Patrick Kicken: Bijna terug op Radio Veronica!

[BLOG] Zo dat waren me de spannende weekjes wel zeg.. Niet alleen de temperaturen liepen op, maar ook de verwachtingen. Over de nieuwe programmering van Radio Veronica en mijn rol daarin. Helaas, voor een derde keer (!) in 5 jaar tijd na mijn vertrek in 2016 bij het station werd ik teruggevraagd en voor een derde keer ging het op het allerlaatste moment wéér niet door. De vorige twee keren werd het nog netjes bekendgemaakt via whatsapp, dit keer moest ik er zelf achter komen door de nieuwe programmering onder de loep te nemen. Om daar een populaire schrijver terug te zien op de plek die Rob Stenders voor mij in gedachte had.

Weet je zeker dat je dit niet allemaal gedroomd hebt PK? Nee hoor, als je wil kan ik je wel wat appjes laten lezen. Twee keer bij Robbie thuis tijdens een uiterst gezellige dinertje gesproken. (‘Ik heb je echt nodig Pat. We hebben tijdens een luistercijferpresentatie gezien dat jij de best scorende ochtendshow had! Tijdens een tweede gesprek: ‘we gaan dit gewoon doen!‘). Waar het de vorige twee keren de inmiddels vertrokken opperbokito Menno Koningsberger was (die Kicken staat te vaak op MediaCourant!) was het dit keer de rechterhand van Rob Stenders zelf die het geen goed idee vond als ik weer wat uurtjes kwam vullen. Ik denk dan, net als de vorige keren, check dit toch eerst vantevoren even met elkaar voordat je me gaat bellen, maar goed. Het is dat ik geen ego meer heb (haha) en dit wel enigszins naast me neer kan leggen, maar de schoonheidsprijs verdient het natuurlijk allemaal niet. Maar ik ben heus niet de enige waarmee zo omgesprongen wordt in Hilversum en omgeving en door mijn schrijfsels door de jaren heen kan ik me goed voorstellen dat radiomensen bang worden bij het horen van mijn naam.

Eerlijk gezegd voel ik op dit moment toch ook vooral opluchting dat het alsnog voor de derde keer niet is doorgegaan, mijn terugkeer bij het station waar ik 12 jaar lang hoogte- en dieptepunten heb meegemaakt. Vooral als ik de programmering erbij pak die het uiteindelijk geworden is. Daar had ik ook niet echt tussen gepast, zeker niet in het weekend. De nieuwe Radio Veronica programmering is wel héél erg NPO geworden, vind je niet? Eigenlijk stiekem meer NPO dan de NPO zelf. Met singer songwriters, schrijvers, muziekprofessoren en b-kantjes liefhebbers. Ik hou er ook van om ‘lekkere platen’ te draaien, maar dan wel gedoseerd. En een twee uur durende radioshow bij een commercieel station, daar is eigenlijk geen eer aan te behalen. Je mag tussen de reclame door gauw wat nummers wegstarten, maar voordat je het weet staat je opvolger alweer in je nek te hijgen.

Nu gaat het verhaal dat onze Rob het plan heeft opgevat om alle reclame naar ‘het hele uur’ te tillen, zodat je in ieder geval nog iets van zendtijd overhoudt. Maar goed, hoelang ben je dan weg ‘op het hele uur’, een kwartier? Ook niet echt lekker voor de luistercijfers. Het idee was trouwens dat ik een drie urende show op zaterdag en zondag zou doen tussen 12 en 15u, waarbij ik zelf voorstelde om daar dan de ‘Weekend Bonanza’ van te maken. Waarin ik de verzoekjes die doordeweeks blijven liggen bij Rob & Caroline alsnog zou draaien. Super sympathiek naar je luisteraar toe én een mooie til van de weekprogrammering naar het weekend toe. Graag voor je bedacht Rob. Ik lees dat nu een jonge vrouw die bij Kink vandaan komt dit gaat doen. Over Kink gesproken, die jongen die daar ’s middags zit zou naar verluidt ook gevraagd zijn door Rob om het Veronica team te versterken, maar die bedankte vriendelijk. Vond ik op z’n minst opvallend, maar het getuigt ook wel weer van commitment bij Tim op het Broek dat hij het aanbod afsloeg en bij Michiel Veenstra blijft.

En wat voor aanbod zou het zijn geweest? Over geld is nooit gesproken maar de bedragen die tegenwoordig bij de landelijke commerciële radio betaald worden zijn natuurlijk om te huilen. 50 en als je geluk hebt 75 euro per uur, op factuur. Twee uurtjes radio dus voor 100 euro ex btw. En dan mag je zelf lekker nog de reiskosten betalen. Dan hoop ik maar dat de mensen die het daarvoor doen een boel nummers zelf mogen kiezen, freechoices als beloning. Ik snap dat Rob zoveel mogelijk talent om zich heen wil verzamelen om van het nieuwe Veronica een succes te maken, maar die twee uurs blokken maken het wel heel onrustig. Iedereen probeert toch zo z’n punt te drukken. En wat te denken van de muziek- en spraakclausule. Er hoeft maar één Erik de Zwart of Herbert Visser de telefoon te pakken en naar het Commissariaat van de Media te bellen en je hebt een boete aan je broek. Voor zover ik weet geldt die clausule, waar we als Veronica jocks altijd mee om de oren geslagen werden, nog steeds.

Waar ik nog meer van baal dan dat ik er zelf niet te vinden ben, is dat onze NPO Radio 2 middagkanjer Eddy Keur niet terug te vinden is bij Veronica. Zover ik weet zou hij Wilfred Genee vervangen tijdens diens vakantie, maar daar stak een wat langer wegblijvende Ruud de Wild een stokje voor. Hoedanook: ik wens iedereen bij het nieuwe Radio Veronica hartstikke veel succes. Ja ik snap dat sommigen en hartverzakking hadden gekregen als ze mij daar weer als collega hadden mogen begroeten, maar een hoop ook niet. Ook daar hadden we een leuk plannetje voor bedacht: we zouden het tot het laatste moment geheim houden, ‘wie o wie van twaalf tot drie’, op zaterdag en zondag. Je had er weer een hoop reuring mee kunnen veroorzaken en die oh zo broodnodige free publicity mee kunnen scoren. Helaas, er wordt gekozen voor een degelijke, highbrow weekendprogrammering voor de échte muziekliefhebber. Ik hoop van harte dat die de weg naar Radio Veronica weer weet te vinden.

Patrick Kicken

17 Comments

 1. Ben maar blij dat je er niet opnieuw gaat werken, hoorde voor 18.00 een belachelijke Nederlandstalige feestplaat op Veronica. Dit hoort niet op zo’n zender thuis, ben direct weggezapt. Hoop dat Stenders dit gaat verbieden.

 2. Zuur Patrick en ik schreef onlangs al dat deejays die een burn-out hebben gehad toch een bedrijfsrisico vormen voor een nieuwe radio-werkgever, ook al betalen ze je een fooi waar je niet eens een fatsoenlijk fles Ronaldo voor bij het avondeten van kan betalen. Tja.

  En dan heeft Robbie dus voor Ronald Giphart gekozen, nou die jongen lijkt me helemaal een groot bedrijfsrisico, die beunt overal en alles bij omdat zijn sexboekjes niet meer zo verkopen, maar hij zijn dure flesjes wijn bij zijn copieuze diners wel wil blijven drinken. LOL! En daar zit nu net allemaal het risico in; Ronald gaat te hard werk en nog meer drinken (kijk eens naar recente foto’s van Giph, oei) en voor de Kerst zit ie met een ongeneeslijke burn-out voorgoed thuis …

  Nee Patrick, wees blij dat je niet weer in de fuik bent gezwommen waar Robbie nu met Giphart een veel betere kandidaat denkt binnen te hebben gehengeld, of zoals ze op Scheveningen, waar ik oorspronkelijk vandaan kom dan zeggen: De vis wordt uiteindelijk duur betaald!

  DJ

  En net ook afscheid genomen van De MAX! op Radio 5 met HenkJan en Manuela. Leuk duo hoor, maar vrijwel alleen maar ouwe zeurplaatjes, geloof het inmiddels wel en waarom HJ, waarom moeten al die radio-lui zoals jij zo nep en onwaarachtig doen? Why? Tot slot HJ, ik was nog wel nieuwsgierig waarom je een pincet had gekregen op Vaderdag voor je kookhobby. Een pincet? Om iedere pijnboompit in een salade te doen, of om een groot stuk vlees waar je zo dol op bent op de barbecue te leggen? Ik heb geen flauw idee, waarom HenkJan, Why?

  Het leven is vol raadsels en een wonder, dat is één ding wat ik zeker weet. En je heb heb een moedâh en je gaat dood. Ook dat nog …

  EMEN

 3. Ben he t helemaal eens met Patrick, maar wel jammer dat het zo afloopt, denk dat dat succesvoller geweest zou zijn als hoe het nu gepland is, ben toch eenigsinds teleurgesteld in deze vriendjespolitiek stendersxl planning, vraag me af of er nog een beetje huidig veronica overblijft want heb niks met npo zenders waar het nu lijkt naartoe te gaan

 4. Het is vooral vriendjespolitiek geworden.

  Ik heb de laatste maanden veel Veronica aangehad. Was lekkere muziekmix en goeie dj’s.
  (Met Ruyer, Duvall en Klijn en Muijs, gewoon steady jocks) en een ochtendshow die af en toe lekker schuurt.
  Maar als ik alles een beetje lees denk ik dat ik na volgende week afhaak bij Veronica. Ik ben nooit zo fan geweest van Stender en Carolien. En over MArissa Heutink begin ik niet eens.

  En Eddy Keur had hier ook niet tussen gepast.

  • Hey Patrick, je hebt het altijd over de radio die zichzelf moet vernieuwen en zichzelf opnieuw moet uitvinden. Hoe had jij dit dan gedaan? Want een slap aftreksel van een verzoekplaatjes programma (ook al zoiets ouds als de weg naar Rome) doen in het weekend is toch ook nou niet echt de vernieuwing waarop de radio zit te wachten? Als jij nu het programma had mogen doen, want had je dan neergezet wat had geleid tot de vernieuwende radio?

 5. Dat zou wel een game changer geweest zijn als dit daadwerkelijk doorgang had gevonden. Deze wending zag ik even niet aan komen. In het weekend is het wel een potpourri van allerlei programmaatjes. Hopelijk geen eilandjes.

 6. Denk dat PK eens voorruit moet gaan kijken i.p.v. steeds oude koeien uit de sloot te halen… dat hoor je ook hier steeds altijd terug in z’n interviews. Dus met andere woorden hij heeft zn hoofdstuk nooit afgesloten met z’n oude veronica enz…

 7. Ik denk dat het Radio Veronica-hoofdstuk voor Patrick Kicken wel een keer afgesloten is. Wel zou het mooi zijn als er nog een radiostation is waar hij heen kan. En dat is er, want bij Radio 10 zou hij goed passen. Laat ze bij Radio 10 maar eens een hand naar Patrick Kicken uitsteken. Een weekendprogramma bijvoorbeeld. Ook zou Patrick Kicken gemakkelijk, Somertijd kunnen overnemen bij afwezigheid van Rob van Someren. In 2004 en begin 2005 was hij de vaste vervanger van Rob van Someren, Somertijd bij Radio Veronica. Bij Radio 10 kan Patrick Kicken ook de ochtendshow van Gerard Ekdom, overnemen bij afwezigheid van Gerard Ekdom. Als het om presentatie gaat kan opgemerkt worden dat Gerard Ekdom en Patrick Kicken best wel veel op elkaar lijken.

  Gezien de leeftijd zou Patrick Kicken ook nog wel bij NPO Radio 2 passen, maar om andere redenen juist helemaal niet. Patrick Kicken staat bekend als dj die met moderne technieken, kennisvergaring en vrijheid zichzelf probeert te ontwikkelen. Bij de publieke omroep kunnen belemmeringen ontstaan door meer (of onbegrepen) regels.

 8. wanneer ze zo met je om gaan…. ben je dan niet beter af zonder ?

  Ik was nog maar een keer in Hilversum en heb toen zeer lieve mensen ontmoet, ook de Amsterdamse radiomensen die ik ken zijn echt toffe peren. Maar dit doet me denken aan de sfeer bij de ouwe AVRO, of aan sommige knurften bij de RTL. Vreselijk. En dan zeggen ze dat ‘hollanders zo direct zijn’, lijkt me nochtans een sterk staaltje van heimelijk gedoe.

  Wat stelt zo’n station overigens nog voor? Leuk als kapstok om een stukje of een yt-interview aan op te hangen, maar verder voelt het zelfs wat vies dat de link in m’n tuner geprogrammeerd zit.

  Nee joh, doe maar verder zoals je bezig bent. Vroeg of laat krijg je die namaak-veronica wel uit je hoofd, en misschien komt er op een dag nog wel eens een goeie ziel met goeie smaak en een zak geld op de proppen om een leuke zender met mensen die het wel kunnen maar niet meer mochten…

 9. Mijn mening Rob gaat de luistercijfers verhogen in de loop van de tijd zal hij aanpassingen doen Genee durft wel in zijn programma uit de band te springen te veel gepraat waar ik laats van Niels nog een opmerking van kreeg.

 10. Radio2 is tijdens DriveTime er ook een heel kwartier uit voor reclame en nieuws he. En dan heb je ook nog een reclameloos bulletin op het halve uur

  Dus het maakt niet uit qua verschil tussen Radio2 en Veronica

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Keiken passed by Veronica Radio: 'Canceled again'

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*