeid zijn inmiddels ook veertigers en vijftigers. Als radio 538 jongeren wil aanspreken komt dat vreemd over. Wat daarbij ook niet helpt is een ochtendpresentator genaamd Wietze de Jager voor een astronomisch salaris waarvan ons allen alleen maar kunnen dromen 4 uur per dag werkt en dan nog loopt te klagen dat hij het zo zwaar heeft en een dagje minder wil werken. Het is überhaupt nog maar de vraag of de doelgroep 18-30 jaar vandaag de dag naar radio 538 luistert?

  Het kan best wel wat worden met radio Veronica. Tim Kleijn doet het met de voormalige Edwin Evers sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn best aardig. Maar ook hier dient die rare clausule er af te gaan. Op een ochtend hoorde bij deze ochtendshow eerst de The Doobie Brothers en daarna weer Snow Patrol. Dat rijmt niet met elkaar als je een specifieke doelgroep wil aanspreken. Al is het hier nog wel duidelijk waarom dit gebeurd.

  • 538 moet Tom & Bram naar 538 halen en in de middag zetten. Die wens voor een middagshow was toch gewoon een open solliciatie.

   • Waarom doet iedereen alsof Tom en Bram goede radio maken? Die zijn ook voorbij hoor bij de jeugd en er luisteren ook niet veel mensen naar hun show op Q. Hou ajb op man met net doen alsof dit een soort Curry en van Inkel duo is. Dat zijn ze niet.

 14. Of de stekker uit 538 of uit Veronica, beide ooit sterke merken maar voor Veronica is het vooral nostalgie bij de oude luisteraars. De jeugd sluit amper nog aan. Daarnaast is de muziekkeus sinds de komst van Stenders er niet beter op geworden, veel te NPO Radio 2/3 als je het mij vraagt. Depressief.
  Wat is er met de ‘Jong, Snel en Wild’ zender gebeurd?
  538 was Edwin Evers en een beetje Coen en Sander, zeker geen Dane of de Jager. Net niet radio. En de jeugd luistert online of naar streaming. Misschien Veronica overhevelen in het 538 format (sowieso de ochtendshow) en de muziek terugbrengen naar de begindagen van 538. Wietse bedanken, Dane bedanken en in de middag bijv. Ruijer neerzetten of Domien Verschuren binnenharken. Minneboo zal toch wel een plan hebben.
  En Stenders…geen idee

  • De gemiddelde leeftijd van radio luisteraars is boven de 50.
   Waarom dan maar blijven richten op de jongeren?
   Maak eens radio voor de mensen die er (nog) naar luisteren.
   En alsjeblieft niet zoveel kletsen.

 15. Mocht Radio Veronica niet onder de Talpa-vlag verder kunnen, dan hoop ik dat Talpa de stekker uit geheel Veronica trekt en de vereniging een gooi doet naar een terugkeer in het publieke bestel. Via Veronica Superguide is ieder lid automatisch (nog steeds) lid van de vereniging. Daarmee zijn er nog altijd mogelijkheden voor een terugkeer naar het bestel. Ik denk dat het een waardevolle toevoeging zou zijn, zeker nu de TROS niet meer de TROS is.

 16. Veronica is ook door een habbekrats van de Telegraaf naar Talpa gegaan en beide zenders heeft Talpa al veel geld gekost. Maar goed sinds Sky in handen van Talpa is draait het inderdaad fors meer AC-formatachtige 70s en 80s. Zal wel de strategie zijn, betrap Radio 10 er juist weer meer op dat ze relatief wat hedendaagse Top 40 hits erdoorheen jassen naast het feit dat daar de jaren 90 ook prominenter worden.

  Verder hoop ik dat Veronica gewoon op de FM-band blijft en anders laat Stenders het met een investeerder de boel maar overnemen.

 17. schop stenders eruit en maak van veronica weer een relevante hitzender en niet een halve vara / vpro zender met waardeloze dj’s of ene gouwe ouwe zender

    • Je luistert er niet naar en weet toch wat voor een zender het is?
     Knap hoor!
     VPRO is het in ieder geval niet, die draaiden hele andere muziek.
     En je doet net alsof het VARA is omdat Rob Stenders daar nog geen 2 jaar heeft gewerkt.
     Maar Rob Stenders heeft bij zoveel omroepen en stations gewerkt en best een lange periode bij het publieke Veronica. Volgens wikipedia zo’n 7 jaar.
     Hij heeft dus meer Veronica benen dan VARA benen.

     • beter wikipedia lezen rink!

      1984-1987
      1997-2004
      2007-2010
      2017-2021

      Allemaal VARA

  • Je weet dat Stenders er niets aan kan doen dat er geen nieuwere muziek gedraaid wordt op Veronica? Dat heeft de overheid zo bepaald.

   • rond de frequentieveiling als er nog wat verdiend zou moeten worden met veronica: “schop stenders eruit en maak van veronica weer een relevante hitzender en niet een halve vara / vpro zender met waardeloze dj’s of een gouwe ouwe zender”

    stenders eruit schoppen kan voor de veiling. relevant worden kan daarna.

    • Freek, hij gaat er niet uitgeschopt worden. Veronica blijft (ook als jij dat niet wil), gewoon onder Stenders actief. Dat is al beklonken en besloten.

   • Nieuwe muziek wordt wel degelijk gedraaid – alleen niet heel veel, inderdaad dat mag niet – maar daar ontleent Stenders en Veronica die volledig idiote reputatie aan dat ze VARA/VPRO zouden zijn. Kom op zeg, als je Peter Pannekoek een wortel ziet eten dan denk je toch ook niet gelijk aan Famke, ik bedoel aan Femke Louise … uh … huh?

    cl: YouTube – Gina Lollobrigida / Tony Bass (1969)

    Jij bent die vrouw
    waar ik het meest van hou

    Het is niet moeilijk waar ik steeds aan denken moet
    Want wat ik op die foto zie is goed
    Al is het maar papier, al ben je ver van hier, het doet me goed

    +

    Inhaken …

    Ik ben met jou niet getrouwd
    Ik heb met jou niets te maken …

    +

    Ik weet nu
    Dat er een engelbewaarder bestaat
    Je kunt haar niet zien
    Als ze zachtjes tegen je praat
    Ik weet nu ook
    Dat zo’n engelbewaarder op je let
    Ik kan het weten
    Ik ben er zelf eens door gered

     • Geloel. Op dit moment is op Veronica de week van de Epic Eighties bezig. Vrijdag wordt de Top 100 uitgezonden. Niet een lijst waarvoor je kan stemmen, maar die zoals de directie dan zo mooi zegt, Is samengesteld door alle aanvragen van de luisteraars. Ja, maar die lijst was al eind december klaar en staat online. En vast hoor, met veel invloed van de luisteraars, maar ook met de hand van de meester zelf. Niks VARA/VPRO, jongensmuziek van de Eddy Pieters Graafland Mavo in Barendrecht. Kreidlers, Javaanse Jongens met Rizla blauw en een frikandel speciaal. En waarom nog altijd A forest van The Cure op 1? Om nog maar te zwijgen dat er geloof ik slechts vijf vrouwen in die hele lijst voorkomen, vijf, vijf op de honderd!

      Mijn Objectieve Top 10 of de 80’s met woke-label en goedgekeurd door de vereniging van hoogopgeleide huisvrouwen. En m’n oren zijn nog steeds hetzelfde.

      1. Billie Jean – Michael Jackson
      2. Madonna – Holiday
      3. Purple rain – Prince
      4. The reflex – Duran Duran
      5. Funkin’ for Jamaica – Tom Brown
      6. Running up that hill – Kate Bush
      7. Careless Whisper – George Michael
      8. 99 Luftballon – Nena
      9. Sexual healing – Marvin Gaye
      10. Girls just wanna have fun – Cyndi Lauper

      Een goede huisvrouw komt nooit klaar.

      cl: Radio Veronica – Owner of a lonely heart

      Yes!

     • o ja, af en toe een grijsgedraaide lijstje voor de ouwe mannen

      dus vara/vpro/radio5

 18. Een hoop meningen, maar niet één filosofie over wat de functie van radio heden ten dage is of misschien zou moeten zijn.

  ‘Hitmaker’? (Ik denk ’t niet…) Sociaal verbindend medium? (Kan, in elk geval in het sgement dat nog naar de radio luistert.) Informatiebron? (Dan zou ik toch wel wat meer duiding willen horen.) Entertainer? (Dan mag daar wat mij betreft véél meer in geïnvesteerd worden; ik hoor de salarissen in elk geval niet uit de luidspreker komen.)

  Eigenlijk zouden wij al die meneren (mevrouwen?) met ’n mening eens achter een microfoon en mengtafel moeten zetten. N’s kijken wat er dan uitkomt, wat de mening van de luisteraars dan zou zijn en of de stationseigenaar in je zou willen investeren. Ik heb zo m’n verwachtingen op dit punt die -op misschien een enkele uitzondering na- geen betaalde omroepfunctie zal rechtvaardigen.

  Het zal me een berg hoon en spot opleveren, maar ik heb in een zeker opzicht respect voor die jongens die in het oosten van ’t land boven 1620 kHz op middengolf zitten te piraten. Ze zijn gewoon zichzelf, draaien muziek die ik op geen ander (zelfbenoemd ‘geweldig’) radiostation hoor en geloof me of niet: soms hang ik gewoon via een web SDR op hun frequentie omdat ik benieuwd ben wat er nog aan amusant muzikaal spul voorbij zal komen.

  Geen zogenaamd ‘geweldige’ jingles, geen zelfbenoemde, overbetaalde of overgewaardeerde ’top DJ’s’, geen pretenties, maar een simpel en effectief ‘dit lijkt me wel wat en als jou ’t ook wat lijkt luister je gewoon mee totdat je ’t zat bent’.

  Bevrijdende eenvoud.

  Zouden meer mensen n’s moeten proberen :o)

 19. Dag Patrick,

  Enkele zaken zijn feitelijk niet helemaal correct en dan heb ik het over de kern van het artikel.

  “Zeker is wel dat John de Mol”

  1) Dat is helemaal niet zeker. Sowieso geldt dde drie voor alle partijen en niet alleen voor John de Mol.
  En John de Mol gaat nog steeds uit van een overname door RTL. Dus dan geldt dit voor RTL Nederland straks.

  2) Jij gaat er bij voorbaat van uit dat men straks DRIE kavels weet te bemachtigen/behouden. Ook dat is geen uitgemaakte zaak want alles ligt open.

  3) Je schrijft dat het toenmalige Telegraaf Media Groep (nu Mediahuis Nederland) voor een habbekrats Sky Radio Groep heeft gedoneerd aan Talpa Network. Is in september 2016 gebeurt en kreeg TMG er 22,85 % voor terug. Die waarde was toen 45 miljoen euro. Er is een deal gemaakt tussen Mediahuis en Talpa Holding over het afstoten van het belang dat Talpa Holding had in Telegraaf Media Groep en het radiobelang dat TMG had in Talpa Network Radio. Dat had een relatie met het mislukte overnamebod dat Talpa Holding had gedaan op Telegraaf Media Groep en waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. De informatie daarover is nog te vinden op https://nieuws.mediahuis.nl/mediahuis-talpa-en-tmg-bereiken-akkoord/

  Nu kan je hier alles van vinden maar om zo op te schrijven dat het om een ‘habbekrats’ gaat. Sja, je doet aan stemmingmakerij met deze opmerking en dan spreken van een donatie. JHe kan denken Mediahuis heeft te veel betaald aan Talpa voor het uitkopen van het belang in TMG maar dat is lastig als je die gaat loshalen van elkaar die deals.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*