RTL-podcast over de waarheid achter de BioStabil 2000

Is de BioStabil 2000 een wonderhanger of een onzin-product? Om deze vraag draait het in de RTL Nieuws-podcast De Ketting van Santanera. De podcast is vanaf vandaag, 26 maart 2024, te beluisteren via alle bekende podcast-apps. Zo’n twintig jaar geleden hing de ketting bij menigeen om de nek. Bruno Santanera (87), de bedenker van de magnetische ketting met yin-yang-teken, wachtte gouden bergen. Totdat het voor hem op 8 maart 2004 flink misging; het consumentenprogramma TROS Radar besteedde aandacht aan de BioStabil 2000 en maakte deze met de grond gelijk.

In de podcast De Ketting van Santanera duiken RTL Nieuws-journalisten Daniël Youssef (25) en Sven van Diepen (26) in het verhaal achter de hanger. Hoe kan het dat Santanera na twintig jaar aan rechtszaken nog steeds in zijn gelijk gelooft? En heeft het consumentenprogramma de familie Santanera ‘moedwillig kapot proberen te maken’? 

Godlinze 
Voor hun zoektocht reizen de makers van de podcast af naar het Groningse Godlinze. Wie het dorp binnenrijdt, ziet gelijk een wapperende Italiaanse vlag. Meteen is duidelijk: hier woont de familie Santanera. Dankzij hen kent ook Godlinze de hoogtijdagen van de BioStabil. Rond de eeuwwisseling bezoeken honderdduizenden mensen het kleine Groningse plaatsje om een consult van ‘wonderdokter’ Santanera te bezoeken. En de zondagen staan in het teken van entertainment van onder meer zangeres Imca Marina. Zij introduceert vriendin en tevens presentatrice Tineke de Nooij vervolgens bij de Santanera’s. De Nooij zorgt ervoor dat de BioStabil 2000 landelijk aangeprezen wordt via de bekende thuiswinkel Tel Sell, met zendtijd op onder meer RTL 4 en SBS 6. Volgens de van origine Italiaanse Bruno Santanera zou de BioStabil 2000 helpen tegen allerlei kwalen: van depressie tot eczeem en van reuma tot migraine. Hoe het werkt? Simpel: de gebruiker hoeft de ketting enkel om de nek te hangen en de hanger doet vervolgens het werk. Het consumentenprogramma van de toenmalige publieke omroep TROS is sceptisch en doet eigen onderzoek. Conclusie: het fenomeen is ‘klinkklare onzin’. Het gevolg: een van de langstlopende mediazaken aller tijden. Santanera laat het er niet bij zitten. Volgens hem heeft Radar ‘doelbewust en onterecht’ zijn ketting ‘kapotgemaakt’. Twee decennia lang strijdt hij op iedere mogelijke manier voor zijn gelijk. Rechtszaak na rechtszaak passeert de revue.Van de drukte van toen, is vandaag de dag weinig meer over. Het dorp is verlaten en kent als trekpleisters alleen nog een restaurant en de plaatselijke voetbalvereniging. Er is niemand meer die het dorp bezoekt voor de ‘BioStabil 2000’. En dat doet de inmiddels hoogbejaarde Santanera pijn. Zijn uitvinding moest en zou ‘de wereld compleet veranderen’, tot zijn uitvinding naar eigen zeggen ‘de nek werd omgedraaid’.

Verrassende wendingen
Maker Daniël Youssef: “Onze zoektocht naar de waarheid heeft veel verrassende wendingen genomen en de uitkomst hadden we niet verwacht. Gebruikers, ambassadeurs als Tineke de Nooij en Imca Marina, maar ook tegenstanders van de ketting, komen allemaal aan het woord. Ook duiken we in de historie van Tel Sell en bekijken we welke rol de media hebben gespeeld in dit verhaal. Met als resultaat: antwoorden én onverwachte ontwikkelingen in het verhaal achter de beroemde ketting.”

De podcastserie RTL Nieuws: De Ketting van Santanera is in samenwerking met Tonny Media tot stand gekomen. De afleveringen verschijnen vanaf dinsdag 26 maart wekelijks in je favoriete podcast-app. Beluister hier de trailer en de eerste twee afleveringen.

Lees ook:

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*