Patrick Kicken: Kai Merckx nu al op een zijspoor bij JOE?

[BLOG] Ik kan het toch niet laten: even vanaf mijn vakantieadres wat interessante dingen die me ter oren kwamen. Lopen daar ook discjockeys rond dan? Dat niet, maar mijn telefoon blijft maar berichtjes binnen krijgen natuurlijk. Onder andere over die jonge gast die bij het oldiesstation van Qmusic met veel bombarie aangekondigd werd als super middagshow, Kai Merckx. Ik schreef er in oktober al over dat Kai veel te jong is van geest en muziekkennis voor een station waar de hele dag muziek van ver voor zijn geboorte gedraaid wordt. Nu hoor ik dat hij bij JOE, waarschijnlijk door zijn programmaleider Iwan ’te licht bevonden’ wordt. Hoe zit dat? Of gaat dit gerucht over de rol van Kai als sidekick op vrijdag in de ochtendshow bij Qmusic?

Laat ik eerst even duiden waarom ik Iwan Reuvekamp regelmatig hier Iwan de Verschrikkelijke noem. Hij staat erom bekend als programmaleider bovenop jou als discjockey te zitten. Ten tijde van Mattie’s ochtendshow zat hij er regelmatig bij tijdens het programma, met zijn benen over elkaar en een kladblok op schoot om ‘notitities te maken’. Toen ik dit hoorde dacht ik: weet je wat Iwan, ik kom de volgende keer als jij met je vrouw ligt te vrijen er ook bij zitten op een stoel met mijn iPad om aantekeningen te maken wat er een volgende keer beter kan. Want zo voelt dat voor de meeste radiomakers. Zo intiem is goede radio, je haalt het niet in je hoofd om als programmaleider te bellen TIJDENS de show, laat stáán dat je erbij gaat zitten. Killing voor alles: de sfeer, het zelfvertrouwen van de makers en het idee dat ze eens iets zouden mogen proberen wat ze niet eerder gedaan hebben.

Over de tijd van Niek van der Bruggen in de middag bij Qmusic gaat het verhaal dat Iwan over hem zei ‘ik ga hem eerst afbreken, om hem daarna op te bouwen zoals ik hem wil horen’. Als dit waar is dan is hij helemaal een weggooier, laat jocks toch eens zichzelf zijn! De man Reuvekamp zal best wel wat hebben bijgedragen aan het succes van Qmusic, dat kunnen we niet helemaal op het conto van Dave Minneboo schrijven. Maar zo met je deejays omgaan, ze omvormen tot hoe jij ze wil horen, is op papier dan misschien wel allemaal binnen de regels, want wie betaalt bepaalt, maar als discjockey voel je je behoorlijk in de kou en te kijk gezet. Niet meer doen Iwan, werkt averechts, bijsturen oké, maar omvormen?! Nu het luistercijfer van JOE stagneert (rond de 4%) lijkt het er dus op dat de middagshow met Kai al de klos is, nog voordat hij begonnen is! Zou het ook met de verkeerde begeleiding te maken kunnen hebben? Of zoals eerder gezegd: de goede man op de verkeerde plek. Verbaast me niks als maandagmiddag Timur Perlin te horen is, Iwan’s lieveling. Of we horen een Kai die stijf staat van de stress, door overbemoeienis.

Over dat andere oldiesstation, Radio 10, heeft old timer Erik de Zwart in de wereld geholpen dat Eddy Keur er gaat werken, hij zei het zelfs TIJDENS zijn radioshow op hét bejaardenstation van Nederland, NPO Radio 5. Way to go Erik, lekker bezig, jij leest ook nog steeds de Veronica gids? Hier kan ik kort over zijn: ja dit zou een goede oplossing zijn, als ochtend- of middagshow, wat ik ook schreef in het artikel in Veronica Superguide deze week, maar ik zie het niet gebeuren. Eddy zit perfect op De Grootste van Nederland, waarom zou je verhuizen naar een kavel dat maar in 60% van Nederland op FM te ontvangen is? Zie wat er staat te gebeuren met de carrières van respectievelijk Stenders, Ekdom, Goes en van ’t Hof: die zijn dadelijk op het slechste pakket van Nederland nergens te ontvangen. Ja je mag Radio Veronica zeggen, met een schamel marktaandeel van 1,5% bij de laatste meting. Keur weet wel beter dan dat, voor het geld hoeft ie het niet meer te doen want dat krijgt ie toch niet meer op. En onze vriend Kai moet gewoon ja zeggen als 3FM hem voor een tweede keer benadert voor een drivetime show: lekker veilig oud worden bij de publieken, zonder het gehijg van Iwan in je nek. Benieuwd of en hoelang we Merckx gaan horen bij JOE, waar nog steeds op de website staat dat hij maandag de 26e begint.

Patrick Kicken

Update zondagavond 25 feb: voor de goede orde en lieve vrede hebben ze bij JOE een dag voordat Kai gaat beginnen met ‘zijn’ middagshow er toch maar een persbericht uit gedaan. Het begint met een verzoekplatenuurtje, iets wat verdacht veel weg heeft van Timur Perlin’s Requestival op 3FM. Het scenario dat Kai bij de definitieve programmering naar het 10-13u slot verhuist wat eigenlijk voor Dennis Ruyer bedoeld was en Timur de middagshow gaat doen wordt hiermee reëeler.

30 Comments

   • Ik weet niet of je het doorhebt Pat, maar in feite zit jij ook met een kladblokje op schoot over de schouders van de DJ heen te kijken en van alles hier te schrijven met wat ze allemaal niet goed of fout doen. Jij bent echt geen steek beter.😬

    • Met het verschil dat Patrick Kicken het salaris van bijvoorbeeld Mattie en Marieke niet betaalt. Ze kunnen de columns van Patrick Kicken daarom prima negeren, dat kunnen ze niet doen met de feedback van de baas.

     • Eddy Keur is een hate it or love it DJ. Zeker origineel en grappig. Maar ook super gedateerd en graag naar zichzelf luisterend. Geen kanon voor 20-49. Ook bij 2 is er dip als Eddy op de antenne is.

    • Zit wel iets in Eddo maar ik probeer niet teveel in te gaan op de details, je maakt een radioprogramma namelijk niet beter door over kleine dingetjes te gaan zitten muggenziften die beter kunnen, je maakt een radioprogramma beter door dingen toe te voegen waar de luisteraars voor intunen.

     Dus beter gewoon na afloop van de show of op een ander tijdstip lekker gaan brainstormen over elementen die je kunt toevoegen die een hit kunnen worden bij de luisteraar, dan vallen mindere dingen vanzelf weg omdat er simpelweg geen tijd voor is.

    • @japie Insider Is echt totale onzin wat je zegt over die dip als Eddy op Radio 2 is. Hij is zeer gelieft bij de meeste luisteraars, ook die van onder de 49. Ik durf zelfs te stellen dat de luisteraar liever Eddy dagelijks tussen 16.00 en 18.00u heeft dan Ruud.

 1. Jan-Willem en Jeroen van 2 naar 10.

  Edwin Evers, Cobus en Henk in de Middag op 10.

  Eddy Keur op vrijdag, zaterdag en zondag op 10.

  Ondanks kudt-freqs op het pakket van 10, als ik eigenaar zou zijn geweest had ik het wel weten.

 2. Laten we eerlijk zijn, althans, ik een 45 jarige klootzak met vrij veel radio ervaring. Wat ik lang vind en nog steeds achter sta: Eddie Keur verdient een hoger podium, deze man is radiomaker door bloed. En ja Patrick, iets waar jij totaal niet staat, nooit zal staan en nooit klaar voor bent. Amen. Groet, Roy.

 3. Vind ik ook, Eddie Keur maakt er altijd een feestje van op de radio. Ongelofelijk snel en gevat, ideaal voor ,s middags in plaats van dat geneuzel van die oervervelende has been Ruud de Wild.

   • Twee uur per week de Keurclown is best aardig, maar heel vermoeiend en ik denk dat er geen zenderkeurbaas is die hem de hele week laat optreden in z’n eigen Keurcircus. Geldt ook voor de luisteraars en denk ook voor z’n fans. Framboos-cheesecake-paaseitjes zijn heel lekker, maar na twee weken word je er kotskeurmisselijk van. Zelfs z’n zus. 😉

 4. Ik vind het sowieso verdacht stil bij Joe. Je hoort niks meer over Coen en Sander of ze al iemand hebben voor het ochtend blok waar Dennis ruyer zou gaan zenden ? Of gaat inderdaad van Someren weg bij R10 en zijn Coen en Sander daar voor gevraagd ?

 5. Joe heeft zich (bedoeld of onbedoeld) gepositioneerd als lekkere muziekzender zonder veel gepraat. Die korte, nietszeggende spreeks zijn prima. Dat wordt breed gewaardeerd en voor de muziek is een grote doelgroep.

  Als Joe veel langere talks gaat krijgen, kan dat verkeerd uitpakken. Ik denk dat Iwan zich dat realiseert. (En eigenlijk hoop ik dat ook, want zoals Joe nu klinkt vind ik heerlijk Kickie).

 6. Op de Nederlandse joe hoor je te veel van de zelfde goede muziek weinig varaties
  Na 3 weken luisteren dan opzoek naar een andere zender
  De belgische joe 60s&70s draaien vanaf 10in de ochtend tot 0700u s’morgens nonstop goede muziek minder opnieuw van de zelfde muziek en waarom disjockys (helemaal niet nodig)
  En op dab+ een betere band breedte dan op de meeste Nederlandse zenders

 7. Ik zag het helemaal voor me. Zo.n man met zijn kladblok…

  Maar Patrick. R5 bejaardenzender?
  De enige die daar bejaard is os Felix Meurders.
  Die heeft wel wat Kay niet heeft…

  Fijne vakantie verder

   • Dat onderscheid word in de luistercijfers niet gemaakt. Ze tellen toch mee.
    En het kan leuke radio zijn. Bart van Leeuwen die met iemand die in 1961 16 was een spelletje doet. Gewoon een willekeurig voorbeeld.

    Ps. De luisteraars als spul zien….?

 8. veronica heeft misschien wel een slecht fm pakket maar vooral slechte programma’s en matige dj’s. begin met goede programma’s dan vinden de luisteraars veronica misschien wel weer terug.

  • Het is een combi van vele factoren: mismanagement, zwalkend muziekbeleid, geschuif met deejays, het geprobeer met de ene na de andere ochtendshow, het afwezig zijn van Stenders: de luisteraar weet gewoon totaal niet meer waar hij of zij aan toe is bij Veronica

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*