Stefan de Vries pleit voor het oprichten van een tweede publieke omroep

In de podcast ‘Ons soort mensen’ zoeken Frank du Mosch en Ton Verlind naar Nederlanders die oplossingen hebben voor de problemen waarmee we geconfronteerd worden. In deze aflevering (#2) een voorstel van journalist Stefan de Vries, Europa-correspondent voor nieuwszender BNR. Hij pleit ervoor om naast de NPO een tweede publieke omroep op te richten, de APO, de Alternatieve Publieke Omroep. De huidige NPO richt zich sterk op kijkcijfers omdat men de opdracht heeft om alle Nederlanders te bereiken en dat leidt in de praktijk tot verschraling van de programmering. Bovendien gaat de publieke omroep gebukt onder een ingewikkelde aansturing. De APO zou zich naar Frans (Arte) of Brits voorbeeld (Channel 4) uitsluitend moeten richten op kwaliteitsprogrammering. Goede journalistieke programma’s, talkshows van hoog inhoudelijk niveau, kwaliteitsdrama. Doel van die omroep zouden niet de kijkcijfers moeten zijn, maar het leveren van impact, dus het hebben van betekenis in het maatschappelijke debat. In ‘Ons soort mensen’ licht Stefan de Vries zijn idee toe.

Verder signaleert de Volkskrant-columnist Sommer Martin Sommer in deze podcast bij ‘de burger’ vermoeidheid en zelfs boosheid over het feit dat er beleid wordt uitgestippeld waarop de kiezer nauwelijks nog invloed heeft. Problemen worden onnodig complex gemaakt, er worden doelstellingen geformuleerd in gesloten circuitjes van ambtenaren en belangengroepen. Die doelstellingen onttrekken zich aan democratische besluitvorming. Het enige waarover we nog mee mogen praten zijn de procedures die gevolgd moeten worden om de doelstellingen te realiseren. ‘Doelstellingen zijn doelstellingen omdat het doelstellingen’ zijn aldus Sommer. Maar doelstellingen zouden moeten volgen uit een visie en aan visie-ontwikkeling wordt nauwelijks nog gedaan.

8 Comments

  1. Volkomen zinloze insteek. Als je argument is dat publiek geld nu niet goed wordt besteed, moet je oplossing zijn dat het geld beter moet worden besteed. Niet dat je een alternatief gaat oprichten waar ook weer publiek geld heen moet.

    • Ook dat en de politiek wil t liefst nog minder geld aan de publieke omroepen geven onder t motto, Laat de commercie t volk maar verheffen en verrotten. En de beste oplossing is natuurlijk om niet op Rutte of op een van zn rechtse trawantpartijen te stemmen. ‘Ons soort mensen’, dit uitgerangeerde duo zal wel hun eigen soort mensen bedoelen, boze gefrustreerde boomers met n leven op de driezitsbank in hun PSV-pyjama voor de televisie met in de ene hand n biertje en in de andere n smartfoon …

      Nou, nog n gratis oplossing en behartigenswaardig advies. Laat die tv uit, gooi je smartfoon in de plomp, ga wat doen wat de moeite waard is en dan op 1 januari kijken hoe je je voelt. Gaan jullie n podcast maken over balkontuinieren voor dummy’s, daar hebben we wat aan. Van slap gelul is nog nooit n mens gelukkig geworden.

      En Klaas, t beste met je – ha ha HATSJOE! – keel. T heerst.

        • En als ten koste van..*vulzelfin*.. iets denkt voor te stellen?
          Dan heb ik het vanzelfsprekend niet over Ton Verlind. Maar er zijn voorbeelden genoeg denk ik.

        • Hoe kom je in godsnaam bij die wijsheid en bovendien ik slaap niet in n pyjama.

          En volg dan is ook dit advies op, begin zoals ze schrijven met n weekje, of desnoods alleen vandaag. Heus, word je n heel anders mens van. En zo simpel ook en t kost nix …

          tinyurl.com/245a8car

          Truste Ton, maar don’t dream it’s over …

  2. En hoe wordt dat bekostigt? En wat valt onder kwaliteit programma`s ?.Ik vind de huidige programmering best goed kijk maar eens bijvoorbeeld naar de VPRO/ NTR , NOS , HUMANISTICH VERBOND, en de andere grote omroepverenigingen hebben veel kwaliteit in huis.daar is niets op aan te merken, zij zullen altijd betere programma, s brengen met inhoud dan RTL of Talpa die bijvoorbeeld nooit een consumenten programma zouden uitzenden of cultuur met de grote k om maar te zwijgen van opera of klassiek Neen we mogen best trots zijn op de NPO.Maar er zijn altijd figuren die alles bij de NPO bekritiseren, en zelfs op het journaal hebben kritiek ,staan met spandoeken te demonstreren al zou het NOS journaal fake nieuws uitzenden . nou als ik ze zie steek ik mijn middenvinger naar ze toe , want ik heb een hekel aan zulke lui die zelf niet eens kunnen presenteren , of een videootje in elkaar kunnen zetten!

  3. Volgens mij bestaat de ‘Alternatieve Publieke Omroep’ uit het stuk De NPO heeft publieke concurrentie nodig (3/12) al: de VPRO. Dat is de enige omroep die geweigerd heeft deel te nemen aan de merkwaardige fusies, bovendien ondanks enig gepopulariseer wel diepgang blijft maken en die nu al regelmatig samenwerkt met ARTE en andere goede internationale zenders.

  4. Met deze Joep ben ik het eens. Helemaal. De VPRO is een uitstekende publieke omroep die tegen de stroom in zwemt met geweldige programmering die niet bang is om exclusief te zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*