Patrick Kicken: Ekdom begint pas in september op Veronica, Barend gepolst voor de 3FM ochtend

[BLOG] Ik moet je eerlijk bekennen dat ik deze column met tegenzin schrijf. Wéér een column over die gekke Gerard Ekdom, die zijn radiocarriere een halt toeroept door op de charmes van Stenders in te gaan en naar Veronica te verkassen. Daarom combineer ik het maar met een jonger talent wiens loopbaan wél in de lift zit: Barend van Deelen, zo’n beetje de enige ster die het nog steeds noodlijdende 3FM op dit moment heeft. In de ochtend daar kapt carnavalsartiest Rob Janssen, hij kan het volgens eigen zeggen niet meer combineren met polonaiselopen in het weekend. Maar de goede verstaander weet al lang dat het komt omdat de klik met zijn ochtendpartner Wijnand Speelman er vanaf dag een dat ze het samen gingen doen niet was. Hoe het daar verder gaat nemen we eens even samen door vlak voor, hoe toepasselijk, carnaval..

Eerst Ekdom dan maar. Die wordt, net als Coen en Sander, aan zijn contract gehouden door De Mol. Dus vanaf het moment dat hij stopt bij 10 mag hij een half jaar nergens anders te horen zijn. Als Ekdom slim is (en zijn achternaam doet anders vermoeden) dan maakt hij vrijdag 1 maart zijn laatste ochtendshow bij Talpa zodat hij maandag 2 september te horen kan zijn bij Radio Veronica van Mediamuis. Maar als hij gewoon nog lachend tot mei ofzo doorgaat dan leert een simpel rekensommetje ons dat hij pas 4 november weer te horen mag zijn. Overigens beginnen Wout & Frank wel al ergens in juni naar ik hoor, waarom dat dan allemaal zo met veel bombarie al in januari aangekondigd moest worden is me een raadsel. Stenders die er ook nog effe lekker een kwartaal tussenuitgaat: willen ze bij Veronica soms met nul luisteraars beginnen te bouwen vanaf het nieuwe radioseizoen?

Dan de 3FM ochtend. Rob Janssen kan weer uitslapen binnenkort en het verhaal gaat dat Barend én Benner gepolst zijn voor de ochtend, al dan niet nog met Wijnand erbij. Ik heb op mijn to do list staan: Barend appen dat hij dat NIET, ik herhaal, NIET moet doen. De ochtendshow bij een station dat scoort: JA. Anders NEE. Je neemt een enorme klus op je schouders, de ochtend is altijd het grootste slachtoffer bij een noodlijdende zender. Barend, je zit prima daar in de middag, laat iemand anders zich maar verbijten op dat tijdslot. Het is nu net als met Ekdom, vergooi je carriere niet door je trots en hoogmoed ‘dat jij het wel weer even aan de praat krijgt’. Als ze je vragen voor de ochtend van 10 of Q dan is het een andere zaak, dan ben je de kers op de taart. Voor de rest: niet aan beginnen.

Ik weet dat een column altijd eigenlijk maar over een of maximaal twee onderwerpen moet gaan, maar het is carnaval dus ik vlieg ook even uit de bocht: er wordt me van alle kanten gevraagd of en wanneer ik nou eens iets schrijf over grensoverschijdend gedrag bij de radio. Ja ik weet een paar sappige verhalen over prominente mensen die nu nog of niet meer voor de NPO werken. Iets met nietmachines gooien naar een producer of een affaire beginnen met een naaste medewerkster om haar daarna promotie te beloven. Maar ik heb besloten om dat maar eens even te laten liggen: wie zich aangesproken voelt doet er goed aan deze beweringen zelf (intern) de kop in te drukken dan wel met de billen bloot te gaan. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd, moet nog een hoop spullen terugbrengen naar de winkel en er komt nog iets leuks aan van mijn hand komende week. Stay tuned!

Patrick Kicken

44 Comments

 1. Hij heeft aangegeven dat hij de ochtendshow nog tot juli blijft maken op 10 dus daarna nog een half jaartje concurrentie beding er achteraan,dus ik denk dat hij pas in januari te horen gaat zijn op veronica.

 2. John de Mol zou gezien kunnen worden als de grote winnaar van de freq veiling , heeft er 8 stations aan over gehouden (iets met 1 reclameregie), allen met veel 80s en 90s hits wat voor de adverteerders een belangrijke doorslaggevende factor is om er te adverteren. En om die platenmaatschappijen te spekken.

  En dan heb je nog de NPO, die met 3 popzenders de markt loopt te slopen. Want luistercijfers zijn wel degelijk belangrijker voor ze dan gesubsidieerd inhoudelijke “real content” zoals kunst, cultuur of documentaires naar buiten te brengen. Men doet daar liever aan alle Top 40 lijstjes te herhalen van ca. 1965 tot nu en peop en pies humor in drive hours door de microfoon te laten galmen.

  Zie publicatie van een andere radiosite, en men kan alleen maar tot de conclusie komen wat voor bejaardenmedium radio is geworden.

  Zonde maar denk dat dit langzaam wel te concluderen valt.

  Leve online content.

  • Gelukkig zijn er nog 3 goede NPO zenders want ik moet er niet aan denken om iedere dag naar die commerciëlen te luisteren.
   Af en toe is prima. Verheug me op het nieuwe Veronica met Robbie.
   Echtdom vind ik wat minder maar daar luister ik wel over heen.
   Helaas wordt Joe straks met die 2 kleuters ook weer een stuk minder.
   Nu is het nog een prima zender.
   Zoals gezegd Gelukkig keuze genoeg

  • “Leve online content.”
   Muziek is toch ook een sociaal gebeuren vind ik. Je wilt je enthousiasme zo nu en dan delen met anderen. Spotify en non-stop muziekzenders zijn daarom geen echte alternatieven. Daarnaast lees ik hier voortdurend lof voor Barend van Deelen. Hoewel dat best een radiotalent is, zit ik toch niet op dat type presentator te wachten. Ik wil zo af en toe iemand met een gezaghebbende mening over muziek horen, zoals Rob Stenders en Leo Blokhuis. Alleen is Rob Stenders nogal van de 70’s en Leo Blokhuis van de boomermuziek.

 3. Eens over Barend en Ekdom. Ook Ekdom gaat Veronica niet redden en Barend zit zo prima op zijn plek. In de ochtend zijn 538, Radio 2 en Q natuurlijk oppermachtig.

  Als 538 slim is halen ze Barend en Benner voor de middag. Met Evers op vrijdag zijn ze daar dan wel klaar.

 4. Vooropgesteld dat ik een fan van Stenders ben/was ga ik nu toch geloven dat er van Veronica niets meer terechtkomt. Wat een puinhoop met iedere week weer andere poppetjes op andere plaatsen. Geen touw meer aan vast te knopen en de steeds langere reclames doen er ook geen goed aan. En, inderdaad, wat Patrick zegt, met veel hoorngeschal nieuwe dj’s aankondigen en dan blijkt dat het maanden duurt voor die aan de slag gaan. Er gaat zo ongeveer niks meer goed in dit land.

 5. Als die Barend van Deelen zo geweldig was, dan waren de luistercijfers van 3FM een stuk hoger. Maar dat zijn ze niet. Vervelende stem ook, vooral.

  • Domien scoorde niet bijzonder op 3FM maar wel op Q. 3FM is een kleine zender, dat gaat Barend niet verbeteren. Z t hem bij 538 in de middag en je hebt een top show.

   • Een show bij 538 maken is anders dan bij 3FM. En ook de luisteraars bij 538 zijn weer anders, en de muziek. Een hit op het ene kanaal is dus geen gegarandeerd succes op het andere kanaal.

 6. Radio Veronica heeft al een enorme achterstand en dan ook nog eens een vertraging van meer dan een half jaar voordat Ekdom komt. Dat helpt allemaal niet mee.

  Jammer dat zo’n mooi merk als Veronica is verwaarloosd de afgelopen 25 jaar. Met dank aan de Vereniging Veronica die in 2000 besloot om uit de Holland Media Groep (nu RTL Nederland) te stappen en vervolgens 150+ miljoen erdoorheen te branden met hun TV avontuur, waardoor men destijds besloot niet mee te bieden voor een FM frequentie voor Kink FM en Radio Veronica.

  Zie het mooie interview met Michiel Veenstra met Patrick Kicken.
  https://www.youtube.com/watch?v=_Rh4PSZM3G4

 7. Ik raad iedereen aan om op de link “een hoop spullen terugbrengen naar de winkel” aan te klikken en ’t eerste item van omroep Max te bekijken. Ik dacht aanvankelijk dat Kicken een hoofdrol had als goeroe-deskundoloog, maar hij was zelf onderwerp van excessief verslavingsgedrag. Ik heb met hem te doen, maar gelukkig lag het niet aan hem zelf, maar aan z’n twee burn-outs en vooral aan ’t kapitalisme. Ik zag die opmerkingen als onderdeel van z’n gekte, maar werd er wel vrolijk van. Sterkte en action!

 8. Wat als dat Veronica straks met die vier (Stenders, Ekdom, Wouter en Frank) geen succes blijkt te zijn? Wat zullen die twee spijt krijgen dat ze Radio 2 de rug toe hebben gekeerd….Verdomme Frankie, jij woonde daar zowat, die studio was onderhand je tweede huis……En Wouter, jammer dat we de oude Top 40 lijstjes nu niet meer horen.

  • Deze vier heren gaan heel veel geld verdienen de komende drie jaar, daarna kunnen ze vast naar de NPO of gaan rentenieren. Slimme zet van deze mannen om gebruik te maken van de onkunde en paniek van Mediahuis.

 9. Wat een nieuws weer Patrick, niet normaal wat een ongelooflijk goede column weer. Gezien de inhoud begint het er aardig op te lijken dat je bronnen het steeds meer af laten weten en jij een afspraak hebt op alleen de kwantiteit.

 10. Compliment Patrick dat je al maanden geleden het zag aankomen bij de ochtendshow van 3FM!
  Zouden ze nog een poging wagen bij de vertrokken Veronica dj’s (Sander H, Frank van de L) Ik kan me voorstellen dat die niet meer op de voorgrond komen zodra de aanwinsten binnen zijn

 11. Om over het gedrag van ene Domien Verschuuren maar te zwijgen die het niet kon hebben als er commentaar kwam van luisteraars op zijn presenteren. Hij was toen net een tijdje bij 3FM aan de slag en het manneke kon toen niet zo tegen kritiek (nog nog steeds niet; lees het verhaal over zijn ervaring met Edsilia Rombley maar eens) en ging toen verhaal halen bij luisteraars thuis en niet gewoon midden op de dag, maar in midden in de nacht aan bellen met dat groepje ja-knikker DJ’s wat er toen om hem heen was telkens, Daniel Lippens en nog meer van die wannabe DJ’s van zijn lichting. Wat een droeftoeter!

 12. Joh wat ik het laatste jaar als twintiger bij de TROS heb meegemaakt daar kan ik ook nog wel een boek over schrijven. Weggepest. ‘Aan je discjockey kwaliteiten ligt het niet’, was het laatste wat ik te horen kreeg. Nee als je weigert maar overal ja en amen op te zeggen als je schofterig behandeld wordt, dat is al reden genoeg om tot persona non grata verklaard te worden bij een omroep.

 13. Zo werkt het natuurlijk niet, Patrick. Dat half jaar concurrentiebeding gaat in op datum einde contract. Niet als je vanwege opgespaarde vakantiedagen, of zoiets, drie maanden eerder stopt. Dus als Ekdom niet eerder dan eind juni van dat contract af komt, horen we hem pas volgend jaar op Veronica.

 14. Zeker dat daar voorbeelden van zijn. Is ook wel algemeen bekend hoor over de backstabber van Hilversum die gretig jonge meisjes binnenhaalt om ze baantjes in zijn programma en bij Max te geven.

  Maak je geen zorgen, zullen binnenkort nog meer voorbeelden volgen.

 15. Ergens hoop ik dat Veronica gaat klinken als Veronica FM. Lekker vaart in de radio, goede jingles, alleen de muziekmix mag iets breder. Ik weet dat ik toen Bløf op een gegeven moment niet meer kon aanhoren. Maar wel de muziek die je nou niet meer echt op de radio hoort. 90’s en Zeroes ipv de zoveelste zender met uitgekauwde hits uit de jaren 80 en begin jaren 90. Luisterde laatst Joe en er zal vast een publiek voor zijn, maar ik trek het niet om Bronski Beat, Toto of REM te horen. Hoe mooie nummers de laatste 2 hebben gehad maar niet weer Africa of Losing my Religion.

 16. Ik was en ben nog steeds fan van Barend. Eerder bij 3fm, bij 538 en nu ook bij 3fm volg ik hem wel. Een DJ met een eigen sound en wat brutaal. Hij is, in mijn ogen, wel onderscheidend. Hij gaat 3fm zelfstandig niet uit het slop trekken, maar ik hoop eigenlijk dat Dave Minneboo toch compassie met die gast heeft en een plek op 538 voor hem kan creeeren op 538. Een Frank Dane kan me niet bekoren. Maar dat geld ook voor Frank van ’t Hof, het duizenddingendoekje van Radio2.

 17. Er verdwijnen hier opeens reacties over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag. Ondanks dat er in mijn reactie geen enkel onvertogen woord stond of beschuldiging naar personen, is deze door toch zonder enige verklaring verwijderd. Moet de moderator van deze omgeving bepaalde discussies platslaan? Ik hoop het niet, want juist In de situatie waarin een deel van de media zich bevindt is een open discussie of het maken opmerkingen juist belangrijk.

 18. Hoe dan ook duurt het lang voordat radiotransfers gemaakt zijn….tussen aankondiging en start in de praktijk zit zo veel tijd dat iedereen het al weer bijna vergeten is. Helpt in het geval van Veronica niet met de huidige luistercijfers… @Patrick goed dat je zo open bent over je verslaving!

 19. Toch apart om te zien hoe Patrick een van de grotere onderwerpen van deze tijd in de media laat liggen voor een column met 2 neuzeldingen die beiden zelfs samen niet een column kunnen vullen.

 20. Om de ochtendshow van Q nou de kers op de taart te noemen gaat wat ver, M&M hebben gewoon veel geluk gehad met het vertrek van Evers anders waren ze nog steeds een eeuwige 2e geweest. En met de volgende zwangerschap van Marieke weten we eigenlijk dat het gedaan is met de Q ochtend, Matty gaat dit niet nog een keer trekken. Los van het feit dat ik hem dit niet eeuwig zie doen. Minnebo heeft wat dat betreft de stabiele factor gescoord en dat gaat zijn vruchten afwerpen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*