Patrick Kicken: Marieke Elsinga vliegt volledig uit de bocht bij Qmusic met een ‘grap’ over de net overleden Def Rhymz, of zoekt ze zelf de uitgang?

[BLOG] Nou een nieuwe radiorel is geboren. Marieke Elsinga, de vruchtbare babymachine uit de ochtend bij Qmusic, wijkt vanochtend én gisterochtend in de ochtendshow met Mattie af van het voor haar geschreven script en vraagt zich hardop on-air af of het nummer ‘Schudden’, met de tekst ‘zak zak zak’ ook gedraaid gaat worden tijdens de begrafenis van de pas overleden rapper Def Rhymz als de kist naar beneden zakt.. Compleet smakeloos natuurlijk en in plaats van er een dag later sorry voor te zeggen deed ze het nog eens dunnetjes over. Heel haar Instagram en platform X ontploft over haar opmerkingen. Dat Ruud de Wild zoiets zou zeggen is nog enigszins te verwachten, maar Marieke de Braafste?!

Het was zondagavond laat toen ik een appje kreeg van mijn broer, Henri Kicken, die ooit een bescheiden hit scoorde samen met Def Rhymz in 2008, Slippers. Na een beetje navraag werd duidelijk dat Def helaas overleden is, hij werd maar 53. Natuurlijk zag je na het nieuws meteen overal bij bekende discjockeys en collega rappers foto’s verschijnen van ‘hunnie’ met de pas overledene, wat op zich al smakeloos is. Maar Marieke Elsinga gaat voor de hoofdprijs: terwijl de familie van de hiphopartiest een inzamelingsactie gestart is om hem een waardig afscheid te geven, roept zij op de radio dat het wel toepasselijk is dat ‘zak zak zak’ te horen is tijdens zijn begrafenis. Mijn God Marieke, dat je het denkt is een ding, maar dat je het hardop roept in je ochtendshow een hele foute tweede. Vooral omdat dit helemaal niet past bij jouw ‘on-air character’ dat zo voorzichtig én voorspoedig gepositioneerd is als ‘dat leuke buurmeisje van hiernaast dat van katten houdt’.

Dit is wel het risico wat je loopt als je een ochtendshow zo samenstelt en vantevoren bedenkt op papier zoals ze dat bij Q gedaan hebben. Volledig gekopieerd van een Australische man/vrouw ochtendshow, met zo’n beetje alle onderwerpen die ze daar ook behandelen. Geheide formule voor succes! Ja totdat een van de hoofdrolspelers even haar teksten vergeet en zichzelf wordt on-air. Roddeloog Yvonne Coldeweijer stipte al eerder aan dat er veel ‘fake’ is aan Marieke en ze vaak doet alsof, nu hebben we het volgende bewijs. Natuurlijk mag je best een grap maken over een artiest als die overleden is, maar zeker niet zo snel en zeker niet bij een jeugdheld uit de 90’s voor velen waar iedereen zo van schrikt dat hij er niet meer is. Benieuwd overigens of ze haar vanavond bij RTL Boulevard de hand boven het hoofd houden of zelfs over deze rel zwijgen.

Iets in mij zegt dat Marieke het gewoon beu is, dat vroege opstaan en de mama uithangen. Misschien probeert ze zo wel onder haar contract bij Qmusic/DPG uit te komen. Ook al zou ze morgen te horen krijgen dat ze niet meer hoeft te komen, dan kan ze volgende week mooi eens koffie gaan drinken op de Bergweg waar Radio 538 gevestigd zit. Lekker ’s middags bij Frank Dane mee gaan zitten lachen en wie weet kan ze daar haar eigen ‘humor’ meer kwijt dan in de zoetsappige ochtendshow van Qmusic. Ik snap het echt niet dat ze tot twee keer toe zo uit de bocht vliegt live on-air, daar moet meer aan de hand zijn. Alhoewel slaapgebrek gekke dingen doet een mens; weet je nog wat Giel Beelen de kop gekost heeft in de laatste stuiptrekking van zijn ochtendshow? Apengeluiden door een plaat heen laten horen en roepen ‘Sylvana hou je mond’, iets wat toenmalig zendercoördinator bij 3FM Basyl de Groot destijds aangreep om hem uit de ochtend te verwijderen.

Patrick Kicken

61 Comments

 1. Ach, ik denk dat Def Rhyms er zelf wel schuddebuikend om had kunnen lachen.

  Zegt de ene smakeloze dj tegen de andere smakeloze, Wat zijn we weer fijn anti-woke vandaag.

  +++

  Hey meisje,
  Hey lekker ding,
  Hey schattebout, kippebout, moerbout,
  Ik wil je naaie, naaie, naaie, naaie huis brengen,
  Want je hebt echt een lekkere bill cosby
  Lekkere Bobbejaanland.
  Hey schattebout, kippebout?ahhh?

  Ik wil je billen zien,
  Ik wil je billen zien,
  Ik wil je billen zien,
  Ik wil je billen zien,
  Ik wil je billen zien,
  Ik wil je billen zien,
  Heeey?..

  Zak, zak, zak, zak, zak, zak, zak, zak
  maar lekker door, door, door …

 2. Je schrijft “bekende discjockeys en collega rappers foto’s verschijnen van ‘hunnie’ met de pas overledene, wat op zich al smakeloos is”.
  Maar tegelijkertijd doe je precies hetzelfde door jouw (bekende??) broer in dat rijtje te plaatsen.

    • Ik zet deze clip erbij als eerbetoon aan Def, mijn broer Henri komt er amper in voor. Deze persoonlijke touch kan wat mij betreft wel, iets met gepast of niet gepast.

     Niet gepast is een uur na het overlijdensbericht gauw een foto zoeken die je hebt met de overledene en die meteen plaatsen met de tekst ‘oh wat erg!’.

     • Je had ook een ander liedje van Def kunnen plaatsen maar het weer heel toevallig een liedje zijn waar jij een link mee hebt

     • Leuke buurmeisje kunnen soms ook heel ondeugend zijn. Die zijn echt veel stouter dan jij denkt Pat.😬
      En jij hebt geen recht van spreken, want jij bent altijd stout.

  • Je mag gewoon niets meer zeggen van de woke/deugpliesie tegenswoordigs, dat is dus dit punt ook. Voor 2020 kon je daar aardig mee weg komen, maar sinds een aantal jaren heeft iedereen ‘ineens’ een kort lontje, is woke en deugt men dat het een aard heeft. Ook als je dat normaal gesproken niet bent in sommige gevallen, zoals in this case. Hypocriet natuurlijk.

   • Daar hebben we ‘m weer het gedeug. Ik kan ‘m niet anders zien als een oproep om niet te deugen: op naar de 18 miljoen Sywerts en Van Hagatjes. Gaaf land.

  • Er is ook geen sprake van een georganiseerde grote wokecultuur, dat is een waanidee van rechts. Er is wel een structurele anti-wokecultuur en dat betekent dat ze alles hekelen wat ze niet aan staat wat een ander vindt. En dat is veel en altijd gefrustreerde boosheid.

 3. Het bestaat beide. Je benoemd het zelfs beide maar beschrijft het op een andere manier. Feit is wel dat de meeste mensen hier helemaal niet bezig is. Jij wel dag in dag uit.

 4. Is de opmerking naar Marieke ‘vruchtbare babymachine’ wel geoorloofd, Patrick? Hoeveel mensen stoot je daar mee voor het hoofd, denk je?

  • Ja die kan wel, maar daarvoor moet je wel mijn eerdere columns gelezen hebben. Ik verzet me al jaren tegen het te pas en te onpas volop kinderen krijgen en opvoeden terwijl je het belangrijkste tijdstip op een radiostation doet wat al je energie en aandacht vraagt, vandaar dat ik er nog eens de nadruk op wilde leggen.

 5. tja…..beetje selectieve verontwaardiging. De bijkans heilige verklaarde, al lang geen maagd meer, Marie(a)ke vliegt uit de bocht en krijgt boegeroep en hoon over zich. Maakt bijvoorbeeld Youp van ’t Hek deze grap is er geen haan die er naar kraait.

  • Nou zeg inderdaad. Ik wist al toen ik dit artikel opende dat je die domme Bergweg met je grootste bron zou noemen en ja hoor. Tuurlijk. Selectieve verontwaardiging Patrick. Je mag niks meer zeggen van de woke brigade zogenaamd en dan Marieke affakkelen als ze een keer een schuiver maakt. Zeggen dat ze op een suf radio station zit en dan beter bij die volkszender 538 moet gaan zitten. Wat is het nou? Mag ze die grap nou wel of niet maken? Of niet op Q maar wel op 538? Consequent blijven is moeilijk als je columnpjes schrijft voor je grote vriend maar probeer het wel effe?

   • Nou Bert, ik zal het je nog een keer uitleggen: het gaat om stationality. De persoonlijkheid van een station. Ja Qmusic is een brave zender, onder de DPG vlag. Mattie en Marieke is de braafste ochtendshow. Dit is gewoon een amateuristische fout, ze moet terug naar de schoolbanken om de basisregels van radio te leren. Dat ze nu zo opzichtig haar excuses maakt past wel weer in het format en het imago van Q. OEPSIE! FOUTJE GEMAAKT! SORRY ALLEMAAL!

 6. Tsja is weer eens iets anders dan een geurkaars op een stoute avond, Patries.

  Kan jou dat schelen jo.

  Wat is er toch met dit land gebeurt.

  • Maandagmiddag besteedde Ruud de Wild aandacht aan ’t overlijden van Def Rhyms met een gesprek met Brainpower, ter afsluiting draaide hij … Schudden. En het is een misverstand dat je niets meer kan zeggen, zie de shows van Ricky Gervais, iedereen zegt juist alles, er is alleen een groot gebrek aan solidariteit met mensen die dat nodig hebben. Het is ikke, ikke en niets meer slikken. En wie uitdeelt, wie je ook bent, wat je ook zegt, moet ook incasseren.

 7. Wat een ophef. Alles wordt tegenwoordig bekritiseerd. Vruchtbare babymachine? Is dat wel normaal om te zeggen? Beetje vrouw onvriendelijk….maar dat mag wel?

 8. Marieke bukt, en het is weer klaar.
  Deed ze maar eens wat vaker zoiets spraakmakends, en niet zo woke.
  Zielig voor de familie dat die gast er niet meer is, en 53 jaar is veel te jong, maar echt niemand zal die walgelijke pruts plaatjes van Def missen.
  Kortom: weer een dagje ophef om de ophef, en volgende week, en waarschijnlijk al eerder is iedereen het weer vergeten.

    • Dat was uiteindelijk wel waarom Basyl hem uit de ochtend heeft gehaald, die poederbrief kostte hem destijds zijn middagshow van 14-16u voor de KRO.

     Overigens had ik natuurlijk ook stelling kunnen nemen van ‘jongens doe niet zo moeilijk over deze grap’ maar er is iets wat me tegen is gaan staan van Marieke. Noem het sterallures, noem het ondoordachtheid, noem het niet serieus nemen van je plek in de ochtend met alles wat dat aan energie kost, door zo snel twee keer moeder te worden.. het voelt gewoon allemaal alsof radio maar bijzaak is voor haar en ze vooral bekend wil blijven en op TV wil verschijnen.

     • Er bestaat namelijk niet zo iets als slechte publiciteit. Jammer dat ze haar excuses aanbiedt, het is best een leuke grap voor op kantoor of tegen vrienden en zelfs op tv op radio, Harm Edens zie ik dit wel zeggen bij DWHN. Denk dat ze is gedwongen excuses te maken.

     • Nou nou Patrick! Wat kan jou dat allemaal schelen wat Marieke doet! Het is haar leven! Heb je niet genoeg aan je eigen? Ik hoop dat ze niks van jouw ouderwetse gelul aantrekt en nog veel stoute opmerkingen maakt en nog veel babies krijgt want ze lijkt mij een geweldige moeder. Die werken met moederschap prima combineert.

     • Natuurlijk _is_ radio maar bijzaak, vent. Het is maar werk en sommige mensen werken om te leven én hebben een priveleven.

     • ik begon het al zo zuur te vinden dat je marieke liep te bashen, maar ik nam niet mee dat je het tafreel vanuit deze invalshoek bekeek. ja in de ochtend op radio zijn, zijn er genoeg die daar van dromen.

      wat betreft de opmerking, misplaats was het wellicht, maar def had de grap zelf ook wel in gezien als ze hem de vraag in levende lijve had kunnen stellen. def schuwde ook geen ophef.

     • Laat me niet lachen, dj’s hebben een luizenleventje. Behalve dan figuren als Kicken die niet tegen een beetje stress kunnen. Ruud de Wild rijdt fluitend naar Hilversum.

    • Trap ik een open deur in als ik over de grap begin die Rick van Velthuysen ooit zijn baan kostte bij de AVRO? De vraag waarom vrouwen twee hersencellen meer hebben dan een koe. Pas een paar jaar geleden hoorde ik dat Rick toch al niet zo lekker lag bij die omroep en dat die grap de spreekwoordelijke druppel was.

     • @Joris De radio kan geen bijzaak zijn als je de dagelijkse ochtendshow doet van een grote landelijke zender. Dan heb je bijna geen privé leven.

     • La me niet lachen, dj’s hebben een luizenleventje. Behalve dan figuren als Kicken die niet tegen een beetje stress kunnen. Ruud de Wild rijdt fluitend naar Hilversum.

 9. Morge, wat ik pas van je heb gelezen omtrent Marieke en nu dit weer(met name radio is maat bijzaak voor haar) doet echt neigen naar jaloezie.Doe gewoon je eigen ding en laat haar lekker. Iedereen maakt fouten en ik geniet elke ochtend opnieuw van M & M in de ochtend.

 10. Marieke ik veroordeel jou niet .
  Ik heb zelf ook zo’n stommiteit begaan . Uiteindelijk blijven we allemaal mensen die goede en foute dingen doen. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

 11. De klad raakt in de ochtendshow van Q.
  Wat eerder mijn favo ochtendshow was om naar te luisteren is momenteel weinig vernieuwend.
  Tom en Joe weg, Marieke vaker weg en Kay is weg maar ook weer niet.
  De sleur zit er echt in en das merkbaar. Doen hun ritueel en dat is het.
  Of worst achter de schermen Miloeska Wischenhausen ( of hoe schrijf je dat) al oppgesteld om de vernieuwende touch te gaan geven?

 12. Wat een geschiedvervalsing kicken.
  De apenopmerking (en referentie naar Johan Derksen opmerking) kwam nadat ik al zelf had besloten te stoppen

  https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm-nieuws/a9375b7f-8dda-490b-93fc-0dc371b07400/giel-stopt-met-ochtendshow-op-3fm

  https://www.mediacourant.nl/2016/10/giel-beelen-heeft-spijt-van-apengrap-sylvana-simons/

  Wederom slecht geïnformeerd.
  En idd beetje flauw dat jij nu incorrecte grappen gaat afkeuren.
  Dat gaat ongehoord Nederland niet leuk vinden 😉

  • Waarom voel je de noodzaak om je te verdedigen Giel? Dan klopt het natuurlijk. Ja je bent zelf gestopt, om daarna in de daluren van het weekend iets op 3FM te gaan doen. Net als je ochtendshow bij Veronica ook een succes was, ondanks de mismatch met de Veronica luisteraar.

   Jij bent nou de eerste die gewoon moet opstaan en zeggen hoe de dingen écht zitten. Wat kan jou het nog schelen! Van je ego afkomen betekent ook: radicaal eerlijk zijn en je niet meer verschuilen achter dingen die ‘imagoschade’ kunnen opleveren.

   Overigens geeft je reactie me ook weer meer inzicht in het gedoe met Marieke: ook jij had er toen (dat geloof ik wel) genoeg van in de ochtend, wilde iets anders en ging op zoek naar een uitgang, dan ga je risico’s nemen met ongepaste grappen.

   Leer mij radiomakers kennen 😉 X

 13. Waarom zou Marieke uit de bocht moeten vliegen om op te stappen bij Qmusic? Dat is schade voor haar en de zender. Ga dan naar de directie en dien je ontslag in.

  • Het komt gewoon over alsof ze er niet veel meer aan vindt en het haar geen zak meer kan schelen. Dit wordt natuurlijk ook gevoed door haar vierdaagse werkweek en zodadelijk vier maanden met zwangerschapsverlof. Iets wat ze haar trouwens beter nu kunnen geven, in deze vlek wrijven maakt hem alleen maar groter.

 14. Het is eigenlijk jammer dat de ouders van Patrick vroeger geen ochtendshow op de radio hadden. Want volgens zijn eigen theorie hadden zij dan niet aan kinderen moeten beginnen en was deze wereld toch een stukje leuker geweest.

  • Hahaha welnee, dat had je deze stukjes moeten missen en geef toe: je geniet er best van!

   Trouwens: thumbs up dat je onder je eigen naam reageert, daar zouden meer mensen een voorbeeld aan kunnen nemen

 15. “Marieke Elsinga, de vruchtbare babymachine”

  Mijn hemel wat ben je ook een zielig ventje. Het is 2024, je bent een volwassen man en je gedraagt je als een fucking incel. Terug je rukbunker in man.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*