Onze man in de Taliban wint Zilveren Nipkowschijf en Zilveren Reissmicrofoon voor Stad in Oorlog

Onze man bij de Taliban (VPRO) is de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2023.  Roel van Broekhoven en Thomas Erdbrink kregen de prijs uit handen van juryvoorzitter Renate van der Bas. Regisseur Roel van Broekhoven kreeg al drie keer eerder een Zilveren Nipkowschijf. In 2015 ontving hij samen met Thomas Erdbrink een Zilveren Nipkowschijf voor Onze man in Teheran.

Vincent Bijlo overhandigde de Zilveren Reissmicrofoon aan Michiel Driebergen en Edwin Koopman voor hun podcast Stad in oorlogCharkiv één jaar onder vuur (VPRO). Armin van Buuren nam de Ere Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst. Niels van der Laan, Jeroen Woe en hun team kregen de Ere Zilveren Nipkowschijf voor het satirische programma Even tot hier (BNNVARA). Een speciale vermelding ging naar Raven van Dorst. De uitreiking vond dit jaar weer plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Winnaar Zilveren Nipkowschijf 2023

Uit het juryrapport over Onze man bij de Taliban:                   

‘De onvoorstelbare beelden staan op ons aller netvlies gegrift: Afghanen die in blinde paniek hun land proberen te verlaten nadat de Taliban de macht hebben gegrepen, desnoods door zich als krankzinnigen aan de vleugels van een vertrekkend vliegtuig vast te klampen. Niet iedereen denkt bij die beelden: laat ik eens gaan kijken hoe het daar nu is. Journalist Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven deden dat wel.’

Het gehele juryrapport van Onze man in de Taliban is hier te lezen:

De documentaire De jurk en het scheepswrak(NTR) van regisseur en scenarioschrijver Arnold van Bruggen en de dramaserie Rampvlucht(KRO-NCRV) van scenarioschrijver Michael Leendertse, regisseur Lourens Blok en co-regisseur Edson da Conceicoa waren de andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf.

Winnaar Zilveren Reissmicrofoon 2023

De podcast Stad in oorlogCharkiv één jaar onder vuur (VPRO)

Uit het juryrapport:

‘Charkiv heeft in deze podcast een stem, een vrouwenstem Ze vertelt: “Het was nog donker op 24 februari 2022. De buurtsuper was al open. Iemand kwam sigaretten halen. Toen ging opeens het luchtalarm en begon het gedonder. Michiel Driebergen en Edwin Koopman tekenen in audio op hoe Charkiv en haar bewoners overleven. Op zeer radiofonische wijze in full stereo. We horen het asfalt van de buitenwijken veranderen in kinderkopjes in het centrum. We lopen mee naar de negende verdieping van een kapotgeschoten flat, waar vlak achter de voordeur van een appartement een matras ligt waarop een stel waarvan de man chronisch ziek is al een jaar overleeft. We horen hoe de inwoners murw gebeukt zijn door de doffe dreunen van de inslaande Russische raketten. Sommigen doen niet eens meer de moeite om en schuilplaats op te zoeken als het luchtalarm gaat.  Stad In Oorlog brengt wat wij ons met geen mogelijkheid kunnen voorstellen dichtbij: hoe het is om te leven in oorlog’.

De andere twee genomineerden van de Zilveren Reissmicrofoon 2023 waren 3voor12 (VPRO) en de podcast De Taxioorlog (BNR Nieuwsradio). Een speciale vermelding was er voor de makers van de podcast De Rob Touber Sound Jim Immig en Frank Jochumsen.

Alle juryrapporten zijn hier te vinden: https://nipkowschijf.nl/

Later in het jaar eert Beeld & Geluid de winnaars van de Ere Zilveren Nipkow Even tot hier en de Ere Zilveren Reissmicrofoon Armin van Buuren met een portret in hun Wall of Fame. In de glazen wand worden winnaars uit verleden en heden vereeuwigd door kunstenaar Jaap Drupsteen in glas. 

Jury Zilveren Nipkowschijf

De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat sinds 1961 en bestaat uit televisiecritici en mediajournalisten. Dit jaar hebben zitting: Renate van der Bas (voorzitter) en Maaike Bos (beiden Trouw), Rinskje Koelewijn en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Stefan Raatgever (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).

Vorig jaar won Boos: This is the Voice de Zilveren Nipkowschijf en nam Paul Witteman de Ere Zilveren Nipkowschijf in ontvangst. De makers van het Eurovisie Songfestival 2021(NPO/NOS/AVROTROS) kregen een speciale vermelding.

Jury Zilveren Reissmicrofoon 2023
Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is de voorzitter van de jury van de Zilveren Reissmicrofoon 2023 die verder bestaat uit Arjan Snijders (mediajournalist), Edwin Wendt (freelance mediajournalist), Frederique de Jong (presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (radiomaker), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (radiospecialist Broadcast Magazine) en Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland).

In 2022 mocht Hans Hogendoorn de Ere Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst nemen en ging de Zilveren Reissmicrofoon naar Bureau Buitenland.  Tim op den Broek kreeg een speciale vermelding.

De activiteiten van de overkoepelende Stichting Nipkow zijn mogelijk dankzij financiële en organisatorische steun van stichting VEVAM FondsLira FondsBeeld & GeluidNLZiet enHet Ketelhuis en Westergasfabriek.


2 Comments

  1. ’n Diepe buiging en blijvend applaus voor deze Erdbrink . Heel verdiend en zeer terecht !!! Thomas is de man die men ziet, maar de filmbeelden zijn prachtig gemaakt en de productie is van ’n ongekend niveau !!! Hulde !!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*