Meer dan 1 miljoen Nederlanders gebruiken illegale tv

Het probleem van illegale tv in Nederland, specifiek door middel van illegale IPTV (Internet Protocol Television), is aanzienlijk. Volgens een recente actie van de FIOD en het Openbaar Ministerie is een illegale IPTV-dienst uit de lucht gehaald die honderdduizenden abonnees had. Deze dienst werd onder meer via belwinkels tegen contante betaling verkocht, waarbij abonnees voor ongeveer 10 euro per maand toegang hadden tot een zeer breed scala aan films, series en tv-zenders​1​, van oa Videoland, Netflix, Amazon Prime, Disney+, NPO, maar ook bioscoopfilms.

Stichting BREIN, die zich inzet tegen digitale piraterij, meldt dat de strafrechtelijke actie tegen deze specifieke IPTV-aanbieder de grootste is in de geschiedenis van Nederland op dit gebied. Illegale IPTV wordt gezien als een ernstige bedreiging voor het legale aanbod van films, series, televisie- en sportuitzendingen, waarbij de schade door dergelijke activiteiten in de tientallen miljoenen euro’s loopt​2​.

Verder heeft onderzoek van Bournemouth University aangetoond dat in 2021 maar liefst 8.2% van de Nederlandse bevolking, dus meer dan 1 miljoen gebruikers, abonnementen had op illegale IPTV. Deze abonnementen werden aangeschaft voor een gemiddelde prijs van 5,35 euro per maand, wat resulteerde in een totale uitgave van 68,7 miljoen euro die ten koste ging van legale abonnementen. Dit heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor legale aanbieders, die inkomsten mislopen uit abonnementen en pay-per-view​2​.

Het probleem is dus zowel wijdverbreid als financieel schadelijk, waarbij illegale activiteiten niet alleen de rechten van contentmakers schaden, maar ook de legale markt voor entertainment ernstig ondermijnen.


74 Comments

 1. Ach, Brein vondt dat ze weer eens te lang niet in het nieuws geweest waren? Pakken even een rapport uit 2022 uit de kast. Een rapport, betaalt door de anti-piraterij organisaties, en wat cijfers uit de hoge hoed tovert op basis van aannames en schattingen en doet alsof het onderzochtte cijfers zijn.

  In het hele rapport zie ik nergens een onderbouwing (anders dan aannames/schattingen). Die getallen zeggen dus net zoveel als mijn stelling dat 100% van het geld wat aan BREIN uitgegeven wordt nutteloos is. En wie weet zit ik wel dichterbij.

  • BREIN was niet in het nieuws, maar de FIOD met het oprollen van een grote illegale aanbieder.

   Verder heeft onderzoek van de /Bournemouth University/ aangetoond dat in 2021 maar liefst 8.2% van de Nederlandse bevolking, dus meer dan 1 miljoen gebruikers, abonnementen had op illegale IPTV.

   Hoe staat het met jouw brein Hendrik?

   • Mijn brein is uitstekend volgens al mijn psychiaters. Dat onderzoek, heb je dat gelezen? Je vindt het op de site van een anti-piratenorganisatie, want die heeft het betaalt. En je weet het, wie betaalt bepaalt. Verder zul je dan ook de bronnen van het onderzoek vermeld zien: rapporten gebaseerd op aannames.

    Verder heb ik niets met illegale TV of wat dan ook, maar ik kan het voor een deel best wel begrijpen met de steeds verder gaande versnippering van het aanbod.

    • Als je toen MP3 muziek downloaden was dat ook gratis, net zoals video’s. de illigaliteit zal altijd wel blijven bestaan hoe je ook wend of keerd. Ook zoals videotheken en piraterij zoals vroeger

     • Dus? Puntje is dat nu die grote illegale aanbieders worden aangepakt, volgens velen met heel weinig klandizie, maar de verspreiders als belwinkels buiten schot blijven, net als de gebruikers; volgende week kopen ze met de vermoorde onschuld weer een nieuwe illegale code. Tel uit je winst.

   • onzin…”Stichting BREIN, die zich inzet tegen digitale piraterij, meldt dat de strafrechtelijke actie tegen deze specifieke IPTV-aanbieder ”
    Lezen? Nu jij weer…wijsneus.

    • Gaat lekker Fritsie. Kom je om in het geld? Denk even na. Hoe zit het met jou brein? Die van jou niet goed dus. Vind het nogal een belediging. Maar zegt genoeg over jou.

    • Het is makkelijker vooral voor mensen met lage inkomens een abonnement van doorsnee providers is vaak te duur voor arme mensen het zou fijn zijn als ze het konden legimeteren dat zou veel mensen met weinig geld reuze helpen maar dat moet de fiod doen en zij zullen dat nooit doen

   • Ik hoor kpn ziggo en all de anderen providers niet klachen over illegale IPTV in tegendeel elke jaar pronken ze met hun mega winsten.

    • Bedankt om de inkomsten van de zenders te stelen, als iedereen zou doen als jij kan je op termijn niks meer zien. Dus doe zo verder jij dikke egoïst!

  • Illegaal of slim?? Omdat de staat er een wet van maakt noemen we het illegaal en is het strafbaar. Laat diezelfde staat maar in z’n sop gaar koken. De rijken willen alleen maar rijker worden. Ik noem het slim dat deze een graantje meepikken. Het leven is al duur genoeg, en ach wat zijn de providers er armer van geworden🤷‍♂️. Kom op, thats live. Ik noem het slim en vrije ondernemerschap😉

   • Dat is ook zo. Je ziet bijna meer reclame dan programma, en men betaalt woekerprijzen. Gooi open die markt, dat we legaal andere landen kunnen zien tegen democratische prijzen en niet allemaal vullen met waspoeierzenders.

   • Dat is wel zeker.
    En bij wat ze aanbieden zitten ook vaak zenders waar je niet naar kijkt.
    Ik kan best begrijpen waarom kijkers dit doen.
    En dan nog al die reclames tussen films en programmas soms wel vijf tot zeven minuten lang en om de tien minuten.

   • Daar zit precies het probleem, als je de abonnementskosten bij elkaar optelt dan loopt het in de honderden euro’s met wat iptv aanbiedt, als zuinige Nederlander denk je wel twee keer na. Oplossing is abonnementen samenkoppelen of goedkoper maken en niet schaamteloos geld verdienen

 2. Ik heb naast mijn reguliere abbonement heb ik ook IP tv. In het buitenland kan ik hierdoor toch Nederlandse TV (sport) volgen. Dus ze missen geen inkomsten, het kost mij zelfs meer omdat ik niet overal van het reguliere aanbod gebruik kan maken.

  • Sowieso vindt ik het een domme redenering altijd.door dat mensen illegaal kijken missen ze inkomsten en hoe zit het dan met zenders die je sowieso niet legaal in Nederland zou kunnen kijken? Daar kunnen ze ook geen inkomsten van missen want die zijn er sowieso niet uit Nederland.

 3. Moet je voorstellen dat ik gewoon een Nederlander ben en iptv heb🤣 60 euro per jaar 128k kanalen alle serie en film aanbieders en je raad het al.. Alle pay per view wedstrijden en formule 1.. Bespaard mij zo’n 150 euro per maand voor alles wat ik nu voor 60 euries per jaar heb🤣😂

 4. Moeten ze het ook maar niet zo duur maken die gasten allemaal alles word gescheiden en iedereen moet maat een abbo hier hebben en een abbo daar ben je zo 150 euro per maand makkelijk kwijt aan alle tv en steamingsdiensten

 5. Het probleem is de betaalbaarheid van het kijken naar tv .
  De bedrijven achter het tv maken verdienen miljoenen.
  En de kijker kan het ophoesten.
  Daar is het begin van de ergernis.
  Daar zou maar eens wat aan gedaan moeten worden.
  Wij als gewone kijker hoeven niet de topsalarissen van al deze bedrijven op te hoesten en zeker niet de winsten die er gemaakt worden .

  De abonnementen die afgesloten moeten worden om favoriete programma’s te kunnen kijken rijzen de pan uit .

  Daar zit het probleem vind het dus niet gek dat mensen gaan kijken naar goedkopere alternatieve oplossingen.
  .

 6. Als bijna 10% van de markt de reguliere aanbieders omzeilt, moet de markt zich ook afvragen hoe dat komt. Is de prijsstelling niet goed? Is de versnippering het probleem? De manier waarop de.aanbieders werken met al hun eigen stukje van de markt waardoor echte concurrentie niet bestaat is ook een probleem. Het is altijd makkelijk om te wijzen op hetgeen een ander doet in plaats van naar jezelf te kijken.

 7. Lang geleden betaalde iedereen kijk en luistergeld tot in 2000 dat werd afgeschaf en verwerkt werd in de inkomstenbelasting
  Toen kon je dus naar de regulieren zenders kijken zonder daar voor te betalen gratis dus want je betaalde via de belasting echter gratis kijken is er niet meer bij bij ziggo zijn ze gestopt met de gratis doorgifte dus nu betaal je belasting voor iets wat je niet meer krijgt en word gedwongen om een abo te nemen ,dikke neus dus leve de iptv ook al kost dat wel ook weer extra geld maar je word in ieder geval niet dubbel genaaid

 8. I agree with illegal tv , everything is so expensive people just look for sheap things,and is exactly the same as drugs never going to stop,one exemple, Ziggo for simple tv en slower internet i payed before 96 euros per month that is crazy,what people wait for to do

 9. Hoe zinvol is tv kijken???
  Buiten het nieuws dan ,als het een 1e levensbehoefte is moet gratis zijn
  Onzin om je hier druk om te maken

 10. Ik heb HBO 60 euro per jaar
  Ik heb skyshotime 55 per jaar.
  Ik heb Discovery plus 40 per jaar.
  Ik heb Prime video 49,90 per jaar.
  Ik heb Viaplay 60 per jaar deel ik met een kameraad.
  Ik heb de app van Canal digitaal 14.95 per maand. Alle abonnementen heb ik opgezegd op Canal digitaal en Prime video na. Vanaf volgend jaar maart ga ik ook illegaal kijken.

 11. Als ze nu eens normale programma’s maken dan alleen, g ouwehoer, ik kan een liedje schreeuwen, herhalingen 20 x de zelfde films. Ect ect

 12. Het is toch logisch , immers hoeveel (miljoenen) buitenlanders werken en wonen in nederland , zij kunnen geen normale legale zender pakket krijgen in nederland

  Let wel bij een internet aansluiten zijn TV standaard pakket gratis , maar het is NL

  Dus viod eis dan ook dat miljoenen mensen ook legaal pakket kunnen ontvangen , want satelite en internet is te duur,tevens is schotel op gebouwen niet altijd toegestaan

  • Serieus? 60% van de ziggo zender pakket is buiterlands.

   Ik heb al paar keer met ziggo gesproken over het feit waarom ik zou moeten betalen voor turkse/arabische en italiaanse en duitse zenders waar ik in 8 jaar tijd nog nooit 1 seconde naar heb gekeken.

   Ik heb liever dat ze die meuk uit dat pakket weg halen en je de optie geven om buitenlandse zenders te ontvangen.

 13. Ik kijk geen tv alleen hbo Netflix en videoland daar betalen we flink voor, het nieuws en f1 kijk ik online. We betalen meer dan genoeg het is prima zo. Netflix zorgde dat je geen films meer hoefde te downloaden want het was betaalbaar misschien kosten ze sat met de rest ook maar zo doen.

 14. Toch wel vervelend, dat jouw IP adres (en dus jouw naw) na een inval bekend is bij justitie. VPN werkt niet, omdat je steeds hetzelfde IP adres nodig hebt voor contact met de criminele provider.

 15. Ik loop elke maand minstens 75% van mijn salaris mis aan loonbelasting en aanvullende belastingen. Ik heb er geen toestemming voor gegeven dus het is legale diefstal.

 16. Net als veel anderen heb ik, Netflix, skyshowtime, Prime en Disney. Wat kijk ik waar, geen idee. Ik moet wel 4 streamingsdiensten hebben want ik kijk best selectief.
  Als er nu iets was waar ik alles in 1keer kon zien en kijken. Misschien ook nog een leuke buitenlandse zender.
  Volgens mij betalen we ook nog kunnen kijk en luister geld.
  Veel via belwinkels? Dat komt omdat ze dan hun heimat kunnen kijken in verweggistan.
  Maar Timmie, het zijn geen miljoen, daar droom je over. Brein is wij van WC eend adviseren WC eend, ook zonder jou komen de centjes wel binnen bij de makers.Ja er worden een paar jongens rijk, als het legaal kon deed ik het legaal, maar helaas

  Dus Tim als je je nu eens een bedrijf begint die precies hetzelfde kan als iptv van ……., dan wordt ik misschien waarschijnlijk eventueel klant van jou.

 17. Ik zal ’t niet goedpraten, maar met zoveel verschillende streamingsdiensten, wil men dit legaal doen en men kiest ervoor per maand voor allemaal, dan is men zo’n €85 kwijt. Dat moet iedere maand weer worden betaald, bovenop het abonnement vh internet. Veel mensen kunnen of willen dit niet betalen. Illegale iptv springt hier dus in. Of men nu €6, €10 of €85 in de maand moet betalen, maakt veel uit.

 18. En nergens een bericht over waarom er zo veel zijn. Misschien omdat het normaal tv kijken alleen maar duurder en duurder wordt???

 19. Tv kijken moet weer goedkoper worden al die abonnementen kosten klauwen met geld belachelijk gewoon.tv bazen verdienen bakken met geld.totaal onterecht.en het aanbod dan elke ouwe film word elk jaar weer opnieuw op tv gebracht .harry snotter met zijn toverstafje enz dus tv aanbod bestaat uit herhaling op herhaling .vind dus niet gek dat mensen naar illegale oplossingen kijken heb je internet tv met terug kijken beslissen tv zenders nu zelf welk programma je wel kunt terug kijken en welke niet dat vind ik dus crimineel .wees gegroet

 20. Teveel praatprogramma’s en films die al 15 x te zien is geweest nog maar niet praten over series , die komen iedere 2 jaar weer langs . Vinde ze het gek dat de mensen andere wegen gaan bewandelen

 21. Wij wonen in Duitsland, mijn vrouw heeft de Poolse nationaliteit maar spreekt Nederlands.
  Wij hebben een abonnement op de app van Canal digitaal en wij kijken ook via iptv omdat op de Nederlandse zenders herhaling op herhaling is van de programma’s.
  Een schotel is voor ons geen optie dus de Poolse zenders kijken wij via iptv maar ook goede muziek zenders uit bv de UK of de USA en Canal digitaal zend Discovery Channel niet uit.

 22. Ik betaal €18,- voor m’n Digitenne-abonnement en €42 voor m’n Internet-abonnement. Beiden bij KPN. Wat doe ik verkeerd?

  • Ik betaal 38,50 voor Ziggo internet (zonder tv of andere poespas) en 8,95 NL ZIET voor die paar keer tv. Weet niet wat ik verkeerd doe, vind t prima zo.

  • Misschien moeten mensen eens wat anders ’s avonds gaan doen dat voor die buis hangen. Moet altijd glimlachen als hier trots wordt verteld dat er steeds meer cordcutting is en minder lineair wordt gekeken, maar ondertussen …

 23. Het is ook totaal niks wat er op tv komt.spelletjes komen me neusgaten voort uit.Dan serie en films is ook helemaal niets.gek he dat er andere wegen bewandeld worden.begin met Sky introductie in Nederland.Deutsland heeft ook meer aanbieder première b.v.

 24. Wat een geouwehoer allemaal. Als je naar legale tv wilt kijken, dan doe je dat lekker( dat is dan abonnementsgeld
  Die je kunt missen) Maar als ik €79 per maand kwijt bent aan een abbo van Ziggo, waar je een zenderpakket voor krijgt waar je helemaal niet op zit te wachten, dan kan ik best begrijpen dat men voor de illegale tv gaat. Ik ben dus per jaar 12 x €79 kwijt = €948 voor een klote zenderpakket. Nu ben ik €80 per jaar kwijt aan iptv + € 72 voor 2 jaar een abbo op NordVpn. Hoef mij nu niet te ergeren aan die flut zenders in Nederland. Heb nu honderden en nogeens honderden zenders ter beschikking en kan naar elke gewenste film, serie, documentaire, F1, sport, porno, kort gezegd: de duvel en z’n ouwe moer kijken.

 25. Dit is de toekomst ze moeten er maar aan wennen ze vragen veelste veel uitbuiters zijn het hoe kan het dat het zogenaamd illegaal ? Omdat het gvd goedkoper is dan de zogenaamde legale aanbieders moeten ze hier een les uit trekken en gewoon zakken in prijs dan zullen de illegale vanzelf verdwijnen domste van het domste en iets wat ze letterlijk never nooit gaan kunnen stoppen dus wat doen we dan? Improviseren nee kunnen ze niet wat dat kost ze euro’s damnmn think in the long run fooooolllsss dont be greedy for a extra buck or your enemies wil get rich and you Will .. vul de rest maar zelf in kost je niks

 26. kunnen ze met dat geld al die stoorzenders met hun irritante reclames misschien compenseren, en dan zonder reclame. in België is dat al een paar jaar als keuze ingesteld. sterker nog, Nederland wil dat niet. je bent hier zelfs Verplicht om te kijken, want Vooruitspoelen hebben ze geblokkeerd. dit nog los van dat ik nog noooit iets heb gekocht n.a.v. een reclame ! alleen maar geldbejag hier, een “haal”cul(k)tuur !!!

  • Viaplay voor f1 te kijken 15 euro per maand is dan 180 euro per jaar.
   F1 tv is 60 euro per jaar kun je het zelfde kijken maar dan 2x goedkoper waarom kan dat bij f1 tv dan wel

 27. Als ik bij een legale aanbieder het dubbele of viervoudige zou moeten betalen voor wat ik bij een illegale zou krijgen ,had ik dit gedaan..

  Maar Netflix ,videoland ,prime ,Disney + willen nou eenmaal de hoofdprijs per aanbieder ,waardoor ze een hoop mensen die wel willen mislopen 6 x streaming gemiddeld een tientje maal twaalf is 720 euro plus je verplichte ziggo sponsoring ,tja ..vinden jullie het echt gek dat men alternatieven zoeken voor maar 80 euro per jaar ?

  Ik kijk maar 4 uurtjes per dag ,moet ik daar dan ongeveer 100/120 euro per maand voor neertellen ?

  Net als dat de cd’s 40 euro per stuk waren gaat de streaming ook zijn prijs kwaliteit ruimschoots voorbij ,met al dat gepluk….

5 Trackbacks / Pingbacks

 1. Hoe illegale IPTV-Netwerken opereren - Spreekbuis.nl
 2. De toekomst van streamingdiensten ligt steeds vaker in het aanbieden van FAST-kanelen - Spreekbuis.nl
 3. Expat in Spanje gearresteerd wegens illegale IPTV - Spreekbuis.nl
 4. Stevige concurrentie streamingdiensten is een minder gevaar dan illegale IPTV - Spreekbuis.nl
 5. Ruim 1 op 8 Nederlandse huishoudens kijkt illegaal IPTV - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*