Patrick Kicken: De TV kan het raam uit, Ruud de Wild krijg een eigen docusoap

[BLOG] Nou dat was even lastig opstaan vanochtend. Moeten we allemaal nog bijkomen van de overnames in radioland, waardoor de helft van de Nederlandse (commerciële) radiostations ineens door de Belgen bestierd wordt, komt daar bovenop ook nog het nieuws dat NPO Radio 2 DJ Ruud de Wild en zijn vriendin Olcay Gulsen vanaf eind deze maand hun eigen docuserie hebben. Niet op NPO3 ofzo, maar bam, op NPO1! Hoppa, van onze belastingcenten, prime time je leven als Bekende Amsterdammer blootleggen op de landelijke TV. Wat is dat toch dat meteen zoveel weerstand oproept als Ruud weer voor de zoveelste keer de publiciteit zoekt?

We herinneren ons nog allemaal het moment dat Ruud de Wild wel even de verteller zou zijn bij The Passion vorig jaar. Op de radio komt ie al amper uit zijn woorden, maar dit was helemaal een gehakkel van heb-ik-jou-daar. Met hoongelach tot gevolg. Nu zou het kunnen lijken dat ik gewoon een hekel heb aan De Wild en alles wat ie doet verafschuw, maar dat is het niet. Kom ik weer voor de honderdste keer met het voorbeeld van zijn radioshow twintig jaar geleden bij 3FM, samen met Jeroen Kijkindevegte en Sander de Heer: dat was van een exceptionele kwaliteit, zeer origineel en helemaal raak. Maar alles wat Ruud daarna heeft aangeraakt: ik weet het niet.

Het lijkt alsof De Wild alles aangrijpt om maar bekend te blijven. Schildert om bekend te blijven. Radio blijft maken, tot in den treure, om bekend te blijven. Relatie met een andere BN’er. Een documentaire over zijn verschrikkelijke ziekte. En nu dan dus een docusoap waarin de tortelduifjes en passant ook nog even naar Turkije vliegen vlak na de aardbeving, om hulp te bieden. Marcel van Roosmalen en Gijs zetten er terecht vraagtekens bij in hun podcast. Je moet zó opletten als BN’er of nog erger bekend koppel, als het ook maar engiszins lijkt alsof je ergens een slagje mee wil slaan of op mee wil liften dan ben je de sjaak. Nu hebben deze twee al de schijn tegen en dan komt dit er nog eens overheen. Camerageil? Of gaan we echt iets leren van ze.


Neem dan zijn radiocollega Eddy Keur, die Ruud altijd vervangt als hij weer een ijdelheidstripje onderneemt. Die maakte ook een docu voor Powned, maar dan eentje waarin hij met vijf jongeren het concentratiekamp Auschwitz bezoekt. Zijn opa kwam om tijdens de holocaust. Proef je het verschil? Je krijgt er meteen een minder zure bijsmaak van. Maar goed, misschien moeten we het allemaal maar afwachten en blijken het allebei zeer integere, kwetsbare mensen te zijn die het hart op de juiste plek hebben en absoluut niet om zichzelf te promoten dit avontuur zijn aangegaan. Blijkt Ruud op TV ineens wel grappig. Maar hij is geen Martien Meiland. Het blijft hoedanook een gekke gewaarwording dat hier belastinggeld aan uitgegeven wordt, Ruud & Olcay op reis, Ruud & Olcay verbouwen hun huis, Ruud & Olcay ontmoeten elkaars familie. Niet meer iets voor SBS6 ofzo? Spendeer dat geld toch gewoon aan televisie waar kijkers nog wat van opsteken, dacht dat dat een kerntaak van de NPO was.

Patrick Kicken

37 Comments

 1. De Meilandjes zijn er groot mee geworden, maar die zijn dan ook grappig en snap ik waarom het werkt met hun. Maar Ruud en die vreselijk aandachtsgeile Olcay die Ruud daar mee aangestoken heeft? Nee laat maar, flop in the making. Alleen maar te doen om ‘relevant’ te blijven en vooral te deugen.

    • jij zegt : De Meilandjes zijn er groot mee geworden, maar die zijn dan ook grappig en snap ik waarom het werkt

     dan neem ik aan dat de meilandjes dus grappig zijn. als dat zo is dan is ruud ook grappig

     • Nee, ik baseer het puur op de kijkcijfers, niet op mijn persoonlijke bevindingen.

     • aha, dus uit de kijkcijfers kun je opmaken: “maar die zijn dan ook grappig en snap ik waarom het werkt”

      8 uur journaal is ook grappig, hebben ook veel kijkers

     • Ik ga van de kijker uit, niet van mijn persoon. Ik kijk dat niet, maar de kijker vind het geweldig gezien de kijkcijfers en de waardering die het krijgt hierin. Zo duidelijk?

     • lees je eigen tekst terug:

      “De Meilandjes zijn er groot mee geworden, maar die zijn dan ook grappig en snap ik waarom het werkt”

      dan had je moeten schrijven: er kijken veel mensen naar, die zullen het wel grappig vinden. zo duidelijk?

 2. Ik zou eerder naar Ruud kijken dan naar Meiland.

  En die laatste zin: als we dat invoeren dan blijven er weinig programma’s over bij de NPO.

  En waarom maak jij zelf nog radio?

 3. Leuk he schijten op de NPO waar je zelf van 1995 tot 2004 werkte toen commerciele omroep al bestond met in feite commerciele radio op het toenmalige Radio 3FM en 3FM bij de toenmalige TROS waar de Havermoutshow, Tussen Happen en Stappen en meer van die in jouw optiek echte ‘publieke’ programma’s niet het doel hadden om te scoren met popmuziek? Wat daar publiek aan was, mag je aan Erik de Zwart uitleggen.

   • Ik blijf het ongelofelijk vinden dat een man die zich per minuut gemakkelijk 14 keer verspreekt, nog op nationale zenders wordt uitgezonden. Waarom is dat toch? Zijn ego is nog een beetje groter geworden, getuige zijn nieuwe jingles, meine liebe Güte..
    Kon je maar een boxje uitvinken als het gaat om waar jouw belastingcenten naartoe mogen gaan.
    De Wild is klaar.

 4. Zal wel aan mij liggen maar ik vind de Wild totaal onverstaanbaar op de radio : hakkelen en niet duidelijk articuleren en struikelen over zijn eigen woorden

  • Dat is juist cool, begrijp dat toch Hillebrand. En als iets misgaat alle faders opengooien en álles door elkaar heen starten. Ooit was het leuk en vernieuwend Ruud de Wild, nu helaas een persiflage van zichzelf. Maar dat geldt voor zoveel radiodeejays die maar geen plaats willen maken voor de nieuwe generatie. Neem mij als voorbeeld, ik wist wanneer ik de koptelefoon in de wilgen moest hangen, want ik zat niks nieuws meer te doen, had er geen lol meer in en liep met hangende pootjes de studio in-en-uit.

 5. Gewoon luisteren naar de muziek die ik prettig vind, hoeft niet op de radio.
  Ik heb al jarenlang geen zin meer om naar de publieke en commerciële landelijke zenders te luisteren vanwege de dj’s, sidekicks etc. Ook de beperkte muziekkeuze op die zenders staat mij tegen.
  Overdag luister ik of naar internetzenders of gewoon de muziek op mijn muziekspelers. Bij de laatste keuze, bepaal ik zelf wat ik te horen krijg.

 6. Kan Olcay de €100.000 die ze terug moet betalen terugverdienen… Ben een beetje teleurgesteld in Eddy Keur vandaag.. Hij kende de zanger van Pap en Pudding niet .. Jij toch nog wel Patrick? Ik heb de soundbite van moord in Herpen nog.. (watermeloen eten met Jovink was trouwens ook le-gen-da-risch)

 7. Het klopt dat Ruud de Wild zijn vroegere niveau niet meer bereikt. Maar ik vind ook deze column van dhr. Kicken weer zeer rancuneus, mogelijk vanwege het optreden van Ruud tegen het broertje van Kicken. Feit is wel dat de NPO Ruud contracteert en zeker niet dhr. Kicken voor een dergelijk programma. Ik ga zeker niet naar dat programma kijken, maar om te zeggen dat je de tv het raam uit moet gooien, nee. Die neiging zou ik eerder krijgen als ik dhr. Kicken zie optreden bij ongehoord Nederland en bij zijn vriendjes van Forum van Democratie….

  • @Willem S; ik krijg de neiging om morgen(zondag 09 april 2023)om 10.00 de tv aanzet en op NPO1 WNL op zondag zie waar presentator lekker gezellig met Alexander Pechtold zit te keuvelen! Voor iedereen die hier op Ongehoord Nederland loopt af te branden:

   Dat omroep Ongehoord Nederland überhaupt bestaat is de schuld van Omroep WNL! Want kijk maar eens als Rick Nieman Geert Wilders op bezoek heeft en dan gaat ondervragen over asielinstroom. Ik kan dat omroep WNL dan niet echt een rechtse omroep noemen. Morgen gezellig keuvelen met Alexander Pechtold en Geert Wilders als het over asielzaken gaat heel negatief te benaderen. En dan om over de heer Nieman zijn weerzin tegen Donald Trump en de republikeinse partij in de verenigde staten nog maar te zwijgen.

   Het is heel verfrissend dat Patrick Kicken regelmatig bij Ongehoord Nederland aanschuift! De meeste radio dj’s zijn links en stemmen ook PvdA, Groenlinks, D66 en de Partij voor de Dieren. Maar ik snap het wel, mensen zijn een rechts geluid op de NPO(waar we links worden geïndoctrineerd)niet meer gewend

 8. Vilein schrijfsel Patrick. Ik vind je sterker als je het niet op de persoon speelt, dit soort artikelen heb je echt niet nodig om je toorn richting het Hilversumse te benadrukken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*