Patrick Kicken: De directeur audio van de NPO heeft nul toekomstvisie, dat blijkt maar weer

[BLOG] Verbaas je je ook zo over de uitspraken van Jurre Bosman, directeur audio bij de NPO? Hij hoopt op meer luisteraars voor 3FM na de frequentieverdeling, want ‘ze verdienen het zo’. En omdat er zoveel miljoenen gedokt moet worden voor de FM pakketten van commerciële zenders zullen zij op safe moeten gaan spelen en dat jaagt mensen naar 3FM. Yeah, right. Prachtige bedrijfsvoering. En het onderstreept maar weer het gebrek aan toekomstvisie bij de radiotak van de NPO. Oh sorry, audiotak, want er is nu officieel en echt een heus podcastplatform bij de Nederlandse Publiek Omroep. Waar het publiek zelf totaal zijn of haar podcasts niet op mag publiceren buiten een omroep om, want de Nederlander moet ‘gegidst’ worden. Wat een staaltje arrogantie en ‘alle gelederen gesloten houden’ weer van ’s lands grootste subsidieslurper.

Jurre Bosman, audiobaas NPO, geeft zelden interviews en ik weet nu waarom: het wordt weer eens pijnlijk duidelijk dat hij alleen maar op de winkel past in zijn luxe ivoren toren en vooral de commerciële zenders de wind uit de zeilen wil nemen door zelf half publiek half commercieel radio te maken. 3FM is al jaren een niet werkend station met een niet werkend format, maar dat ligt natuurlijk niet aan 3FM. Dat ligt eraan dat mensen het geen kans geven. Bosman herdefinieert achterover leunen en niks doen tot een kunst. Als hij nou ook maar íets van toekomstvisie in zijn donder had dan had hij allang in gezien dat jongeren proberen te bereiken met radio op FM anno 2023 net zo’n kansloze missie is als proberen de jukebox weer hip te maken. Dat het merk 3FM gewoon kapot is gemaakt, door vele foute beslissingen waaronder zijn eigen keuze het station kaal te plukken om van NPO Radio 2 een succes te maken. Nee, we blijven het paard maar achter de wagen spannen. Lekker doormodderen op kosten van de belastingbetaler, die zijn heil zoekt bij buitenlandse apps en streamingdiensten.

Wat er natuurlijk al láng had moeten gebeuren is van 3 een online platform maken waarop samen mét en door het beoogde publiek voor goede content gezorgd wordt. Iets waar platforms als TikTok, YouTube en Twitch wel succesvol mee zijn. Maar nee hoor, bij de NPO houden we alles lekker zelf in de hand, wij bepalen welke muziek goed voor je is, wat jij interessant vindt en wat jij wil horen. Want ‘We Want More’. Dat peperdure FM pakket van 3FM had nu geveild moeten worden of dan maar in godsnaam aan NPO Radio 5 geschonken zodat er in ieder geval nog naar geluisterd wordt. Bosman durft zelfs zo arrogant te zijn door in het befaamde interview met NU.nl te zeggen dat ‘hij vindt dat 3FM meer luisteraars verdient’. Maar dat bepaal jij helemaal niet, dat bepaalt (hoe verrassend) de luisteraar zelf! We leven niet meer in een tijd dat zenders bepalend zijn, ze zijn volgend. Dus: ‘het ontdekken van nieuwe muziek’ is geen basis meer voor een radiostation, dat doen geïnteresseerden al jaren zelf, via andere wegen. Je pikt trends op hooguit en volgt die.

Moderniteit of innovatie hoeven we dan ook van de NPO niet te verwachten. Terwijl dát juist de plek zou moeten zijn waar gedurfde experimenten plaatsvinden, niet jaren na dato als podcasts ineens aanslaan je eigen platform beginnen en maar lekker marktleidertje spelen met NPO Radio 2 door alles wat ooit succesvol was bij de commerciëlen klakkeloos te kopiëren. De Top 2000, gebaseerde op de Top 1000 van Veronica, een retecommerciële Ruud de Wild in de middag voorafgegaan door popi jopi presentator Gijs Staverman en van Inkel in het weekend. Niks levensbeschouwing of infotainment meer, lekker vlot en hip willen zijn en in het geval van 3FM aan de leiband van de platenmaatschappijen lopen. En owja, kaarten voor PinkPop weggeven. App wat je aan het doen bent! Het enige wat de NPO op audiogebied nog bestaansrecht geeft is inderdaad een aantal prachtige podcasts die ze maken en hun (schaarse) specialistische programma’s. NPO Radio 1 zorgt zelf ook bijna voor geen nieuws en herkauwt alleen datgene waar krantenjournalisten op hebben zitten zwoegen. Chapeau Bosman, dat je het zolang volhoudt op die plek door op geen enkele manier te innoveren en alleen maar te kopiëren. Op zich een prestatie!

Patrick Kicken

Zin om mijn danceshowtje van vanavond op Wild FM vooruit te luisteren? Kan hier, download ‘m vast

53 Comments

  • zal nog wel even duren:

   “Grand Prix Radio uit rapportage halen totdat dit geregeld is, hebben wij vanuit NMO weken geleden al voorgesteld, maar is een bestuursbesluit, dit staat op de agenda van de eerst volgende vergadering die eind juni plaatsvindt.”

   kap nu gewoon met dit flut luisteronderzoek!

 1. @Patrick Wat vind je van de samenwerking met de TOP40 op Radio 2 elke avond bij Wout en op Radio 5 met Erik de Zwart? Lekker een jaar of week doornemen aan de hand van een oude TOP40 lijst. Dit hoort toch niet bij de NPO en is toch weggegooid geld? Je kan ook de muziek van een week of jaar doornemen aan de hand van een datum en zeggen wat er in de hitlijsten stond op dat moment. Daarvoor hoef je toch niet samen te werken met het commerciële TOP40?

    • Ja, Erik de Zwart, n rasopportunist, eerst jarenlang de NPO bashen omdat ze op staatskosten commercie bedrijven en dan nu wel aanschuiven bij Radio 5, n rasopportunist pur sang, extra ordinair, hors concours, buitencategorie. En t begint al met zn naam De Zwart. Want Erik is helemaal niet zwart, maar zo wit als t paard van Sinterklaas, n beetje de zwarte woke-man uithangen,nou, wij weten wel beter. En dan zn voortdurende oproepen om met t openbaar vervoer te reizen, Neem vaker de trein en tram, maar meneer rijdt zelf in n dikke BMW en als i n avocado is vergeten in zn lokale groenterette, dan … STOP! Ik ben nu vier weken boos-vrij en ben van plan dat voor altijd verder vol te houden. Lukt heel goed, voel me ook n stuk beter. Mn laatste verslaving verslagen.
     Cool con-trolee.

     +

     Overgeschakeld naar 3FM voor t PinkPop-weekend, zin an. Radio is dan ook leuker dan PinkPop op tv, vind ik, veel leuker. De kleur van deze zomer is ‘hot pink’ t woord is ‘lief’. En dan vanavond als afsluiter P!ink. Toeval bestaat niet.

     Zo, nu t eerste ijskoude nul-punt-nulletje open, net als de schuifpui, zo de War on drugs, lijf. Ook dat nog.

     Erik de Zwart? Lach er maar om, heel hartelijk.

     Denk niet zwart, denk niet wit, maar think pink!

     Lief.

     x

     https://tinyurl.com/568juybk

   • Volkomen gelijk. Snap Erik ook niet, nu zal hij definitief niet de geschiedenis in gaan als ridder tegen de commerciële belangen van de publieke omroep:-).

    Als ik baasje was van Radio 5: Elke zaterdag van 1 tot 4 een oude Daverende Dertig met Felix (Felix is toch al in dienst, de Daverende Dertig is typisch NPO). Geld is er genoeg bij de PO, dus programma aanvullen met interviews met mensen die in de week van die hitparade in het nieuws waren. Goed redactiewerk uitvoeren, in combinatie met de -ook- journalistieke kwaliteiten van Felix, een zekere hit! Dan ook nog aanbieden als podcast, en ik ga elke week luisteren.

    • Daverende Dertig typisch NPO? Man dat was gewoon de ‘commerciële’ epigoon antwoord op de Top 40, ingevoerd door Radiovader Joost. Toet toet boing boing.

  • En juist dat programma beluister graag als kritische luisteraar. Het wijkt af, laat herinneringen terug komen. Een van de beste programma’s en ik denk dat velen deze mening delen. Het zou voor mij een uur mogen duren, beetje dat avondspits gevoel. Radio 3 negeer ik al jaren en ben het 200 procent met Patrick eens, die Jurre maakt al jaren meer kapot, eigenwijze gast, direct op non actief maar hij zal wel vrienden hebben die hem de hand boven het hoofd houden.

 2. De top 2000 is ooit 1999 ontstaan als millenniumlijst en was bedoeld om eenmalig uitgezonden te worden. Het was zo een succes dat het jaarlijks teruggekomen is en gevercommercialiseert is met dat idiote café en die belachelijke dj’s met hun gitaartjes. Top 2000 was er eerder dan de top 1000 van het huidige radio veronica. Ik denk dat je de top 100 allertijden bedoeld.

  • Dit had ik ook al willen opmerken. Patrick slaat met zijn opmerking over de Top 2000 en de Top 1000 de plank volledig mis. Het succes van de Top 2000 is toch echt helemaal de verdienste van ene Kees Toering. Veronica probeert nu met de slogan ‘The original’ van dat succes af te snoepen door te zeggen dat zij er eerder waren met de Top 100 allertijden, maar dat is heel kinderachtig. Zij kopiëren nu juist de Top 2000 door van 100 naar 1000 te gaan. Niemand zag het succes van de Top 2000 vooraf aankomen.

   • Bekijk de top 100 aller tijden uit 1984 en de hoogste 100 van radio 2(000) haar top lijst.

    Dat is dus al bijna 40 jaar hetzelfde. Gaaf man!

    Ben je voor The Beatles of The Stones?

   • Radio 10 doet hetzelfde met hun Top 4000, afgekeken van de Top 2000.

    En wat 3fm betreft, ga alsjeblieft online en laat radio 5 op de fm…..De jeugd (doelgroep 3fm) is meer online bezig dan dat ze naar een radio zouden luisteren.

  • 538 had datzelfde jaar ook zo een lijst, de millennium 2000. Dat kreeg geen vervolg, maar worth noting dat Radio 2 en Radio 538 allebei een lijst met 2000 platen in 1999 hebben uitgezonden.

 3. De Top100 van Veronica heeft een langere historie dan Top2000. Voormalig NPO-bestuurder Kees Toering trekt al jaren de Top2000 naar zich toe en laat zich graag Mister Top2000 noemen. Niet geheel terecht overigens.

  • Hij heeft dan toch die 2000 bedacht. Dat is toch prima.

   Echter is hij (of Radio 2) toch niet de uitvinder van de hitlijsten/top lijsten. Die bestaan al wat langer natuurlijk. Ook Veronica is daar niet de uitvinder van.

   En als je eens gaat nadenken waar slaat het eigenlijk op. Men doet eigenlijk niets anders dan normaal. Muziek draaien alleen nu aan de hand van een open lijst. Er word minder gekletst tussen de muziek door.

  • Sven,
   Je hebt helemaal gelijk. Ik heb daar al eens een “aanvaring” over gehad met Kees Toering. Vond ie niet leuk.
   De Top 100 is een “uitvinding” van Willem van Kooten. Maar ja toen was Patrick nog niet geboren.
   Die gaat gewoon door met z’n favoriete bezigheid Jurre Bashen. Die heeft meer radio in z’n pink dan Patrick in z’n hele lijf.

   • @Juul Maar Patrick heeft toch wel een punt wat betreft het huidige 3FM en dat van de laatste jaren? 3FM en NPO3 (voor zover dat voor jongeren is) hadden toch allang op moeten gaan in een groot online jongeren platform? Nee dat is niet voor ons bedoeld maar als je jongeren wil bereiken moet je dat niet meer een FM radiozender en NPO3 doen.

 4. De NPO heeft zelf 3FM de nek omgedraaid door die doelgroep naar Radio2 te trekken vanaf, ongeveer, het begin van dit millennium. Dus wat mij betreft, onmiddellijk stoppen met dat 3FM en die medewerkers gaan dan maar een echte baan zoeken, vacatures genoeg.

 5. gewoon doorgaan met 3fm, 1.5 procent is prima geldt ook voor radio 4. radio 2 weer terug in haar hok en minder commercieel, die hebben ook zat aan een procentje of 5. radio 5 lekker op dab laten en mogelijk radio 1 versterken.

  de commerciëlen kunnen de rest wel doen

 6. Juul of Mr. Grainger . Jurre bosman is het toch geweest die Jan steenman bij NPO radio 5 heeft weg gestuurd / Hij vond Jan te oud, en de rol van Hans schiffers bij NPO radio 2 was uit gespeeld dus werd hans over geheveld naar het programma van Jan. Jan steenman had Jurre letterlijk een pakslaag moeten geven en dan zeggen: ben ik oud ? Nu Radio M Utrecht aan voor de seventies top 100 .

 7. Natuurlijk geeft Bosman géén tot héél weinig interviews, dit leeghoofdje heeft nóóit iets zinnigs te melden !!!! ’n Typisch voorbeeld van vriendjes politiek (kees “radio2” toering erfenis)door dit lichtgewicht deze 175.000 per jaar-job toe te bedelen. !!!! De programma makers van toenmalig radio 2 of huidig radio 5 roepen binnenskamers dat deze nietskunner ( we hebben het nog steeds over Jurre Bosman) niets kan !!!! Er komt nooit visie, ’n origineel programma idee of format uit zijn kokertje …Dit roepen mensen die dicht op het kwakkelende vuurtje zitten !!!!! Slijmen en likken naar boven en trappen naar beneden,,,,,,,,hoe bestaat het ???? Engnekje Bosman ,,,,,,bah bah en nog’ns bah !!!! Door dit soort lieden sterft radio uit !!!

  • Herman heeft t nog niet helemaal begrepen, maar wat wil je voor iemand die ooit de onsterfelijke uitspraak deed, ‘De popmuziek is opgehouden na Julien Clerc.’ Om zo iemand kan je toch ook alleen maar schaterlachen, om over Jurre Bosman en con-sorten maar te zwijgen?

   https://youtu.be/-o_xNqpuarM

   Heerlijk, dank je Herman. Misschien heb je ook wel gelijk.

   (en Herman al om vier uur met de hond aan de sherry in de tuin, das vragen om moeilijkheden, maar t gaat al weer n stuk beter, met de hond 😉

   Woef!

 8. Patrick richt zijn pijlen op Jurre Bosman, maar is wat zijn kritiek op de inhoud en programmering van NPO Radio 2 betreft niet zendermanager Peter de Vries de meest verantwoordelijke? De man die na een spreekbeurt van zijn jongste zoon binnen een minuut doorhad hoe geweldig Bankzitters zijn. En de 26 minuten versie van Tubular Bells in de Top 2000 doordrukte. En over de Top 2000 alleen maar marketingprietpraat uitslaat zonder enige muzikale visie. Ik deel de kritiek van Patrick op het arrogante bolwerk NPO Radio 2. Bij kritiek geven ze niet thuis heb ik gemerkt.

 9. Top 40 is ook gekopieerd van de Britse en Amerikaanse stations, hoor je toch ook niemand over.

  Verder is 3FM een categorie Rubiks Cube, Pokémonflippo’s en Furby’s (was ooit sky high) Radio 5 teert op nostalgie maar heeft dat imago dus niet, 3FM wel en heb je dus een imagoprobleem, want de markt trekt nog steeds naar nieuwe trends toe.

 10. I.k dank g.od op mn blote knieën dat i.k al van jongs af aan tot nu altijd belangstelling voor actuele m.uziek heb behouden. Ok, de B.eatles nog steeds nummer 1, maar juist zij moet je schaars draaien, maar dan wel ook al die andere glinsterende diamanten die je nooit ergens hoort! – maar ik zou niet zonder t geluid van nu kunnen. De B.eatles zijn wel mn ziel, maar ik moet ook ademen.

  https://tinyurl.com/4er9h2ft

  Nu: G.oLd K.imono – L.ive – I g.od l.ost i.nside my h.ead

 11. Iedereen die met Jurre werkt of gewerkt heeft zegt zo’n beetje hetzelfde: het is op de eerste plek een hele goede politicus die, met slimme spelletjes zijn eigen positie en belangen verdedigt en de omroepen muilkorft. Op radiogebied geen risico’s neemt maar natuurlijk wel wil scoren, want dat beïnvloedt ook zijn positie. Nogmaals: het is knap met zulke ouderwetse ideeën over radio zo lang op zo’n belangrijke positie te blijven zitten. De zendercoördinatoren die hij aanneemt zijn vooral ja knikkers met niet veel meer radioverstand, want dan zouden ze hem wel eens naar de kroon kunnen steken. Het lijkt het bedrijfsleven wel!

  Maar hierdoor gaat wel een hele bedrijfstak naar de gallemiezen. Aan de ene kant Bosman met zijn ouderwetsheid en landje verdedigen, aan de andere kant John de Mol met zijn megalomanie. Niet gek dat buitenlandse partijen het uiteindelijk gaan overnemen aan de commerciële kant, die durven wel te vernieuwen. Alleen in Vlaanderen durven ze zoiets als Het Foute Uur en De Foute 1500 te introduceren, wat hier nét zo’n succes is geworden. Hier wordt van ieder origineel idee gezegd ‘Nee, dat moeten we toch niet willen? Een uur lang slechte muziek?!’.

 12. Slechte muziek bestaat niet en quilty pleasures zijn onzinnig. Ik vind n frikandel met mayo in n automatiek op t juiste moment net zo lekker als Italiaanse asperges met ei en room en parmaham onder n laurierboom op n plein in Asisi …

  ‘Houdt ’t dan nooit op …?’
  +

  Vanmiddag om 17 uur staat The Jordan op Stage 4 van #Pinkpop. Nieuwe single Dancefloor.

  Don’t leave me, this is …

  https://youtu.be/rW6G_3H-wdU

  Denk niet zwart, denk niet wit, think pink!

  X

  … Ik ga naar buiten, ijsjes eten, andiamo!

  ,

 13. @Michel MAX is een publieke volkszender net als Radio 5, daar past het Top 40-hitdossier prima bij.Of moet Radio 5 soms een Senioren Top 50 samenstellen.

  • @Frank Ja die gedachte snap ik. Past er goed bij maar, dan hoef je als NPO toch niet een contract af te sluiten met een commerciële partij als de TOP40. Je kunt gewoon zeggen hitlijst van die week of jaar zonder TOP40 te noemen. Ook de platen kun je gewoon draaien net als altijd. Het is pure geldverspilling

 14. Foute uur origineel? De duitse ZDF heeft al ruim 20 jaar de Kultnacht met oud en nieuw… met alles wat fout is 😉

 15. @Michel Top 40 is non-profit, heeft dus geen commercieel oogmerk.jij stamt wellicht nog uit de verzuilde tijd.

  • Ik weet dat ze er geld voor vangen van de NPO. Het gaat me niet om de TOP40, ik zou ook geen nee zeggen als ik hen was. Het gaat om de NPO. Die onnodig geld uitgeeft om plaatsjes te draaien die ze sowieso al kunnen draaien om een TOP40 lijstje uit het verleden te bespreken. Als je die week of een jaar wilt bespreken aan de hand van welke muziek er toen populair was hoef je dat niet aan de hand van een TOP 40 lijst te doen. Dan kun je als dj of zender gewoon doen zonder die TOP40 lijst of deze specifiek te benoemen.

   • Dat vind jij. Top 40 heeft ook voor de publieke omroep een belangrijke rol gespeeld. Het was in 1979 al het bestbeluisterde programma op Hilversum 3. Met Lex Harding als hitjock.

 16. Go with the flow all You night piepeltjes, t avondmaal is voorbij.

  Zijn we dr n beetje klaar voor?

  Spreekbuis laat je horen!

  +

  Om even op te warmen en …

  https://tinyurl.com/2t63kppe

  … en ze staan niet op #PinkPop

  +

  Queen of the Stoneage staat op t punt van beginnen.

  Turn on, tune in and don’t drop out.

  Robbie daarna …

  Enjoy!

 17. Queen of the Stoneage loopt naar t einde …

  Je kan ook bij 3FM via visual radio meekijken, kan je t gewoon ook zien. Doe ik af en toe even, maar radio leads. Altijd. Immer gerade hinaus. Don’t look back. Wees niet boos, maar lief.

  QotS
  https://tinyurl.com/3s24nm8v

  “De mannen gaan helemaal crazy.” Jamie Reuter @3FM / #PinkPop

  +

  Goeie bandnaam, maar ik zou achter Queen nog n ‘s’ hebben gezet, meervoud, Queens of the Stoneage net iets spannender.

  Nobody is perfect.

  😉

  • Nu live-live God is in the radio – Queen of the Stoneage … @3FM / #PinkPop

   = Johnny Depp en Alice Cooper met Hollywoord Vampires gemist, je moet keuzes maken =

   Robbie, Robbie, Robbie!

 18. zou die man op zo’n positie geraakt zijn mocht ie tekenen van visie gegeven hebben? Je hebt mogelijks gelijk – ken hem zelf niet – maar hij dan allicht ook (op een andere manier dan toch)…

  Nu wie heeft er op radiogebied wel visie moet je maar denken.

 19. Con-gratulations Paul with Your 81th anniversary on the 18th of june …

  Enjoy life & thanks for everything. We love You all.

  It’s Fatherday today, Your father would be verry proud, Your mother should know …

  https://tinyurl.com/bd9jdbam

  X

  And in the end
  The love you take
  Is equal to the love you make

  #PaulMcCartney

  ,

 20. Patrick, wat ben je stil. Op vakantie?
  Geloof me ivm de veiling zijn en gaan belangrijke radiomensen de komende weken NIET met vakantie!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*