Wat is Cloud Hosting: uitgelegd!

De laatste jaren hoor je telkens weer meer over cloud hosting. Maar wat is het nu precies? Dit valt niet echt eenvoudig uit te leggen. Het zijn in principe verschillende diensten die onder de noemer cloud hosting aangeboden worden. Deze onduidelijkheid heeft bij afnemers tot discussie geleid over wat het nu precies is. Wij gaan je daarom vandaag meer over cloud hosting vertellen, we gaan je uitleggen wat het inhoudt en waarom ieder bedrijf baat heeft bij cloud hosting.

In grote lijnen

In grote lijnen kan cloud hosting als verzamelterm worden omschreven voor hosting gerelateerde diensten. Dit zijn oplossingen dit vaak al decennia lang bestaan. In het verleden was het echter maatwerk, kostbaar en niet voor ieder bedrijf mogelijk. Inmiddels is cloud hosting een stuk betaalbaarder en toegankelijker geworden.

Marketing term?

Er wordt soms wel eens gezegd dat vooral marketeers verantwoordelijk zijn voor de term cloud hosting. Dit zou nog wel eens kunnen kloppen. Een nieuw product kan er immers voor zorgen dat de verkoop aanzienlijk stijgt. Zeker op een markt waar klanten continu naar innovatie en het beheren van kosten op zoek zijn, allemaal om de concurrentie voor te blijven. De term cloud is nog vrij jong vanuit marketing perspectief.

Waar de cloud vandaan komt

Cloud is gerelateerd aan het internet. Het is een soort infrastructuur punt a en punt b. Een wolk is voor het internet een zeer goede metafoor. Het gaat hierbij om succesvolle communicatie tussen a en b en de geadresseerde zijn of haar IP adres. De infrastructuur is verantwoordelijk voor het regelen van de tourering van het verkeer. Dit gaat volledig automatisch. De route hoeft niet gekozen te worden of bekend te zijn.

De cloud is locatie onafhankelijk. Vanuit ieder punt is het mogelijk om te communiceren met een ander willekeurig punt. Daarnaast is de cloud ook apparaatonafhankelijk. Of het nu gaat om een tablet, smartphone of computer. De communicatie binnen de infrastructuur van het internet en de standaarden van de software zorgen voor de toegankelijkheid van het raadplegen van allerlei soorten bronnen. Het is een automatisch karakter dat daadwerkelijk een soort ‘’inhoud van de wolk’’ is, vandaar de term cloud.

Hosting

Hosting van de cloud is niet veel meer dan een aanbieder die deze services en toegang tot deze infrastructuur aanbiedt. Wat je precies krijgt hangt af van de aanbieder. Door de cloud ben je als ondernemer niet langer afhankelijk van hard drives (hardware) maar kies je voor services en toegankelijkheid tot deze internet infrastructuur (software). Het gaat niet enkel om het opslaan van bestanden, je kunt ook het hele softwaresysteem waarin je bedrijf werkt verplaatsen richting de cloud. Computers communiceren dan niet langer onderling maar binnen de zogeheten internet infrastructuur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*