Sublime’s Prince Radio mogelijk illegaal

Gisteren, op de geboortedag van Prince, heeft Sublime de online radiozender Prince Radio gestart waar enkel nummers van de artiest te horen zijn. Een interessant actie, waar mogelijk rechtenorganisatie Sena het niet mee eens is.

Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (Sena) komt op voor de rechten van uitvoerende muzikanten en producenten en staat bekend als de minder bekende zusterorganisatie van Buma/Stemra (die opkomt voor auteurs).

Sena heeft in haar voorwaarden staan dat één en hetzelfde album niet meer dan drie tracks binnen drie uur, waarvan maximaal twee opvolgend worden verspreid. Van één en dezelfde artiest worden niet meer dan vier tracks binnen drie uur, waarvan maximaal drie opvolgend verspreid.

Hiermee wordt voorkomen dat een online zender niet te veel op een on demand muziekdienst gaat lijken, waar hogere tarieven en andere voorwaarden aan hangen. 

Update: Sublime heeft Prince Radio inmiddels gestaakt.

8 Comments

 1. @Juul,
  Als bijvoorbeeld Talpa van alle grote artiesten een eigen online zender gaat starten dan hoef je geen spotify meer te nemen en verdienen artiesten en producenten een stuk minder geld. Een premium spotify-abonnement brengt immers meer geld op dan een FM-luisteraar.

  Die regels zijn wat krampachtig, maar er is wel over nagedacht.

 2. Wat ik onder de column van Kicken ook al schreen. In de USA is het al jaren gebruikelijk bij satelliet radio SiriusXM, daar zijn al heel wat tijdelijke, soms permanente popup stations van 1 artiest/band. Die hebben dat blijkbaar beter afgedicht.

 3. Prince Born 2 die
  http://dejongenskamer.nl/prince.htm

  Hai Jeffrey,

  De regels in Duitsland zullen vast niet dezelfde zijn als hier en ik ben geen kenner, maar uit het bericht maak ik op dat het in Nederland ook gewoon kan, 24 uur Hazes, moet je alleen meer betalen. Dus nogal een tendentieus en voorbarig bericht van Spreekbuis.

  Zoek eerst van te voren uit hoe het zit en kom dan met een bericht als SUBLIME in overtreding is. En nu ken ik ze wel een beetje bij SUBLIME (en nu met NRC aan het roer, allemaal kwaliteitsjournalisten, NRC is ook mijn krantje) en die gaan echt niet reageren op een loos mailtje van Otto, zeker niet nu hij vooraf al zo’n premature aantijging heeft gepubliceerd. En de Sena zegt sowieso niets over cliënten. Dus … Waar heb dit nou voor nodig?

  Maar ja, Spreekbuis, hè?

  DJ Vox

 4. In artikel 6 van de online muzieklicentie van Sena wordt het volgende gemeld:

  Voor Online radio als nader gedefinieerd in artikel 1 onder a, gelden naast het bepaalde onder de artikelen 4 en 5 de navolgende voorwaarden: a van één en hetzelfde album worden niet meer dan drie tracks binnen drie uur, waarvan maximaal twee opvolgend verspreid; b van één en dezelfde artiest worden niet meer dan vier tracks binnen drie uur, waarvan maximaal drie opvolgend verspreid.

  zie ook: https://sena.nl/files/original/vergoedingenmuziekgebruikinternet-2021-500slots.pdf

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Sublime trekt alweer stekker uit Prince Radio - Spreekbuis.nl
 2. KINK in de fout met Neil Young actie - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*