Angela de Jong verwacht dat veel omroepen zullen verdwijnen

‘Ik denk dat we er wel naar toe gaan dat er wat minder zenders zijn over een paar jaar, omdat het op deze manier niet vol te houden is’, aldus De Jong.

Vooral de commerciële omroepen gaan het volgens de televisierecensent zwaar krijgen. Dat meldt zij in de Powned-podcast ‘Heb Een Mening’ van Rick van Velthuysen.

De Jong: ‘Ik denk dat er in de toekomst minder commerciële omroepen zijn. Je ziet dat dit echt een afkalvende markt is en dat daar de klappen vallen. Dit komt omdat ze zich op een jonger publiek richten, die steeds meer Netflix en Videoland gebruiken. Als ze ouder worden dan worden ze beter bediend door de publieke omroep op dit moment. Als ik zie hoe moeizaam het bij Talpa gaat, terwijl daar een topzware organisatie aan werkt met mensen die ik hoog heb zitten en veel weten van televisie, dan denk ik niet dat John de Mol dit nog tien jaar in de lucht gaat houden.’

Bij de publieke omroep ligt het volgens haar vooral aan wie er komende jaren in Den Haag regeert.

Televisie is volgens haar vrij Amsterdams, omdat veel presentatoren en tv-redacteuren daar ook wonen en ze daar hun ideeën opdoen. Veel kijkers voelen zich volgens haar daardoor vervreemd. De Jong: ‘De mening over Zwarte Piet is in de rest van Nederland heel anders dan in Amsterdam. Dat heeft iets schizofreens en daarom haken veel mensen af bij dit soort programma’s.’.

Talpa weet volgens haar met programma’s als Hart van Nederland en Man bijt Hond wel wat meer de regio te belichten. Ook Omroep Max doet het volgens haar goed. ‘Omroep Max scoort heel goed. Ook bij jongeren. Dat komt omdat ze authentieke programma’s maken, waarin de gewone man niet belachelijk wordt gemaakt, zoals je in veel andere programma’s ziet, maar juist op een voetstuk te zetten’, aldus Angela de Jong.

https://www.nporadio2.nl/podcasts/heb-een-mening

15 Comments

  1. Inderdaad, Angela schreef:
    “Televisie is volgens haar vrij Amsterdams, omdat veel presentatoren en tv-redacteuren daar ook wonen en ze daar hun ideeën opdoen.”

    Ik woonde een aantal jaren terug in Friesland. En toen ik een radiocollega hoorde zeggen toen hij een luisteraar in Groningen aan de telefoon had :”woon je helemaal in Groningen?”

    Ik kreeg een “blackout” na die opmerking.

    Ik heb de collega direct gebeld, “zeg we wonen niet allemaal (meer) in t’Goo of Amsterdami”.
    Ik ben blij dat ik er weg ben………………………….

  2. Inderdaad leven ze in een stukje Amsterdam in een andere wereld waar men denkt dat Afrikanen rode lippen hebben en zwart zijn en slaven gouden ringen droegen. In die zwart-witdenkende wereld wil je als anti-racist nog niet dood gevonden worden.

  3. Ik heb 7 jaar in Groningen gewoond en gewerkt. Wij zeiden altijd tegen elkaar: de afstand van Den Haag naar Groningen is groter dan de afstand van Groningen naar Den Haag. Veel Hagenaars vinden het namelijk heel gewoon dat Groningers even naar Den Haag komen voor het een of ander, maar moet je ze horen als ze eens van Den Haag naar Groningen moeten reizen. Dat vinden ze een wereldreis.
    De landelijke media is heel erg Amsterdam + Het Gooi. Den Haag wordt geaccepteerd omdat daar de regering zit, daar haalt men het nieuws op. Maar de rest van Nederland is heel erg ver weg. Ik heb dan ook een hekel aan de term “het hoge Noorden”. Ook dat geeft aan dat het “heel ver weg” is.
    Typerend was dat bij de vuurwerkramp in Enschede de WDR er eerder was dan de NPO.

    • Dat is niet zo heel typerend want
      1) de NPO bestond nog niet destijds, dat wat ‘publieke omroep’ (blokje bolletje). Tevens is nieuws binnen het Nederlandse publieke bestel de verantwoordelijkheid van de NOS.
      2) De WDR is een regionale publieke omroep, van Noordrijn-Westfalen, de direct aan Oost- en Zuid-Nederland grenzende deelstaat van onze Oosterburen. Met verschillende lokale redacties waarvan die Münster het meest dichtbij ligt, is de aanrij-tijd gewoon sneller dan vanuit Hilversum.

      Even logistiek nadenken voordat je dom gaat lullen.

      • De WDR is de publieke omroep, aangesloten bij de ARD, voor de deelstaat NRW, en die is ongeveer even groot als Nederland. Dus is de WDR geen regionale omroep als Radio Noord of Oost.
        Overigens was R Oost en TV Oost als eerste bij de vuurwerkramp vanwege zeer korte aanrijtijd – en als Hilversum eens wat minder neerkijkt op de regio omroepen zouden ze net zo snel zijn.
        Als er in een deelstaat nieuws is gaat er geen journaalploeg vd ARD naar toe, maar wordt alles gedaan door de relevante omroep vd deelstaat.
        Sterker nog de ARD maakt weinig zelf, ik heb wel eens gewerkt voor een Duitse cameraploeg bij het WK in NL, was een WDR ploeg.

  4. Een beetje fatsoenlijk reageren mag ook wel, Daniël. Ik ben beslist niet aan het “dom lullen”.
    Dat ik de NOS bedoel heb je gesnapt, dat is een foutje van mij. Dus op punt 1 krijg je gelijk.
    Maar op punt 2 niet.
    De NOS zit in Hilversum en heeft voor zover ik weet alleen een regionale redactie in Den Haag.
    De WDR zit niet in Münster, maar in Köln en is geen regionale omroep, maar de omroep voor het hele Bundesland Nordrhein-Westphalen, dat ongeveer evenveel inwoners heeft als heel Nederland. Omroep is in Duitsland nu eenmaal iets anders georganiseerd dan in Nederland. De WDR heeft wel begrepen dat je het nieuws niet alleen vanuit Köln kunt verzorgen, maar heeft al heel lang diverse redacties in andere plaatsen.
    Maar Enschede behoort nog steeds bij Nederland, het gebied van de NOS, en niet bij Nordrhein-Westphalen.
    Kijk even op Google Maps en zie dat Münster toch nog ongeveer 1 uur rijden vanaf Enschede is en Hilversum slechts anderhalf uur. Maar het heeft niet alleen met de reistijd te maken, maar ook met de wijze waarop de Nederlandse omroep de nieuwsredactie heeft georganiseerd. De NOS had namelijk ook gebruik kunnen maken van “regionale zenders” en ik verzeker je dat Hengelo een stuk dichter bij Enschede ligt (15 minuten) dan Münster. Dat de NOS toen geen gebruik van maakte van RTV Oost en zelf er ook geen lokale redacties op na houdt (behalve Den Haag) is precies wat ik bedoel. Dat maakt dat de landelijke omroep plaatsen als Groningen, Enschede en Maastricht zo ver weg vindt.

  5. Mooie uiteen zetting, maar geldt niet alleen voor de commercieels , ook de publieke omroep kan er wat van!
    Hoop op de verkiezingen volgend jaar dat de FVD of PVV wat meer zetels krijgen en 3de mee regerende partij wordt, en de media portefeuille krijgt en daar eens flink de bezem door haalt en gaat snoeien

  6. Dag Herman,
    Een beetje ongenuanceerde reactie vindt je ook niet? “beetje Trump”. Als je het nu eens belicht vanuit de werknemer, hoe zou jij het vinden als iemand zoiets tegen je zegt? Heel veel mensen werken keihard in Hilversum. Ik heb dat ook 40 jaar gedaan. Maar de mensen die maar roeptoeteren dat de bezem er door moet die laten zich altijd wel lekker interviewen door diezelfde PO. En in veel gevallen ook nog met de taxi vervoeren.
    Ik weet niet waar jij werkt of welk beroep je hebt maar zou jij het leuk vinden als iemand “vanaf de bank met de telefoon in de hand” effe snel zo’n reactie schrijft en jij “baanloos” wordt gemaakt?

    Mijn eerste reactie ging over het feit dat veel, in mijn geval radio mensen, roepen “helemaal in Groningen?”
    Daar maak ik bezwaar tegen. Ik dacht daar beter over na hoewel ik geboren en getogen een H’summer ben en m’n hele leven er heb gewerkt.
    En wat de PVV betreft, hr. Bosma heeft boter op z’n hoofd. Heeft jarenlang bij de PO gewerkt maar ging daar “in goed overleg” zeggen we dan, weg en is nu doende met een kruistocht. De eerste fase is gelukt, RNW is opgeheven………….

    Ik woon nu “helemaal” op de Veluwe, maar kom toch nog steeds op voor de hardwerkende collega’s die door alle politieke stormen elke 4 jaar proberen fatsoenlijke en evenwichtige programma’s te maken.

    • Juul,

      Ik woon om het Groninger aardbevings gebied en merk ook bij de Npo dat men als het om het Noorden gaat dat als er hier positieve dingen gebeuren dat de Hilversumse omroepen zich niet thuis geven, maar als er weer eens negatief nieuws is hier dan kan men ons wel vinden voor de sensatie.
      Daarom vindt ik dat de bezem eens flink door het Hilversumse heen moet en noet alleen bij de commerciele omroep maar zeker ook bij de publieke omroep.
      En ik zou het goed gaan vinden als men dan de verplichting gaat krijgen dat er in iedere regio een studio’tje moet worden opgetuigd met een redaktie zo dat er ook echte berichtgeving gaat komen en niet zo als het nu is, desnoods moet HilveRsum minimaal verplicht gaan worden om uit ieder regionaal nieuwsbulletin die door de regionale omroep wordt uitgezenden de belangrijste items te gaan halen en landelijk te gaan heruitzenden om zo een compleet beeld van heel Nederland te geven en niet zoals het nu is alleen uit de Amsterdamse grachtengordel en af en toe Den Haag

  7. Herman,
    je gaat voorbij aan wat ik schreef.

    En iedere dag is er een regio venster om 13 en om 15 uur.

    PS. let effe op je vele typefouten, leest anders zo ingewikkeld.

    • Nou Juul, dat hele regiovenster gedoe is minachting voor de regio en de regio-omroepen. En nog belachelijk duur ook. (ik heb het vanwege tijdstip nog nooit gezien)
      De meeste regio-omroepen, zo niet alle, zijn uitstekend in staat om goede bijdragen te maken van belangrijke nieuw-gebeurtenissen in hun gebied. Daar zou men in Hvs wel eens wat meer mee moeten doen, scheelt ook nog eens geld. Naar er wordt in het “dorp” neergekeken op Radio West, Oost etc. En dat is al heel lang zo.
      Ik werkte vroeger voor de RONO in Enschede en mijn bazen hadden constant ruzie met Hilversum. RONO en ROZ vielen toen onder de NOS. Vanwege die houding wilden de regio’s onafhankelijk worden van t Gooi en kwamen er zelfstandige toko’s, wat ook weer onnodig duur is – 13 directeurtjes enz.

      • Ruud,
        Zou je dan niet eerst even kijken ( regiovenster) voordat je iets schrijft?
        En al die ‘directeurtjes” zoals jij schrijft zijn een gevolg van de politieke bemoeienis. Daar zit ‘em de fout!
        Stel je voor dat de PVV – FVD en de VVD het vor het zeggen krijgen dan kijken we de hele avond commercie.
        En dan schrikt diezelfde politiek zich rot omdat ze dan bijna nergens meer hun boodschap kwijt kunnen. Net als bij de invoering van het Radio 1 journaal destijds. Voor die tijd konden ze hun boodschap bij wel 6 verschillende omroepn kwijt en nu nog maar 1.
        Ik hoor het een VVD kamerlid nog zeggen, ik stond erbij, als OR lid;”Oh maar dat hebben we niet bedoeld”……….

        Nee ik heb het niet zo op de politiek maar dat heb ik al sinds m’n Veronica en TROS verleden…………

        “je komt van zee” zei Joop Landré, “da’s goed volk”. En zo is het.

  8. Uit het artikel kan ik niet goed opmaken of men omroepen of zenders bedoelt. Er kunnen natuurlijk minder (publieke) omroepen zijn op den duur, maar zijn er dan ook meteen minder zenders?

  9. Daar kan ze wel eens gelijk in hebben. En wat radio betreft; als er niet snel een voorportaal voor (nieuwe) popmuziek komt, wat ooit 3fm was, en Veronica daarvoor ook, dan hou je radio 5 over en Radio 10 en Veronica met elk een deel van de typische soorten popmuziek. Daar zitten dan nog de echte radio luisteraars, en niks mis met die stations verder. Kink is een beetje zo’n portaal maar net iets te niche. Komop omroepen..het kan nog.
    De DJ’s zijn er ook nog.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*