Zorgen bij Mediahuis en Talpa om fusie DPG en RTL Nederland

De geplande overname van RTL Nederland door DPG Media roept grote zorgen op bij Talpa en Mediahuis. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft aangegeven dat er aanvullend onderzoek nodig is naar de mogelijke gevolgen van deze concentratie.

Volgens Talpa en Mediahuis kan de fusie leiden tot een dominante positie van DPG/RTL in het nieuwsaanbod, waardoor de diversiteit en onafhankelijkheid van het nieuws in gevaar komen. Ook vrezen zij dat de economische macht van de fusiepartners op de inkoopmarkt voor journalistieke diensten zal toenemen, wat kan leiden tot slechtere arbeidsomstandigheden voor journalisten.

Daarnaast is er bezorgdheid over de impact op de advertentiemarkt. DPG/RTL zou een one-stop-shop kunnen worden voor adverteerders, wat de concurrentie verstoort en andere mediabedrijven in een nadelige positie brengt.

De ACM onderzoekt verder of de samenwerking en contentdeling tussen verschillende nieuwsmerken zullen leiden tot een verschraling van het nieuwsaanbod. Deze zorgen zijn ingegeven door vergelijkbare situaties in België en het Verenigd Koninkrijk, waar mediaconcentraties hebben geleid tot een vermindering van de nieuwsdiversiteit.

De ACM neemt deze bezwaren serieus en zal de komende maanden verder onderzoek doen voordat een definitief besluit wordt genomen over de overname​​.

8 Comments

 1. Beetje hypocriet. Eerder maakte Talpa daar toch ook geen probleem van die dominante posities die zij zouden krijgen om met RTL samen te gaan?

  • DPG heeft ook wel bezwaren geuit in hun artikelen over Talpa. Het staat een ieder vrij het te proberen om te fuseren. Net als het een ieder vrij staat om bezwaren hierover in te dienen.

 2. Wouter schuift inderdaad regelmatig aan bij Beau.

  Los van dat, Talpa heeft niets te mauwen. Gaan over een haar toch samen met Mediahuis.

  Laat RTL dan lekker met RTL.

  Pax Flandriae in het medialandschap in de Lage Landen.

  • Wouter schuift al heel lang niet meer aan bij Beau en de andere RTL talkshows. Hij zit tegenwoordig vaak bij VI en wordt na de zomer een van de vaste gasten van Jinek bij NPO1.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*