SENA reageert op gestaakte Neil Young-actie van KINK

Neil Young staat niet meer op Spotify, aangezien hij niet hetzelfde platform met Joe Rogan wilde delen. KINK sprong hierop in door elke avond integraal een Neil Young-album op online themazender KINK Classics uit te zenden. KINK moest echter haar actie vroegtijdig staken, aangezien deze in strijd was met de SENA-regels. KINK-programmadirecteur Michiel Veenstra uitte eerder deze week kritiek op deze regels. Spreekbuis.nl sprak ook SENA(Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) over deze situatie.

Bij albumlanceringen, liveregistraties, het overlijden van artiesten of bij een hitparade, waarbij een artiest meerdere malen te horen is zou er reeds sprake kunnen zijn van een overtreding van de Sena regels. Hoe kunnen radiozenders vermijden dat zij de bestaande regelgeving niet overtreden?
Radiozenders kennen voor hun FM en DAB+ uitzendingen geen beperkingen zoals hiervoor genoemd. Voor online exploitaties, zoals web-only zenders en programma gemist functionaliteiten is dat wel het geval. Omdat deze uitzendingen als potentieel concurrerend worden gezien met streaming diensten en exclusieve rechten die toebehoren aan de producent.

Alle landelijke zenders zijn ook online en DAB te beluisteren en soms ook als ‘uitzendinggemist-podcast’. Is de regelgeving van SENA niet gewoonweg verouderd door veranderingen in het medialandschap? 
Gelijktijdige online uitzendingen door omroeporganisaties worden door Sena niet ingeperkt voor wat betreft de vrijheden in het muziekgebruik.

Vorig jaar was er reeds eenzelfde situatie met Sublime. Het lijkt erop dat de regelgeving niet goed bekend is bij veel partijen. Wat doet SENA hieraan?
Indien wij voorafgaand geraadpleegd worden zullen wij duidelijke informatie verstrekken. In het geval van Sublime heeft de zender zelf besloten om de Prince uitzendingen te staken alvorens men contact met ons op heeft genomen. Van de zijde van Sena was er geen bezwaar tegen die uitzending via FM en/of DAB+.

Via Spotify kun je wel hele playlists van artiesten (gratis) beluisteren. Overtreden zij dan ook niet de regels?  
De mastereigenaren gaan over de overeenkomsten met Spotify. Spotify is nooit gratis, je betaalt voor het abonnement, of indirect door gebruik te maken van de versie met reclame. De rechthebbenden krijgen dus altijd een vergoeding, van de premium versie of de ‘gratis’ versie met reclame. Maar nogmaals, Spotify is ter beschikkingstelling, daarvoor heeft Sena geen mandaat.

UPDATE: KINK heeft inmiddels hervat Neil Young-programering.


2 Comments

  1. Totaal onzinnige reactie. SENA wist het zelf ook niet helemaal en gaf dit ook toe. KINK voldeed aan de eisen van SENA. Les gelezen.. blablabla.

1 Trackback / Pingback

  1. KINK Classics hervat Neil Young integraal - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*