Is illegale IPTV burgerlijke ongehoorzaamheid of meer?

Nu abonnementsprijzen van tv- en internetabonnement door inflatie blijven stijgen en content meer versnipperd is, kan worden vastgesteld dat de verkoop van illegale IPTV-abonnementen door het plafond schiet. 

En dat is niet gek. Als je bijvoorbeeld als sportliefhebber naar voetbal, Formule 1 en darts wil kijken dan heb je als je het legale pad wil bewandelen al minimaal drie abonnementen nodig. En dit naast je normale abonnementen voor lineaire televisie en internet. En dit zijn ook niet de goedkoopste abonnementen voor betaalzenders en streamingdiensten die bij legaal kijken toegevoegd moeten worden. Als je dan ook nog eens van films, series en muziek houdt dan zijn nog meer abonnementen van streamingdiensten nodig en moet ook nog eens een aanvullend abonnement bij de tv-provider gekocht worden. Dit alles bij elkaar zorgt al snel voor een maandelijkse kostenpost die tussen de 100 en 200 euro ligt. En dat is voor veel kijkers met de hoge uitgaven voor onder meer energie en levensmiddelen niet meer op te brengen.

En nu hoor ik menigeen al denken ‘iets wat je niet kan betalen dat moet je gewoon niet kopen’. Maar wat nu als je in het verleden voor een fractie van de huidige kosten gewoon legaal wel naar dezelfde content kon kijken? Jaren geleden werd ik voor gek verklaard toen ik de verwachting uitsprak dat ook in Nederland de maandelijkse kosten van tv- en mediaconsumptie Amerikaanse vormen zouden aannemen. Toen lag dat rond de 200 dollar per maand. Met de huidige prijzen van abonnementen en de versnippering van content is de door mij uitgesproken verwachting voor een deel van de kijkers realiteit geworden. Zij zien als alle uitgaven voor mediaconsumptie worden opgeteld in het eigen huishoudboekje een bedrag onder de streep staan die overeen komt met de genoemde 200 dollar (182 euro).

En ook hierbij geldt: alles wat (te) duur is dat is gevoelig voor stelen. Zeker als het gewild is. Zet je elektrische fiets in Amsterdam neer en de kans is minder dan 50 procent dat je na terugkomst deze fiets nog op dezelfde plek weet terug te vinden. Ook al heb je de fiets met meerdere sloten vastgezet. En dat is ook bij tv- en videocontent het geval. Ook al zet je als contenteigenaar in op de best mogelijke beveiliging van content…..het wordt vroeg of laat gestolen. Het enig verschil met de elektrische fiets en het tv- en videocontent is dat bij de eerste zowel steler als heler wordt aangepakt. Bij het stelen van tv- en videocontent blijft de heler achterwege. En daarom is het een utopie van stichting BREIN om te denken dat op deze manier doorgaan de illegale handel in IPTV-abonnementen een halt toegebracht kan worden.

Het is een strijd waar op voorhand al van weet dat je die niet gaat winnen. Als eerste is het al moeilijk om de bron aan te pakken. De servers van criminelen die de illegale IPTV-abonnementen aanbieden staan veelal in landen waar opsporing en handhaving van dit soort illegale activiteiten weinig of zelfs geen prioriteit heeft. Enkele uitzonderingen nagelaten. Zo werd vorig jaar in Nederland in Den Helder een compleet datacenter in beslag genomen waar een van de grootste aanbieders van illegale TV in Europa zich met maar liefst 1200 servers huisveste. Maar dit is echt een grote uitzondering. De meeste servers van aanbieders van illegale IPTV-abonnementen staan in landen als China, Rusland en Marokko. 

In ons eigen – steeds minder koud wordende – kikkerlandje richten de bestrijders van illegale IPTV zich vooral op de verkopers (eigenlijk zijn het doorkopers) van de abonnementen die toegang tot het illegale tv- en videoaanbod geven. En die strijd gaan BREIN en justitie op deze manier niet winnen. Het is eigenlijk een probleem dat bij de wortel aangepakt moet worden. En die wortel is gek genoeg niet illegale IPTV. De echte wortel van het kwaad zijn de veelal Amerikaanse contentaanbieders. De eigenaren van streamingdiensten en betaalzenders dus. Met de alsmaar groter wordende dollartekens in de glazige ogen van gulzige aandeelhouders zijn zij de hoofdverantwoordelijken voor de huidige situatie. Zeker als ieder jaar weer de ladder van het financiële gewin hoger wordt gelegd. Meer winst betekent in de meeste gevallen hogere abonnementsprijzen. En hogere abonnementsprijzen betekent meer aantrekkingskracht voor de illegale IPTV-abonnementen.

Moeten BREIN en justitie dan met de handen over elkaar lijdzaam toekijken? Nee, dat natuurlijk ook niet. Iets dat illegaal is moet bestreden worden. Al is het alleen maar omdat de eigenaren van de servers meestal ver weg van hier de inkomsten uit deze vorm van internetcriminaliteit gebruiken om activiteiten in zwaardere criminaliteit zoals drugs en wapens te financieren. Maar willen BREIN en justitie echt illegaal IPTV kijken ook maar een heel klein beetje pijn willen doen dan moet men jacht maken op de helers. En dat zijn de kijkers. Wellicht u die deze blog op dit moment leest. Of uw broer, zus, zwager, buurman, beste vriend…..of ja wie eigenlijk niet? Want inmiddels is illegale IPTV in Nederland zo diep geworteld dat het moeilijker is om iemand te vinden die zijn friet zonder zout eet dan iemand die nog geen illegaal abonnement koopt.

En dat is toch begrijpelijk als je legaal meer dan 100 euro per maand betaalt en hetzelfde content – en zelfs nog veel meer – voor het gelijke bedrag maar dan per jaar bekeken kan worden. Liever een dief van content dan van je eigen portemonnee, denken velen. 

51 Comments

 1. In dit artikel wordt het illegaal kijken min of meer gepromoot alsof het normaal is en het allemaal maar te duur is. Het is een vrij product waarbij als men het te duur vindt niet moet afnemen. Alsof er geen andere weg is.

  En als je zo redeneert als de schrijver kan men maar beter stoppen met de jacht op moordenaars, walenhandelaren en dieven want het blijft wat doorgaan en kan ook niet worden uitgeroeid. Kortom onzinredenatie van de auteur

  • Onzin. Alsof mensen kiezen voor de bizarre prijzen voor levensmiddelen , energie en woningen en voor die oorlog die dat veroorzaakt heeft. De schrijver stelt terecht dat als je lekker je sport of favoriete serie wil kijken; je zo bijna 200 euro kwijt bent. Dat geld hebben veel mensen tegenwoordig niet meer zo even over, maar dat is zoals gezegd niet hun schuld. Intussen vreten die dikke aandeelhouders zich lekker vol en zijn er veel te veel losse en dure streamingsdiensten. Ik heb daar weinig medelijden mee op deze manier.

   De muziekindustrie heeft bewezen dat het wel gewoon kan. Niemand downloadt meer zoals vroeger op Napster of via torrents illegaal muziek. Waarom? Omdat er gewoon 2 grote streamingdiensten zijn waar je met 1 betaalbaar abonnement alles kan luisteren.
   Dat model moet ook weer terug in de TV/videowereld.

   • Als je er zo van overtuigd bent dat dat model ook weer terug moet in de tv wereld, dan begin je toch zelf zo’n bedrijf? Een soort spotify voor tv? Benieuwd of je een rendabele businesscase voor elkaar krijgt. Ik vind dat gejank van ‘duur dus dan stelen wr het maar’ ronduit verwerpelijk.

  • Het is een kwestie van marktwerking. De markt zorgt ervoor dat IPTV aantrekkelijk wordt. Ik begrijp dat het aantrekkelijk is voor recht hebbenden om de rechten te verkopen aan de hoogste bieder maar dat wordt doorberekend in de abonnementen. Mensen met een iptv abonnement leveren niets op. Mensen zonder abonnement ook niet. De mensen met iptv waren anders zonder abonnement. Dus voor de opbrengst voor de abonnement verkopers maakt het niet uit. Het is maar van welke kant je het bekijkt.

  • Ze zuigen klanten leeg voor enkele aandeelhouders en gierige kapitalisten,de overheid geeft het voorbeeld aan de burgers,zij zuigen burgers leeg oom winsten te maximaliseren….geven kapitalisten vrij spel de belastingen te ontwijken….vermeende legal, spekken miljardairs en lobbyisten,zorgen voor kartels die alles bepalen,burgers zijn machteloosheid gemaakt door deze legale diefstal…..de kapitalisten roven met hulp van ambtenaren…. roofkapitalisten zijn de dodelijke spijkers van deze aardbol,de gier maakt ons alle kapot….we hebben geen enkele keuze meer dat is zorgelijk

  • Nee wat insteek schrijver is en ook gewoon waar is, is dat het leegtrekken van consumenten en megawinsten asociaal zijn en ook een vorm vaan witte boorden criminaliteit zijn. Mensen pikken dit op den duur niet meer. Overheid heeft daar ook een handje van net als aantal politieke partijen. Inkomensverschillen, steeds en exponentieel groter worden kloof tussen bovenkant en onderkant samenleving enz. Er is voor alles een grens en deze wordt steeds vaker en sneller opgezocht. Dat kan en blijft niet goed gaan. Dit is maar een onschuldige uitwas ervan. Ben bang dat er veel ergere problemen zijn en komen door kapitalisme. Systeem bereikt weldra zijn eindpunt en wat dan gaat gebeuren is spannend en verontrustend tegelijk

  • Dit krijg je als je een duur abonnement moet nemen en dan ook nog eens meer dan 33% van de tijd naar reclames zit te kijken. Van mij mag men best geld verdienen maar het is op dit moment absurd. Delta legd bij ons een glasvezel binnen en nu wil kpn er ook nog een leggen. Net wat ik zeg absurd. Mensen hebben groot gelijk.

   • Helemaal mee eens,
    Er komt steeds smeer reclame voor content waar je een abonnement voor hebt, en het wordt steeds duurder,
    Dit is zorgt er voor dat mensen weer illegaal gaan downloaden en dus ook iptv afnemen

 2. In het verleden was er veel illegale muziek. De oplossing was Spotify of Apple Music. IPTV verdwijnt alleen als de legale aanbieders een betaalbaar pakket maken.

  • Precies dit. Ophouden met al die rechten aan al die losse bedrijven verkopen die weer perse hun eigen streamingdienst willen opstarten. Nog beter zou juist zijn als sport ook naar b.v. Netflix, Apple TV+ of Disney ging. Die rechten moeten ze ook niet aan 1 partij verkopen.

   • Toen netflix net bestond en een geen andere stream was , dat was ideaal. Die kant was beter dan nu de versnippering van al die stream diensten. Maar eerlijk gezegd denk ik dat je deze strijd niet zult winnen. Technologie ontwikkelt zich razendsnel, wie zegt dat illegale iptv straks niet beheert wordt door AI

   • iptv is niet alleen films en series, maar ook tig zenders..
    Vele zenders zijn niet eens te ontvangen of legaal te verkrijgen.

    Ik denk dat de meeste gebruikers dan ook de TV zenders kijken en niet het VOD content.

    Om dit op te lossen is enkel een dienst als spotify (maar dan voor beeld) niet genoeg.

  • Spotify heb je ook illegale app van dat je alles kan luisteren zonder er voor te betalen. Bij alles waarvoor betaald moet worden heb je misbruik, kijk in supermarkt naar bijvoorbeeld iemand die 6 blikjes goedkope halve liters steelt zijn er heel veel en dat kost nog geen 5 euro. Gaat niet om hoeveel iets kost maar dat t kan.

 3. Het zal meer zijn dan dat, want Nederland zal niet ’t enige land zijn, waarin dit speelt. Hij heeft ook de oorzaak benoemd: De verschillende streamingsdiensten. Eigenlijk zouden de film- & muziekindustrie hun handen ineen moeten slaan, tegen een gunstige abonnement. Dat zou al een stuk schelen

 4. Als je voor 15 euro per maand alles zou kunnen zien van de streamingsdiensten dan zullen veel mensen een abonnement nemen. Krachten bundelen dus ipv versnipperen.

 5. Een kleine zoektocht via Google geeft een scala aan Premium IPTV accounts met inloggegevens, elke maand weer! Kopen is dus niet strikt noodzakelijk, gewoon een kleine zoektocht op Google; username password iptv januari 2023

  • Ja maar dan moet je niet afvragen wat de kwaliteit is. Streams doen het vaak maar enkele seconden en kappen er dan weer mee. Er zijn tons van die free IPTV link websites maar allemaal scams van de reguliere IPTV abo’s waar je wel voor betaald.

 6. je hebt iptv helemaal niet nodig op internet zijn filmpjes te zien hoe je ZIGGO en KPN of andere aanbieders niet nodig hebt , gewoon gratis kijken naar alle zenders met behulp van een plastic schaaltje stukje folie. bier blikje en een stukje coaxkabel

 7. Er schijnt een correlatie te bestaan tussen mensen die illegaal streamen en hun vetzucht naar het eten van veel bamischijven in snackbars. Zo gaat dat, weinig geld voor gezond eten, wel veel uitgeven aan wat je thuis zelf ook nog voor een fractie kan frituren. Het nieuwe Nederlands is er, hier en nu, de revolutie van de bamischijf!

 8. De kortste klap is gewoon het internet abonnement 100 e+ maken, en daarmee de verliezen dekken van de streamenings diensten

  • Zo zeg. Slim bedacht. Dan kan mijn moeder die nooit streamingdiensten gebruikt maar wel graag internet wil, betalen voor illegale gebruikers. Internet voor de elite. Je kan zo de politiek in.

 9. Jarco Kriek, weer lekker onzin aan het schrijven. Je kan vroeger niet vergelijken met nu, tijden veranderen en gemaakte kosten voor hetzelfde ook. Geldt niet alleen voor streamingsdiensten, ook voor opnamestudios en providers. Alles wordt doorberekend. Ben ik het eens met de hoge prijzen? Nee, ook ik denk dat het een tandje lager kan. Maar ga niet onzin of illegale handel promoten. Gewoon betalen, voor een dubbeltje op de eerste rij bestaat al niet meer sinds de euro er is en er kan maar één koning per land zijn.
  Wellicht ga ik je serieus nemen als je normaal een artikel kan schrijven.

  • Deze blog gaat niet over producten- of studiokosten die hoger zijn geworden, Het gaat over versnippering van de content, En de soms absurde bedragen die voor uitzendrechten van sport worden betaald. Hierdoor worden abonnementen niet alleen duurder. Ook zijn meer van die duurdere abonnementen nodig om een volwaardig aanbod in de huiskamer te krijgen. Voor de duidelijkheid: ik ben ook tegenstander van illegaal kijken. Maar met de huidige ontwikkeling met versnipperde content en de ‘ratrace’ om uitzendrechten tegen prijzen binnen te harken die ver boven de marktwaarde liggen, werk de industrie zelf illegaal kijken meer in het zadel. En als je dan als industrie en overheid wil pogen om illegaal kijken te ontmoedigen dan moet je echt achter de helers – de gebruikers dus – aangaan.

 10. Wat zou helpen, en met name voor de sportzenders die hier populair zijn dat je gewoon een pakket kunt afnemen bij een streamingprovider waarin je alle sportzenders krijgt voor een vast bedrag per maand zodat je niet voor diverse streamingdiensten apart hoeft af te tikken elke maand. Dus zeg maar een pakket waarin ESPN, Ziggo en Viaplay (voor zolang dat nog blijft bestaan) zit. Met daarbij de mogelijkheid om zenders uit te sluiten. Volgens mij is er nog geen mogelijkheid voor zoiets, gat in de markt.

  • Dan moet het wel voordelig zijn anders kun je net zo goed gewoon al die losse abonnementen nemen zoals nu. En je moet er zien uit te komen met die streamingkanalen en dat zal nog wel lastig zijn.

 11. Jarco: ‘En nu hoor ik menigeen al denken ‘iets wat je niet kan betalen dat moet je gewoon niet kopen’. Maar wat nu als je in het verleden voor een fractie van de huidige kosten gewoon legaal wel naar dezelfde content kon kijken?,

  Wat een onzin. Vroeger moest je naar de videotheek of de bios om bepaalde films te kunnen kijken. Dat kostte gewoon geld. Tegenwoordig kun je bepaalde films die net uit de bios zijn via streamingdiensten kijken. Ook dat kost geld. Je kunt alles wel willen, maar dan moet je de consequenties accepteren. Dus niet én voetbal én darts én films etc. maar of.
  Als ik elke dag wil reizen (want dat kon ik vroeger ook en toen waren de trein, bus en tram veel goedkoper dan nu) dan heb ik volgens jouw logica het recht om veel zwart te reizen. Want ja, de energie en levensmiddelen moeten ook betaald worden.

 12. Laten we vooropstellen ik heb geen iptv,

  Maar ik begrijp heel goed waarom mensen het nemen
  Streaming diensten worden versnipperd in de tijd dat wij walkingdead keken.
  Wat het oo netflix nu is het een deel op disney en netflix
  Laat staan alle spinoff die op HBO , netflix etc staan

  Wij hebben inmiddels 4 streaming diensten a 45 euro per maand
  Bovenop liniair tv dienst op.

  En de prijzen gaan maar omhoog!!

 13. Wat ik ook niet hoor dat je tv abonement grotendeels bestaat uit reclame van de RTL en SBS zenders veel mensen zijn dit ook zat dat jumbo en ah de hele avond langs komen met de zelfde reclame.s de ntr zou wat betere progamma.s moeten uitzenden daar betalen we ook tenslotte belasting voor geef de mensen groot gelijk dat ze overgaan op illegale tv zorg eerst dat op onze eigen zenders normale progamma.s zijn zonder te veel reclame er tussen door

 14. Waarschijnlijk is de wereld te klein geworden. Jaren terug was er een wild aan schotels in de wijken. Deze zijn nu bijna allemaal verdwenen en een er is een andere oplossing gevonden. Verder zijn de prijzen van de kabel maatschappijen vrij prijzig. Het is dat ik niet alleen woon anders had ook ik geen kabel tv meer

 15. Ik kijk iptv, woon in het buitenland en kan anders geen Nederlandse TVen sport kijken, de vod, series en de prijs zijn extra.
  maar ook als ik in Nederland zou women had ik iptv, gewoon voor het overweldigende content, is zoiets als harder rijden dan toegestaan, iedereen doet het wel een beetje, maar het mag niet.
  en gebruikers aanpakken lijkt mij wettelijk nog te moeilijk ivm privacy en zo, zomaar ip nummers opvragen zal niet zomaar toegestaan worden denk ik.
  en als toch dan is er altijd van nog om het moeilijker te maken.

 16. Leren uit fouten doet men ook niet. BREIN blijft maar achteloos illegale iptv zwart maken, maar kijk eens naar de legale alternatieven. Die zijn er gewoon niet! Ik heb zelf disney, prime en netflix en kijk toch nog bepaalde series op iptv omdat ze nergens anders te kijken zijn.

  Neem een voorbeeld van Microsoft. Wie neemt nu nog een illegale OS? Maak content op een eerlijke manier beschikbaar (bijv door te kiezen wat je wilt kijken en maar 1 abo daarvoor te betalen) en de illegale aanbieders vallen meteen af! De tech (iptv zelf) is er al, zo moeilijk is het niet!

 17. Niks ongehoorzaamheid. Gewoon leuk. Ik heb abonnementen op de meeste streamingdiensten dus waarom zou ik het niet kopen. Het is gewoon iets uit de ether ontvangen, net als radio.

 18. Ik heb via Play HBO Discovery plus Sky show Time en Prime video. Intussen heb ik alles opgezegd en over een tijdje betaal ik €80 per jaar en kan ik alles zien

  • 80€ per jaar is nog duur, daar kan nog zeker de helft vanaf.
   En bedenk dat iptv ook niet zaligmakend is, bij velen zijn er ook storingen en freezes.
   Ook kan je iptv provider zomaar ineens de stekker er uit trekken, garantie 0,0

1 Trackback / Pingback

 1. Is illegale IPTV burgerlijke ongehoorzaamheid of meer? -

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*