Ook de podcastversie van ‘Vandaag Inside’ scoort, maar is hij wel legaal?

Niet alleen de reguliere live versie van het Talpa/SBS6 programma ‘Vandaag Inside’ met Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen weet sinds de herstart weer een groot publiek te bereiken. Ook de ‘audio only’ versie van de dagelijkse talkshow kruipt langzaamaan naar de top tien van best beluisterde podcasts in Nederland, op zowel het populaire Apple podcastplatform als Spotify podcasts.

De show krijgt ook een hoge waardering als podcast, via het nieuwe ratingsysteem van Spotify: 4,8 uit 5 door 696 stemmers. Het betreft een overzicht van de shows van de afgelopen drie weken, die zijn terug te luisteren. In het TV programma zelf wordt nooit melding gemaakt dat er ook een audioversie is, wat hun waarschijnlijk meteen naar de nummer 1 positie in de podcastcharts zou katapulteren.

Opvallend is dat de Vandaag Inside podcastversie niet terug te vinden is in de Nederlandse Podcast Top 40 van Stichting Top 40. Dit zou kunnen betekenen dat het hier geen officiële podcastrelease betreft, maar (illegale) uploads door een fan die steevast dagelijks de audio van zijn favoriete talkshow op de platforms zet. Dit gebeurde in het verleden ook met de voorloper van Vandaag Inside, Veronica Inside. Dit zou technisch gezien de kijkcijfers kunnen drukken en dus de reclame inkomsten voor Talpa. De VI podcast is wél terug te vinden op Talpa’s eigen audioplatform JUKE, maar dus niet exclusief.

Bij de Apple podcastversie staat (c) copyright Talpa Radio, wat het al verdacht maakt aangezien het programma niet op de radio uitgezonden wordt. Ook staat de podcast in de categorie ‘Sport’, terwijl het al lang niet meer om een voetbaltalkshow gaat. Mocht het om een illegale gratis versie gaan dat is dit natuurlijk oneerlijke concurrentie ten opzichte van de betaalde streamingdienst NLZiet en Talpa’s eigen contentplatform KIJK. Ook is niet duidelijk hoe het dan zit met de rechten van de fragmenten die in het TV programma te zien zijn en dus ook te horen in de podcast. Het grote probleem van het huidige podcastsysteem is dat de XML file gewoon door ieder (buitenlands) platform opgepikt en uitgebracht kan worden, zoals ook bijvoorbeeld bij het particuliere (Nederlandse) platform Podcastluisteren.nl, wat als eerste resultaat naar boven komt in Google bij het zoeken naar ‘Vandaag Inside podcast’.

Als het een officiële podcastrelease betreft door Talpa op Spotify en Apple dan zijn ze hiermee op dit moment de enige contentleverancier in Nederland die een dagelijks TV programma ook gratis ‘audio only’ en reclamevrij aanbiedt via deze populaire podcastplatforms, direct na afloop van de uitzending. Een prima service voor de gebruikers die de uitzending zonder televisie willen terugluisteren. Eerdere initiatieven van de NPO op dit gebied zijn voortijdig gestopt. RTL biedt geen TV programma’s aan in audio only, terwijl dit makkelijk zou kunnen met bijvoorbeeld RTL Boulevard, EditieNL, BEAU en JINEK.

4 Comments

    • Heb je zelf wel op de link geklikt, Willem Wever? Dat gaat om de podcast op Juke. De podcast op Apple Podcasts is daarmee niet van Talpa. Ze behouden hun podcasts exclusief op Juke.

  1. Talpa publiceert zelf de podcast van Vandaag Inside (en vele andere) via Juke, Spotify, Apple Podcasts, Google podcasts en nog een paar andere platformen. Het hele idee van een RSS (= Really Simple Syndication) feed is immers dat content syndicatie simpel mogelijk gemaakt wordt 🙂 Het probleem is dan ook niet dat andere platformen onze podcasts ook voeren (ze publiceren ze niet – wij publiceren, zij aggregeren) maar dat sommige partijen op basis van hun deeltje denken dat ze een beeld hebben van de totale distributie en die cijfers naar buiten brengen. En dat is simpelweg niet juist.

    De enige betrouwbare cijfers komen van het NLO, omdat alle daar aangesloten publishers (en dat is gratis) hun brondata aanleveren waarna Triton met dezelfde stofkam door al die cijfers gaat. Helaas doen niet alle podcast platformen daar aan mee; sommige hebben zo hun redenen om geen audit op de cijfers toe te staan. Maar van de partijen die wél meedoen (o.a. NRC, FM Media, NPO, DPG, Talpa…) weet je dat die cijfers geverifieerd correct en compleet zijn. https://onlineaudiodata.nl/nlo-podcast-en-audio-on-demand-standaard/

    • klopt! En voor degenen die jouw, Gert Jan Kole niet kennen, en, blijkbaar is onze held Meneer Kicken daar één van, jij bent de Specialist Audio Streaming bij Talpa Network. Dit is dus een officiële uitgave van Vandaag Inside. Kicken makt dus heisa om niks.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*