Michiel Veenstra: Met huidige Sena-regelgeving kunnen radiostations geen specials uitzenden van één artiest

Muziek van Neil Young is niet meer op Spotfiy te beluisteren. KINK sprong hierop in, door elke avond een album van Neil Young uit te zenden op themakanaal KINK CLASSICS. Hier heeft rechtenorganisatie Sena echter een stokje voorgestoken, waardoor KINK deze actie moest staken. KINK-programmadirecteur Michiel Veenstra heeft vandaag een reactie gegeven:

Michiel Veenstra: Het is inderdaad zo dat het internet-only zenders niet is toegestaan om van 1 album meer dan 3 tracks binnen 3 uur uit te zenden, waarvan maximaal 2 achter elkaar. Van 1 artiest mogen niet meer dan 4 tracks per 3 uur worden uitgezonden, waarvan maximaal 3 opvolgend. 

KINK CLASSICS is echter geen internet-only zender. Sinds vorig jaar zendt dit station uit via DAB+ en kan dus aangemerkt worden als etherzender waarvan het signaal ook via internet gestreamd wordt (simulcasting). Hiermee is de zender KINK Classics gelijk aan alle andere radiostations in NL die via de ether en internet uitzenden.   

Momenteel is er geen uniforme, heldere regelgeving van SENA voor deze combinatie van distributie. Die moet er wel komen. In de tussentijd heeft SENA KINK (CLASSICS) verzocht of wij toch op basis van de regelgeving die nu alleen (nog) geldt voor internet-only stations, te stoppen met onze Neil Young-album uitzendingen. Wij hebben hierin toegestemd, mede omdat wij de partijen die SENA vertegenwoordigt respecteren.  Dit betekent wel dat er een precedent geschapen is. Met andere woorden: het is geen enkel radiostation in Nederland dat in de ether maar ook via het internet uitzendt, blijkbaar toegestaan om specials uit te zenden van één artiest. Dit is door de regelgeving van SENA onmogelijk voor ieder publiek of commercieel radiostation. Concerten uitzenden van 1 act (Lowlands, Pinkpop etc) mogen ook niet zonder toestemming vooraf. Hierop zal SENA ook moeten handhaven. Dit is het verstrekkende gevolg van deze regelgeving. KINK hoop dat er snel – in samenspraak met de radiosector- een oplossing komt voor dit probleem.

5 Comments

  1. Gelukkig hebben internet zenders daar in het buitenland geen last van, zoals de vele internet zenders die alleen de Beatles uitzenden. Of gaat de SENA die verbieden om te mogen luisteren in Nederland? Gaat de SENA straks een playlist maken wat we nog we mogen horen???

  2. Ik had al eerder gereageerd dat zo een Beatles top 10 onmogelijk wordt.
    Maar mag dan Radio Noord wel een Groningse top 1000 uitzenden, waarin Ede Staal (die 15 jaar geleden door de top 2000 eruit werd gegooid) VIER keer in de top 10 staat?
    Rare regel van de SENA en waarom?

  3. Waardeloze regel. (zoals zovele voor commerciële radio) Al zenden ze 24/7 Neil Young uit, laat ze lekker. Het is geen publieke omroep.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. KINK stopt met Neil Young-actie - Spreekbuis.nl
  2. KINK in de fout met Neil Young actie - Spreekbuis.nl
  3. SENA reageert op gestaakte Neil Young-actie van KINK - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*