Patrick Kicken: Dit gaat er veranderen bij NPO Radio 1, 2 én 3FM

[BLOG] Aan de vooravond van een nieuw radioseizoen. In september hoopt iedereen weer dat de radio op hun station wordt afgestemd, al dan niet omringd met fancy postercampagnes, weggeefacties en druk gedoe op social media. Ook aan programmeringen wordt vaak gesleuteld rondom de maand dat de blaadjes weer van de bomen beginnen te vallen. Even een opsomming van de veranderingen die me ter oren zijn gekomen.

NPO Radio 1

Meest opvallende gerucht wat de ronde doet is dat ochtendman Jurgen van den Berg getekend zou hebben bij Omroep Max. De champagnetoast tussen hem en Max baas Jan Slagter heeft al plaatsgevonden, hoor ik. Hij zou wel klaar zijn met de ochtend en een middagshow prefereren. En dit zou dan ten koste gaan van het duo Blok & Toine, van Peperstraten en Mischa, tussen 14 en 16u. Nu nog zendtijd van AvroTros, per 1 januari ‘22 niet meer. Een een-tweetje van Slagter met NPO baas Jurre Bosman, waarvan hij nog wat tegoed had. Als dit allemaal doorgang vindt krijgen we dus een nieuwe ochtendploeg op 1. Misschien kunnen ze stuivertje wisselen? Ik vind Toine & Mischa een goed duo wat me best mag bijpraten in de auto, als ik in de file sta. Dezelfde luchtigheid als Jurgen, maar nét iets minder eendimensionaal.

NPO Radio 2

Het gaat gebeuren: NPO Radio 2 verliest hun marktleiderschap aan Qmusic. ‘Op de maand’ (luistercijfers worden altijd gebaseerd op een gemiddelde van twee maanden) was Q Radio 2 al voorbij, mede dankzij de Foute 1500. En een extra duwtje in de rug van 538 die hetzelfde zaten te doen met hun eigen foute hitlijst, waar Q natuurlijk de credits voor krijgt. Het Geluid wordt nu al uit de kast getrokken bij Q om de voorsprong in de cijfers veilig te stellen. Dus de champagne kan koud in de Kauwgomballenfabriek te Amsterdam en bij 2 zijn ze er ook niet zo rouwig om als ze niet meer de nummer 1 van Nederland zijn. Kan eerdergenoemde NPO baas Bosman weer rustig slapen, want het woord commercie en publiek heeft hij nou net iets té vaak om de oren gehad.

Overigens heeft Talpa Radio concurrent Q nog een ander kadootje gegeven: Stenders weghalen bij 2. Een verzwakking van de programmering bij de marktleider waar Qmusic als eerste van profiteert.

Aan de programmering van 2 wordt nog verder gesleuteld. Powned moet meer & betere zendtijd krijgen, ivm aspirant-omroep af, dus Rick van Velthuysen verhuist van het onmenselijke tijdstip 02-04u naar het iets menselijkere tijdstip 00-02u. Naar verluidt krijgt Powned ook de vrijdagnacht erbij die gepresenteerd gaat worden door onze meesterinvaller Eddy Keur. Giel Beelen verhuist van het strafbankje 04-06u naar de late avond, hier gaan twee scenario’s over rond: óf 22-24u, het tijdstip waar nu tijdelijk Frank van ’t Hof geparkeerd zit en wat Giel al voortreffelijk doet op vrijdagavond, óf de show van Stefan Stasse wordt geslachtofferd en Beelen komt van 20-22u. Dit laatstgenoemde programma kost namelijk een fortuin om te maken, met 4 redacteuren en 6 producers, dus dat kan Giel goedkoper in z’n eentje. Kan na tienen mooi een vrouw-met-één-been of een genderneutrale visueel gehandicapte radio gaan maken om het inclusiviteitsquotum te halen bij de Nederlandse Publieke Omroep. Of gewoon Emmely de Wilt.

NPO Radio 3FM

Dan hebben we nog zorgenkindje 3FM. Waar natuurlijk zo snel mogelijk de naam veranderd moet worden in NPO Radio 3. Zo ben je van al die ellende af die al jaren aan het merk 3FM kleeft en kun je een beetje meeliften op het succes van je grote broer NPO Radio 2. Is het ook veel logischer als jocks van beide stations op beide zenders te horen zijn. En je zelfs gezamenlijk kan optrekken bij acties. 2 & 3 voor 555, ik noem maar een zijstraat. Enfin, in de programmering staat de ochtendshow van Sander Hoogendoorn te wankelen. Maar wie dan op die plek? De meest logische keus zou Rob Janssen zijn, die grappenmaker die nu ook vaak invalt overdag. Als je hem zelf zijn team laat samenstellen dan komt dat wel goed. Naam die ook rond gaat voor deze plek is Lex Gaarthuis van Talpa’s Radio 10. Creatieve gast die nog nét niet te oud is voor de jongerenzender. Wat een verademing trouwens om hem nu te horen als vervanger op de plek van Ekdom bij 10. De ouwe mottenballen grappen van Gerard die inmiddels zo sleets zijn dat geen enkele kringloopwinkel ze nog zou willen innemen zijn met vakantie en het klinkt meteen tien keer frisser en verrassender. Ook de combinatie met Harry van der Heijden en Kimberly van de Berkt smaakt naar meer.

Heb je trouwens nog de vervangende ploeg op 3FM gehoord waar de dochter van Linda de Mol ook in zit? Oei. Zolang dit nog zo op de zender gegooid wordt kan ik de radioschool van de NPO (Campus) niet echt serieus nemen. Dan zit je allerlei talent keihard klaar te stomen voor landelijke radio en dan krijgen ze dit als voorbeeld te horen? Een onsamenhangende brei aan stemmen, een gevecht om de microfoon en beginnersfouten waar menig lokale omroep deejay voor op het matje moet komen.

Tot zover weer wat deze spons de afgelopen weken opgezogen heeft uit het natte Hilversumse geruchtencircuit. Jij nog wat gehoord?

Patrick Kicken

31 Comments

  • Is dat al bekend dan? Vr t/m Zo van 16.00 tot 18.00u zou Eddy echt verdienen i.p.v. een plek aan de rand van de nacht een keer per week.
   En dan zo:

   vr 16.00 – 18.00 Keur in de middag 18.00 – 20.00 Giel Beelen
   za 16.00 – 18.00 Keur in de middag 18.00 – 20.00 Muziekcafe
   Zo 16.00 – 18.00 Keur in de middag 18.00-20.00 De Verrukkelijke 15

   En het is de hoogste tijd dat Spijkers met koppen verhuist naar Radio 1 of Radio 5.

 1. Stefan Stasse op zaterdag en zondagmiddag van 14 tot 16 uur met Goudmijn op NPO Radio 5.

  Emmely de Wilt op de plek van Stasse op Radio 2 (20-22 uur)
  Giel Beelen maandag – vrijdag 22-24 uur
  Rick inderdaad van 0-2 uur.
  Kimberly Dekker WNL op zaterdag en zondagmorgen 10-12 uur

 2. Q-Music speelt niet eerlijk. Zij hebben 2 radiostations in de ether:
  Q-Music en Q-Music nonstop. De eerste in bijna heel Nederland, de laatste in bijna de hele Randstad.
  Luisteraars van beide stations vullen natuurlijk allebei in dat ze naar Q-Music luisteren.
  Radio 10 doet hetzelfde met “Radio 10 Brabant”.

  Dat landelijke stations ook regionale kavels kapen, moet verboden worden.

 3. Het is nog erger.
  Q-Music heeft ook een regionaal kavel in Limburg, waarop Q-Music Limburg te horen is. Nog meer Q-Music luisteraars du….
  Eten uit 3 ruifjes noem ik dit.
  Het zou wel gek zijn als een station dat de luistercijfers van 3 etherstations laat optellen, niet eens bovenaan komt……

 4. En wat denk je de npo heeft zoveel steunzenders dat je er helemaal gek van wordt,vind dit erl wat overdreven ook commercieelen hebben recht om in het hele land te ontvangen zijn. en dat Q in de randstad zit komt alleen maar dat freshfm de boel bedonderde anders hadden ze daar niet gezeten .

 5. Patrick, zolang geen enkel station iets orgineel maakt wordt het niets. Ppfft iedereen die ik spreek gaat naar Spotify. Om maar af te zijn van de flauwe grappen en onnodig gelach wat niet echt is. En ze hebben altijd alles meegemaakt wat normale mensen niet meemaken. Het wordt tijd voor verandering. Daarom luister ik graag naar Kx.. tenminste geen dom gelul.

  Willem

 6. Ik mis R4 en R5……………..maar ja daar heeft onze Patrick geen “verstand” van.
  Wel van de “plaatje op plaatje af” zenders…………..Alsof dat de enige zenders zijn.

  De kop luid:

  “Dit gaat er veranderen bij NPO Radio 1, 2 én 3FM”
  En het gaat alweer heel snel over andere zenders……………………………………..

 7. Het toch juist beter dat Patrick zich beperkt tot muziek radio? Hij combineert “wat we vroeger professioneel vonden”, met “ik vind jou aardig en jou niet”.

  Natuurlijk is het zo dat steeds meer mensen radio links laten liggen. Maar discussiëren over de nostalgie die Patrick terug wil, is toch juist leuk? Ik lees de columns met veel plezier.

  Luisteraars gaan de echt niet meer terugkomen bij een zender om meneer A of mevrouw B.

  In plaatsen in Australië waar decennia geleden Nederlanders heen zijn gegaan, loopt men nog steeds op klompen. In het ‘echte’ Nederland allang niet meer.
  Hoe hier over radio gesproken wordt, is net zoals die Australische Nederlanders hun “Nederland” in stand houden.

  Het lijkt erop dat bepaalde mensen in Hilversum zich laten beïnvloeden door Patrick.

  Nieuwsradio maakt in Nederland met BNR en 1 mooie ontwikkelingen door met onder andere (maar niet alleen) Podcasts.

  Nu maar hopen dat Patrick zich niet met Nieuwsradio gaat bemoeien, want dan blijven we bij hoe het vroeger was en dat vertraagt de ontwikkeling.

  Hopelijk staat er iemand op die columns gaat schrijven over radio écht kan innoveren.

  • Innovatie is my middle name. Ik deed niet anders de 20 jaar dat ik landelijke radio maakte. De hoop dat innovatief met radio omgegaan wordt is al lang vervlogen, dus beperk ik me maar tot de poppetjes Peter.

 8. Het is totaal onrealistisch dat Eddy Keur ALLEEN de nacht in gaat, hij heeft zover ik van hem begreep aanbiedingen genoeg gehad. Zoals iemand hier al zei denk ik dat Keur idd van vrijdag tm zondag op dit tijdstip blijft, net als de VrijZaZo Show drie dagen per week. Mensen kennen keur nu op dit tijdstip en dan kan De Wild lekker 4 dagen werken

  Ook is het niet realistisch dat Giel de Staat van Stasse uren overneemt. Ik denk dat Emmily de Wilt idd de kandidaat is, ze heef t vak bij de Staat geleerd en maakt vergelijkbare radio en doet het nu ook al. En giel zit al op vrijdag tussen 22 en 00 uur dus die lijn doortrekken is t meest lgische

  Maar ik denk dat de Staat wel zn langste tijd heeft gehad. Stefan Stasse klinkt ook vermoeid, het format is oubollig. Dus ook hier haak ik aan bij bovenstaande poster, dat Emily naar de week gaat en Kimberly naar de weekendochtend

  Dat muziekcafe en V15 kunnen op deze tijdstippen wel gemist worden.

  Als WNL en Giel uit de nacht verdwijnen gok ik dat Wildgroei en Thomas Hekker deze gaten op gaan vullen

  Ik vraag me af of Morad nog meer te doen krijgt, die is naar Radio2 gehaald voor 2 uurtjes duo per week maar viel ook al een paar keer door de week in

 9. Heel interessant wat Kicken schrijft of het klopt is de vraag 3 FM omdopen tot npo radio 3 dat zou echt wel kunnen of het format 538 en meeliften of meeliften het format van studio Brussen nog steeds in Vlaanderen suc6 .

  • Nou, met dat succes van StuBru valt het nogal tegen hier in Vlaanderen. Er is muzikaal geen pijl meer op te trekken en jongeren trekken ze allang niet meer aan. Gemiddelde leeftijd van de StuBru luisteraar is 37! ondertussen… MNM is de enige zender die het label ‘jongerenzender’ nog een beetje mag dragen. Hitjes pompen en regelmatig een commerciële uitgekauwde classic ertussen. Andere spelers zoals NRJ, Topradio etc blijven in de marge spelen. Jongeren (voor het gemak noemen we iedereen zonder rijbewijs even een jongere) halen nieuwe muziek bij TikTok, maken lijsten op YouTube en leachen lekker op papa’s Spotify account waar ze de lijstjes van influencers met plezier aanzuiveren. Maar radio? Nope…

   • Bruzz klinkt ook aardig jong. In hoeverre spreekt het de doelgroep in België aan? Ik hoor het zelf trouwens graag, al ben ik er zelf éigenlijk te oud voor. Fijne curieuze, niet te voorspelbare muziekmix. Licht van toon maar zeker niet zo plat als een 538.

 10. Ik zou Rob en Wijnand op ma-do 16-19 zetten. En op vrijdag op de Mega Top 30 maar dan wel als Top 50, misschien moet er ook maar eens afscheid worden genomen van het woord ‘Mega’ dat is zo jaren ’90.
  Maar dan kunnen ze op vrijdag lekker Partij van de vrijdag blijven maken.

 11. Dat muziekcafe en V15 kunnen op deze tijdstippen wel gemist worden.

  @Simon Die kunnen zeker niet gemist worden maar gewoon 2 uurtjes later.

 12. @Simon Corné is ook leuk maar niet een van de populairste en gezichtsbepalende dj’s voor Radio 2. Ik vind hem een prettige stem hebben en beter dan Bart Arens. Ik zou hem dus die plek geven.

  Bij Radio 2 is men echter nogal fam van Bart dus Corné zal terugkomend op ons onderwerp ook 2 uurtjes later kunnen. Naar de ochtend in het weekend of net als Stefan naar Radio 5.

  • Bart heeft het best beluisterde radioprogramma van Radio2 en misschien wel van alle radiozender. Ik vind het knap dat hij een 75 jaar oud format lekker strak houdt, leuke spelletjes, wat feitjes en hier en daar een zelfgemaakte mashup, geen ego en prettige stem

   De 2 programmas van Corne zijn prima verder maar dat is ook t format.

 13. Geen info over NPO radio 4 3n 5. Nu vandaag nieuws over NPO radio 4. binnenkort op radiowereld/radiofreak nieuws over NPO radio 5. Wat de programmering betreft.

 14. Dat Bart Arens het best beluisterde programma op Radio 2 heeft komt door het het tijdstip. Mensen zijn nog onderweg naar hun werk dat eerste uur en daarna staat hij op het werk aan. Mensen thuis zetten veel al op dat tijdstip ook hun radio aan. Dat is niet persé een verdienste van Bart Arens. Aan de slag is een programma waarin veel platen gewoon worden doorgestart met per uur een spelletje of een rubriekje. Meer dan dat is het programma niet.

  Overigens bestaat Aan de Slag geen 75 jaar en doel jij op Arbeidsvitaminen van Radio 5.

 15. Persoonlijk vrees ik ook dat de ochtendshow van Sander Hoogendoorn op 3FM wankelt. Maar ik hóóp het eigenlijk niet. Ik vind het op dit moment namelijk de enige echt authentieke ochtendshow die te horen is. De rest (Q-music, Radio 2, 538, Veronica) vind ik te ‘gladjes’ en popie jopie. Radio- en productietechnisch is de ochtendshow van Sander Hoogendoorn natuurlijk bepaald geen pareltje, maar toch luister ik er graag naar, gewoon omdat het zo ‘gewoontjes’ is, met toch wel een paar vaste items waar ik iedere dag weer op wacht. Maar ok, met Rob Jansen kan ik zéker leven. Zeker samen met Wijnand Speelman gewoon heerlijke radio om naar te luisteren. Die vervangende ploeg tijdens de eerste 3 weken vakantie van Sander vond ik trouwens inderdaad ook echt tenenkrommend slecht. Wie ooit bedacht heeft dat dát een goed idee zou zijn, geen idee (maar misschien zit de jongere generatie waar 3FM zich eigenlijk op zou moeten richten daar wel op te wachten? ).

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Jurgen van den Berg alsnog naar Omroep MAX - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Heet nieuws over de NPO Radio 2 programmering vanaf oktober - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*