Patrick Kicken: Tim van Kink gaat naar 3FM en JW (ex-NPO Radio 2) vliegt uit naar Veronica

[BLOG] De eerste gevolgen van de frequentieveiling beginnen langzaamaan duidelijk te worden. Het station wat de vroege veiling veroorzaakte, KINK, heeft geen eigen FM pakket bemachtigd en dat zorgt natuurlijk voor lange gezichten bij de discjockeys, die stiekem toch ook op een plekje in de ether hadden gerekend. Je kon hier bij Spreekbuis al als eerste lezen vorige week zondag dat Timur Perlin voor de zoveelste keer het radiovak vaarwel zegt en daar moet een opvolger voor gevonden worden. Het verhaal gaat nu dat dat de huidige middagjock van KINK gaat worden, mede Limburger Tim op ’t Broek. En Jan-Willem van Engelen, ex-zendermanager NPO Radio 2, schijnt voorzichtig wat advies te zijn aan het geven aan de nieuwe eigenaar van Radio Veronica, het Vlaamse Mediahuis.

Ik word er altijd wel blij van als ik hoor dat het wederom een Limburgse deejay gelukt is om bij ooit dé popzender van Nederland, Radio 3(FM), terecht te komen. Tim op ’t Broek uit Roggel (die met die baard) werd al eerder door Stenders benaderd om voor Veronica te komen werken een paar jaar terug, waarvoor hij destijds vriendelijk bedankte. Nu komt hij in het rijtje van andere Limburgers die het lukte om landelijk op FM te komen: Felix Meurders, Sander de Heer, Lex Uiting, ene Patrick Kicken en ik vergeet er vast nog een. Hij schijnt dat uurtje tussen 12 en 13u te gaan opvullen wat Timur achterlaat, maar het kan ook dat ze hem gelokt hebben om de ochtendshow te komen doen, toch hét plekje in de programmering. Het huidige ochtendduo bij 3FM ligt niet lekker, botert niet goed en is ook een vreemde dissonant in het geheel: veel te carnavalesque als je het mij vraagt. Dan liever een muziekkenner én liefhebber, past veel beter in het profiel dat 3FM probeert uit te stralen. Een wijze les van radiogoeroe Dan O’Day: als je station staat voor kwalitatief goede muziek, muziekinfo en festivals dan hoort je ochtendshow dat keer tien te zijn. Het vlaggenschip bepaalt je imago, de personality van je station, ook wel ‘stationality’ genoemd (mp3). Dat is nu toch veelal ‘heeladieholajee, hier komen er weer twee!’.

Dan naar Veronica. Dat is sinds een maand of wat definitief in handen van ‘de Belgen’. Mediahuis, eigenaar van o.a. De Telegraaf. Hebben (te) veel geld betaald voor hun FM pakketten en dat moet natuurlijk wel terugverdiend worden, het liefst zo snel mogelijk. Of dat gaat lukken met het uiterst avontuurlijke format en bijbehorende deejayploeg die Rob Stenders heeft samengesteld is nog steeds de vraag, wellicht als je het nóg meer tijd geeft en er flink wat marketinggeld in stopt. Rick van Velthuysen in de ochtend haalt nog bij lange na niet de luisteraantallen die Tim Klijn, Rick Romijn en Niels van Baarlen haalden. Dus of Ome Rob moet zelf de ochtend weer gaan doen, of met de jocks en de muziek weer op safe gaan spelen, het format wéér omgooien en desnoods vol in de aanval gaan op NPO Radio 2 met alleen maar goedgeteste muziek en bekende deejays die het verschil kunnen maken.

Jan-Willem van Engelen is geen onbekende naam achter de schermen. Werkte eerst voor platenmaatschappij Warner Music, daarna voor Sky Radio, werd zendermanager bij NPO Radio 2 en 5, deed muziek bij 538 en consultancywerk voor diverse radiozenders. Verhaal gaat dat hij nu voorzichtig, hopelijk samen met Rob, bezig is een plan te schrijven hoe Mediahuis van Veronica weer hét radiomerk van Nederland kan maken. Een uitdagende klus, zeker gezien de (valse) concurrentie van staatsbedrijf NPO Radio 2, dat én een enorme landelijke dekking heeft op FM zonder er een cent voor te hoeven betalen én een enorm budget voor jocks en marketing én nog eens flink wat reclameinkomsten. Het blijft toch een bokswedstrijd waarbij de commerciëlen met één hand op de rug moeten proberen te winnen van een tegenstander die vrijuit kan boksen met twee handen en flink wat spiermassa. Enfin, succes allemaal met jullie nieuwe posities. Moge de beste winnen.

Patrick Kicken

21 Comments

 1. Wat moet Tim op 3FM, die zender is zijn hele identiteit kwijt. Alle woke/deug jocks moesten verdwijnen, toen kwamen er types als Barend van Deelen en Eddy Keur erbij om de boel wat te ‘verrechtsen’. En dan zou je nu iemand aantrekken die linkse putlucht om hem heen heeft hangen? Ik weiger dit te geloven.

  • Dit is inderdaad onzin. patrick gooit wat balletjes op maar Tim gaat niet naar 3. En Jan Willem gaat Rob adviseren? Op radiozaken? Hij kan veel advies geven tegenwoordig op bepaalde zaken maar radio is daar inmiddels niet meer een van 🙂

  • Inderdaad Tim is zo woke als wat.
   Zeker tijdens Corona een bepaalde mening die niet zo aardig was.
   Vond kink altijd leuk qua muziek maar vanwege onder andere Tim luister ik vrijwel nooit.
   Pinguïn Classics meestal lekkere muziek en weinig gelul.

 2. als ze die prutser op de ochtendshow zetten ben ik weg bij 3. muziekpolitie 2.0 weg met die op het broek alto rommel hoort aan de randen van de programmering

  • ik heb de radio even op kink gezet op om op het broek te beluisteren, deze man is geknipt voor radio 2 of radio 5 met zijn slome manier van presenteren: slaapverwekend!

 3. Ik snap niet dat Veronica niet veel meer luisteraars trekt met dit format, want wanneer er niet alle uitgekauwde liedjes worden gedraaid bij een evenement als top2000 of de platenBonanza voorheen ook op Radio 2 is/was men altijd laaiend enthousiast. Nu ze soortgelijke muziek op playlist hebben de gehele dag op Veronica kijkt mij dat dat toch ook zou moeten werken voor al die mensen die “was het maar het hele jaar top2000” roepen

 4. Die 5 keer 1 uur die Timur maakt, kunnen ze intern heel goed opvullen. Hoeft geen nieuwe DJ voor te komen die ook het verschil niet gaat maken en ook de hut niet naar een acceptabel marktaandeel trekt. En Jan-Willem naar Mediahuis in combinatie met Rob Stenders? Dat is als je lokale coke dealer onderbrengen in je lokale antiekwinkel gespecialiseerd in postmoderne kunst. Geen op papier ideale match. Maar als always … we gaan er vanzelf achterkomen.

 5. Klinkt als heel bijzonder dat er weer een Sjeng op de publieke radio zit, maar wat heeft dat er mee te maken? Je moet gewoon goede stem en een leuke show kunnen maken, dan maakt het niet uit of je nu uit Musselkanaal of Munstergeleen komt

 6. Moeten jullie allemaal niet gewoon even werken? Of betaal ik dat allemaal bij geen werk?

  En Oh ja, Felix was en is natuurlijk een buitenklasse, kunnen die hierboven genoemde niet aan tippen !

 7. “Dan liever een muziekkenner én liefhebber, past veel beter in het profiel dat 3FM probeert uit te stralen.”

  Is dàt het nieuwe imago? Ik dacht nog steeds dat 3FM de sociaal bewogen jongerenzender is. Een zender die de diversiteit van zijn luisteraars omarmt.
  Waar het mooi wordt gevonden dat in de Fall Out Boy-versie van “We didn’t start the fire” expliciet wordt verwezen naar klimaatverandering.

  Dat je bij 3FM tegenwoordig weer “muziekkenner én liefhebber” moet zijn is een koerswijziging die ik gemist heb.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*