KINK in de fout met Neil Young actie

KINK Classics, het themastation van KINK,  draait sinds vrijdag 28 januari tot 19 februari elke avond integraal een album van Neil Young. De radiozender doet dit naar aanleiding van het nieuws dat de zanger al zijn muziek van Spotify heeft laten halen uit onvrede met de steun van Spotify aan podcaster Joe Rogan, die volgens Young schadelijke informatie over het coronavirus verspreidt. Het station overtreedt echter de regels van Sena.

Van een en hetzelfde album mogen van de Sena (Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten) niet meer dan 3 tracks binnen 3 uur uitgezonden worden, waarvan maximaal 2 achter elkaar. Van 1 artiest mogen niet meer dan 4 tracks per 3 uur worden uitgezonden, waarvan maximaal 3 opvolgend.

Hiermee wordt voorkomen dat een online zender niet te veel op een on demand muziekdienst gaat lijken, waar hogere tarieven en andere voorwaarden aan hangen.  

De functie van Sena is vergelijkbaar met die van Buma, maar anders dan de Buma behartigt Sena de belangen van artiesten, musici en producenten. Kort gezegd: aan Buma betaal je voor de mensen die de muziek hebben bedacht en aan de Sena voor de mensen die de muziek op ‘de plaat’ hebben gezet.

Spreekbuis.nl heeft nog geen reactie ontvangen van KINK.  Vorige jaar was er een soortgelijke zaak met radiozender Sublime, die een themazender met enkel muziek van Prince lanceerde. Deze zender ging al na enkele dagen weer op zwart en werd vervangen voor een Spotify-playlist. Dit is bij Neil Young niet mogelijk, aangezien deze artiest juist zijn muziek van deze muziekdienst heeft afgehaald.

update: inmiddels is bekend dat Sena contact heeft gehad met Kink en dat er na goed overleg is besloten geen hele albums meer te draaien.

Lees ook:

11 Comments

    • Nee, niet erg creatief.
      Maar het is absurd dat de SENA bepaalt hoe en wat je moet uitzenden, vanwege de belangen van de artiesten.
      Straks mogen oldies niet meer want het moet hitmuziek zijn in het belang van de nog optredende artiesten. Of het moet NL produkt zijn ….

      Inderdaad Needle Time, waar de vakbonden bepaalden hoeveel platen er gedraaid mochten worden. Gelukkig hebben de piraten (Juul..) daar mede een einde aan gemaakt. Later rekende Thatcher af met de Unions.

      En Spotify, dat is toch die foute club met podcasts die misinformatie geven over het corona virus…

      Ik pleit voor non-stop CSNY en anderere spotify boycotters.

  1. Bizar hoe slecht grote radiostations de regels van Buma/Stemra en Sena kennen. Die regels zijn er overigens ook om de inkomsten van artiesten te beschermen. Als elk station min of meer hetzelfde kan doen als Spotify dan gaat niemand meer een premium account nemen. Afdracht van stations is een heel stuk lager dan wat er van Spotify naar artiesten en tekstschrijvers gaat, dus goed dat er verschil is. Kink moet geen hele albums integraal gaan uitzenden, daar is spotify voor (en platenzaken).

  2. Ik vraag me nou wat de doelstelling van de Kink-actie is:
    A) Gewoon een pr-stunt zodat Kink zichzelf in de picture speelt
    B) Ondersteuning van de artiest Neil Young
    C) Oprechte verontwaardiging over uitspraken in de Joe Rogen podcast

    Ik neig naar antwoord A…

  3. Drukte om niks. Wie luistert er nou naar KINK? Vanmorgen hadden ze 750 luisteraars via het internet.
    Misschien nog een paar via DAB+. Niet iets om je druk over te maken.

  4. Waarom kan het in het buitenland wel? Gewoon een heel album uitzenden en een informatief praatje. Het is gewoon wenselijke muziekeducatie. Dat artiesten in het verleden compleet uitgezogen werden door de platenmaatschappijen, die leegte vullen Stemra en Sena nu dankbaar in. Deze instanties hebben 0.0 op met muziek; invloed en macht over percentages van eurocenten is het enige wat ze motiveert.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*