Tweede Kamer vrijwel unaniem voor openstellen NPO Luister

Op initiatief van Lisa Westerveld (GroenLinks) roept de Kamer de regering op NPO Luister open te stellen voor aanbieders van journalistieke kwaliteitspodcasts.

Deze week stemde de Tweede Kamer vrijwel unaniem in met een motie van Lisa Westerveld (GroenLinks) om het nieuwe publieke podcastplatform NPO Luister open te stellen voor aanbieders van journalistieke kwaliteitspodcasts. NPO Luister is een nieuw publiek podcastplatform waar vooralsnog alleen publieke content te beluisteren is.

De brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven NDP Nieuwsmedia vindt het voor een pluriforme nieuwsvoorziening van groot belang dat alle Nederlandse journalistieke podcasts ook in de toekomst goed vindbaar blijven voor het brede publiek. NDP Nieuwsmedia bepleitte daarom eerder samenwerking tussen de NPO en private podcastaanbieders. Ook DPG Media pleitte al eerder voor een gezamenlijk podcastplatform voor lokale spelers. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) steunde dit al tijdens een mediadebat begin juli.

In de goedkeuring die staatssecretaris vorige maand aan de NPO gaf  om het nieuwe platform verder uit te breiden, ontbrak een voorwaarde die samenwerking zou bevorderen. NDP Nieuwsmedia vond dat een gemiste kans voor de pluriformiteit. Met de bijna unanieme steun voor de motie wijst de Tweede Kamer deze week alsnog de weg richting samenwerking.

Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia: “Met het steunen van deze motie laat de Tweede Kamer zien een hart te hebben voor een pluriform podcastaanbod. Deze Kameruitspraak is een oproep er alles aan te doen dat zoveel mogelijk burgers met plezier kwaliteitsjournalistiek tot zich kunnen nemen. Van de NPO, maar ook van private titels die een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse pluriforme podcastaanbod.”

Naast het versterken van een gezamenlijk podcastplatform is de Tweede Kamer ook voor het versterken van het gezamenlijke videoplatform NLZIET. Vorige week werd stemde de Tweede Kamer ook unaniem voor een gratis versie komt van NLZIET. Staatssecretaris Uslu gaat nu met de partijen in gesprek om tot gezamenlijke overeenstemming hierover te komen. De kamerleden Pim van Strien (VVD) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hadden een motie ingediend voor het versterken en gezamenlijk aanbieden van Nederlandse content door publieke en private mediapartijen in NLZIET. Zij constateren dat het Nederlandse pluriforme, onafhankelijke en hoogwaardige media-aanbod door de internationale concurrentie, zoals Youtube, Netflix en Amazon Prime onder druk komt te staan.

2 Comments

  1. Het is de hoop dat podcasts van de publieke omroep straks nog wel de beluisteren zijn op andere systemen. Ik zit er niet op te wachten straks per se een armoedige app te hoeven gebruiken. Ik zie nu al dat radio1.nl erg haar best doet je naar hun eigen app te leiden om te abboneren. Gelukkig zijn van veel programma’s nog wel rss feeds te vinden, maar ze lopen er zeker niet mee te koop. En dan zul je straks zien dat omroepverenigingen ook geen audio meer op hun eigen site of podcast mogen hebben, maar dat alles per se via die rommel van stichting NPO moet.

  2. Kan natuurlijk heel mooi zijn om alle Nederlandse podcasts bij elkaar op 1 platform te hebben. Het NPO Luister-platform moet eerst nog wel wat tractie krijgen. Dat kun je eigenlijk alleen doen als je exclusives gaat aanbieden, want anders blijven luisteraars gewoon Spotfiy en Apple Podcast gebruiken. Als we de statistiekensites bekijken lijkt het erop dat NPO Luister nog weinig gebruikers heeft, dus naast de ambitie is er een flinke weg te gaan.

    Er zijn nog wel wat meer onduidelijkheden:
    – Als dit het nationale podcast platform moet worden, zou dan de naam ‘NPO Luister’ niet aangepast moeten worden?
    – Nu andere platforms steeds meer met exclusives konmen (oa Podimo en Spotify), hoe compleet kan het Luister platform dan nog gaan worden?
    – Wat moet er gebeuren met samenwerkingsplatform Fluister?
    – Moet er straks een hele commissie opgetuigd worden die gaan bepalen welke podcasts kwalitatief goed genoeg zijn of kan elke Nederlander zijn podcast daar kwijt?
    – Wie gaat het platform financieel ondersteunen (techniek/marketing/helpdesk etc)?

    Daar gaat nog wel een jaartje overheen voordat dit duidelijk is..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*