EO-serie ‘De Joodse Raad’ nu ook als lesmateriaal voor middelbare scholen 

De veelgeprezen EO-serie De Joodse Raad is nu beschikbaar als lesmateriaal voor middelbare schoolklassen. Samen met de NPO heeft de EO een lespakket ontwikkeld waarin dieper wordt ingegaan op de historische gebeurtenissen die in de serie te zien zijn. Leerlingen leren over de historische Joodsche Raad zelf, maar worden ook gemotiveerd om zich in te leven en te verplaatsen in mensen van wie de levens bedreigd worden tijdens een oorlog. Welke keuzes heb je in zo’n onmogelijke situatie? Om de educatieve impact van de serie zo groot mogelijk te maken blijft aflevering 1 langer dan normaal gratis beschikbaar via NPO Start.

De Joodse Raad wordt nu elke zondag door de EO op NPO 1 uitgezonden en scoort wekelijks boven de miljoen kijkers. Kijkers zijn erg onder de indruk en reageren massaal op social media. Ook de vraag of de serie educatief ingezet zou kunnen worden op middelbare scholen komt veel voorbij. Vanaf deze week is er een lespakket beschikbaar voor De Joodse Raad.

Nieuwe generatie
EO-eindredacteur Arnoud Bruinier is verguld met de komst van het lesmateriaal: “Één van de belangrijkste redenen om deze serie te maken is dat we het verhaal over De Joodsche Raad ook voor nieuwe generaties toegankelijk wilden maken. De Joodse Raad laat zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids. Aan de reacties merken we dat deze serie actueel is en dit invoelbaar maakt voor veel kijkers. De Tweede Wereldoorlog is dan wel voorbij, discriminatie en buitensluiting van anderen is helaas van alle tijden. Dat er nu een lespakket is, is een bekroning op het harde werk van de makers van deze serie.”

LessonUp
Het lespakket is gebaseerd op de eerste aflevering van de serie, en kan worden behandeld in één lesuur. De les is opgebouwd uit een fragment van zes minuten, tekstslides en een werkblad. De les is via Netwerk Filmeducatie (in samenwerking met Beeld & Geluid) gratis beschikbaar op het platform LessonUp. Het lespakket is geschikt voor (v)mbo-, havo- en vwo-leerlingen in leerjaar 1 tot en met 6. De eerste aflevering van De Joodse Raad is, ter ondersteuning van het lespakket, gratis beschikbaar via NPO Start.

Historisch drama
In de vijfdelige historische dramaserie De Joodse Raad brengt de EO de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter in beeld. Hoofdrollen in de serie zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx. Regie van de serie is van Paula van der Oest. Het scenario is geschreven door Roos Ouwehand en Paul-Jan Nelissen. De Joodse Raad is een co-productie van de EO en Levitate Film en Caviar. De serie is tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive en het Vfonds

Aflevering 1
Het is februari 1941. De onrust neemt toe in Joods Amsterdam. De Duitsers stellen een Joods comité aan om de situatie onder controle te houden. Gerespecteerde regenten, Abraham Asscher en David Cohen, treden aan als voorzitters. Zij zien samenwerken met de bezetter als de beste manier om het dagelijks leven van de Joodse gemeenschap zo normaal mogelijk te laten doorgaan. De oorlog zal niet lang duren; de Duitsers kunnen nooit winnen. Een inval bij IJssalon Koco en het verzet daartegen leiden tot een gruwelijke razzia en er ontstaat twijfel over de Joodse Raad en zijn voorzitters. Ook bij Virrie Cohen, dochter en ‘lievelingetje’ van David Cohen.

3 Comments

  1. Jammer dat de serie in 5 afleveringen zo wordt afgeraffeld. Voorheen waren dramaseries altijd minstens 10 afleveringen (soms zelfs 13) e tegenwoordig moet het allemaal kort. Het is een goede serie maar er had meer ingezeten. Had meer budget in deze serie gestoken en die de troep die voor NPO3 is gemaakt (en waar niemand naar kijkt) gewoon niet gemaakt.

  2. Helaas zat in de aflevering van afgelopen zondag een voor mij storende fout.
    In een buitenopname in Amsterdam zien we duidelijk een TV antenne. En die waren er in de oorlog nog niet.
    Onbegrijpelijk dat die niet is weggehaald want hij heeft enkele functie meer.
    Jammer voor zo een top kwaliteit serie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*