Talitha Muusse: Politiek beïnvloed talkshow OP1 (update)

Talitha Muusse was dit voorjaar opeens vertrokken als presentator bij OP1. In het programma Media Inside meldt zij nu dat zij zich als OP1-presentator in OP1 gedeisd moest houden wanneer er een politicus te gast van.

Muusse: “Zo wordt het dan gebracht, van: ‘We hebben van die en die politieke partij gehoord dat ze niet taart zijn gaan eten omdat jij bent benoemd als presentator, dus hou je een beetje in, hou je een beetje gedeisd.’”.  

“Dat is vanuit de omroep waarvoor ik werk in appjes, belletjes en mailtjes van: ‘Hou je even gedeisd bij die en die politieke partij. Ik werkte voor KRO-NCRV. Dat is een druk die ik vanaf mijn eerste uitzending heb ervaren.”, aldus de voormalig OP1-presentatrice.

Talitha Muusse besloot begin april te stoppen met praatprogramma Op1 Muusse schrieef op Instagram dat KRO-NCRV voorwaarden heeft gesteld aan haar optreden, die botsen met haar persoonlijke en professionele waarden. Zo zou ze van de omroep niet meer mogen meepraten over politieke onderwerpen. ‘Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg.’

Bekijk de hele aflevering op NPO Start of NLZIET.

Update: Een woordvoerder van de KRO-NCRV reageert via AD.nl met een statement. ,,KRO-NCRV vereist journalistieke onafhankelijkheid van redactieleden en presentatoren van Op1. Daarom hebben wij destijds besloten, na overleg met Talitha, dat zij de uitzending van Op1 namens KRO-NCRV niet kon presenteren. Voor ons als KRO-NCRV staat journalistieke onafhankelijkheid altijd aan de basis van de programma’s die we maken. Elke suggestie van politieke inmenging werpen we van ons af.”

Update 2: Spreekbuis.nl heeft aan Talitha Muusse gevraagd of zij inzage kon geven in de door haar genoemde emails en whatapp-berichten, waardoor invloed door externen aangetoond kan worden. Tot op heden is zij hier nog niet op ingegaan. 

6 Comments

 1. Als ze ballen heeft, publiceert zij al die appjes en mailtjes, en gaat ze de hele npo flink weg zetten, en brengt zij de publieke omroep flinke schade toe!
  Ze hebben het wel over polen en hongarije, maar hier doen ze in het geniethet zelfde

  • Ze zou echt ballen hebben als ze die appen en mails openbaar maakt.
   Ze heeft op zich niets te verliezen.

   Het zou best waar kunnen zijn. Wat zijn M en OP1 een enge talkshows. Beiden op een andere manier compleet mislukt. Ze gaan helaas voor Nederland nog even door omdat Frans Klein zijn zoveelste mislukking nooit gaat toegeven. Net zoals hij dat voorheen nooit deed. Wat moet die man vroeger gepest zijn als kind.

 2. Het was al weer een tijdje stil rondom deze mevrouw. Dus ze dacht “kom ik roep weer eens wat”. Zonder “bewijs” dat weer wel. Het zegt iets over haar en voor alsnog niet over de NPO.

  • Juul,
   Er zit wel een kern van waarheid in, als ik mijn lokale omroep verleden ( jaren 90 ) in mijn geheugen neem.
   In die tijd lag er ook een draaiboek in de studio voor actualiteiten en politieke programma’s .
   Daar in stond precies wat wel en niet mocht, en welke lokale politici en partijen echt op de voorgrond geplaatst moest worden, en welke op de achtergrond ( en dus weinig airtime ) deze programma’s moesten worden opgenomen en binnen 24 uur in de brievenbus van de gemeentehuis liggen.
   Als we dat niet deden werd onze gemeentelijke toewijzing ingetrokken, en zonder een gemeentelijke toewijzing als lokale omroep is je licentie waardeloos en mag je niet uitzenden.
   ( ik was overigens techneut van de sport/amusement programma’s )

  • @Juul: Talitha Muusse heeft het grootste gelijk van de wereld! Als men niet het evangelie van D66 aanhangt en voor massa immigratie, genderneutraliteit en ander D66 standpunt aanhangt hoef je niet bang te zijn dat je carrière bij de NPO lang gaat duren!

   En vooral niet politici van D66, Groenlinks, PvdA, SP en Volt lastige vragen gaan stellen of vijandig bejegenen. Dat moet moet je doen bij politici van de VVD, CDA, PVV, Forum, JA21 en alle andere partijen die maar enigszins rechts lijken.

   Trouwens Juul, wat was jij stil bij de reacties op deze website over de schaamteloze Sigrid Kaag/D66 promofilm! Wat mij absoluut niet verbaasde

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Heet nieuws over de NPO Radio 2 programmering vanaf oktober - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*