Stevige concurrentie streamingdiensten is een minder groot gevaar dan illegale IPTV

In de wereld van film en tv-streamingdiensten, waaronder Videoland, Viaplay, Netflix en HBO+, is de concurrentiestrijd hevig, maar een grotere bedreiging vormt voor het voortbestaan van deze industrie is het wijdverspreide gebruik van illegale IPTV. Op Spreekbuis.nl hebben we de afgelopen maanden herhaaldelijk aandacht besteed aan dit fenomeen, met artikelen die door een groot publiek gelezen worden. Dit onderwerp trekt veel aandacht, mede omdat uit onderzoek bleek dat ruim een miljoen Nederlandse consumenten al gebruikmaken van dergelijke illegale streams.

Het adagium ‘Content is King’ wordt vaak geciteerd binnen de media-industrie, maar de vele reacties onder onze artikelen laten zien dat consumenten niet altijd voor deze content koninklijk willen betalen. Aan de ene kant consumeren Nederlanders nog steeds massaal tv-programma’s en films. Aan de andere kant lijkt er een aanzienlijk deel te zijn dat weigert hier financiële waarde aan te hechten. Het is opmerkelijk dat sommige mensen van mening zijn dat toegang tot deze content gratis moet zijn, dat streamingdiensten te duur zijn, of dat ze simpelweg deze mediabedrijven te slim af willen zijn. Ze zijn er vaak niet van bewust dat zij een economisch delict plegen.

De huidige regelgeving lijkt voornamelijk gericht te zijn op de handelaren van illegale IPTV-services. Echter, via social media, zoekmachines zoals Google, en zelfs in elektronicawinkels worden illegale streamingkastjes en abonnementen verkocht met weinig tot geen belemmeringen. De laagdrempeligheid van deze illegale diensten draagt alleen maar bij aan het probleem, waardoor het een endemische kwestie wordt die moeilijk uit te roeien is.

Het is tijd daarom voor actie. Het nog te vormen kabinet staat voor de taak om de regelgeving aan te scherpen om de media-industrie te beschermen. Het moet niet alleen de focus leggen op de handelaren maar ook op de gebruikers van illegale IPTV-services. Een dergelijke stap zou niet alleen helpen bij het beschermen van de rechten van contentmakers maar zou ook de waarde van creatief werk binnen onze sector onderstrepen.

De Nederlandse burger moeten we ons ervan bewust worden gemaakt van de impact die illegale streaming heeft op de industrieën die ons entertainment bieden. Films, tv-shows, en andere vormen van media vereisen aanzienlijke investeringen in tijd, talent en financiële middelen om te produceren. Door deze content illegaal te consumeren, ondermijnen consumenten niet alleen de economische basis van de creatieve industrie, maar riskeren zij ook de diversiteit en kwaliteit van de content die beschikbaar is.

De weg vooruit vereist een gecombineerde inspanning van overheden, industrie en consumenten om een duurzaam model te creëren waarin de waarde van content wordt erkend, maar ook de risico’s van illegaal gebruik wordt ingezien.

26 Comments

 1. Het land wordt overspoeld door drugs en heeft wekelijks aanslagen te verduren. Je moet een keuze maken op wie je je pijlen richt. Iptv staar bij mij ergens onderaan

 2. de reguliere aanbieders zijn en peperduur en een normale tv avond is één grote reclame optocht als dank voor je dure abonnement!
  Daarbij kan komt dat bv moto gp.kon je zien op Eurosport net als de wk superbike ook darten was via de reguliere zenders te zien, inmiddels is ook dit allemaal achter de decoder verdwenen in navolging van voetbal, f1 enz enz alles is in de grijpgrage rovers handen terecht gekomen van de grote bedrijven.
  Bij iptv betaal je voor één jaar met alles erop en eraan minder dan 2 maanden abonnementskosten die je kwijt bent bij de “legale” criminele aanbieders als ziggo of kpn.
  Niets geen medelijden mee, kan het iedereen aanraden, kwaliteit is top!
  Het gejank en geklaag van brein e consorten is tenenkrommend, laat ze maar werk maken van de echte criminelen als eerder genoemde bedrijven!

 3. Maar Rob dit is juist het problem. Illegale iptv partijen betalen niets aan de contentmakers. Gaat gewoon in hun eigen zak. Dit mag niet goed gepraat worden. Uiteindelijk gaat dit ten kosten van de content die wordt gemaakt. Je jat toch ook niet bij de supermarkt omdat je de prijzen van albert heijn te hoog vindt?!

  • Precies, maar al die illegale kijkers zijn rupsjes nooitgenoeg. Get a life en ga eens wat anders doen dan vierkante ogen krijgen.

  • niet helemaal correct.
   Als de content legaal te verkrijgen is dan klopt het, maar bij gebruik van deze illagele iptv stream is ook een hele hoop content die niet eens legaal verkrijgbaar is.
   Veel mensen nemen ook daarom deze diensten af, ze willen content (zenders) van andere landen zien..

   Zelf bv zou ik heel graag de Belgische commerciele zenders (Play+VTM) willen ontvangen en ik zou ook bereid zijn hiervoor te betalen, echter deze zijn simpelweg op geen enkele mogelijkheid legaal te krijgen in Nederland (waar is Europa hier?!?).
   Zo ook voor de commerciële UK SKY zenders, maar zo zijn er veel meer zenders die simpelweg legaal niet verkrijgbaar zijn, dus de content makers missen ook geen inkomsten hiervan.
   (uh ja de aanbieder verdient er wel aan in dat geval, maar daar levert ie ook iets voor)

  • Nee klopt helemaal.
   Maar al jaren lang en dan niet 10 jaar nee meer dan 70 jaar worden er miljarden verdient over de rug van de normale hard werkende en belasting betalende burgers.
   Deze mensen gaan er al jaren lang meer en meer op achteruit.
   Dus nu is de tijd aangebroken dat het andersom gaat.
   Hollywood en de acteurs hoeven zich geen zorgen te maken over financiële problemen.
   Maar de burgers wel.
   Nu de rollen een keer naar de burgers worden gelegd is alles in eens voor veel mensen illegaal of nee dat kan je niet maken.
   Er is genoeg van de burger gestolen en nu steelt de burger terug.

 4. Als die bedrijven nou de abonnement betaalbaar maken zou het geen probleem zijn. Eerlijk is eerlijk je moet veel te veel betalen. Als je voor elke paket moet betalen ben je zo 100 euro per maand kwijt. Als die bedrijven nou 1 Platform maken. Met 1 vaste prijs die betaal baar is gaan veel mensen die iptv aanschaffen terug naar die bedrijven die het maken. Bij iptv betaal je voor al die kanalen tussen 70-100 euro per jaar. Als de bedrijven nou gewoon 10 euro per maand doen weet ik zeker dat de abonnement houders 4 voudigen.

 5. Het vervelende is een totaal versnipperd medialandschap. Zeker bij de streaming diensten. In tegenstelling tot audiostreamingdiensten zoals spotify, AppleMusic, Deezer etc. waar op alle diensten hetzelfde aanbod is, is het op gebied van video allemaal in hokjes verdeeld. Om een zo breed mogelijk aanbod te krijgen moet je je al op vijf of meer streaming diensten abonneren. Netflix, HBO, Videoland, SkyShowtime, Prime, Disney, AppleTV, Viaplay etc. met allemaal hun eigen aanbod. Je bent klauwen met geld kwijt…

 6. Het is gewoon niet meer van deze tijd dat je allemaal losse abonnementen moet afsluiten. Ik kijk met name Netflix, maar zou ook wel eens wat willen zien via een andere streaming dienst. Dan zou ik voor 1 streamingdienst nog een abo moeten afsluiten en na het volgen van de serie alles weer moeten cancelen omdat ik verder toch niet naar content van die streamingdienst kijk. Dat kost handen vol met klauwen…
  Voetbal precies hetzelfde, Viaplay zend Premier League uit wat voor Nederlandse kijkers interessant is omdat er veel voetballers die in Nederland hebben gespeeld een transfer daar naar toe maken als ze goed zijn. Dan wil je dat ook volgen. En F1 kan me niet boeien maar je betaald er wel een godsvermogen voor.
  Beter gewoon dus totale pakketten aan te bieden met zowel ESPN/Ziggo en Viaplay voor 1 bedrag per maand. Je creëert een klimaat dat juist mensen over schakelen op IPTV providers omdat je daar alles wel alles hebt voor 1 bedrag per maand of per jaar. Dat moet toch te denken geven dat ze iets niet goed doen en de prijzen van hun abo’s gewoon asociaal hoog zijn?!

 7. Als men bij Iptv gebruik gewoon een basis pakket betaald bij een provider wat is dan het probleem.
  Ziggo, Caiway etc… zijn gewoon veel te duur met hun aanbod. Wil je meer zenders dan moet je een extra pakket ( o a Espn, viaplay ) nemen. Je zit zo aan de €100,- per mnd. Elk jaar gaan die abbo kosten met Euro,s omhoog

 8. In België is denk ik niet alleen die ilegalie iptv een probleem.
  Daar zijn de Vlaamse zenders allemaal gratis te zien met terugkijk tv.
  Waarom zou men dan 20€/maand betalen?
  Ik ken er veel die kabel hebben opgezegd, om via de gratis app te kijken

 9. Ik zelf maak gebruik van ziggo en alle streamingdiensten die er zijn daar betaal ik dus ruim €175 voor…. Ik snap heel goed dat er mensen zijn die dit niet kunnen opbrengen en kiezen voor iptv… vind de jacht hierop dus ook zeer overdreven…of betaalbaar maken zodat iedereen het kan bekostigen of stoppen met zeuren… waar praten we nou over een beetje illegale tv kom op zeg, denk dat de overheid zich wel op meer dringende zaken kan richten

 10. Hou toch op met dit domme gepraat ga boeven vangen! Mensen die echt iets verkeerds doen en internet maakt alles mogenlijk zie je maar aan de deepfake en ai wat er nu is. Ga je zorgen maken over inbraken en overvallen en mensen die beroofd worden op straat. Laat dit gewoon bij zn beloop want het hoort bij de tijd. Hacken geen miljarden bedrijf en schrijf het over naar bankrekening eigenaars. Lmao wat een lachertje druk maken om tv op intwmernet. 🤣🤣🤣

  • blijkbaar weet men nergens meer over te daten en zijn vele onferwerpen al besproken dus richt men zich nu net als andere sites as totaaltv nu maar op iptv je moet toch ergens over zeuren nietwaar….. en verlies inkomsten geloven die provideds nu echt dat mensen die iptv kijken anders voor hun te dure pakketen waren gegaan …droom lekker verder….

 11. Dat lineaire tv uitsterft zjn ze zelf schud dat er overdag herhalingen op tijn is niet erg maar om de 2 weken weer het zelfde vooral op de discovery zenders en nog meer op ngc vanaf 17 uur om de week of 2 weken de zelfde aflevering er op soms al na een week

 12. ‘Legale’ content via providers en streaming diensten zijn rupsjes nooitgenoeg en krijgen een koekje van eigen deeg.
  Wat helpt is stoppen met je klanten te beroven . .

 13. ‘Legale’ content via providers en streaming diensten zijn rupsjes nooitgenoeg en krijgen ⁰een koekje van eigen deeg.
  Wat helpt is stoppen met je klanten te beroven . .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*