Top 2000 café is sterk staaltje steigerbouw

Een kilometer aan stalen buizen. Gewicht? „Tonnetje of 30 tot 40”, schat Gerrit Kuster. Met een team van achttien man bouwt hij in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum het Top 2000 café van NPO Radio 2 op.

En dat is vooral een sterk staaltje steigerbouw. Het café, dit jaar voor de negende keer in het hart van Beeld en Geluid, is deels gebouwd boven de diepe kelder waar de omroepgeschiedenis van Nederland ligt. Zestien meter gaan de steigers de diepe canyon in.

„Een leuke klus ieder jaar. Passen en meten tot op de millimeter. De hele Top 2000 familie is weer bij elkaar. Het zit na al die jaren in mijn dna. De sfeer is fantastisch. Matthijs die altijd even komt kijken bij de opbouw. Het is het oudste decor van Nederland”, vermoedt Kuster (62). “Rommelig, mooi van lelijkheid.”

Lenny Kravitz
In een hoek liggen de perzische tapijten klaar. Wandpanelen met platenhoezen van Lenny Kravitz en de Red Hot Chili Peppers worden naar binnen gesjouwd.

Dit weekeinde streek Kuster, manager van de Production Factory uit Arnhem met zijn team neer in Hilversum. In twee nachten, zodat de bezoekers van Beeld en Geluid er geen last van hebben, is de steigerconstructie met café neergezet.

Deze week volgt de inrichting van het café, van waaruit de Top 2000 tussen 25 en 31 december uitgezonden wordt. Tienduizenden fans van de ’Lijst der lijsten’ komen dan om de uitzending in het café een half uurtje mee te kunnen maken. Komende weken worden de zes afleveringen van ’Top 2000 a gogo’ er opgenomen.

De constructie moet aardig wat gewicht kunnen dragen. „De dj’s laten het publiek tegenwoordig ook springen. Komt goed”, belooft Kuster lachend. „Ik blijf de komende weken stand-by. Ik wil niet dat er iemand zomaar aan een steigerbuis trekt als er ruimte moet komen voor een camera of extra lamp. Daar zit ik bovenop.”

Negen jaar geleden bouwde Kusters het bedrijf dat voor alle grote artiesten en sportevenementen in de wereld podia neerzet, het café voor het eerst in Beeld en Geluid. “Het idee was toen nog om de vloer van het café op de glazen wand in de hal te plaatsen. Technisch onmogelijk. Dan maar de kelder in met steigers. Als een meccanoconstructie bouwen we het op.”

Er heerst een opgewonden sfeer in Beeld en Geluid. Ook voor het personeel van het museum is de Top 2000 in huis een feestje. “Als ik Gerrit zie, weet ik dat het bijna Kerstmis is”, grijnst een medewerkster.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*