Patrick Kicken: Joe maakt een fout door de jonge Kai Merckx de middagshow te geven op een oldieszender

[BLOG] Waren ze net zo lekker bezig bij dat Joe door de veertigers Coen en Sander (43 en 47) en de net vijftiger Dennis Ruyer (51) te strikken voor het ochtendblok, gaan ze me nou weer een beetje zitten tegenvallen door de zeer ambitieuze Kai Merckx (net 32) de middagshow te geven. Joe richt zich volgens eerdere persberichten op ‘de frisse veertiger’ die van oldies houdt. Dus had daar natuurlijk ook in de middag iemand geprogrammeerd moeten worden die de doelgroep kent, begrijpt en.. is! Waarom ze hem de middagshow gegeven hebben is inmiddels ook wel duidelijk.

Kai Merckx is druk met zijn carrière. Hij is in gesprek geweest met 3FM om daar de ochtend te gaan doen, omdat hij koste wat kost een drive time show wil presenteren. Dus hebben ze hem bij DPG/Qmusic maar zijn zin gegeven en laten hem, tegen beter weten in, de middagshow doen. Het kan niet zo zijn dat ze daar in Amsterdam niet weten dat het belangrijk is dat je ochtend- en middagshow een duidelijke overlap hebben. En dat gaat een lastige wedstrijd worden zo. Coen en Sander zullen hele andere onderwerpen gaan behandelen en veel meer betrokkenheid tonen bij de muziek die ze draaien. Die Kai is geboren in 1991, dus heeft de hele 90’s niet eens bewust meegemaakt qua muziek, laat staan de 70’s of 80’s.

Is dit niet een beetje spijkers op laag water zoeken Kicken? Zijn je bronnen soms opgedroogd? Nou het is wel zo dat een van mijn belangrijkste bronnen en ik ruzie hebben gekregen over iets dus verwacht de komende tijd minder primeurs op deze plek. Dan gaan we maar weer over tot de orde van de dag: technisch kijken of bepaalde programmatische beslissingen slim zijn. Kai zelf zegt in interviews dat hij nog geen idee heeft hoe hij zijn programma gaat invullen en dat begrijp ik wel. Mijn advies zou zijn: doe het alsnog niet. Het matcht niet met het beoogde publiek. Doe het desnoods zolang totdat het Joe lukt Gerard Ekdom, Gijs Staverman of nog beter Jeroen van Inkel terug te halen. Zij passen wel bij het format en het beoogde publiek is opgegroeid met ze, net als met Coen, Sander en Dennis.

Als ze het dan toch intern willen oplossen bij Qmusic laat dan gewoon Menno Barreveld (47, geboren in 1976) van Q naar Joe gaan om daar 13-16u te doen of de middagshow met veel muziek. Menno begint inmiddels ook te oud te worden voor Qmusic en past veel beter bij het oldiesformat en de rest van de club. Hij is al 20 jaar op die frequentie te horen, nog ten tijden van Noordzee FM. Hij volgde destijds zelfs Martijn Krabbé op met de middagshow op de spruitjeszender die De Mol heel wat geld gekost heeft. Maar goed, Iwan Reuvekamp runt de boel daar bij Joe en behalve op persoonlijke voorkeur zal hij ook moeten luisteren naar wat zijn (Belgische) bazen hem opdragen, die waarschijnlijk ook nog nooit een boek over radio hebben opengeslagen en verblind zijn door hun Vlaamse succes en de nummer 1 positie van Qmusic. Pas op, hoogmoed komt voor de val. Getuige ook die wanstaltige posts van Rob Ester die het beginnende succes van Joe natuurlijk weer helemaal naar zich toetrekt zoals hij dat ook al jaren met Qmusic doet. Over vallen en opstaan gesproken, ik ben weer eens aangeschoven bij de onder vuur liggende omroep Ongehoord Nederland om mijn mening te geven. Veel luisterplezier! En jocks, je mag best iets vinden van iets hoor, óók op de radio.

Patrick Kicken

42 Comments

 1. Menno Barreveld is absoluut geen geschikte dj voor een ochtend of middag show.
  Heeft hij nog nooit gedaan.
  Hij zal wel geschikt zijn op JOE voor de office hours (bijv 13-16)
  Vind Kai een goede dj, terecht dat hij zo’n show krijgt.
  Hoor m liever dan die ADHD van een Domien Verschuren.

 2. Snap daar ook niet veel van en slaat als kut op Dirk die Kai op Joe. Misschien dat ze Ekdom niet konden krijgen, dan maar in eigen huis opgelost.

 3. Ik denk dat je het mis hebt Kickie.

  Het grootste risico voor Joe is niet de leeftijd van de DJ.
  Het grootste risico is dat er straks teveel gepraat wordt op Joe. Veel ‘frisse 40-ers’ zijn geïnteresseerd in muziek die ze kennen én nieuws. Ze schakelen veel tussen muziekzenders en Radio 1 en/of BNR. Deze doelgroep zit niet meer te wachten op verstrooiend bedoelde spreeks.
  Als er op Joe teveel gepraat wordt, haken Veel mensen af.

  • Daar heb je een punt Peter. Het is hetzelfde als met Barend van Deelen op 3FM: echt wel talent en potentië, maar veel te veel geklets eromheen. Zou iemand op moeten zitten die duidelijk maakt dat 50% van het gesproken woord weg kan. Maar goed, kom daar maar eens om bij de NPO.

 4. Kickie! Wat lees ik nou! Ruzie met je bron! Balen man!
  Maar kop op Kickie, je mag nog bij ON zitten. Daar hoeft het gelukkig helemaal niet waar te zijn wat je zegt.

 5. Kicken, weet jij waarom Bas van Teylingen weg is bij Veronica. Als ik zijn reactie lees is het niet zijn eigen keuze geweest.

    • Nee Bas is geen bron Hans. Heb ooit eens via Facebook met hem tapes van radiogoeroes Dan O’Day en Tracy Johnson uitgewisseld. Bas is weg bij Veronica omdat ze daar POEP in hun oren hebben. Een van de weinige jocks die ze hadden die zijn show wél voorbereidt, terugluistert en zich dus verdiept in seminars van radiocoaches.

     Mevrouwtje Caroline Brouwer houdt gewoon niet van strakke discjockeys, het moeten vooral types als Frank van Ellende zijn, die maar wat doen zonder er vantevoren over na te denken.

  • Ja dat zou kunnen Christina maar dan nog spreekt Kai de taal niet van de gemiddelde veertiger/vijftiger en heeft hij totaal andere interesses. Dat gaat zich wreken on-air. Het belangrijkste is de verbinding die je maakt met je luisteraar qua belevingswereld en emoties. De gemiddelde veertiger heeft tieners in huis, zie je Kai (begin dertig) al een spreek doen over dat zijn dochter make up op wil naar school en hij dat maar lastig vindt?

   Hij heeft wel een zoontje van nog geen twee. Dat is al een baan op zich. Maar goed dat hij de ochtend niet gaat doen.

 6. Gewoon lekker muziekstreaming opzetten en podcast luisteren…. Tegenwoordig geen last meer van wie wat waar komt en freq. wisseling 😂 Zijn te veel van hetzelfde geworden ongeacht welke genre.

 7. Van Teylingen is net zoals Drogt, Dix, Molenaar, Drop en Tineke uit de programmering gehaald. Zaten voor een paar uurtjes per week. Was rommelig. Kan me voorstellen dat de nieuwe leiding minder versplintering wil en dit soort mensen vriendelijk bedankt. Kijk maar naar de nieuwe weekendprogrammering. Meer non-stop. Scheelt kosten.

 8. Ik denk dat de luisteraars van Joe niet echt blij zijn met die twee kleuters in de morgen.Ik ben al heel lang luisteraar van Joe België en later ook van Joe Nederland.
  Maar ik haak zeker af zodra die kleuters daar beginnen.Weer terug naar Nostalgie plus.

  • Ik begrijp je zorgen Erwin maar misschien zijn ze inmiddels volwassen geworden en passen ze hun tone of voice aan aan de nieuwe doelgroep die niet zit te wachten op poep- en pies grapjes.

 9. Ik denk persoonlijk dat als ze iemand een goede plek willen geven op die zender dan zouden ze eens moeten gaan winkelen bij de NPO en met name bij NPO RADIO 2 en 5. Geldt ook voor Mediahuis en Veronica! Onacceptabel om je meest trouwe DJ te ontslaan met de langste staat van dienst op zo’n manier!

 10. ach joh gewoon even goedmaken met die bron

  er zijn vast ergere dingen in de wereld dan de reden dat jullie boosch zijn op elkaar

 11. Zenders die er voor mij nog toe doen:

  Kink
  Radio Veronica onder Stenders (nu al aan het transformeren naar een Radio 10/Joe format)
  NPO Radio 1 en BNR.

  Zenders die ik niet langer dan een uur kan horen:

  De rest, zelfs nog liever de lokale omroep met verslagen over de kermis en broekhappen.

  Verder lang leve het internet, ook Joe gaat bij mij geen potten breken.

  • Hier ook vooral een mix van Radio 1 en ongeveer 1001 internet-zenders, en buiten de deur stond ook weleens het Veronica onder Stenders op. Maar dat gaat alweer achteruit. Lijkt me best makkelijk om tot die grote meerderheid te behoren die juist herkenning zoekt.

 12. Rob Ester op social media is inderdaad een vaak uitgelachen fenomeen. Opscheppen, opscheppen, opscheppen.
  Laat de cijfers voor zich spreken en zet jezelf niet neer als centraal middelpunt. Maar ja… ego hé…

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Toine van Peperstraten de volgende grote naam bij JOE - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Kai Merckx nu al op een zijspoor bij JOE? - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*