Patrick Kicken: Bram Krikke, de meest oncollegiale radiomaker van Nederland

[BLOG] Toch alweer een tijdje terug dat ik me geërgerd heb aan uitspraken van een (landelijke) radiodiscjockey. De laatste keer was aan Wietze de Jager die zei dat hij het te druk had met de kinderen om vijf dagen te werken. Een ochtendshow die dan ook naar verluidt sindsdien op de nominatie staat om vervangen te worden. Of ik me stoorde aan de uitspraken van Ruud de Wild over het gebrek aan zin in de Top 2000? Niet eens. Die man is zo’n persiflage van zichzelf geworden dat je dit al mijlenver voelde aankomen. Maar statements van een bekende TikTokYouTuber, Bram Krikke, deden mijn ietwat grijze wenkbrauwen wel fronsen.

Krikke was te gast in de radiovariant van deze columns, Dit Was De Radio, met Harm Edens, Ron Vergouwen en Arjan Snijders. Daarin sprak hij duidelijk uit dat hij graag de middagshow wil gaan doen. Wat een domme uitspraak. En wat oncollegiaal naar je collega Domien Verschuuren toe, die nu de middag doet. Bovendien zeg je zoiets niet zo maar: het is een overduidelijke manier om je eigen station onder druk te zetten en openlijk te solliciteren bij welk station dan ook dat jou in de middag wil zetten. Blijkbaar is het weekend op de duurste frequentie van Nederland niet goed genoeg voor onze superster. Dat is ook het probleem tegenwoordig met al die content creators, het maakt ze niet uit op welk platform ze te zien of horen zijn. De kop van de podcast DWDR had moeten zijn: ‘Bram Krikke: Ik hoop dat Qmusic de rest van 2023 de nummer 1 blijft!’. Dán toon je betrokkenheid.

Het belangrijkste bij een radiostation is het team. Het is te vergelijken met het Nederlands Elftal. Als je alleen maar voor jezelf radio zit te maken, je collega’s de bal niet toespeelt en sterker nog zegt dat ze het jou zouden moeten laten doen dan weet ik al wie de award voor minste teamplayer van Nederland krijgt. Dus doe je dit soort uitspraken niet, want die zijn superkut om te lezen of horen voor Q’s huidige middagjock Domien. Toeval wil dat Bram ooit al eens gepolst is voor de middagshow van 3FM, maar daarvoor bedankte. Waarschijnlijk iets met niet genoeg exposure of commercie, terwijl het de perfecte plek was geweest voor hem om zich ook als radiomaker te ontwikkelen. Als je nou wél wil bewijzen dat je een teamplayer bent, maak dan wat leuke audiobits die Verschuuren ’s middags kan uitzenden, met een verwijzing naar jouw shows in het weekend. Dán help je je station en niet alleen jezelf.

En dan nog eens wat: wanneer heb jij voor het laatst een gave pr stunt gelanceerd in je weekendshow waar de kranten en nieuwssites bol van stonden? Daarmee bewijs je dat je klaar bent voor drive time, de best mogelijke weekendshow maken met maximaal rendement voor je station. Of denk je dat ze je om je leuke snor bij Slam! weggehaald hebben?! Je zit er nu twee jaar en daarin had je samen met Tom moeten bewijzen dat ze niet om je heen kunnen. Je weet dat het rommelt in de doordeweekse middag bij Q, de kersverse programmaleider Snoeijer is niet voor niks de samenstelling van het team aan het aanpassen. Alleen maar roepen wat je ambitie is daar koop je niks voor in radioland, bewijs het!

Qmusic heeft het, sinds de rammelende eierstokken van hun échte superster Marieke Elsinga, al lastig in de luistercijfers, zie het hernieuwde marktleiderschap van NPO Radio 2. Dus hoort er rust in de tent te zijn, geen onrust. Benieuwd of kersverse programmaleider Roland Snoeijer hem eventjes op kantoor roept om te zeggen dat dit niet de bedoeling is. Tuurlijk mag iemand zijn of haar ambitie uitspreken, maar je zit niet primair op de radio voor jezelf en je eigen carrière. Dat is nou juist het probleem van veel zenders tegenwoordig, nul gevoel voor ‘we moeten het samen doen’. Gele kaart voor Bram Krikke. Stel je eens voor dat een speler van het Nederlands elftal roept ‘ze moeten mij in de spits zetten’. Ik weet de reactie van Van Gaal al: op de bank met jou en minimaal twee wedstrijden je mond houden.

Patrick Kicken

Over voetbal gesproken, dit radiofragment uit 2008 doet het weer goed op TikTok. Doe jij ook al aan contentrecycling of wil je het wiel ieder jaar opnieuw uitvinden? Last Christmas van Wham! zenden we toch ook niet maar een keer uit?

@patrickkicken Duitse jongen is fan van #Holland ! #wk #wkqatar #nederland #nederlandselftal #voetbal #humor #patrickkicken #grap #grappig #voorjou #foryou #fy #kick ♬ origineel geluid – Patrick Kicken


PS: Ja als ik het fragment beluister hoor ik Bram ook plichtmatig zeggen dat hij hoopt dat Domien de middagshow nog 20 jaar doet, maar ik geloof hem gewoon niet. De arrogantie en laksheid spat er vanaf terwijl hij het zegt. Misschien had ie z’n dag niet en anders blijf ik mijn betoog.

29 Comments

  • Ho ho wacht eens even, je hoort me een grap (op een boeiende manier) -vertellen- , niet -voorlezen- dat is iets heeeeeel anders 😉 Ik ken trouwens een man die dat nog veel beter kan en er iedere middag bijna een half miljoen luisteraars mee trekt.

 1. “Dit radiofragment gaat goed op TikTok”, 88 likes. Je hebt geen idee waar je het over hebt man. Een voorgelezen mop op de radio, uit 2008. En dan een edit met een paar plaatjes achter elkaar. Ziet er toch niet uit. Kruip eens uit je verleden Patrick. Ga eens iets nuttigs doen met je leven ipv voor altijd de zure, nooit doorgebroken, dj zijn.

  • Het is zo jammer dat die gasten denken met een beetje bekendheid en following er al te zijn. Dan begint het pas, je content naar leuker radio vertalen en voor kruisbestuiving zorgen, leuke stunts uithalen waar je PR mee scoort. Maar kom daar nog maar eens om in deze ubercorrecte tijd.

   • Dan zal dat t probleem zijn, niemand doet meer wat leuks omdat jullie denken dat goeie grappen alleen maar heel incorrect moeten zijn en smakeloos, t liefst over de ruggen van vrouwen, Duitsers, enzovoorts, kortom: We zijn eruit!

 2. Ah lachen. Een grap over huiselijk geweld. Gezellig Kicken.

  (oh en 88 likes is in het algoritme van tiktok niet echt “goed gaan”)

 3. Dat zou broodroof zijn Patrick, als iemand anders dan jij ook oncollegiaal over andere DJs gaat praten!

  Overigens trek je het verhaal van Krikke wel weer uit z’n verband. Want hij geeft heel duidelijk aan dat hij wil dat Domien er nog jaren zit.

  • Bram heeft wel talent hoor. En een grote following. Het is alleen zo jammer dat die gasten zich niet 100% inzetten voor de club waar ze voor spelen, het is ’toevallig’ op Qmusic te horen.

  • Ha die Dave. Nee, t is Bram Krikke, met n achternaam waar jij alleen nog maar van kan dromen.

   En nu ga ik … vertel ik lekker niet.

   Unèh!

   (cl Radio Veronica – Sander Luikinga – 16:35 Venus / Schocking Blue)

 4. Die Kicken weer, moet natuurlijk blijven produceren. Knap dat je een heel verhaal kan maken van het gewoon beantwoorden van een vraag door een jock.

 5. Nu zie ik al 4 mensen reageren met een alias dat duidelijk niet hun eigen naam is.
  Kan spreekbuis deze reacties er af gooien?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*