Luistercijfers week 49: Radio 10 nog steeds bovenaan, Radio Veronica op dieptepunt


De beslissing van Talpa radiobaas Dave Minneboo om de Top 4000 nóg verder uit te smeren over de gehele maand december pakt goed uit: Radio 10 was wederom marktleider afgelopen week. Dit lijkt vooral ten koste te gaan van Radio Veronica, die op een all time low uitkomen van 1,6%. Ook directe concurrent JOE van DPG heeft onder het hitlijstgeweld van 10 te lijden: ze duikelen naar 3,3%.

Bij Sky Radio begint de feestmaand december zijn vruchten direct af te werpen, met een langere luistertijd en een énorme sprong in weekbereik, bijna 5 miljoen luisteraars! Dit resulteert in een marktaandeel dik boven de 10%, 10,7. Waarschijnlijk gaat Sky volgende week over Qmusic heen. Dit bewijst maar weer eens het belang van meebewegen met de belevingswereld van je luisteraar, in een maand waarin velen met kadootjes en de kerstboom versieren bezig zijn legt Sky perfect de claim op dat gevoel.

Wat vooral zorgelijk is aan de luistercijfers van Radio Veronica is de enorme daling in luistertijd. Dit betekent dat de huidige programmering duidelijk niet opgewassen is tegen de concurrentie en alleen iets als de Top 1000 Allertijden het station nog een beetje overeind houdt. De ochtendshow met Frank van der Lende slaat duidelijk niet aan en het plan om ‘diverse ochtendshows te gaan uittesten in het nieuwe jaar’ belooft niet veel verbetering.

Ook het aanstaande vertrek van hun grootste ster Rob Stenders terug naar NPO Radio 2 gaat nog een extra aderlating worden. Het Vlaamse Mediahuis mag zich nu toch wel echt zorgen gaan maken of hun miljoeneninvestering in een FM pakket voor Veronica uberhaupt nog wel terugverdiend gaat worden. Er wordt aan Wouter van der Goes van NPO Radio 2 getrokken om het vertrek van Stenders enigszins goed te maken, alhoewel ook het gerucht gaat dat Van der Goes naar een van de Talpa stations vertrekt.

Met de Top 2000 op komst zou het zo maar kunnen dat Radio Veronica nog verder zakt, naar een marginaal marktaandeel van amper 1%. Wel moet gezegd worden dat dit het eerste jaar is dat zo duidelijk wordt wat hitlijsten bij concurrerende stations doen met het marktaandeel, bij de maandelijkse meting werd het effect nog enigszins gecamoufleerd door een gemiddelde van twee maanden. Het commerciële Radio Veronica had altijd al flink last in de decembermaand van de enorme marketingmachine rondom de Top 2000 van de publieke omroep NPO Radio 2.

Het zou voor Mediahuis een serieuze overweging moeten zijn om alsnog jongerenzender SLAM! terug te brengen op het huidige Radio Veronica pakket, aangezien de doelgroep van SLAM!, jong volwassenen, veel minder bediend wordt op FM dan de beoogde luisteraar van Radio Veronica. Ook het SLAM! format wordt bijna niet meer gehanteerd, behalve door regionale commerciële zender Wild FM in Amsterdam / Noord-Holland. Veronica zou dan in afgeslankte vorm verder kunnen gaan op DAB+ en het regionale pakket in de Randstad waarop nu SLAM! te horen is.

47 Comments

 1. Radio 10 laat elk ander radiostation ‘om hun moeder roepen’ deze week, dat moge duidelijk zijn. En dat zal nog wel even duren ook zolang deze lijst loopt.

  • Precies. En daarna de Top 2000 van NPO Radio 2. Plus de kerstprogrammering van Sky. Beter iedereen vrij geven bij de andere zenders in december en lekker non-stop, zou nog het beste werken! Je kunt nog meer vragen voor je reclamezendtijd want het valt veel meer op als de discjockeys hun mond houden. Maar hey, welk station durft zulke dingen nou te proberen.

 2. Ik moet er toch effe aan wennen. De Radio Veronica. De zender van Bull Verweij, die ik half jaren 80 leerde kennen binnen het publiek bestel. Op woensdag Ook Goeiemorgen met Bart van Leeuwen. Bijna altijd een gevecht met de klok. Naar school moeten maar het Spelletje “Raad waar hij Staat” af willen horen. Dan de vrijdag, Jeroen van Inkel in zijn beste jaren. Met Adam Curry en Rob Stenders.
  De top 40 in de middag. Ik haalde die elke week op bij de platenzaak vanwege de radiorebus. Let Harding. En dan Zondag. Radio Romantica met Alfred Lagarde.
  Ze gingen kokommercieel en ik ben Veronica toen uit het oog verloren.
  Op een dag vernal ik via Gerard Ekdom nota bene dat Bart van Leeuwen gedumt was. Goud van oud ging zonder hem verder.
  En nu jaren later is Radio Veronica een Titanic geworden. Rob Stenders heeft het geprobeerd te redden. Tineke…

  Het glint weg. Om een top4000 of krrsthits.

  Het fenomeen moet gered worden. Geef het terug aan Ad Bouman of Lex Harding. Geef Tineke en Bart van Leeuwen er een ere plek. Maak er een “radio5” van.

  Red Veronica!

  -zakdoekje-😮‍💨😪

  • Veronica zou nog wel te redden zijn hoor, maar dan moet je wel durf en lef hebben: aansprekende persoonlijkheden hun gang laten gaan, een soort Vandaag Inside op de radio. Brutaal, scherp, stoere marketingacties. Niet dat suffe, brave, woke gedoe van nu. Plaatjes aanvragen en appjes voorlezen, bah. Maar onder de RadioCorp vlag gaat dit niet gebeuren, die zijn veel te bang. Zie het magere succes van de 100pNL. De enige zender die een béétje stoer mag zijn scoort dan ook meteen en dat is Slam!

   ‘Als je alles voor iedereen probeert te zijn, ben je niets voor niemand’.

   • Nee Patrick, geen politiek net je woke.! Doe me een lol. Brutaal prima qua muziek. Maar ik zou graag een oldie zender willen met iets meer pit. Radio5 net ballen.
    Maar als er meer vraag is naar jouw versie, ook prima. Als Veronica Maar blijft.

    • Nee ’t gaat hem niet om politiek maar om leuke grappen als ‘Hoe krijg je een neger wit?’ En viraal gaan met ‘Het natte scheetje van de week’ (en dan doelt ie op vrouwen).

     • Brutaal zit hem niet in plat of ordinair, brutaal betekent: gedurfd. Stelling durven nemen. In Nederland hebben programmeurs van radiozenders zelden gehoord van een begrip als ‘stationality’, wat wil zeggen: de persoonlijkheid van je station. Waar alles, iedere actie, iedere jock (!) aan getoetst moet worden. Muziek is één ding, maar de sfeer die een radiostation met zich meebrengt en de emotie die de zender oproept bij een luisteraar is net zo belangrijk.

     • Stelling nemen tegenover wat? Tegen de mensen die ’t moeilijk hebben, over de rug van links dat stelling neemt om de wereld een beetje te verbeteren? En dan met een dik salaris achterover leunen. Of koekoeroe-gezwets, mensen doodongelukkig succes aanpraten met zen en wonderpoeder, in plaats om stelling te nemen dat succes nu echt niet nodig is om gelukkig te worden, te zijn. Ook, juist, als je weinig geld hebt. Personality is solidair zijn. Kerstbomen voor de inwoners van Ter Apel, feestpakketten voor Kijkduin. Giro 12345. Vrijdag ‘foute kersttruiendag’. Check overal de visual radio, maar altijd beter als T-shirts met Mohammed go home. Ik heb al gegeten en gedronken. Merry Xmas mister Kicken.

    • Gewoon een paar sterke personalities die het vak radiomaken onder de knie hebben. Maar aangezien we al jaren bijna alleen maar braverikken op de radio horen is dit fenomeen nagenoeg uitgestorven bij de Nederlandse radio. Ja we hebben Eddy Keur en Rob van Someren nog maar die houden er hoedanook ook een keertje mee op.

   • Met juist Rick van Velthuysen hadden ze een DJ die niet meebewoog in die Woke shit. Mocht graag naar hem luisteren.
    Verders had ik graag Stefan stasse er ook gehoord die nu gedumpt word op radio 2 ik zou zeggen NPO zenders saneren en je hebt een mooie keuze uit leuke dj’s voor Veronica.

 3. Misschien een Worst to First Z100-actie voor Veronica. Was lang geleden en waren andere tijden. Maar met alle radio-consultancy-boeken uit de verzameling van Kicken moeten ze toch een heel eind kunnen komen.

  • Ze zijn allemaal eigenwijs en vele stationmanagers en daarboven hebben weinig kaas gegeten van de echte wetenschap achter radio. Ze doen maar wat op gevoel, persoonlijke voorkeur of wat ze ingefluisterd wordt door discjockeys of nog erger: de buurvrouw, die zegt ‘ja vroeger luisterde ik altijd, maar nu met die gitaarherrie niet meer hoor’.

 4. Radio Veronica en Slam! samenvoegen, programmering en social media bereik en Veronica heeft in de 10+ doelgroe een froter bereik.

 5. Die 1 procent voor SLAM! Betekend maar weer dat er nog steeds behoefde is aan dit station maar natuurlijk gaat mediahuis het nooit wisselen met Veronica op fm ze geloven daar nog heilig dat Veronica de weg omhoog wel gaat vinden

  • Door geloven is nog nooit iemand rijk geworden. Ze hebben toch wel iets of iemand in huis daar bij Mediahuis die gewoon logisch naar de markt kijkt en zegt: deze wedstrijd gaan we niet meer winnen, hier is wel nog ruimte om deze doelgroep te bereiken: jongvolwassenen. Dus: SLAM! zsm terug op die frequenties. Ja ze hebben voor veel geld Veronica gekocht maar dit nog een jaar zo door laten modderen gaat nog véél meer geld kosten.

   Na dat jaar is er wel een andere partij die échte hitradio is gaan spelen, hoogstwaarschijnlijk op de frequenties van het dan geflopte Radio4all concept-project-rommelradiostation van Beelen. En dan is de kans voor SLAM! om verder te groeien ook verkeken. Je hebt nu geen clausule meer op die frequenties dus je zou, waar 538 ook steeds meer verzaakt een hitzender te zijn, van SLAM! een echte jongerenzender kunnen maken. Goud voor adverteerders.

   Het zou de radiomarkt in Nederland zoveel logischer maken en beter nog: zoveel verrijken voor de luisteraars. Deze move en de al zo vaak geopperde switch: NPO Radio 5 op de frequenties van 3FM.

   • Ik las daarnaast dat ze de boerderij in Naarden gaan verlaten eind volgend jaar en het pand in Amsterdam aan Basisweg flink verbouwd word voor komst van Veronica SLAM! En 100%NL zal ook wel wat kosten zoon verbouwing

 6. Dat krijg je met zo top ochtend show van een dj die zowel in de ochtend en middag compleet mislukt is. Had daar lekker Rick gehouden en de tijd gegeven.

 7. Maar welke deejays, maakt niet uit wie, zou je bij elkaar willen horen op je ideale station? Ik ken er te weinig voor een voorzet.

  • 7 – 9 uur – Lilian & Jan Marijnissen
   10 – 12 uur – Rob Jetten en friends
   12 – 14 uur – Lunchen met Frans Timmermans & Hanneke Groenteman
   14 – 16 uur – Jesse Klaver & Meili Vos
   16 – 18 uur – Drive Time met Femke Halsema & Stella Bergsma
   18 – 20 uur – Dineren met Ton Elias & Miljuschka Witzenhauzen
   20 – 22 uur – Emmely de Wilt & Roxanne
   22 – 00 uur – Leo Blokhuis & Annelie

   ’s nachts slapen we

 8. Hoi ik heb een drietal vragen
  1. Is er wel eens overwogen om 3FM op te doeken en volledig te vervangen door FunX? Lijkt me een mooie specifieke doelgroepen der?
  2. radio4all kan ik vanuit centrum NL naar het oosten van NL sinds een paar weken prima ontvangen na eerdere storingen. Gaan ze ook meedoen met het luisteronderxoek?
  3. Ik luister veel radio via een bedraad oortje op mijn telefoon. Overdag tijdens wandelingen en in de avond, nacht veel radio 1. Wordt zo luisteren , als je in het panel zit ook meegenomen bij de tellingen?

  Dank voor jullie antwoorden .

 9. Hoi ik heb een drietal vragen
  1. Is er wel eens overwogen om 3FM op te doeken en volledig te vervangen door FunX? Lijkt me een mooie specifieke doelgroepen zender?
  2. radio4all kan ik vanuit centrum NL naar het oosten van NL sinds een paar weken prima ontvangen na eerdere storingen. Gaan ze ook meedoen met het luisteronderzoek?
  3. Ik luister veel radio via een bedraad oortje op mijn telefoon. Overdag tijdens wandelingen en in de avond, nacht veel radio 1. Wordt zo luisteren , als je in het panel zit, ook meegenomen bij de tellingen?

  Dank voor jullie antwoorden .

 10. Bij Veronica zitten een hele meute van DJ’s die niets met muziek hebben en zelfs tijdens hun eigen programma’s met andere dingen bezig zijn.
  Het is een Jiskefet-achtig debiteuren crediteuren station geworden in hele korte tijd.

  • Tja en daar mogen we toch het duo Batman & Robin de eer voor geven. Je haalt luie discjockeys die er bij 3FM al geen zin meer in hadden en het alleen nog maar voor de naam en de faam doen, daar win je geen enkele oorlog mee. Maar kom in die generatie nog maar eens om een harde werker. Alles voor de likes en de foto’s!

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Gerard Ekdom krijgt een gigantisch bedrag geboden om naar Radio Veronica te komen - Spreekbuis.nl
 2. パトリック・キッケン:ジェラルド・エクドムはラジオ・ベロニカに出演するために巨額のオファーを受けている - Nipponese

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*