Patrick Kicken: Dit gaat er binnenkort veranderen in de dagprogrammering van 3FM.. en Niek gaat Stenders vervangen bij Veronica

[BLOG] Wat een radionieuws de afgelopen weken he? De ene na de andere prijs wordt uitgereikt en vrouwen op de radio hebben eindelijk weer hun eigen oorkonde. Tijdje terug bereikte ons het bericht dat Jorien Renkema, te horen van 10 tot 13u op niet geheel vrijwillig van dit tijdstip verwijderd wordt bij 3FM, een station wat natuurlijk nog steeds benedenmaats scoort. Na een succesvolle editie van Serious Request is het marktaandeel weliswaar boven de 2% maar dat is nog steeds geen reden voor een feestje. Jorien mag de daluren in het weekend op Qmusic gaan vullen om zich daar weer in de wedstrijd te vechten, maar wie gaat haar dan nu opvolgen iedere dag ’s ochtends vanaf tienen? Eerste tipje: het wordt geen vrouw.

Wat radiostations graag en vaak doen is oude programmeringen erbij pakken uit een tijd dat ze wél nog succesvol waren. Er wordt maar niet gekeken naar het imago, het merk en hoe dat nog te repareren is. Nee, we blijven met de stoelen en tafels schuiven, dan komen de gasten vanzelf wel weer. Zo zullen ze bij 3FM denken: hey wacht eens even, Gerard Ekdom scoorde altijd goed op dat ‘Arbeidsvitaminen’ tijdstip vanaf 10 uur, dus daar moet weer een man komen! Zie daar de oplossing die ze bedacht hebben: Ivo van Breukelen verhuist van 13 tot 16u naar 10 tot 13u. KRONCRV gaat dus stuivertje wisselen met AVROTROS. Want.. er moét natuurlijk wel een vrouw terugkomen in de dagprogrammering, anders staat het Radiohuis danwel het héle Mediapark op zijn of beter gezegd haar achterste benen.

Effe denken, hebben we bij AVROTROS nog een jongedame in de aanbieding.. ehh ja, kom, dat meiske wat laatst zo heerlijk ondersneeuwde tussen Barend en Wijnand in het Glazen Huis. Sophie Hijlkema! Die gaat dan lekker het tijdstip doen vanaf 13u ’s middags tot 16u. Probleem opgelost. Kijk ons eens goed bezig zijn. Die arme Mart Meijer is dadelijk zijn sidechick kwijt in het weekend, maar goed, die lult ook in zijn eentje voor tien. Gaat 3FM met deze wijzigingen dan de oorlog in radioland alsnog winnen? Nee. Maar het is wél leuk voor Ivo van Breukelen, geboren in het jaar dat ik ooit met radio begon, dat ie lekker overdag thuis kan zijn om met zijn twee kleine kinderen te spelen. Alleen geen late draaiklussen op zondagavond meer Ivo!

Wat natuurlijk zou moeten gebeuren bij 3FM is de ochtendshow veranderen. En dan niet door die twee stagiaires die bij Qmusic vandaan komen, Tom & Joe, maar door de twee mannen die overduidelijk die magische klik hebben samen die radio zo nodig heeft: Barend & Wijnand. Tijdens Serious Request werd weer duidelijk dat die klik er is. Op vrijdagmiddag komt er een plekje vrij voor Rob Jansen om daar zijn feesttoeters uit de kast te trekken. Benner, de huidige andere helft van Barend in de middag is toch zwanger dus die heeft dadelijk iets anders aan haar hoofd. Moet Powned wel op zoek naar een nieuwe middagshow maar als fuifnummer Rob Jansen het nou zo goed doet op vrijdag trek je hem maar horizontaal. Tom & Joehoe. En anders is er altijd nog Niek van der Bruggen die je kunt bellen! Of hij kiest voor dat andere station met een marginaal marktaandeel, Radio Veronica, waar hij ooit al de ochtend- en middagshow deed: hij was daar op de webcam te zien terwijl hij een rondleiding in de studio kreeg.

*Update* Niek van der Bruggen gaat inderdaad bij Veronica aan de slag. Als (tijdelijke) vervanger van.. Rob Stenders! Die er ‘effe tussenuit gaat’..

Patrick Kicken

Jij nog een radionieuwtje of een vraag? Stuur me een appje via 0630844222.nl

59 Comments

 1. PK, het is Sophie Hijlkema. Verder geeft je artikel maar weer ‘pijnlijk’ aan dat je niet de vrijheid hebt te programmeren wat goed voor je zender is, maar dat inclusiviteit de (doorgeslagen) norm is.

   • Een vrouw in de dagprogrammering is te weinig, kijk naar Radio 2, dat moeten er toch minimaal twee zijn? Wanneer gaan we trouwens met trekkers naar 538, daar is er geen één te horen overdag door de weeks!

    • Lijkt me voor trekkers als jij weinig aanlokkelijk als er geen vrouwen zijn. En Emmely de Wilt heeft gelijk in haar eerste week een prima plek veroverd tussen 18 en 20 uur. Gelul dat vrouwen geen radio kunnen maken.

   • Wow! Da’s een snelle conclusie voor wat betreft mijn bubbel…
    Ik vind vrouwelijke DJ’s op de radio absoluut prima, ook overdag, maar je moet iemand niet selecteren op basis van geslacht, maar op basis van kwaliteit, stemgeluid et cetera. En of diegene die uit de selectie komt nu m, v of x is, zal me vervolgens een biet zijn, maar ga niet bij voorkeur afdwingen dat het een bepaald iemand moet zijn en diens kwaliteiten daar ondergeschikt aan laten zijn.

 2. sophie is niet best. ik zou wel barend en benner (en jelmer) laten zitten, top programma.

  2 procent is zat. laat de commerciëlen maar voor de luistercijfers gaan

   • Is toch al jaren zo? Radio 2 is concurrentie verstorend. 3FM met 2% is in elk geval geen bedreiging voor de commerciëlen. Net als Radio 4. Prima.

   • 3fm: krijgen ze meer geld als er meer mensen luisteren? nee! gaan ze kapot bij 2% ? nee

    commerciëlen: krijgen ze meer geld als er meer mensen luisteren? ja! gaan ze kapot bij te weinig luisteraars ? ja

    ik heb liever dit lachertje dan het commerciële radio (top) 2(000)

   • Precies dat. Het beste landelijke netwerk en dan een lousy 2% marktaandeel en totaal geen binding met de doelgroep. Zet er dan Radio 5 op, daar zou je met name wat oudere luisteraars een heel groot plezier mee doen en dat zijn nou juist nog wél trouwe luisteraars.

     • Oja? Dat lijkt me niet! Ik ben nog lang niet in een bejaardenhuis en luister regelmatig Radio5, omdat daar mensen met elkaar ” praten” en muziek luisteren. Geen ego of haantjes gedrag! Heerlijk!

     • Jouw mening, niet onderbouwd met enig onderzoek of bronverwijzing.
      Ik luister geregeld radio 5, zit niet in een bejaardenhuis, maar in de auto is radio 5 niet via de FM te ontvangen (feit, feit en feit).

 3. B&W in de ochtend samen zou ik ook toejuichen. Maar zie jij Powned samenwerken met KRO-NCRV? Ik denk dat Rob zijn creativiteit veel beter in de middag of avond terecht kan. Je commentaar over Sophie snap ik niet. Prima gedaan tijdens SR. Lijkt mij logisch dat zij nu haar kans mag pakken, en niet omdat ze toevallig vrouw is. En 13-16 is voornamelijk music driven show, geen personality radio. Dat Barend misschien ver boven het gemiddelde niveau van het station zit, betekent niet dat de rest meteen kelderklasse is…

  • sophie heeft al best lang 14-16 gedaan op 3. slaapverwekkend. ze zouden juist moeten stoppen met music driven ellende, daar is spotify voor en die feitjes kan ik zelf wel opzoeken op wiki. als je dan toch sophie wil neerzetten dan gewoon met mart en personality radio

   • Sophie deed dat voor mij goed. Spelletje, persoonlijk verhaal, ruimte voor onbekende mensen, nieuw talent onder de aandacht brengen. Als ze 13.00-16.00 ook zo doet luister ik direct weer.

 4. Hoor die Rob het liefst helemaal niet op 3FM, die past beter ergens in de regio en op een feestpiraat. Voor een landelijke zender, en helemaal een landelijke POP zender is hij te licht bevonden.

 5. Lachen he die Kicken, zo doorzichtig met hetzelfde kunstje. Nu is het Niek weer die hij aan meerdere stations koppelt. Gefeliciteerd alvast Kicken, veel roepen dan zit er vast wat goeds tussen.

  • ja man, ik hoorde vanmorgen de nieuwe Oscar and the Wolf, Goldkimono, Bastille, The Script & will.i.am en Anna-Rose Clayton. wat een carnaval!

    • Ze organiseren een keer per jaar Carnaval Countdown. Daar mag je toch aandacht aan besteden? Het was ook weer een succes. Een volle zaal bij 013. Een kenmerkend evenement op 3FM sinds jaren.

     • Het is ook een smaak kwestie. Ik vind het ook de rest van het jaar te “druk” met zijn jingles, spelletjes etc
      Ik heb daarnaast ook het gevoel dat Wijnand onder sneeuwt en dat het meer Rob’s ochtendshow is.

 6. Wanneer Sophie tijdens Serious Request haar haar eraf geschoren zou hebben voor het goede doel, net als Barend en Wijnand, dan zou ze voor mij ECHT 3FM zijn. Nu niet. Of wil 3FM niet meer alternatief zijn? Wat wil dit station eigenlijk?

 7. As we speak zit ik Edwin Evers te luisteren. Radio zat flink vastgeplakt op R5 maar dit wilde ik niet missen.
  Viel midden in ode aan Maxima aan Willem Alexander. Toffe muziek.

  Hij is er weer helemaal Patrick.

  • Evers terug en Stenders met vakantie, ik vermoed dat ’t laatste niet toevallig is kwa timing. En kijken hoe ’t de komende weken met de luistercijfers voor Veronica gaat en of er sprake is van een Stenders-effect (bij aan- of afwezigheid).

 8. Zal Rob Stenders een Dennis Ruyertje doen ? last minute toch alsnog besluiten “iets niet te doen” en dus alsnog naar NPO Radio 2/BNNVARA overstappen ?

  • Denk het niet nu Ekdom en Wouter en Frank komen naar Veronica gaat Rob echt niet naar radio 2 zowel Ekdom als Frank en Wouter waren vanmiddag nog bij Rob in de Veronica studio

 9. Waren ze bij 3FM werkelijk niet tevreden over Jorien Renkema? Ik luister nauwelijks naar 3FM, maar zie af en toe een nummer voorbij komen in de playlist waarbij ik nieuwsgierig ben wat ze erbij verteld hebben. Ik had een betere indruk van haar dan een paar vrouwelijke dj’s bij NPO Radio 2.

  • Jorien doetbniets bijzonders. Praatje van wiki en dan weer een plaatje. En je kunt een mok winnen. Inwisselbaar voor elke willekeurige dj. Net als Sophie.

 10. Meneer Kicken,

  Hoe is het mogelijk dat Niek 2 maanden gaat invallen terwijl jij in je vorige blog hebt aangegeven best wat tijd over te hebben? Lijkt mij kwantiteit boven kwaliteit.

  • Sympathiek dat je het zegt maar ik heb niet zoveel vrienden meer over bij Veronica. Natuurlijk had ik dat leuk kunnen doen, bellers zijn altijd wel op hun gemak bij me. Maar Veronica zit in zwaar weer en als je de vinger op de zere plek legt dan ben je de boeman. En ik schreef een column over dat meiske wat altijd naast Stenders zit, zij mag me niet.

   Eerst wist ik niet waarom dus heb ik maar een column over haar geschreven zodat ik zelf de reden had. Zij komt overigens niet meer terug naast Robbie. Ach laat lekker gaan, op dit kavel en met de opgelopen imagoschade gaat het een hele moeilijke wedstrijd worden het schip weer vlot te trekken. Heb de 6% marktaandeeldagen van Veronica gelukkig nog meegemaakt, als dat weer lukt vreet ik m’n Rodecaster op.

 11. Patrick, vanmorgen even naar Jeroen v. inkel geluisterd. Waarom constant na elke plaat die stationsbranding ? Het is een NPO zender, dat verwacht je daar niet.

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. Rob Janssen stopt met 3FM-ochtendshow - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Ekdom begint pas in september op Veronica, Barend gepolst voor de 3FM ochtend - Spreekbuis.nl
 3. Ivo van Breukelen naar de ochtend van 3FM - Spreekbuis.nl
 4. Sophie Hijlkema krijgt eigen radioshow op 3FM - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*