NPO Ombudsman: ‘Verandering begint bij de leidinggevenden’

Ook de NPO Ombudsman heeft gereageerd op het onderzoeksrapport van de Commissie Van Rijn. Het is volgens de NPO Ombudsman helder wie er aan de bak moeten. Degenen die leiding geven binnen het omroepbestel zullen de verantwoordelijkheid moeten nemen. Zorgvuldig zijn met de mensen die bij en voor de omroepen werken, maar ook daadkrachtig in het terugwinnen van geloofwaardigheid bij het publiek.

NPO Ombudsman meldt: “Kijkend naar ons werkterrein is het de taak van de publieke omroepen om geloofwaardig en betrouwbaar te zijn in het brengen van kwalitatief hoogwaardige journalistieke producties. Maar als je je als maker onveilig voelt, hoe kan je dan kwaliteit leveren en publieke waarden uitdragen als respect, eerlijkheid en onafhankelijkheid? Het rapport beschrijft dat redacteuren uitstekende gasten maar niet uitnodigden omdat de presentator ze niet zag zitten. Dat redacteuren relevante onderwerpen niet aandroegen omdat een eindredacteur ze wel weer kleinerend zou afschieten. Dat redacteuren geen kritiek durfden te geven op slechte journalistieke keuzes omdat ze dat hun contract kon kosten. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe in het geweld van de ego’s en de werkdruk de best mogelijke journalistiek sneuvelde. Journalistiek waar het publiek recht op heeft.”

Verandering begint volgens de NPO Ombudsman bij de leidinggevenden die de besluiten daartoe kunnen nemen: “Verandering, niet met papieren procedures of een harde hand, maar wel met gezag en met voorbeeldgedrag. En bij de publieke omroepen altijd ten dienste van het publiek.”.

7 Comments

 1. Inderdaad. Zolang ik al in de media werk was dit al zo.
  Wat denk je dat dit bij de ABNAMRO niet gebeurd? En andere bedrijven? Kom op zeg.
  Ik denk nog steeds aan die jounalist die bij de Volkskrant heeft gewerkt en vorig jaar bij Sven Kockelman op Ra1 vertelde dat het bij de Volkskrant notabene op voor kwam.

  • Tuurlijk kan dit overal plaats vinden alleen is een rel in Hilversum “interessanter” dan die bij postnl.

   Eerlijk gezegd als mijn chef iemand over tafel had getrokken was hij ontslagen.

   Ik keek gisteren naar Buiten Beeld. Met Coen Verbraak. Ee is geen een oproepbaar die blijkbaar zich zo verantwoordelijk voelt dat die zijn/haar boeltje pakt nadat je je excuses gemaskt heb..
   Daar begint veranderen mee.

   Zo gaat het bij de meeste bedrijven.

 2. Verandering komt door een disruptor.
  Ik denk dat de Apple vision pro of dergelijke apparaten dat kunnen worden.
  Bekijk het videos op geenstijl of youtube
  Uiteindelijk iets als (lhbtq) avatar die programma’s presenten. Bevalt de presentator niet kies je een andere avatar. Minder kans op grensoverschrijdend gedrag

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*