Patrick Kicken: Frank Dane naar Qmusic, op de plek van Domien

[BLOG] Het was de radiobom die eind vorig jaar ontplofte. Frank Dane werd eruit gebonjourd bij 538, althans van de ochtendshow. En naar het er nu op lijkt komt hij ook niet meer terug bij die zender. Zijn contract loopt nog tot eind dit jaar en daar kunnen we ook de oorzaak vinden van het opgelopen conflict tussen hem en zenderbaas Coco Hermans (lees: John de Mol). Meneer Dane heeft duidelijk zijn kaarten overspeeld. Een kleine situatieschets:

Het is het aloude principe als je weet dat je contractverlenging eraan zit te komen: je gooit eens wat hengeltjes uit bij andere zenders om te kijken of daar ook eventuele interesse is. Om met dit aanbod achter de hand je onderhandelingen in te gaan. Toch altijd net wat lekkerder en je kan het mooi ter sprake brengen. ‘Ja station X wil me ook hebben, dus ik wil 50 vakantiedagen per jaar in plaats van 25 en over 25 gesproken: ik vind 25% salarisverhoging nog aan de lage kant, maar goed, daar wil ik het wel voor doen’.

Moet je vooral John de Mol hebben. Die beste man heeft deals gesloten waar jij en ik alleen maar van kunnen dromen. Is keihard zakelijk. Vindt dat vrouwen die net zijn aangerand zich bij het juiste loket moeten melden. Dus die laat zich niet verleiden tot dit soort spelletjes, sterker nog: voor jou tien anderen. Zo gaat al een tijdje een verhaal dat een bepaalde middagjock bij een bepaald Talpa station (ik heb besloten in het nieuwe jaar minder namen en rugnummers te noemen, uit lijfsbehoud) een heel leuk radioitem had, dagelijks. John belde zijn desbetreffende programmaleider en zei ‘zeg maar tegen hem dat als dat item morgen niet eruit is, hij overmorgen niet meer hoeft te komen’. Einde item, geen discussie. Iets met eieren en geld.

Nu schijnt onze vriend Frank Dane (nu nog 538) een uiterst gezellig etentje gehad te hebben met ene Dave Minneboo (Ooit 538, nu Q). He shit, zit ik toch weer namen te noemen. Fuck it, dan maar wat extra sloten op de deur. Dat etentje heeft plaatsgevonden vóór de lockdown, ergens halverwege december dus. Op kerstavond (24 december, red.) is de bom gebarsten tussen de firma Coco/Talpa en Dane Inc. Doe jij het rekenwerk of ik? Dat is dus, bovenop alle gezeik over Die Verrückte Stunde en vaak pas om 06u10 in de studio zijn slecht gevallen. Dane is gespot in dat restaurant. Minneboo is op dit moment natuurlijk radiomatig de grootste doorn in het oog van De Mol, want hij is onder hem vertrokken en heeft toen ze hem terugvroegen een tijdje terug vriendelijk bedankt. Zoiets flink je geen tweede keer dus je bent nu persona non grata en iedereen die met de vijand heult zal het bezweren!

Even naar het scenario Dane op Qmusic. Past hij daar wel? Ik denk van wel. Wat Qmusic nu mist in de slag om de grootste te worden is een spraakmakende middagshow. Domien doet het best aardig, maar scoort nooit pers. Je hoort er nooit iemand over. Verschuuren kabbelt lekker weg, hij plaatst eens een foto van zijn kat Decibel op instagram, start er weer een paar door, leest wat appjes voor en dat was het dan alweer. Komt alleen in het nieuws als hij vanuit thuis radio moet maken omdat hij corona heeft. Gaap. Ga je het in deze tijden niet meer mee redden maestro! Dus Frank past daar prima, samen met Jelte (zoon van Leo) van der Goot. Lekker wat bevriende BN’ers in de studio, beetje stoeien met ze, een beetje hetzelfde sfeertje wat Dane ook deed op vrijdagavond maar dan maandag tot en met donderdag. Je mist nu ‘word of mouth’ over de Q middag, wat de ochtend wel heeft. Domien scoort goed, maar dat komt omdat het station een hit is, niet omdat hij er nou zit.

Het zou de laatste nekslag voor 538 kunnen zijn. Coen en Sander zijn al zo lang op hun retour dat ze niet eens meer een ticket hoeven te kopen. Dat boemeltreintje mag lekker nog even doorrijden omdat conductrice Coco het zo goed kan vinden met hun manager Tessel van der Lugt (jaja, de dochter van mediamagnaat Paul van der Lugt, ex 3FM stationmanager). Die op zijn beurt weer getrouwd is met Evelien de Bruijn, de sidekicknieuwschick van Gerard Ekdom. Heerlijk he die onderlinge verhoudingen. Een miljoenbusiness vol nepotisme. Niet alleen bij de NPO, ook bij Talpa.

De vraag is alleen nog of Dane onder zijn 11 maanden durend contract uit kan en er daarna niet nog een concurrentiebeding op zit waardoor hij een half jaar geen radio mag maken bij een andere landelijke zender. Lijkt me niet, want dan is hij al lang genoeg niet meer te horen geweest. Nee ik voel hem wel goedkomen, die Dane in de Middag bij Q. Kan Domien lekker de Top 40 blijven doen en wat uurtjes in de voormiddag. Het vertrouwen is weg en dan kan je maar beter je vorige baas achterna die het wél nog hoort en ziet zitten in je. Volgende keer wel maar bij Dane in zijn miljoenenvilla thuis in Wassenaar afspreken in plaats van een restaurant, want in deze Yvonne Coldeweijer Juice tijden blijft niets lang geheim!

Patrick Kicken


48 Comments

 1. Zal hij ook passen op radio 2, op de uren van Gijs?
  Gijs is tegenwoordig een overjarige afgelikte boterham waar geen sensatie meer bij zit en beter kan blijven hobbieen bij de lokale omroep.

 2. Dacht altijd dat het bij een muziekzender draait om de muziek en niet om die schreeuwerige types die niet verder kijken dan de top 50 of top 2000!

 3. Volgens mij gaat dit artikel over 538 praatpop Frank Dane die zijn plek bij 538 wil gaan inruilen voor een plek op Q muziek. Fuck me if i’m wrong.

 4. Dus Q heeft met Domien een goed alternatief voor al die hihaho-middagshows (al is Marissa ook redelijk sober) en moet dat dan vervangen voor Frank Dane met juist zo’n chaotische middagshow? Jaag je dan klanten die voor het Q-gevoel komen niet weg?

  • Nou uit de situatie in Amerika blijkt dat juist de stations die niet veel toevoegen aan de muziek het moeilijk hebben. En die trend zet zich door. Je zult met iets moeten komen waar mensen het over hebben en elkaar over tippen. Hoe vaak zegt niet iemand tegen een vriend of vriendin ‘weet je welke serie je op Netflix moet kijken! Die en die’. Of ‘weet je welke podcast interessant en lachen is’. Denk je dat dat bij radio anders is? Ik denk van niet. Zeker nu niet, in een tijd van zoveel mogelijkheden om muziek te luisteren zónder 15 minuten commercials per uur.

   • Dan zou ik eerst kijken of je subtiel wat Spice aan de show van Domien kan toevoegen. Want hij doet het wat mij betreft wel goed. Als je spraakmakende gasten op de middag wil hebben kan je ook voor Tom en Bram kiezen, die zitten al bij Q.

 5. Oohh dus bij muziekzenders draait het om entertainment!!
  Vandaar dat er zo weinig muziek in zit.
  Eigenlijk is het dus talkradio geworden, maar dan van het soort waar je niet wijzer van wordt……

 6. Landelijke radio kan zich steeds minder differentiëren met muziek, dus het belang van de dj begint alleen maar belangrijker te worden. Goed voorbeeld is non-stop muziekzender Sky Radio, dat steeds minder marktaandeel heeft. Er zijn immers veel alternatieven, die steeds laagdrempeliger worden om naar te luisteren: Spotify en online zenders met non-stopmuziek. Lastige voor radiozenders is wel weer dat Spotify juist steeds meer op radio begint te lijken..

 7. Zo mee oneens! Domien is geweldig, ik vind dat zo’n talent. Echt een leuke kerel, prettige prater en gelukkig niet zo’n hoempapa-gehalte. Als Frank Dane zijn plek krijgt, dan is ook Q mij kwijt.

 8. Alles goed als hij maar niet naar Radio 2 gaat.
  Daar zit al die vervelende Ruud de Wild en die twee etters
  met hun ochtendshow.
  Nog zo’n schreeuwlelijkerd erbij is teveel.

  • “Volgende keer wel maar bij Dane in zijn miljoenenvilla thuis in Wassenaar afspreken in plaats van een restaurant”. De jaloezie druipt eraf.

   • Jaloezie op een huis dat van de bank is? Dacht het niet. Bij mij begonnen de twijfels wel toen hij bij de start van zijn ochtendshow op 538 al meteen een huis van 1,5 miljoen moest gaan kopen, dat is sterrengedrag en daar red je het niet mee bij de radio. Ik heb er eerder over geschreven, mocht het je interesseren 😉

 9. Ik hadje altijd heel hoog zitten. Prachtig radioprogramma, met groot respect hoe je met “je maat” telefonisch omging. Ik lees nu al enige tijd alleen maar getrap naar je (ex)collega’s en negatieve klanken. Ieder zijn ding, maar had dit niet van jou verwacht.

  • Hoi Els, ik neem het keer op keer op voor de luisteraar. Die verdient op veel plekken meer en beter dan wat er nu geboden wordt. Ik ken het radiowereldje van binnenuit en weet hoeveel gasten denken dat ze nu ze landelijk te horen zijn de buit wel binnen is. FOUT. Je zou juist op zo’n moment moeten denken dat het tijd is om jezelf keer op keer bij te spijkeren en te evalueren, om beter te worden. Aangezien zij dat niet zelf doen doe ik het maar hier voor ze, om iets wakker te maken. Er zit dus wel degelijk een bedoeling achter. Over de toon valt te twisten, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden, je gooit eens een knuppel in een hoenderhok en nog tien van die spreuken.

   • Ik ben een radio 10 luisteraar, maar zodra het 16.00uur is, gaat hij over op Qmusic. Ik vind Zomertijd verschrikkelijk en daardoor fan van Domien en Anton geworden. Ook Tom en Bram doen het leuk samen.

 10. John de Mol is beter dan DPG. Die heeft nog tenminste liefde voor het medium “radio”, is immers niet voor niks begonnen bij De Mol Senior op het schip.

 11. Domien zit op zijn plek, die gaat heus niet schuiven in de middag. Dat Patrick hem maar een saaie jock vindt zegt dus niet zoveel. Maar ja wat weet ik ervan. 😎

  • Dat speelt niet echt nu, Britney Spears. Als jock hoor je ‘on top of the news’ te zijn, met andere woorden: mee te gaan in de waan van de dag. Een mening vormen, die ventileren. Of als je dat niet durft: iets creatiefs met het nieuws van de dag doen.

 12. Hey Kicken… ik denk dat je op een paar punten wel fout zit… Domien, als je naar de cijfers kijkt, heeft op dat tijdslot een prima score, de vraag of Dane dat kan vervangen. Tegenover RdWidM en CeSS, is het wellicht ook wel goed een minder schreeuwerig type te hebben, zodat irritatie niet de luisteraar doet besluiten een andere zender te zoeken. Domien is er met een lage irritatiefactor. Dane wordt irritant op dat tijdslot en is dus ook niet goed voor Q. Overigens ben ik wel benieuwd waar jij je op richt met het schrijven van stukjes… je kunt een station hebben die in een veel te oude doelgroep zit, met zeer hoge salariskosten, maar als je advertentie inkomsten in een lagere doelgroep zitten en je dat dus kunt bereiken met “mindere DJ’s” qua absolute cijfers, dan kun je als station onder de streep zelfs meer winstgevend zijn. Bij Q is alles er aan gelegen zo een breed mogelijke doelgroep aan te spreken, omdat zij met 1 zender geld uit alle doelgroepen moet halen. Bij Talpa ligt dat wat genuanceerder, omdat hun portfolio met verschillende zenders wellicht veel harder in de roos schiet voor de adverteerder.

1 Trackback / Pingback

 1. 'Frank Dane fired from Radio 538 because of dinner with Qmusic' - TakeToNews

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*