Patrick Kicken: Hoe Joe Radio 10 gaat leegroven en opnieuw tegenslag voor 3FM

[BLOG] Oké, ik weet ook wel dat een column over één onderwerp hoort te gaan maar uiteindelijk gaan deze twee verhalen elkaar aanvullen, beloofd. Allereerst naar dé grote winnaar van de frequentieveiling afgelopen week: De Pers Groep, oftwel DPG. Eigenaar van een groot aantal kranten, Qmusic en het binnenkort te lanceren andere Vlaamse format: Joe. Nu nog te ontvangen via het oude Fresh FM pakket in de Randstad, straks via de huidige FM frequenties van momenteel dé oldieszender van Nederland: Radio 10. En die laatste zender gaat hier flink onder lijden. Hoe gaat Joe Radio 10 helemaal weg proberen te concurreren? Laten we er eens induiken.

Allereerst is daar een zekere Roland Snoeijer, zegt die naam je wat? Jarenlang het baasje bij Radio 10. En sinds een tijdje in dienst van DPG. Er gaan verhalen over de beste man dat hij een beetje slordig is met terugbellen en hier en daar wel eens een afspraak vergeet, maar dat doet er niet toe: hij heeft vast op zijn laptop nog ergens al die dure muziekonderzoeken uit zijn Radio 10 tijd waarin précies staat welke classics het Radio 10 publiek fijn vindt en welke niet. Hoppa, muziekdatabase op orde. Verder was hij jarenlang de vaste stationvoice van 10, dus als ze een beetje slim zijn bij DPG (en dat zijn ze): dat wordt natuurlijk ook voor Joe je vaste stationvoice. Verder heeft onze Snoeijer met Jan en alleman wel een lijntje binnen Radio 10 dus kan hij makkelijk(er) de hoofd muziek en een of meerdere jocks bewerken om toch echt voor zijn club Joe te komen werken, met nog een showtje op Q erbij ofzo.

Over jocks geproken: de hoofdprijs voor Joe, waar geld geen rolex speelt, is natuurlijk.. Gerard Ekdom. Als je niet alleen de frequenties maar ook dé hoofdstad van Radio 10 verovert dan heb je de slag om de 10 luisteraar al voor 75% gewonnen. De rest van de programmering tot aan de middagshow bestaat uit ZZP’ers dus die haal je ook over door met een vast contractje te zwaaien, ik noem een Edwin Diergaarde en Martijn Kolkman. Nieuwenhuize zal nog wel een vet vast Talpa contract hebben maar die krijg je misschien zo ver als je hem ook de Top 40 laat doen op Q. Als je dan ook nog Van Someren en zijn team zo gek weet te krijgen om de overstap te maken dan kan Radio 10 wel inpakken, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren. Wellicht wel zijn kopie in het weekend, Lex Gaarthuis. Onbegrijpelijk trouwens dat Talpa’s 10 in deze spannende tijden geen eigen zenderbaas (meer) heeft, net als 538. Hoe dan?!

Wat ze natuurlijk bij Joe moeten doen is het cijfer 10 in al hun vormgeving en items terug laten komen vanaf 1 september. De Vlaamse versie staat er al om bekend dat ze alle succesnummertjes van Nederlandse stations bijelkaar hebben lopen jatten (de hitlijsten van Veronica uit de 80’s & 90’s tijd, de kerstprogrammering van Sky, De Lach van 10) dus dat worden.. 10 classics op een rij! Iedere dag kans op 10.000 euro! De tiende beller wint! Bel ons nu op 0900-1010. En als slogan ‘De grootste hits van de jaren ’80 tot 2010!’. Dat ze ook nog wat jocks bij NPO Radio 2 gaan proberen weg te kapen is evident, Staverman voorop en Emmely de Wilt erna. Kan Stenders mooi weer zijn oude plekje van 14 tot 16u gaan doen vanaf september.

Ik lijk een beetje cynisch en dat ben ik ook. Dat komt dan weer doordat me het nieuws bereikt dat een van Nederlands meest originele en frisse jocks ermee wil kappen: Timur Perlin. Hij heeft er geen zin meer in. Deed al maar één uurtje van 12 tot 13u op 3FM vijf dagen per week, werd ziek, wilde er nog maar vier. Iets in mij zegt dat het umfeld bij 3FM hem geen goed doet: zó weinig luisteraars met zo veel budget en FM ontvangst, dat doet iets met een mens. Je wil als jock toch bij de winnende club werken. Dus als ze nou een beetje radioverstand in hun bol hebben bij Joe: BEL TIMUR! De man achter Mama Appelsap. Ik heb zijn nummer wel. Laat hem zijn favo sidekick Rámon Verkoeijen meenemen en je hebt je originele ochtendshow als het niet lukt Ekdom te lokken met een miljoen. En anders kan hij mooi de middag gaan doen. Overigens schijnt het ochtendduo van 3FM op de schopstoel te zitten, daarover later meer. Eerst bijkomen van dit nieuws. Timur, blijf radiomaken, je bent onze laatste hoop!

Patrick Kicken

80 Comments

 1. Hoi Patrick, nee niet die vervelende Ekdom naar Joe svp. Voor de rest hoop ik dat alles wat je schrijft uitkomt.
  Ik hoop dat jij ook een programma bij Joe krijgt.lijkt me leuk jou ook weer te horen op de Radio. Joe moet proberen dat oude Tros donderdag gevoel weer terug op de radio te brengen.
  Ben benieuwd wat er gaat gebeuren. Luister nu vooral naar Joe en Nostalgie uit België

  • Tuurlijk zou ik een leuke, frisse en toegankelijke radioshow kunnen maken bij Joe, dicht bij de luisteraar en nog scoren ook, maar ook daar lig ik niet zo lekker. Ik neem geen blad voor de mond in mijn columns en Belgen houden meer van volgzame types, ze vinden ons Nederlanders al zo bijdehand en eigenwijs. Bovendien zit daar ene Rob Ester hoog in de boom en ondanks dat ik de beste man nog nooit ontmoet heb lijkt het me een verschrikking om met hem te moeten samenwerken. Zo hooghartig altijd op Twitter lopen te pochen met ‘zijn’ succes van Qmusic.

   Ik ga pas weer wat doen op de landelijke radio onder een fatsoenlijke manager die de radioschool heeft afgemaakt en zijn afspraken nakomt. Niet van die omhooggevallen types, corporate survivors die door een hoop geslijm ieder jaar een treetje hoger op de ladder zijn geklommen om daarna zich te pas en te onpas met jou en je radioshow te bemoeien, met argumenten die nergens op gebaseerd zijn, puur om baasje te spelen. Nee dankjewel 🙂

   • Je hebt het over de Belgen Patrick, heb jij de Belgische vrije radio ook gevolgd in de jaren 80?
    Toen werden diverse zenders in Belgie waar onder Andromeda en Noordzee voorzien van band programma’s van uit Nederland ( zo is oa je vriend Rob Stenders begonnen ) met andere woorden volgens mij houden de Belgen wel van de Nederlandse ongenuanceerde los bandigheid, denk dat daar meer markt voor is dan volgzame types die in de mars meelopen oa op de radio dit zorgt voor meer spannende radio waar door de luisteraars meer blijven hangen in de trand van wat gaat de dj zeggen na de volgende plaat, zo bind je jij luisteraar, inplaats van voorspelbare plastic computer radio, maar hoe zie jij dit Patrick?

 2. Volgens mij is er behoefte aan oldies radio waarbij de doelgroep niet als een stel bejaarden benaderd wordt. Deze groep is opgegroeid met snelle hitradio, geef ze dan ook die jeugdbeleving terug. Wel classics, geen slaapverwekkende presentatie/vormgeving. Tip: put ook eens uit oude disco classics, die wel scoorden in de disco, maar niet op de radio. Die kennen de bejaarden nog, en brengen veel herinneringen terug.

    • dat bedoel ik door de weeks en dan in het wekend weer richting de 90’s gaan, ben geboren in 75 heb wel veel mee gekregen van muziek in jaren 80, maar bewust de 90’s mee gemaakt, en denk dat er veel ruimte is voor een zender die door de weeks de jaren 80 belicht en in het weekend de jaren 90, met zo’n concept zou je de 50’er van nu kunnen pakken met herken bare muziek en items uit de diens jeugd, denk dat je als commerciele zender daar op moet in gaan spelen met een oldie’s format, en voor de 60+ is er altijd nog Radio % die echte de heel oude oldie’s draait, maar gezien die groep grotendeels stervende is, valt daar voor een commercieel station niets financieel te halen.

    • Je vergat de Top 2000 in het rijtje te noemen , die hebben ze ook op Joe mét Café.

     Verder dank ik John de Mol dat hij een mooier Belgisch bedrijf dan zijn eigen voet op NL bodem heeft laten zetten. (Verkoop Noordzee 2005 voor Radio 538).

     Laten we wel wezen een station dat slechts 1 euro hoefde neer te tellen om zich in NL te kunnen vestigen, een grote zak met geld meekregen om de dure freqs te kunnen betalen en dan lachend via een lange weg van hard werken en slimme martketing de nummer 1 onder de commerciëlen worden.

     Nee ik werk niet voor ze, en het is totaal mijn station niet maar het is wel bewonderingswaardig wat ze met Qmusic bereikt hebben de afgelopen jaren.

    • Die TROS jingles zijn er nog steeds. Alleen is de licentie verlopen.

     Maar van Veronica uit de jaren 60 en 70 is er nog meer dan genoeg………………………

  • Helemaal met je eens Henk.
   Een classic radiozender die alleen muziek van vóór de jaren negentig draait, dus de 50s, 60s, 70s en 80s.
   Zeg maar het oude ‘Radio 10 Gold’ uit de begintijd……Ik weet zéker dat er veel behoefte aan zo’n zender is.

   • mijn vader vertelde mij dat zijn moeder niet te spreken was over die herrie die hij draaide (the beatles, the stones, led zeppelin e.d.) hij noemde dat een generatiekloof tussen jonge mensen en oude vastgeroeste mensen di eniet meer open willen staan voor nieuwe dingen

    er is niks veranderd lees ik al

 3. Als ze bij Talpa slim zijn zetten ze 10 op de Sky frequentie dan krijg je op fm het volgende rijtje Q-music-10fm-538 en JOE denk dat dit erg concurrerend kan gaan werken gezien Joe bijna aan het einde van de fm schaal zit en mensen veel al niet met de tuning knop zover door gaat, als er tussen in muziek zit wet hen ook bevalt eb dat ze dan daar blijven hangen.
  Maar dat is mijn mening, nu jij Patrick wat vindt jij daar van, zou dit een slimme zet kunnen zijn?

  • Maakt de specifieke frequentie nog uit tegenwoordig? Ik heb het idee dat het merendeel van de FM luisteraars tegenwoordig gewoon een zender kiezen op naam, uit het lijstje dat wordt opgesteld door de automatische achtergrond scan van hedendaagse ingebouwde autoradios.

    • Uit de praktijk Juul. Het is misschien nieuws voor je, maar de tijd van draaiknoppen en buizenradio’s is allang voorbij. Ook voor degenen die de glorietijd van de zeezenders van binnenuit hebben meegemaakt.

     Anders verneem ik graag van je welke auto tegenwoordig wordt geleverd met een analoge draaiknopradio. En bij welke Mediamarkt of bol.com je nog een buizenradio kunt kopen met zo’n ouderwets display met alle zendernamen (Bruxelles, Droitwich, Beromünster, Luxembourg, Hilversum enz) kunt kopen. RTL is recent nog vertrokken van de lange golf op 234kHz. Lag niemand wakker van, want niemand luisterde daar nog naar.

     • ‘RTL is recent nog vertrokken van de lange golf op 234kHz. Lag niemand wakker van, want niemand luisterde daar nog naar.’

      Hmm… dan ben ik blijkbaar niemand. Interessant.

 4. Welke dj ik ook wel goed vindt om landelijk te gaan horen is Erwin van der Bliek en zijn compaan Mark van dale , misschien in het weekend met een titel als Jeugdsentiment speciaal voor de 90’s kids met veel de toe populaire hardcore en happy hard core, met items als kaal of munt waar je, als de munt op kop eindigt je hoofd moet laten kaal scheren zoals destijds op Stads radio Rotterdam, daqt was pas radio, en deno op die oldie’s zenders dat er dan ook wel plaats kan zijn voor dj’s uit de 90’ties als een Jose, Marcello, Jean denk als je de weekenden aou gaan vullen met muziek die werd gedraaid in populiare clubs als de IT, Dans sallon, Gay Palace, en uit stappen gaat maken richting de vakantie oorden als Loret de Mar, Chersonisos, EL Arenal, er een hele grote flashback kan gaan ontstaan richting de jeugd van de 90’ties en dat dat nog wel eens een flinke klapper kan gaan worden, gezien deze groep nu veel al rond de 50 is ( heb deze jaren als 20ger zeer intens beleefd stappen in Nederland, weinig geld dus werken en daar naast stappen in Lloret de mar , Tnx Toon van Zantvoort voor de geweldige tijd daar ) denk dat je de 50iger van nu hier een enorm plezier mee kan doen, @Patrickkicken hoe denk jij hier over

 5. Dat je schrijft dat Nieuwenhuize wel overstapt als die de Top 40 weer mag doen is de grootste onzin die je ooit hebt geschreven (en je hebt al genoeg onzin geschreven)

  • Ho ho ik zei misschien he Dave, ijdelheid kent geen tijd. We kennen allemaal het verhaal hoe gedemotiveerd Jeroen zijn radioshows bij Veronica zat te doen, liggend op de bank met een krant. Bij 10 klinkt ie ook niet alsof dit nou zijn droombaan is.

   Sowieso zijn die twee uur durende shifts voor deejays bij 10 en 538 demotiverend; als je er net lekker in zit met zo weinig spreeks is je show alweer afgelopen. Maak daar toch gewoon drie uur shifts van met twee jocks overdag, veel beter voor het station en de jock.

   • Maar voor de luisteraar is 2 uur goed. Kijk een ochtendprogramma kan makkelijk 3 uur en zoiets als Arbeidsvitaminen. Maar een 2 uur shift is lekker compact en luistert prima weg. De balans is beter en de spanningsboog van de DJ ook.

    • Geen enkele luisteraar luistert bewust twee uur radio, laat staan drie. Het staat wellicht aan ja, maar dat is dan ook alles. Het is voor de luisteraar juist prettiger als een jock niet opgefokt al zijn energie en ideeën voor die dag krampachtig probeert in die twee uurtjes te proppen.

     • Ik luister zeker wel bewust 2 uur radio. De Staat van Stasse bijvoorbeeld is zo’n programma dat je twee uur lang bewust kunt luisteren, er zit altijd een rode draad in die twee uur.

     • IK ben het bij uitzondering met je eens Patrick.
      En nog mooier zou zijn een radioshow zonder al die “mee lachers”. Veel goedkoper ook.

     • Toch nog iets opgestoken van je eigen uitzendingen, non stop was inderdaad beter geweest.

   • Jeroen is en was zelf klaar met de Top 40. die gaat het echt nooit meer doen.

    En als je als deejay er niet lekker inzit dan is het juist wel lekker dat het maar 2 uurtjes is.

    En het ligt er ook aan hoe die 2 of 3 uurtjes zijn ingedeeld qua items enzo.

 6. Mijn voorspelling is:
  Alles blijft hetzelfde en Joe blijft nonstop 😉

  Net zoals Rutte 4 Rutte 5 wordt 😉

 7. Gijs Staverman wordt werkelijk al tien jaar genoemd voor een transfer maar vooralsnog zit ie prima bij Radio2. Ik luister er graag naar dus hoop niet dat ie naar Joe gaat.

 8. PAtrick, weet jij of Giel Beelen gesprekken voert met zenders? Hij zit nog in zn sabatical maar hij wordt vader en zal dan wel weer een vaste plek willen kan ik me zo indenken.

 9. Zal mij niet verbazen dat naast Gijs Staverman ook Jeroen van Inkel naar Koe komt.
  Deze 2 zaten zo’n 15 jaar geleden ook samen bij Q music

 10. Joe luistert nu hartstikke lekker weg. Leuke muziek met tussen 9 en 5 hele korte spreeks van Daniel Smulders.
  Echt niet nodig om daar blokken van 2 of 3 uur van te maken.
  Joe staat hier de hele dag aan.

  • Het is beter te behappen dan Radio 10 die veel te jong is gaan draaien de afgelopen jaren. Ik vind het afgebakende 70’s en 80’s heerlijk.

   • Sterker nog, als ze vast blijven houden aan 70’s en 80’s only, ze een ware aanval op Radio 5 kunnen doen aangezien Radio 5 alleen DAB+ en online maar Joe een betere dekking heeft op FM. Alles zal vallen of staan met gat in de markt zoeken met zoveel classics stations die er nu zijn.

    • Radio5 aanvallen is niet zo slim. Daar luisteren maar 300 a 400 duizend diehard luisteraars naar van in de morgen tot in de avond. Beter kan je Radio10 en Radio2 aanvallen, daar zijn meer luisteraars te halen.

 11. ik denk dat het niet voor de hand ligt dat Joe meteen grote namen vastlegt voor de start. Geleidelijk starten met veel muziek en miss personen met een positieve ondertoon als haandrikman lijkt me meer voor de hand liggen

 12. Paar kanttekeningen:

  1. FM
  Bijna de helft van de luisteraars luistert niet via FM. Daar geldt het probleem dus niet.

  2. RDS
  Talpa zal het RDS signaal omzetten van de oude naar de nieuwe zenders. Radio’s met RDS schakelen dan automatisch over naar de nieuwe frequentie. Als je van Zeeland naar Groningen rijdt, schakelt je radio immers ook vanzelf om. Geen probleem dus.

  Alle DAB radio’s hebben RDS, ook portable radio’s. Geen probleem.

  Blijven dus over de portable radio’s zonder RDS. Maar ja, als ik mijn nachtkastje schoonmaak en daarvoor mijn wekkeeradio even optil, tik ik de frequentie knop ook wel eens per ongeluk aan. Staat de radio opeens op een andere zender.

  Dus hoe groot is het probleem van de frequentie wissel van Radio 10?

 13. DPG/Joe heeft het een stuk lastiger.

  1. Voorkeuzeknop in de auto
  Joe zal bij niemand achter één van de knopjes op de autoradio zitten. Door de RDS krijg je ondanks de frequentie wissels bij het knopje “Radio 10” nog steeds rlRadio 10 (zie reactie hierboven). Datzelfde geldt voor Veronica.
  Om Joe te horen moet je de zender opzoeken en achter een voorkeurknop zetten.

  2. DAB
  Als het een nieuwe zender betreft, moet je je DAB radio opnieuw scannen om de zender überhaupt te kunnen zien in de hele lange lijst met zenders die je via DAB kan ontvangen. Joe en FNR zijn nieuw.

  3. Huidige Joe
  Joe zit nu al op DAB en in de Radndstad op FM. Waarschijnlijk gaan ze dezelfde RDS gebruiken, dan staat de zender in ieder geval in die lange lijst met DAB zenders. Alleen mensen die Joe nu als achter een voorkeuze knop hebben zitten, kunnen dat met diezelfde knop blijven doen.

  • Grappig detail:
   Joe is nu op FM te ontvangen in het grootste deel van Zuid-Holland en Noord-Holland, stuk Utrecht en Flevoland. In dat gebied wonen zo’n 7 miljoen mensen.

   Joe krijgt grofweg heel Nederland, behalve Brabant. Dat zijn 18 miljoen min 2,6 miljoen = 15,5 miljoen mensen.

   Joe is al in heel Nederland op DAB te ontvangen.

   Voor de FM zenders in de Randstad werd destijds 365.000 euro betaald. Voor grofweg ‘de andere helft’ van Nederland betaalt DPG nu 20 miljoen. 🙂

   • misschioen in almere te ontvangen maar in de rest van flevoland hoor je op 95.9 meestal polka’s en andere wazige piratenmuziek uit de regio nieuw-leusen.

  • Het is maar de vraag of RDS op FM automaties naar de goede frequentie gaat.
   Druk je knopje R10 in dan zoekt hij naar alle frequenties waarop 10 uit zond. Er wordt alleen gezocht met de lijst van alternative frequenties die zijn opgeslagen. Het is niet zo dat de hele FM band wordt afgzocht tot de juiste Pi code is gevonden.

   • Ruud, Mijn autoradio volgde in 2003 prima alle frequentie wijzigingen toen de grote wissel plaatsvond, dankzij RDS. Ik hoefde niks te doen voor de zenders die na de wissel een andere frequentie kregen. En je weet dat toen in het midden van het land Sky (was 100.7 werd 101.2), 538 (was 101.2 werd 102.1) en Noordzee (was 102.1 werd 100.7) wisselden van frequentie.

 14. Kavel 7, waar Joe (waarschijnlijk) op gaat uitzenden heeft een demografisch bereik van 64%, Dat zijn dus nog geen 10 miljoen potentiële luisteraars.

 15. gaaf, een zender voor ouwe mensen! top 2500 erbij en gaan met abba beatles en the stones! nu al zin in ! de zoveelste uitgave van geranium fm!

 16. De spreekbuis van Dave neemt niemand meer serieus in radioland. Columns typen op bestelling voor de man die geen vriend meer over heeft en waarvan iedereen weet dat de inhoud hier direct in opdracht is van… auw auw wat zielig.

 17. Persgroep winnaar van de veiling? Volgens mij hebben zij meer betaald voor het slam kavel dan 538 voor haar kavel. Dacht dat Patrick dit zo’n mooi kavel vond?

 18. Kicken kicken kicken wederom een heel dom verhaal, Emmely de Wilt gaat niet weg bij Radio 2 want die gaar op Radio 2 of Stefan of Gijs opvolgen. DAT Gijs gaat is prima!!! Maar dan!!! Rob Stenders gast niet weg bij Radio Vetonica!!! Hij blijft daar en gaat foor met bouwen aan een mooi muzieksation voor echte(daar reken ik jou niet bij overigens) muziek liefhebbers!!! Nu ze een FM frequentie behouden. Dus weer heel gelul vanuit je frusterend nek, waarbij je overweldigende frustratie te lezen is. Want jij Bent Patrick Kicken, in jou idee een hele goede Dj!!!! Hahshaha

 19. De naam Radio 10 is in Nederland inmiddels een begrip. De naam Joe alleen bij radiodreaks. Ze zullen dus flink moeten uitpakken om net zoals bij Q-music de Nederlanders bekend te laten worden met Joe.
  Ik denk zelfs niet als de grote namen van Radio 10 overstappen naar Joe het gebeuren dat Joe heel snel groter is dan Radio 10.
  Daarbij is Gerard Ekdom een zwaar overschatte Jock. Dat kunstje van hem kennen we nu wel.
  De naam die ik nergens lees is Eddy Keur.

 20. Waar ik niemand over hoor is om NPO RADIO 5 leeg te plunderen… Zou ook nog tot de opties kunnen behoren denk ik voor Joe…

  • Radio 5 wordt niet ‘leeg geplunderd’. Joe wordt geen boomer station voor en door boomers. Het wordt wel iets jonger dan dat. 70’s en 80’s in een fris jasje gebracht op de Q Music manier.

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. Gerard Ekdom deviendra-t-il un jouet dans la guerre radiophonique ? "Radio 10 bombardée !" - Teknomers Nouvelles
 2. Will Gerard Ekdom become a plaything in radio war? "Radio 10 pelted!" - World News | TakeToNews
 3. Patrick Kicken: Tim van Kink gaat naar 3FM en JW (ex-NPO Radio 2) vliegt uit naar Veronica - Spreekbuis.nl
 4. Patrick Kicken: Oei, nieuwe radiozender JOE lijkt vast een valse start te maken in Nederland - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*